Football Talk

Οι «ελληνικές» προκρίσεις στις διοργανώσεις της UEFA: Ο Τσιμίκας, ο Βλαχοδήμος και οι άλλοι

Οι «ελληνικές» προκρίσεις στις διοργανώσεις της UEFA: Ο Τσιμίκας, ο Βλαχοδήμος και οι άλλοι

Οι 14  Έλληνες «λεγεωνάριοι» που συνεχίζουν με τις ομάδες τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA. Το BN Sports αναλύει όσους παίζουν και μετά τα Χριστούγεννα σε Champions League, Europa League και Conference League.

Η ελληνική εκπροσώπηση στο εξωτερικό πηγαίνει…περίφημα. Με 14 ποδοσφαιριστές να συνεχίζουν στις τρεις διοργανώσεις της UEFA και αρκετές… εκπλήξεις μεταξύ αυτών. Φυσικά, μην ξεχνάμε τη Λίβερπουλ του Κώστα Τσιμίκα να… «γλυκοκοιτάζει» το τρόπαιο και απέδειξε πως είναι ένα από τα φαβορί φέτος.

Champions League

Η Λίβερπουλ του Κώστα Τσιμίκα κατάφερε να κάνει το απόλυτο 6/6, με αποτέλεσμα να βγει άνετα ως πρώτη στον όμιλο του «θανάτου» με Ατλέτικο Μαδρίτης, Πόρτο και Μίλαν. Ο Έλληνας διεθνής αγωνίστηκε με την φανέλα του βασικού σε τρία από τα έξι ματς, βοηθώντας την ομάδα του να νικήσει και στους αγώνες αλλά και να κρατήσει δύο φορές ανέπαφη την εστία της. Αναλυτικά, ο Τσιμίκας αγωνίστηκε στην 4η αγωνιστική κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με τους «κόκκινους» να νικάνε με 2-0 Στο Άνφιλντ, την 5η αγωνιστική κόντρα στην Πόρτο στο ίδιο γήπεδο με το ίδιο σκορ (2-0), αλλά και την 6η αγωνιστική στο Σαν Σίρο απέναντι στη Μίλαν (1-2).

Ενώ, η δεύτερη ελληνική συμμετοχή που συνεχίζει στους «16» του UEFA Champions League είναι η Μπενφίκα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου. Χάρη στον Έλληνα κίπερ, οι «αετοί» της Λισαβώνας κατάφεραν να πάρουν την 2η θέση του 5ου ομίλου και πετάξουν την Μπαρτσελόνα στο UEFA Europa League. Με τον Οδυσσέα να κρατάει τρεις φορές ανέπαφη την εστία του και να αποκρούει 21 σουτ σε έξι αγώνες! Καθιστώντας τον ως έναν από τους πρωταγωνιστές σε αυτή την επιτυχία της πορτογαλικής ομάδας.

liverpool-tsimikas.webp

Europa League

Η ομάδα με το μικρότερο μπάτζετ στο UEFA Champions League κατάφερε να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο. Μιλάμε πάντα για την Σερίφ Τίρασπολ του Γιώργου Αθανασιάδη, Δημήτρη Κολοβού και Στέφανου Ευαγγέλου. Η ομάδα από τη Μολδαβία, κατάφερε να πάρει την 3η  θέση σε έναν όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Ίντερ και Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Ο Αθανασιάδης ήταν αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος παίκτης της Σερίφ, με πέντε συμμετοχές και ένα clean sheet την πρώτη αγωνιστική απέναντι στη Σαχτάρ Ντόνετσκ αλλά και το περίφημο «διπλό» στο Μπερναμπέου με 1-2, με τον πρώην παίκτη της «Ένωσης» να κάνει το ματς… της ζωής του. Οι τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές θα συνεχίσουν το όνειρο τους στο Europa League και είναι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού αλλά και της Νάπολι του Κώστα Μανωλά στη κλήρωση της Δευτέρας (13/8).

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν του Παναγιώτη Ρέτσου έχει εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για την επόμενη  φάση  του Europa League. Η ομάδα του 23χρονου αμυντικού κατάφερε να επικρατήσει σε έναν όμιλο με Ρεάλ Μπέτις, Σέλτικ και Φερεντσβάρος, με τον ίδιο όμως να αγωνίζεται μόνο σε ένα ως βασικός. Στην ήττα των «ασπιρινών» στην Ουγγαρία από την Φερεντσβάρος με 1-0 την 6η αγωνιστική του του 7ου ομίλου.

Από την άλλη, η δεύτερη ελληνική συμμετοχή που θα συνεχίσει στο φετινό Europa League είναι του Κώστα Μανωλά με την φανέλα της Νάπολι. Οι «Ναπολιτάνοι» κατάφεραν να πάρουν τη δεύτερη θέση σε όμιλο με Σπαρτάκ Μόσχας, Λέστερ και Λέγκια Βαρσοβίας, με αποτέλεσμα να βρεθούν στη κλήρωση της Δευτέρας για να μάθουν τον αντίπαλο τους στα play-off. Ο Μανωλάς αγωνίστηκε ως βασικός στα μισά παιχνίδια των ομίλων, όλα εντός έδρας, μετρώντας δύο νίκες, 3-0 με την Λέγκια και 3-2 με την Λέστερ και μία ήττα 3-2 από την Σπάρτακ Μόσχας.

Europa Conference League

Η Σέλτικ του Γιώργου Γιακουμάκη και του Βασίλη Μπάρκα θα συνεχίσουν την πορεία τους στη νέα διοργάνωση της UEFA. Αν και κανείς τους δεν αγωνίστηκε ούτε μία φορά ως βασικός για τους «κέλτες» , με τον Γιακουμάκη να αγωνίζεται συνολικά 56΄ περνώντας τρείς φορές ως αλλαγή.

Παρόμοια, και η Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Πέλκα θα συνεχίσει στο UEFA Europa Conference League, βγήκε 3η στον όμιλο με Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Ολυμπιακό και Αντβέρπ. Ο Έλληνας διεθνής αγωνίστηκε σε όλα τα ματς του ομίλου, αλλά παρά τις πολλές φάσεις που δημιούργησε δεν βρήκε δίχτυα ούτε μοίρασε κάποια ασίστ.

PELKAS-scaled.webp

Τελευταία που θα συνεχίσει στο Conference League είναι η Ραπίντ Βιέννης του Ταξιάρχη Φούντα. Με την αυστριακή ομάδα να κάνει την έκπληξη την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Γκενκ και να την νικάει με 0-1! Σε έναν όμιλο με Γουέστ Χαμ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Γκενκ η ομάδα της Βιέννης συγκέντρωσε έξι πόντους με τον Έλληνα επιθετικό να αγωνίζεται ως βασικός σε τρεις από τις έξι αναμετρήσεις, χωρίς όμως να καταφέρει να βρει τα δίχτυα…

Τέλος, οι «πρώτες» στον όμιλο τους Άλκμααρ και Κοπεγχάγη έχουν ήδη εξασφαλίσει μία θέση στην επόμενη φάση. Με την ολλανδική ομάδα των Βαγγέλη και Βασίλη Παυλίδη και Παντελή Χατζηδιάκου να κάνει «πάρτι» στον 4ο όμιλο. Με τους δύο να αγωνίζονται πέντε φορές ως βασικοί και με τον Παυλίδη να μετράει δύο γκολ. Σε αντίθεση με τον Βασίλη Παυλίδη που δεν έκανε συμμετοχή.

Ενώ, η Κοπεγχάγη του Κάρλος Ζέκα και Μάριο Οικονόμου «πέρασε» τον ΠΑΟΚ και τον άφησε στη 2η θέση, με τον Έλληνα μέσο να αγωνίζεται μόνο στα πρώτα δύο ματς (λόγω τραυματισμού) βοηθώντας την ομάδα του να νικήσει 3-1 την Σλόβαν Μπρατισλάβας στην Σλοβακία, και με το ίδιο σκορ την Λίνκολν Ρεντ Ιμπς στη Δανία.


Φοίβος Πεφάνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0