Coppa Italia «τέλος» για τη Νάπολι, μετά τον αποκλεισμό με 5-2 (13/01) από τη Φιορεντίνα. Με έξι βαθμούς να τη χωρίζουν από την κορυφή της Serie A και την Μπαρτσελόνα αντίπαλο στα νοκ-άουτ του Europa League, πώς να κλείσει τη σεζόν με τίτλο;
Οι επιφυλάξεις υπήρχαν από την αρχή της σεζόν. Από τότε που η Νάπολι, υπό τις οδηγίες του Λουτσιάνο Σπαλέτι, έμοιαζε ασταμάτητη. Οι ομοιότητες με τη σεζόν 2017-18 πολλές. Πιο συγκεκριμένα, έμοιαζε να παίζει σε επανάληψη. Καθώς φαίνεται, όμως, το φινάλε θα είναι χειρότερο από το προ τετραετίας!
Ο αποκλεισμός της Νάπολι με 5-2 στην παράταση (καν.διαρκ. 2-2) από τη Φιορεντίνα, δεδομένα ήταν επίπονος, μα περισσότερο απ’ όλα ήταν το επιστέγασμα μίας πολύ κακής περιόδου για τους «παρτενοπέι» που είδαν έναν ακόμα στόχο να τελειώνει πρόωρα.
Τελευταία ελπίδα το Europa League, αλλά κι εκεί, οι δύο ήττες από την Σπαρτάκ Μόσχας στους ομίλους, την έφεραν αντιμέτωπη με την Μπαρτσελόνα. Ναι, το πρωτάθλημα έχει δρόμο ακόμη, αλλά με την εικόνα που παρουσιάζει η Νάπολι, ποιος πείθεται πως θα γυρίσει το «φύλλο»;
Barcelona get Napoli in the #UELdraw.
— GOAL (@goal) December 13, 2021
A Champions League fixture once upon a time ? pic.twitter.com/YmzdF5rFym
Ο «μαύρος» Δεκέμβρης
Το ονειρικό ξεκίνημα των 12 αήττητων αγωνιστικών, με συγκομιδή 32 βαθμών και μόλις τέσσερα γκολ παθητικό, διαδέχθηκε ένας πολύ δύσκολος μήνας, που αποδείχθηκε ικανός να διαλύσει την έως τότε προσπάθεια.
Από την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου έως την 22η του τελευταίου μήνα, η Νάπολι έδωσε πέντε ματς. Η συγκομιδή της ήταν τραγική. Συγκέντρωσε μόλις τέσσερις βαθμούς, σε μία περίοδο με τεράστια σκαμπανεβάσματα, αφού επικράτησε της Μίλαν εκτός έδρας με 1-0, αλλά σημείωσε τρεις σερί εντός έδρας ήττες!
Κι αν αυτή από την Αταλάντα μπορεί να δικαιολογηθεί, εν μέρει, αυτές από την Έμπολι και την Σπέτσια δεν «χωνεύονται» με τίποτα, πόσο μάλλον εξαιτίας του τρόπου που ήρθαν!
Έλλειψη αποτελεσματικότητας-συγκέντρωσης, έλλειψη βαθμών!
Μία καλή δικαιολογία θα μπορούσε να είναι η απουσία του Όσιμεν, που χτύπησε στο πρόσωπο απέναντι στην Ίντερ (21/11) και τέθηκε νοκ-άουτ για περίπου τρεις μήνες. Η αποτελεσματικότητά του δεν ήταν εκεί, αλλά ευκαιρίες υπήρξαν!
Πιο συγκεκριμένα, οι «παρτενοπέι» είχαν 17 σουτ στον στόχο απέναντι στην Έμπολι, την ώρα που ο αντίπαλος είχε επτά. Τελικό σκορ; Ήττα με 1-0! Το «σενάριο» επαναλήφθηκε κόντρα στην Σπέτσια, όπου η Νάπολι μέτρησε επτά σουτ στον στόχο και η φιλοξενούμενη ομάδα κανένα! Σκορ; Και πάλι ήττα με 1-0, με αυτογκόλ του Χουάν Ζεσούς!
Προφανώς, καθοριστικό ρόλο στις χαμένες/ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες έπαιξε η κούραση του αντικαταστάτη του Όσιμεν. Αυτός που κλήθηκε να καλύψει το κενό, ήταν ο Ντρις Μέρτενς, ο οποίος όσο ποιοτικός παίκτης κι αν παραμένει στα 34 του χρόνια, δεν έχει δυνάμεις 24χρονου! Ο Σπαλέτι με τα «χέρια» του δεμένα από επιλογές, τον χρησιμοποίησε σε τέσσερα ματς ως βασικό και σε ένα ως αλλαγή, εντός 24 ημερών! Επόμενη λύση ήταν ο Πετάνια, που όπως έδειξε ο Σπαλέτι, δεν εμπιστεύεται τόσο. Πήρε το ρίσκο, δικαιώθηκε απέναντι σε Λάτσιο, Σασουόλο και Αταλάντα, όπου ο Βέλγος σκόραρε κατά ριπάς, αλλά ίσως μετά να «στέρεψε» από δυνάμεις. Πόσο ακόμη να κουβαλήσει την ομάδα στις πλάτες, άλλωστε;
Το γεγονός πως βρήκε λύσεις επιθετικά στα τρία προαναφερθέντα ματς, αλλά και πάλι πήρε μόλις τέσσερις βαθμούς, αποδεικνύει ότι η απουσία του Όσιμεν δεν ήταν το μόνο πρόβλημα.
Dries Mertens this season for Napoli:
— William Hill (@WilliamHill) January 6, 2022
? 7 Serie A starts
⚽️ 6 Serie A goals
Talisman.
?? pic.twitter.com/wmF94A5Gky
Μέσα σε απόσταση τριών ημερών, η Νάπολι έζησε ένα déjà vu. Προηγήθηκε με 2-0 της Σασουόλο, αλλά ισοφαρίστηκε στο 89’, «πετώντας» δύο βαθμούς στα σκουπίδια. Κάτι ανάλογο έπραξε και απέναντι στην Αταλάντα, όπου παρότι ανέτρεψε το εις βάρος της σκορ και προηγήθηκε με 2-1, έχασε εν τέλει με 2-3, αναδεικνύοντας ένα φανερό έλλειμα συγκέντρωσης, που χτυπά κυρίως σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία.
Τόσο απέναντι σε Σασουόλο και Αταλάντα, όσο και απέναντι στην Έμπολι, το σύνολο του Λουτσιάνο Σπαλέτι δέχθηκε γκολ από το 70ο έως το 75ο λεπτό. Η πιο προφανής απάντηση, θα ήταν πως συμβαίνει λόγω κούρασης, ωστόσο, απέναντι στην Έμπολι είχαν γίνει δύο αλλαγές, πέντε λεπτά πριν το γκολ, ενώ επτά λεπτά πριν μειώσει η Σασουόλο είχαν γίνει τρεις!
Ίσως αντί να αναζητά κανείς την αιτία του κακού στην κούραση, θα έπρεπε να ψάξει κάποιο έλλειμμα συγκέντρωσης ή ψυχολογίας. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που μπορεί να το εντοπίσει μόνο ο Λουτσιάνο Σπαλέτι και οι συνεργάτες του.
Σε κάθε περίπτωση, ο 62χρονος Ιταλός προπονητής δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα «πυρά». Είτε λόγω έλλειψης επιθετικής κυνικότητας, είτε λόγω έλλειψης αμυντικής συγκέντρωσης, το «τρένο» έχει βγει από τις ράγες του, με χειρότερο τρόπο από αυτόν που βγήκε το αντίστοιχο του Μαουρίτσιο Σάρι το 2017.
Ναι, έστω κι αν η πρωτοπόρος Ίντερ έχει ένα ματς λιγότερο, το -6 από την κορυφή δεν είναι απαγορευτικό ως διαφορά. Αλλά η Νάπολι πιο πολύ πείθει πως μένει εκτός στόχων από τον Ιανουάριο, παρά πως μπορεί να καλύψει αυτή τη διαφορά, πόσο μάλλον να φτάσει έως την κατάκτηση του Europa League.
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr