Οι ultras της Γιουβέντους βρίσκονται στα μαχαίρια με την διοίκηση κι έδειξαν τα συναισθήματά τους με ένα πανό στο οποίο εύχονταν στον πρόεδρο των «μπιανκονέρι», Αντρέα Ανιέλι, να... πεθάνει. Οι σχέσεις τους με την Ndrangheta και οι λόγοι της κόντρας.
Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης
Μπορεί σε ορισμένους να προκάλεσε σοκ η εικόνα το βράδυ της Τετάρτης στο Super Cup Ιταλίας ανάμεσα στην Ίντερ και την Γιουβέντους το πανό των οργανωμένων της «Γηραιάς Κυρίας» με το οποίο εύχονταν στον Αντρέα Ανιέλι να... πεθάνει («Agnelli muori»), αλλά η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις στην Ιταλία δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, όσο σκληρό και να ήταν το περιεχόμενο του πανό.
Η κατάσταση στην Γιουβέντους τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στο οπαδικό κομμάτι και στις σχέσεις με την διοίκηση της ομάδας βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ultras θεωρούν τον ισχυρό άνδρα των «μπιανκονέρι» persona non grata εδώ και χρόνια και αφορά τα εισιτήρια και τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση χειρίζεται το όλο θέμα.
Οποιος παρακολουθήσει παιχνίδι της Γιουβέντους στο Allianz Stadium, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι η ατμόσφαιρα δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι οργανωμένοι θεωρούν ότι είναι σε έναν πόλεμο με τη διοίκηση. Από που πρκύπτει ο πόλεμος αυτός; Από την αύξηση στις τιμές των διαρκείας που ξεπερνάει τα 500 ευρώ, μέχρι τα δημοσιεύματα του Τύπου κατά των συνδέσμων της ομάδας, με τους ultras να θεωρούν πως τα δημοσιεύματα αυτά είναι στοχευμένα από την οικογένεια Ανιέλι και συγκεκριμένα τον Αντρέα Ανιέλι.
Για τον λόγο αυτό αν παρατηρήσει κανείς την ατμόσφαιρα στο Allianz Stadium θα δει μια ατμόσφαιρα τουλάχιστον όχι εχθρική για τον εκάστοτε αντίπαλο της Γιουβέντους με τους οργανωμένους σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας να παραμένουν για αρκετή ώρα σιωπηλοί με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο να ακούγονται συνέχεια οι εκδρομείς των φιλοξενούμενων ομάδων.
Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια όταν η εισαγγελία του Τορίνο είχε ξεκινήσει έρευνα με την ονομασία «Alto Piemonte», και αφορά την σύνδεση της Ndrangheta (η Μαφία της Καλαβρίας) στο Τορίνο με τους συνδέσμους της Γιουβέντους. Για την υπόθεση αυτή είχαν κληθεί να καταθέσουν ακόμα και παράγοντες της ομάδας σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί αν το ίδιο το κλαμπ είχε γνώση της όποιας σύνδεσης της μαφίας με τους ultras. Μάλιστα, για την υπόθεση αυτή είχε τιμωρηθεί και ο Αντρέα Ανιέλι από την αθλητική δικαιοσύνη ότι γνώριζε για τις σχέσεις των δύο πλευρών κι έκανε τα στραβά μάτια.
Η έρευνα που είχε ξεκινήσει η εισαγγελία του Τορίνο αναφερόταν στο κατά πόσο το καπέλο που έβαζαν στα εισιτήρια οι οργανωμένοι με τα όποια λεφτά να πηγαίνουν στα ταμεία της Ndrangheta ήταν γνωστό και στα διοικητικά κλιμάκια των «μπιανκονέρι». Η επίσημη Γιουβέντους αθωώθηκε για το θέμα αυτό, όχι όμως και οι οπαδοί και το 2019 η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 19 οπαδών με τις κατηγορίες για «ξέπλυμα» χρήματος, βιοπραγία καθώς και αδικήματα που αφορούσαν την πώληση εισιτηρίων. Στην τότε κατάθεσή του ο Ανιέλι - με τον σύλλογο να συνεργάζεται με τις Αρχές στην έρευνα - είχε παραδεχτεί πως είχε δεχτεί πιέσεις από τους ultras κάτι που όπως ήταν λογικό δεν άρεσε καθόλου στους οπαδούς.
«Η Γιουβέντους είχε αναγκαστεί να υποκύψει στις απαιτήσεις των ultras, έχοντας επίγνωση των πιθανών συνεπειών, όπως ρατσιστικά συνθήματα και άλλες μη νομότυπες συμπεριφορές που μπορεί να οδηγούσαν σε πρόστιμα ακόμα και σε κλείσιμο της Curva Sud», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Ανιέλι τον Σεπτέμβριο του 2019 στους εισαγγελείς του Τορίνο. Γι αυτό και οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι είχαν τιμωρηθεί με απαγόρευση εισόδου στο Allianz Stadium και δεν ήταν τυχαίο ότι στον τελικό εκτός από το πανό προς τον Ανιέλι υπήρξαν άλλα δύο που έγραφαν «Ultras liberi» (ελευθερώστε τους Ultras).
Βέβαια, μεγάλη ευθύνη γι αυτό έχει και η ίδια η ομάδα και προσωπικά ο Αντρέα Ανιέλι για να φτάσει η κατάσταση εδώ. Οι προσπάθειες του προέδρου της Γιουβέντους με την συνεχόμενη αύξηση των τιμών των εισιτηρίων σε συνδυασμό με το γεγονός πως ήταν από τους πρωτοπόρους της ιδέας της European Super League καθώς και η προσπάθεια του για την μετατροπή του συλλόγου σε ένα παγκόσμιο brand name σβήνοντας κάθε τι της ιστορίας (αλλαγή σήματος και άνοιγμα σε αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής) ήρθαν να ρίξουν και άλλο λάδι στην φωτιά.
Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση στην «ασπρόμαυρη» πλευρά του Τορίνο δεν είναι καθόλου καλή και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει η κόντρα αυτή.
www.bnsports.gr