Football Talk

Λέστερ, Μπράιτον και Σαουθάμπτον: Οι «μικρομεσαίες» ομάδες της Premier League που «πληγώνουν» συνεχώς τους μεγάλους!

Λέστερ, Μπράιτον και Σαουθάμπτον: Οι «μικρομεσαίες» ομάδες της Premier League που «πληγώνουν» συνεχώς τους μεγάλους!

Μπορεί η Premier League να μοιάζει ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων, με το Big 6 να προσπερνά σε δυναμικότητα τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας, όμως τρεις εξ’ αυτών έχουν καταφέρει να υψώσουν σημαντικά το ανάστημά τους απέναντι στους μεγάλους. Λέστερ, Μπράιτον και Σαουθάμπτον, όχι μόνο έχουν κόψει βαθμούς αλλά το κάνουν… επανειλημμένα!

Ολοκληρώθηκε και η 25η αγωνιστική της Premier League, πράγμα που σημαίνει πως θεωρητικά απομένουν 13 ακόμη εβδομάδες έως ότου το φετινό πρωτάθλημα να λάβει τέλος. Τι έχουμε δει κατά την διάρκειά του και ενώ υπολείπονται αναρίθμητες αναμετρήσεις, εξαιτίας των αναβολών που έκαναν την εμφάνισή τους λόγω της πανδημίας;

Έχουμε δει μία εξαιρετική Μάντσεστερ Σίτι που έφτασε μέχρι και στους 12 βαθμούς την διαφορά της από τους διώκτες της, έχουμε δει τα σκαμπανεβάσματα της Λίβερπουλ, η οποία εξακολουθεί να καταδιώκει τους «πολίτες», την Τσέλσι να μην… αντέχει τον ανταγωνισμό και να συμβιβάζεται με την τετράδα και μία εκπληκτική μάχη στα… όρια ανάμεσα σε Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Γουέστ Χαμ για την έξοδο στο Champions League.

Από εκεί και μετά, το πρωτάθλημα αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι… δύο ταχυτήτων. Μόνο Μπράιτον και Γουλβς από τις «μικρομεσαίες» διεκδικούν ευρωπαϊκά εισιτήρια, ενώ η προ εξαετίας πρωταθλήτρια Αγγλίας Λέστερ, λαβώνεται διαρκώς λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην ανασταλτική της λειτουργία.

Τέλος, υπάρχουν και… τέσσερις ομάδες που κατά βάση παλεύουν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Η ελληνική… Νόριτς, η Γουότφορντ των τριών προπονητών σε έξι μήνες, η Νιούκαστλ των Σαουδαράβων και η Μπέρνλι που έχασε τον Γουντ, πήρε τον Βέγκορστ αλλά πάντα… πορεύεται με τον Σον Ντάις στο «τιμόνι» της.

Πού καταλήγουμε όμως πέραν από το προφανές; Πως ναι μεν η Premier League παρουσιάζει τεράστιες οικονομικές και αγωνιστικές διαφορές ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δεκάδα του πρωταθλήματος, αλλά η εξέλιξή της καθορίζεται πλήρως από τα αποτελέσματα των «μικρών» απέναντι στους «μεγάλους». Είτε αυτά έχουν ως φόντο την κατάκτηση του πρωταθλήματος, είτε την εξασφάλιση μίας θέσης στο επόμενο Champions League.

Τρεις σύλλογοι φέτος φημίζονται για τις ζημιές τους από το… πουθενά! Ξεκινάμε με την προφανή απάντηση που είναι η Σαουθάμπτον. Οι «άγιοι» μπόρεσαν σε μισό χρόνο να κόψουν βαθμούς από Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ, έχοντας ως συγκομιδή τους έξι πόντους.

Ένα ανέλπιστο εξάποντο που έχει προκύψει από τρεις ισοπαλίες, εκ των οποίων η μία στο Έτιχαντ ήταν «λευκή» και μία τεράστια επικράτηση επί της Τότεναμ στο Βόρειο Λονδίνο με ανατροπή στο τελευταίο τέταρτο της συνάντησης!

Περνάμε στην Μπράιτον. Την ομάδα που αποτελεί και την πιο ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, έχοντας κάνει άπαντες να περνούν από το μικροσκόπιο τον προπονητή της Γκρέιαμ Πότερ.

Η φιλοσοφία του Άγγλου coach είναι ξεκάθαρη. «Παίζουμε το παιχνίδι μας και… όπου βγει»! Έτσι πήρε το 2-2 στο Άνφιλντ, ενώ βρέθηκε πίσω στο σκορ με δύο γκολ, έτσι ισοφάρισε την Τσέλσι τόσο στο Στάμφορντ Μπριτζ, όσο και στο Άμεξ, έτσι δεν έχασε από την Άρσεναλ στο «σπίτι» της και έτσι φιγουράρει στην 9η θέση της βαθμολογίας. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα άλλωστε για την καλύτερη σεζόν της ιστορίας της! Το πρόσφατο «διπλό» στη Γουότφορντ, επιβεβαιώνει τους λόγους…

Στην εν λόγω κατηγορία, δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνεται βεβαίως η Λέστερ. Ακόμη και αν η χρονιά της δεν έχει την σταθερότητα των προηγούμενων, οι «αλεπούδες» αποτελούν και πάλι παράγοντα του πρωταθλήματος.

«Έσπασαν» το αήττητο σερί της Λίβερπουλ, κέρδισαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πάλι στο Κινγκ Πάουερ και επιπροσθέτως δεν ηττήθηκαν σε κανένα από τα δύο ματς τους από την Γουέστ Χαμ, πράγμα που σαφώς και αποτελεί μεγάλο επίτευγμα, αν αναλογιστούμε πως τα «σφυριά» είναι στην 4η θέση.

Παρά ταύτα, αρκετοί είναι αυτοί που δεν είναι ικανοποιημένοι με την πορεία της Λέστερ, πράγμα που προκύπτει από την διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της στο τέλος της εκάστοτε αναμέτρησης. Δύσκολα θα ξεχαστεί η ήττα από την Τότεναμ, αλλά και το 6-3 με τη Μάντσεστερ Σίτι, όπου σε ένα τέταρτο η ομάδα του Ρότζερς μπορεί να περηφανεύεται πως τρόμαξε τους πρωταθλητές Αγγλίας!

Κλείνοντας, να διευκρινίσουμε πως όταν μιλάμε για ομάδες-εκπλήξεις, σαφώς και δεν ξεχνάμε την Γουλβς του Μπρούνο Λάζε. Μία ομάδα που ξεκίνησε το πρωτάθλημα με 0/3 και δίχως γκολ υπέρ της και είναι στην 8η θέση, έχοντας κάνει τεράστια αποτελέσματα, αγωνιζόμενη με έναν ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού!

Το ιστορικό «διπλό» επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πιστοποίησε την βελτίωση της Γουλβς, ενώ με τη νίκη επί της Τότεναμ μακριά από το Μολινό, την προσπέρασε στον βαθμολογικό πίνακα και συνεχίζει.

Ναι, η Premier League είναι ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων, αλλά τι συμβαίνει όταν οι «μικρότεροι» ξεκινούν να… πατούν το γκάζι; Τότε το πράγμα μπλέκεται! Και από όλα τα αποτελέσματα και τις «γκέλες» που αναφέραμε, η περισσότερο ευνοημένη είναι δεδομένα η… Άρσεναλ!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0