Football Talk

ΑΕΚ: Μία ομάδα καινούργια, με νέο προπονητή που κάνει σταθερά βήματα προόδου

ΑΕΚ: Μία ομάδα καινούργια, με νέο προπονητή που κάνει σταθερά βήματα προόδου

Το BN Sports αναλύει την ΑΕΚ όπως παρουσιάστηκε σε αυτόν τον πρώτο γύρο – Τα θετικά, τα αρνητικά και οι μεταγραφικές της ανάγκες

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Φτάσαμε στου δρόμου τα μισά, της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και η καινούργια ΑΕΚ που φτιάχτηκε το καλοκαίρι βρίσκεται στη 2η θέση έχοντας συγκεντρώσει 27 βαθμούς, οκτώ λιγότερους από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Κοιτώντας λίγο και την περσινή αντίστοιχη περίοδο τα νούμερα της ΑΕΚ είναι περίπου ίδια με τα φετινά! Φέτος η Ένωση έχει 8 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες, πετυχαίνοντας 24 γκολ και δεχόμενη 13 (είναι στο +11, δηλαδή). Και πέρυσι στο τέλος του πρώτου γύρου είχε ακριβώς τον ίδιο απολογισμό με τη διαφορά ότι είχε πετύχει 25 γκολ και είχε δεχθεί 14! Η διαφορά με πέρυσι είναι η εξής: Με 27 βαθμούς τελείωσε τον πρώτο γύρο στην 4η θέση, ενώ φέτος είναι 2η.

Μπορεί οι αριθμοί του πρώτου γύρου να μη δείχνουν για την ΑΕΚ μεγάλη διαφορά με την αντίστοιχη περσινή (τη σεζόν 2020-21 οι «κιτρινόμαυροι» κατέρρευσαν από τον Γενάρη και μετά αγωνιστικά και βαθμολογικά), ωστόσο υπάρχει. Η ΑΕΚ έκανε το περασμένο καλοκαίρι 14 μεταγραφές. Άλλαξε σχεδόν το μισό ρόστερ της. Ξεκίνησε τη σεζόν με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς και από τον Οκτώβρη έχει στο τιμόνι της τον Αργύρη Γιαννίκη. Είναι η μοναδική ομάδα από την πρώτη 7άδα που άλλαξε προπονητή τόσο νωρίς μέσα στη σεζόν. Όπως είναι φυσικό χρειάζεται να περάσει ένα μεταβατικό στάδιο. Σε αυτές τις 13 πρώτες αγωνιστικές η ΑΕΚ έχει δείξει καλή συγκομιδή στο ΟΑΚΑ γεγονός που δεν το είχε πέρυσι, αφού μετρά 5 νίκες στην έδρα της και μία ήττα. Εκτός έδρας φέτος έχει 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα. Είναι δεδομένο με… γυμνό μάτι πως η ΑΕΚ έχει προσθέσει και ποιότητα και προσωπικότητα στο ρόστερ της με τις μεταγραφές που έκανε το καλοκαίρι, όμως χρειάζεται χρόνο για να δέσει αυτό το νέο σύνολο με τον καινούργιο προπονητή. Η ποιότητα που έβαλε η Ένωση μεσοεπιθετικά φαίνεται από την αποτελεσματικότητά της στην επίθεση. Μπορεί να μη δημιουργεί πάρα πολλές ευκαιρίες, ωστόσο έχει πετύχει 25 γκολ έχοντας την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα. Και αυτά τα 25 γκολ έχουν έρθει με τον Δικέφαλο να είναι τρίτος στο σύνολο τελικών προσπαθειών (153, έναντι 164 του Ολυμπιακού και 157 του Άρη).

Μακριά κι αγαπημένοι:

Η ΑΕΚ βγάζει αδυναμίες στο παιχνίδι της. Λογικό είναι. Η πιο σημαντική είναι η ανασταλτική της λειτουργία, σε ορισμένα ματς πρωταθλήματος. Το πιο μεγάλο πρόβλημα ουσιαστικά είναι στο κέντρο. Ο Γιαννίκης από τις πρώτες ημέρες του στην ΑΕΚ προσπάθησε να βγάλει ένταση από τους παίκτες του στα ματς και σιγά – σιγά το καταφέρνει. Τα σωστά τρεξίματα επίσης είναι κομβικό στοιχείο για κάθε καλά δουλεμένη ομάδας. Όπως κομβικά είναι και τα κλεψίματα της μπάλας. Μόλις τις τελευταίες αγωνιστικές αρχίζει και ξεκολλάει η ΑΕΚ από τις τελευταίες θέσεις στην στατιστική κατηγορία «κλεψίματα»! Με το φινάλε του πρώτου γύρου είναι στη 10η θέση έχοντας 271. Επιβάλλεται λοιπόν, να βελτιώσει κι άλλο αυτό το στοιχείο της. Εφόσον καταφέρει να κερδίζει μπάλες από τον αντίπαλο, θα ανακτά πιο γρήγορα το παιχνίδι και θα δημιουργεί περισσότερο. Αυτό το στοιχείο είναι κομβικό, καθώς και πιο ασφαλή αμυντική συνολική λειτουργία θα υπάρχει και θα περισσότερες επιθέσεις θα δημιουργεί.

Η ελπίδα είναι εκεί:

Η δουλειά του Αργύρη Γιαννίκη δεν είναι δυνατόν να φανεί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί κάποιους μήνες ακόμη ενδεχομένως. Ο προπονητής ωστόσο με τους συνεργάτες του δουλεύουν μεθοδικά και έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό τους: να δημιουργήσουν μία ΑΕΚ η οποία με καλή φυσική κατάσταση θα πιέζει τον αντίπαλο, θα του κλέβει μπάλες και θα τον «χτυπάει». Προς ώρας υπάρχουν ματς που η ΑΕΚ παίζει παθητική άμυνα, δίνοντας γήπεδο και μπάλα στον αντίπαλο, θέλοντας να χτυπήσει στο χώρο. Όμως το κυριαρχικό ποδόσφαιρο είναι αυτό που θέλει και έχει στο μυαλό να παίζει η ΑΕΚ κάποια στιγμή η διοίκηση και ο Γιαννίκης. Προς το παρόν υπάρχουν παίκτες που δεν έχουν φτάσει στο 100% της απόδοσής τους. Η ελπίδα είναι πως η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή είναι 2η στη βαθμολογία και μπροστά της έχει πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης τόσο σε ομαδικό, όσο και ατομικό επίπεδο, εν όψει του δεύτερου γύρου και των πλέι οφ, που θα ακολουθήσουν.

Οι μεταγραφές επουλώνουν τις πληγές της:

Μπορεί να έκανε 14 μεταγραφές το καλοκαίρι όμως σαφώς χρειάζεται κι άλλες. Όχι τόσες όσες χρειάστηκε να κάνει την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, αλλά περισσότερο μεταγραφές αναβάθμισης. Στο χώρο του κέντρου είναι ξεκάθαρο πως η ΑΕΚ χρειάζεται μία δυνατή μεταγραφική κίνηση. Θέλει έναν κεντρικό χαφ που να παίζει στις θέσεις 6 – 8, κάνοντας πολλή δουλειά αμυντικά και δημιουργικά. Ένα σύγχρονο κεντρικό μέσο που θα «ενώνει» άμυνα και επίθεση. Επιπλέον, η ΑΕΚ δείχνει να έχει ανάγκη και έναν κεντρικό στόπερ leader. Έναν… Τσιγκρίνσκι δηλαδή πιο νέο φυσικά. Από εκεί και πέρα θα παρουσιαστούν ανάγκες στο μέλλον και θα γίνουν ανάλογες κινήσεις. Για τον Γενάρη η απόκτηση ενός κεντρικού χαφ κρίνεται αναγκαία. Από εκεί και πέρα είπαμε ξανά: Πρόκειται για μία καινούργια ομάδα που χρειάζεται χρόνο. Και η ΑΕΚ πρέπει να μάθει να δίνει χρόνο τόσο σε παίκτες, όσο και προπονητές, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων.  

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0