Football Talk

Ασυνήθεις ύποπτοι και σκόρερ στο Big-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων: Ο Ντένις, ο Χουάνμι και το «πυροτέχνημα» του Σικ! (video)

Ασυνήθεις ύποπτοι και σκόρερ στο Big-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων: Ο Ντένις, ο Χουάνμι και το «πυροτέχνημα» του Σικ! (video)

Όποιος νόμιζε πως μετά τους Σαλάχ, Μπενζεμά, Λεβαντόφσκι και Βλάχοβιτς ακολουθεί το… χάος στο σκοράρισμα κάνει μέγα λάθος, αφού οι ΝτένιςΧουάνμιΣικ, αλλά και ο... υιός Σιμεόνε, τα καταφέρνουν εξίσου καλά στα στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ή και καλύτερα!

Ο πρώτος γύρος των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων είτε ολοκληρώθηκε, είτε ολοκληρώνεται άμεσα. Οι πρωταγωνιστές σε αυτόν είναι μεν πολλοί, αλλά όχι και τόσο… συνήθεις.

Αν και τα «φώτα» πέφτουν πάντα στους μεγάλους σταρ των γιγάντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, φαίνεται πως δεν «παίζουν» μόνοι τους. Σε κάθε ένα πρωτάθλημα από το λεγόμενο, ευρωπαϊκό Big-5, υπάρχει ένας πρωταγωνιστής που κανείς δεν περίμενε.

Από τον Πάτρικ Σικ, που συνεχίζει με το «πόδι» κολλημένο στο… γκάζι από το EURO του 2020, έως τους Αζόρκ και Λαμπόρντ, που «χτίζουν» το όνομά τους εν όψει του ερχόμενου καλοκαιριού.

πατρικ_σικ_1_1.jpg


Premier League –
Εμάνουελ Ντένις

Κοιτάζοντας την πρώτη τριάδα στον πίνακα των σκόρερ του αγγλικού πρωταθλήματος, δεν μένει κανείς έκπληκτος. Σαλάχ, Βάρντι και Ζότα βρίσκονται στην πρώτη... γραμμή για τις ομάδες τους, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη σχετική κατηγορία. Ωστόσο, τέταρτος, με μόλις ένα γκολ λιγότερο από τον Πορτογάλο σταρ της Λίβερπουλ και δύο από τον… γερόλυκο της Λέστερ, βρίσκεται ο Εμάνουελ Ντένις.Ναι, «ισοβαθμεί» με τους Ραφίνια, Κριστιάνο Ρονάλντο, Μανέ και Μπερνάντο Σίλβα, αλλά το δικό του όνομα προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη.

Ο 24χρονος επιθετικός της Γουότφορντ από τη Νιγηρία βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση φέτος, αφού σε 15 εμφανίσεις έχει άμεση συμμετοχή σε 12 τέρματα, αφού εκτός των 7 γκολ που έχει πετύχει, έχει μοιράσει και 5 ασίστ. Εν ολίγοις, δείχνει πως εγκλιματίστηκε με το… καλημέρα στην Premier League, αφού αποκτήθηκε από την Κλαμπ Μπριζ μόλις λίγους μήνες πριν, έναντι 4 εκατ. ευρώ, γεγονός που τον καθιστά ως τον ορισμό της value for money μεταγραφής.

Αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, σίγουρα θα κινήσει το ενδιαφέρον των μεγάλων του «Νησιού», κάτι που πιθανότατα έχει ήδη συμβεί από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν επί τρεις σερί αγωνιστικές βρήκε δίχτυα και όχι απέναντι σε… οποιεσδήποτε ομάδες: κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Λέστερ και την Τσέλσι!


La
Liga - Χουάνμι

Η κορυφή ανήκει, προφανώς, στον Καρίμ Μπενζεμά. Άξιος συμπαραστάτης ο Βινίσιους Τζούνιορ, που με τα 10 του γκολ συμβάλλει τα μέγιστα στην πορεία πρωταθλητισμού της Ρεάλ Μαδρίτης στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, υπάρχει κάποιος που χρειάζεται λιγότερες ευκαιρίες για να βρει δίχτυα: ο Χουάνμι της Μπέτις!

Στα 28 του χρόνια, διανύει μία δεύτερη νεότητα, ίσως καλύτερη και από την πρώτη, αφού το 43% των ευκαιριών που του δίνονται έως τώρα, τις ολοκληρώνει ιδανικά! Μετά από 15 εμφανίσεις στη La Liga, ο απολογισμός του είναι εντυπωσιακός: 10 γκολ και δύο ασίστ!

Κοιτάζοντας τους αριθμούς του, αλλά και τη θέση της Μπέτις στη βαθμολογία, αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Οι «βερδιμπλάνκος» βρίσκονται στην 3η θέση, στο -9 από την κορυφή και κάνουν ευρωπαϊκά όνειρα, εναποθέτοντας τις επιθετικές τους ελπίδες σε μεγάλο βαθμό στον Χουάνμι, αλλά και στον Γουίλιαμ Ζοσέ, που ακολουθεί με έξι τέρματα.


Serie
A – Τζιοβάνι Σιμεόνε

Απολύτως φυσιολογικά, ο Ντούσαν Βλάχοβιτς παρουσιάζεται ως το πιο «καυτό» όνομα του ιταλικού πρωταθλήματος στην παρούσα φάση και ίσως είναι ο λόγος που ο Τζιοβάνι Σιμεόνε περνά στα… ψιλά.

Ο υιός του προπονητή της Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντιέγκο, έχει «ξεσκονίσει» φέτος, κάθε πιθανό και απίθανο ρεκόρ της Ελλάς Βερόνα. Χρειάστηκε μόλις 16 ματς για να φτάσει τα 12 γκολ από τα 33 που έχει βάλει η ομάδα του. Παράλληλα, είναι ο πιο… φονικός επιθετικός της κατηγορίας, αφού το 46% των προσπαθειών του, καταλήγουν στα δίχτυα, την ώρα που το ποσοστό του πρώτου Βλάχοβιτς είναι στο 33% και του δεύτερου Ιμόμπιλε στο 28%!

Στη Βερόνα μπορεί να βρίσκεται ως δανεικός, αλλά οι «τζιαλομπλού» διατηρούν το δικαίωμα αγοράς του έναντι 12 εκατ. ευρώ το ερχόμενο καλοκαίρι. Αν θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα ή όχι μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση, οι μετοχές του 26χρονου στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έχουν ανέβει, ενώ ήδη λέγεται πως η Γουέστ Χαμ εξετάζει πολύ... ζεστά την περίπτωσή του.


Bundesliga
– Πάτρικ Σικ

Όταν η πορεία της Τσεχίας στο EURO του 2020, σταμάτησε στα προημιτελικά, πολλοί πίστεψαν πως «έσβησε» μαζί της και το άστρο του Πάτρικ Σικ. Πέντε μήνες μετά, φρόντισε να διαψεύσει τους πάντες!

Με αριθμούς καλύτερους από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ελαφρώς χειρότερους από τον Έρλινγκ Χάαλαντ, βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ της Bundesliga, αφού έχει πετύχει 16 γκολ σε 13 ματς! Το εντυπωσιακό γύρω από τον φορ της Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι πως χρειάζεται μόλις 64 λεπτά για να βρει δίχτυα, την ώρα που ο Λεβαντόφσκι χρειάζεται 76! Παράλληλα, μετατρέπει σε γκολ των 41% των ευκαιριών που του δίνονται, ενώ ο Πολωνός επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου το 33% και ο Χάαλαντ το 37%!

Με λίγα λόγια, το όνομά του δεν ακούγεται όσο θα έπρεπε, παρότι κάνει πράγματα και... θαύματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ρόμα που τον πούλησε το προηγούμενο καλοκαίρι έναντι 25 εκατ. ευρώ, σήμερα μάλλον τραβάει τα «μαλλιά» της.


Ligue
1 – Αζόρκ, Λαμπόρντ και Μπαγιό

Το γαλλικό πρωτάθλημα ίσως δεν βρίσκεται τόσο υψηλά στην εκτίμηση του ποδοσφαιρικού κοινού, όσο τα προαναφερθέντα, αλλά έχει αποδείξει πως είναι μία αστείρευτη «πηγή» ταλέντων. Αστείρευτη σε τέτοιον βαθμό, ώστε να θεωρείται απολύτως φυσιολογικό το γεγονός πως ο Τζόναθαν Ντέιβιντ αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της Ligue 1, αφήνοντας τους Κιλιάν Εμπαπέ και Μπεν Γιεντέρ στη δεύτερη!

Ωστόσο, δίπλα στον Γάλλο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, εντοπίζονται τρία ονόματα που με αργό και αθόρυβο τρόπο, έρχονται στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.

Αζόρκ, Λαμπόρντ και Μπαγιό, «μοιράζονται» τη δεύτερη θέση, αφού όλοι τους έχουν από εννέα γκολ. Ο πρώτος βλέπει τους «κόπους» του να ανταμείβονται και στη βαθμολογία, αφού η ομάδα του, το Στρασβούργο, «καλοβλέπει» την πεντάδα της Ligue 1, ούσα μόλις δύο βαθμούς μακριά από τη Μονπελιέ του Λαμπόρντ.

Στην περίπτωση του Μπαγιό, ωστόσο, το επίτευγμα κρίνεται ως σαφώς μεγαλύτερο, αφού η Κλερμόν, την οποία εκπροσωπεί, βρίσκεται μία «ανάσα» από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Στον 23χρονο θηριώδη φορ από τη Γουϊνέα πάντως, κανείς δεν μπορεί να… παραπονεθεί, αφού κάνει ό,τι «περνά» από το χέρι του, πετυχαίνοντας τα 9 από τα 20 γκολ της ομάδας του, μετά από 18 αγωνιστικές!

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0