Ο Αμπέλ Φερέιρα οδήγησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Παλμέιρας στην κατάκτηση του Copa Libertadores, αποδεικνύοντας πως η απόσταση ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία, εξαρτάται όχι μόνο από την ικανότητα, αλλά και από τις κατάλληλες προϋποθέσεις!
Αν μία διαδρομή από το ζενίθ στο ναδίρ και από το ναδίρ ξανά στο ζενίθ χρειαζόταν δύο λέξεις για να περιγραφεί, ίσως το όνομα του Αμπέλ Φερέιρα να αρκούσε.
Έφτασε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ τον Ιούλιο του 2019, με τους Θεσσαλονικείς να αναγκάζονται να βγάλουν 2+ εκατ. ευρώ από τα ταμεία τους, μόνο και μόνο για να «σπάσουν» το συμβόλαιό του με την Μπράγκα! Το ρίσκο δεν έπιασε, ωστόσο.
Έναν χρόνο μετά, ο άνθρωπος που λογίστηκε ως κατάλληλος για αντικαταστάτης του Ραζβάν Λουτσέσκου αποχώρησε από τον ασπρόμαυρο πάγκο, με προορισμό τη βραζιλιάνικη Παλμέιρας. Τόσο αυτός, όσο και ο ΠΑΟΚ ξεφύσηξαν από ανακούφιση. Ο απολογισμός του έκτοτε; Ένα Κύπελλο Βραζιλίας και πλέον, δύο συνεχόμενα Copa Libertadores, που κρίνονται ιστορικά, αφού για πρώτη φορά ομάδα κατακτά το εν λόγω τρόπαιο στο ίδιο ημερολογιακό έτος!
Εν τέλει, βγήκε κάποιος χαμένος από αυτήν τη σχέση 486 ημερών; Και αν ναι, ποιος;
301 - #Palmeiras won the #Libertadores again after only 301 days since their last title. It's the first time a team have won the tournament twice in the same calendar-year. Repeated. pic.twitter.com/mMfvhyTinW
— OptaJoao (@OptaJoao) November 27, 2021
«Χαμένοι» στο μεταγραφικό παζάρι
Αν αναζητά κανείς το λάθος στη σχέση Αμπέλ Φερέιρα και ΠΑΟΚ, μάλλον θα το εντοπίσει τόσο στις ανεκπλήρωτες αγωνιστικές του «εμμονές», όσο και στις ανεκπλήρωτες μεταγραφικές του επιλογές.
Η πρόθεση του Πορτογάλου ήταν σαφής εξ' αρχής. Το 4-4-2 φάνταζε ιδανικό στα μάτια του, αλλά χωρίς αριστερό μπακ, χωρίς δεύτερο επιθετικό στα πρότυπα του Άκπομ και με λύση στο «6» τον αργό Εσίτι, προφανώς το εγχείρημα απέτυχε. Η κακή αγωνιστική εικόνα, οι άτυπες κόντρες με τους μεγάλους σταρ της ομάδας και κυρίως οι επίπονοι ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί κόστισαν, δίνοντας τέλος σε μία σχέση που μπήκε σε λάθος βάσεις, αλλά το πρόσημό της δεν ήταν καθόλα αρνητικό.
Αποχωρώντας από τη Θεσσαλονίκη του αναγνωρίζεται πως υπήρξε καταλύτης στην ανάδειξη μίας νέας φουρνιάς παικτών. Οι Τζόλης, Τσιγγάρας, Μιχαηλίδης ήρθαν στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ και αναδείχθηκαν με πρωτοβουλία του Πορτογάλου. Άλλωστε, όπως ανέφερε σε μετέπειτα συνεντεύξεις του, το πλάνο πάνω στο οποίο συμφώνησε αυτό προέβλεπε: τη συνύπαρξη νέων και έμπειρων παικτών για την επίτευξη στόχων. Μόνο που οι στόχοι τέθηκαν, μάλλον, σε λάθος επίπεδα.
Οι ριζικές αλλαγές, έχουν προϋποθέσεις
Το κυνήγι της «βαριάς σκιάς» του Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν δεδομένο. Όχι για τον Φερέιρα, αλλά για τον κόσμο γύρω από τον ΠΑΟΚ. Ήταν τέτοια η επιτυχία του Ρουμάνου, που θέλοντας ή μη, η σύγκριση εφόσον δεν κυλούσαν όλα ιδανικά, θα ερχόταν. Στον Πορτογάλο μπορεί να χρεωθεί πως από την πρώτη μέρα θέλησε να δημιουργήσει κάτι δικό του από τα θεμέλια και όχι να βασιστεί στο επιτυχημένο πρότζεκτ που βρήκε. Ένα σφιχτό σύνολο μαχητών δεν γίνεται εν μία νυκτί μηχανή παραγωγής θεάματος. Τα τρία χαφ δεν γίνονται εν μία νυκτί δύο.
Παρόλα αυτά, ο Αμπέλ Φερέιρα διαμέσου του ΠΑΟΚ, βρήκε τον δρόμο του. Ίσως η δική του «Γη της Επαγγελίας» να ήταν η Βραζιλία, ώστε να... ανανεώσει το «εισιτήριό» για την Ευρώπη και να επιστρέψει πιο έμπειρος, σε ένα πρωτάθλημα ή σε έναν σύλλογο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Το πιο ανοιχτό ποδόσφαιρο, η έλλειψη σκοπιμότητας υπό κάποιες προϋποθέσεις ή ακόμα και ο «δίαυλος επικοινωνίας» που έχει η χώρα του, η Πορτογαλία, με τη χώρα του.. καφέ, «έστρωσαν» το μονοπάτι προς τις επιτυχίες.
? 2020
— SportsCenter (@SC_ESPN) November 27, 2021
? 2021
?? #Palmeiras, bicampeón de la Copa #Libertadores de la mano de Abel Ferreira pic.twitter.com/0MDbJcN9xl
Από την πλευρά του ΠΑΟΚ, ωστόσο, καμία κακία δεν φαίνεται να έχει μείνει, ούτε υπάρχει λόγος, άλλωστε. Πόσο μάλλον, αν υπολογίσει κανείς πως σύμφωνα με τη ρήτρα στο συμβόλαιό του, ο τρίτος τίτλος που κατέκτησε με την Παλμέιρας θα φέρει στα ταμεία του «Δικεφάλου του Βορρά» περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ!
Οι δύο πλευρές στήριξαν τη συνεργασία τους σε κάτι ουτοπικό για τα ελληνικά δεδομένα εξ' αρχής. Τέτοια πρότζεκτ χρειάζονται τόνους υπομονής και επιμονής, που στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπάρχει περίσσευμα, αλλά αντιθέτως έχουμε έλλειψη.
Σε μία παράφραση του All along the watchtower του Bob Dylan, που έφερε στο ελληνικό πεντάγραμμο ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Φερέιρα βρήκε τη διέξοδο και από παλιάτσος στην Ελλάδα έγινε ληστής τροπαίων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού!
Η Παλμέιρας ήρθε ως «από μηχανής, Θεός» για να φέρει στον ΠΑΟΚ αυτό που ήθελε, δηλαδή τον πραγματικό Λουτσέσκου και όχι κάποιο «υποκατάστατο», και στον Φερέιρα μία απόδειξη πως είναι όντως πολύ καλός προπονητής. Άλλωστε, της το ξεπλήρωσε για δεύτερη σερί σεζόν και ποιος ξέρει; Ίσως έπεται συνέχεια.
Φάνης Τσοκανάς