Λίγες μέρες μετά την κλήρωση, ο Ολυμπιακός είδε το αήττητο σερί της Αταλάντα στη Serie A να σπάει και το BN Sports σας παρουσιάζει τον τρόπο που ο Ζοσέ Μουρίνιο θριάμβευσε μέσα στο Μπέργκαμο.
Η κληρωτίδα του Europa League δεν ήταν υπέρ του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα, για τα νοκ-άουτ τον έστειλε πάνω στην Αταλάντα, η οποία αναμφίβολα είναι από τις κορυφαίες ομάδες της Ιταλίας. Μέχρι εκείνο το σημείο, μάλιστα, ήταν αήττητη στο πρωτάθλημα, από τις 3 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο Ζοσέ Μουρίνιο εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή για τον ελληνικό σύλλογο.
Η Ρόμα μπορεί να μην βρίσκεται και στο καλύτερο φεγγάρι της, όμως κατάφερε να σπάσει το αήττητο της Αταλάντα και μάλιστα, με θρίαμβο μέσα στο Μπέργκαμο. Το τελικό 4-1 δεν ήρθε τυχαία και το BN Sports σας παρουσιάζει όσα θα ήθελε ο Πορτογάλος τεχνικός να δείξει στον συμπατριώτη του στην Ελλάδα.
Το «κλειδί» είναι το κέντρο!
Το σύστημα του Πιέρο Γκασπερίνι είναι το κλασσικό, για τα ιταλικά δεδομένα, 3-4-3, με δύο ποδοσφαιριστές στον άξονα. Αυτή τη φορά, ξεκίνησαν οι Φρούλερ και Ντε Ρουν, με τον Μάριο Πάσαλιτς σε ρόλο αριστερού εξτρέμ αλλά με την οδηγία να συγκλίνει προς τα μέσα. Από την άλλη, ο Μουρίνιο επέλεξε να παρατάξει την ομάδα του με το 3-5-2, το οποίο φόρτωνε με παραπάνω ποδοσφαιριστές την μεσαία γραμμή.
Το αποτέλεσμα φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Οι Βερετούτ και Κριστάντε «έσβησαν» τον άξονα της Αταλάντα και ο Μικιταριάν είχε τον ρόλο να την ξεκολλήσει από πίσω. Κάπου εκεί, ο Νικολό Ζανιόλο έσπαγε όπως έπρεπε τη μπάλα στον Τάμι Έιμπραχαμ για να υπάρξει αντεπίθεση.
Εκεί ήταν και το μυστικό. Η ασφυκτική πίεση στο κέντρο, έσβησε τις επιθετικές προσπάθειες της Αταλάντα, με αποτέλεσμα η Ρόμα να περιμένει υπομονετικά μία αντεπίθεση, η οποία με την βοήθεια του Αρμένιου μεσοεπιθετικού, θα μπορούσε να επιτευχθεί εύκολα και με συνοχή.
Ψηλά η άμυνα…
Και στα δύο πρώτα γκολ, η άμυνα της Αταλάντα δεν πιάστηκε τυχαία στον ύπνο. Ο Ζοσέ Μουρίνιο εντόπισε τα κενά αλλά και είδε το αδικαιολόγητο ανέβασμα κοντά στον άξονα. Συγκεκριμένα, σε κάθε κόντρα επίθεση, η αμυντική γραμμή ήταν εκτεθειμένη στην ταχύτητα και τις γρήγορες εναλλαγές της μπάλας. Ειδικά στο πρώτο τέρμα, ο Έιμπραχαμ τα έβαλε με όλους τους αμυντικούς για να σκοράρει.
Ο Ολυμπιακός μπορεί να εκμεταλλευτεί τις συγκεκριμένες συνθήκες, αφού τόσο ο Γιώργος Μασούρας, όσο και ο Ρόνι Λόπες είναι γρήγοροι ποδοσφαιριστές. Φυσικά, δεν ξεχνάμε τον Αγκιμπού Καμαρά, ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε να έχει τον ρόλο του Ζανιόλο και να ανοίγει ακόμα περισσότερο την αντίπαλη άμυνα.
Προσοχή στην αντίδραση και γρήγορη… απάντηση!
Τελευταίο κομμάτι και εξίσου σημαντικό, είναι το τι συμβαίνει σε περίπτωση τέρματος ή προβάδισμα. Η Ρόμα ήταν ένα βροντερό παράδειγμα πως ποτέ δεν πρέπει να χαλαρώνεις με το σύνολο του Γκασπερίνι. Παρότι προηγήθηκε μέχρι το 30’ με 2-0, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να βρουν την ανατροπή και άμεσα κιόλας. Συγκεκριμένα, στο 68ο λεπτό θα είχε γίνει το 2-2, αν το VAR δεν ακύρωνε το τέρμα.
Από την άλλη, η απάντηση της Ρόμα ήταν όλα τα λεφτά. Σε μία στιγμή που το γήπεδο έβραζε από το 2-2, ακόμα και αν ακυρώθηκε, η ομάδα του Μουρίνιο βρήκε τον τρόπο από ένα ακόμα αδύναμο σημείο της Αταλάντα. Τα στημένα. Ο Σμόλινγκ ανενόχλητος ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-1 μόλις τέσσερα λεπτά μετά το 2-2. Κάπου εκεί, «κόπηκαν» τα πόδια των παικτών του Γκασπερίνι.
Το παιχνίδι άνοιξε, ο Μουρίνιο διαχειρίστηκε τον άξονα με μαεστρικό τρόπο και έφτασε και 4ο γκολ, για να ολοκληρώσει τον θρίαμβο. Σε όλα τα βήματα μέχρι εκεί, ο Πέδρο Μαρτίνς μπορεί κάλλιστα να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Όχι σε αυτό το βαθμό (ίσως) αλλά με ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτή τη δύσκολη έδρα. Άλλωστε το «κλειδί» στους δύο αγώνες με Ολυμπιακό, θα είναι η έδρα.
Νότης Χάλαρης
www.bnsports.gr