Football Talk

Παναθηναϊκός: Η αγωνιστική καθίζηση και η λάθος διαχείριση των «μπέμπηδων» του 2018 που άφησε… μαύρη τρύπα στα ταμεία του τριφυλλιού!

Παναθηναϊκός: Η αγωνιστική καθίζηση και η λάθος διαχείριση των «μπέμπηδων» του 2018 που άφησε… μαύρη τρύπα στα ταμεία του τριφυλλιού!

Ο Παναθηναϊκός πόνταρε πολλά στην νεανική ομάδα του 2018, ωστόσο 4 χρόνια αργότερα το «BN Sports» καταγράφει το που βρίσκονται οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές εξ’αυτών που την αποτελούσαν και γιατί το τριφύλλι δεν επωφελήθηκε ούτε στον παραμικρό βαθμό τόσο στον αγωνιστικό όσο και στον οικονομικό τομέα.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Κυριάκος Δημητρόπουλος

Η σεζόν 2018/2019 ήταν εξαιρετικά ιδιαίτερη για τον Παναθηναϊκό. Προπονητής της ομάδας ο Γιώργος Δώνης και τεχνικός διευθυντής ο Νίκος Νταμπίζας.

Αμφότεροι είχαν μια μεγάλη αποστολή να φέρουν εις πέρας. Να ξεπεράσουν σύντομα τον… σκόπελο της τιμωρίας του -6 που είχε δημιουργηθεί από τη μη αδειοδότηση της ομάδας και παράλληλα τη σωστή διαχείριση ενός νεανικού ρόστερ με στόχο το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα.

Και μπορεί η 8η (τελική) θέση του τριφυλλιού να μην ήταν η επιθυμητή, ωστόσο, στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός έκανε πρωταθλητισμό, παίρνοντας σπουδαία αποτελέσματα εντός κι εκτός έδρας. Στη φουρνιά εκείνης της χρονιάς… ξεπήδησαν ποδοσφαιριστές που έκαναν μεγάλη και θετική εντύπωση στο φίλαθλο κοινό.

Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης, Μαυρομάτης, Πούγγουρας, Εμμανουλίδης, είναι μερικά από τα ονόματα εξ’αυτών. Που είναι, όμως, όλοι αυτοί οι «μπέμπηδες» πραγματικά σήμερα; Πόσο εξελίχθηκαν; Πόσα χρήματα έφεραν στο ταμείο του Παναθηναϊκού;

Το «BN Sports» αναλύει παρακάτω τη καθεμία περίπτωση ξεχωριστά και δίνει όλες τις απαντήσεις, όπως και ορισμένα χρήσιμα και διδακτικά συμπεράσματα.

pao_252863_131257_type13262.jpg

*Σε παρένθεση η ηλικία που είχαν τη σεζόν 2018/19 οι εν λόγω ποδοσφαιριστές:

Κωνσταντίνος Κότσαρης (21): Τη σεζόν 18/19 ο τερματοφύλακας Κωνσταντίνος Κότσαρης πραγματοποίησε μόλις 7 συμμετοχές, καθώς βρισκόταν πίσω από τον Σωκράτη Διούδη.

Έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο «Γ.Καραϊσκάκης» στο 1-1 με τον Ολυμπιακό περνώντας ως αναγκαστική αλλαγή στη θέση του Διούδη, αλλά αυτή έμελλε να είναι και η καλύτερη του στιγμή στο τριφύλλι. Έκτοτε, δεν βρέθηκε ποτέ άλλοτε στο επίκεντρο του ρόστερ και πλέον αγωνίζεται στον Απόλλωνα Σμύρνης που μετακινήθηκε ως ελεύθερος.

Φάνης Μαυρομάτης (21): Βασικός στα μετόπισθεν εκείνη την περίοδο με πάνω από 20 συμμετοχές. Ο Φάνης Μαυρομάτης, ωστόσο, ποτέ δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τον ηγέτη της πράσινης άμυνας. Δανεικός στη Σοντερίσκε και μετά αποχώρησε οριστικά ως ελεύθερος και εκείνος για τον Ατρόμητο.

Αχιλλέας Πούγγουρας (22): Ένας εκ των ποδοσφαιριστών εκείνης της σεζόν που βρίσκεται ακόμα στον Παναθηναϊκό. Ο Αχιλλέας Πούγγουρας πραγματοποίησε δύο εξαιρετικές πρώτες χρονιές με το τριφύλλι, ωστόσο, αποδεικνύεται -βάση των εμφανίσεων του- πως είναι μια του ύψους και μια του βάθους.

Και χωρίς να έχει έρθει καμία επίσημη πρόταση για το όνομα του τις τελευταίες σεζόν, η καριέρα του παραμένει στάσιμη.

Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης (20): Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης είχε γεμάτες συμμετοχές τόσο τη σεζόν 2018/19 όσο και την επόμενη, αλλά έκτοτε τα αγωνιστικά του λεπτά έχουν πάει στον πάτο.

Σίγουρα, σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο τραυματισμός που υπέστη την περσινή σεζόν, ωστόσο η εξέλιξη του δεν ήταν η ανάλογη που όλοι ήλπιζαν στον Παναθηναϊκό. Καμία πρόταση ούτε και για εκείνον.

Κώστας Αποστολάκης (19): Ο γιός του Στρατού Αποστολάκη, Κώστας δεν κατάφερε να έχει μια παρουσία στον Παναθηναϊκό όπως εκείνη του πατέρα του.

Λιγοστά παιχνίδια με την πράσινη φανέλα σε πρωτάθλημα και κύπελλο, πριν αποχωρήσει ως ελεύθερος για τον ΑΠΟΕΛ. Ούτε, όμως, και στην Κύπρο απέδωσε τα αναμενόμενα και πλέον αγωνίζεται στον Παναιτωλικό.

Πασχάλης Στάικος (22): Ακόμα ένα παιδί της πράσινης ακαδημίας που ποτέ δεν καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα και αποχώρησε.

Ο Πασχάλης Στάικος βρισκόταν μέσα στην ελπιδοφόρα φουρνιά του 2018/19, αλλά δεν κατάφερε να εξελιχθεί παραπάνω. Ο ΟΦΗ ο επόμενος σταθμός της καριέρας του, αφού έλυσε τη συνεργασία με τον Παναθηναϊκό.

Γιάννης Μπουζούκης (20): Μια… πονεμένη ιστορία αυτή του Γιάννη Μπουζούκη. Τρομερή πρώτη χρονιά και ένα παιδί που οποιοσδήποτε κι αν το έβλεπε καταλάβαινε απευθείας πως ξέρει… καντάρια μπάλα. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός, όμως, προς απογοήτευση όλων δεν έχει καταφέρει τα επόμενα χρόνια να καθιερωθεί στον Παναθηναϊκό. Σε κάθε μεταγραφική περίοδο το όνομα του συζητιέται είτε στο να αποχωρήσει ως δανεικός είτε στο να φύγει με μεταγραφή. Τίποτα ως τώρα δεν έχει συμβεί και μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η περίπτωση του.

Τάσος Χατζηγιοβάνης (21): Ο μόνος από τους προαναφερθέντες (και εκείνους που ακολουθούν) που πραγματικά καθιερώθηκε στον Παναθηναϊκό. Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης κάθε χρόνο καταγράφει όλο και περισσότερες συμμετοχές, φορώντας φέτος μάλιστα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Οι εμφανίσεις του έχουν… διχάσει κατά καιρούς του οπαδούς της ομάδας, ενώ κατά διαστήματα ακούγονται και «σειρήνες» από το εξωτερικό, χωρίς όμως κάτι χειροπιαστό σε πρόταση να έχει προκύψει. Ο μόνος… διασωθέντας της λίστας μας.

Δημήτρης Εμμανουηλίδης (17): Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης αποχώρησε οριστικά από τον Παναθηναϊκό για να συνεχίσει την καριέρα του στη Βέιλε, με τους πράσινους να βάζουν στο ταμείο τους ένα ποσό κοντά στις 400.000 ευρώ αλλά και ποσοστό μεταπώλησης 20-25%. Χρήματα που για την πραγματική αξία του παίκτη θεωρούνται λίγα, αλλά με βάση και τα προηγούμενα παράδειγμα, να λέμε και… πάλι καλά.

Για τον 21χρονο μεσοεπιθετικό είχε προηγηθεί ένας ενδιάμεσος δανεισμός στην Φορτούνα Σιτάρντ και πιο πριν στο. Πανιώνιο, καθώς ουδέποτε πήρα τις ευκαιρίες (ελάχιστες και όχι ανά τακτικά διαστήματα) που ήθελε από τον Παναθηναϊκό.

Αργύρης Καμπετσής (19): Ο Αργύρης Καμπετσής αποκτήθηκε από την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Τα πήγε καλά στον Παναθηναϊκό, χωρίς όμως να σκοράρει σε βαθμό που να εντυπωσιάσει και να φέρει κάποια πρόταση από το εξωτερικό ή να γίνει βασικός και αναντικατάστατος.

Συνεχίζει φέτος ως δανεικός στη Βίλεμ και το μέλλον του στο Κορωπί είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Νίκος Βέργος (22): Μια χρονιά άντεξε στην πραγματικότητα ο Νίκος Βέργος στον Παναθηναϊκό, με ελάχιστες συμμετοχές. Αποχώρησε ως δανεικός για την ισπανική Χέρκουλες και μετέπειτα αποχώρησε ως ελεύθερος, όντας πλέον στον Παναιτωλικό.

bouzoukis-goal-1280x720.jpg

Συμπέρασμα Νο1.: Κανένας ποδοσφαιριστής από τη σεζόν 2018/19 με εξαίρεση τον Τάσο Χατζηγιοβάνη (ίσως και σε έναν λιγότερο βαθμό τον Αχιλλέα Πούγγουρα) δεν μπόρεσε να καθιερωθεί στον Παναθηναϊκό και να έχει σε όλες τις χρονιές γεμάτες συμμετοχές. Συνάμα, και την ανάλογη εξέλιξη στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Συμπέρασμα Νο2.: Τα 400 χιλιάρικα που εισέπραξε ο Παναθηναϊκός για τον Εμμανουλίδη είναι τα μοναδικά χρήματα που έχει εισπράξει από τη φουρνιά των «μπέμπηδων». Οι υπόλοιπες περιπτώσεις δανεικοί ή ελεύθεροι… Αυτό αρχικά δημιούργησε μια μαύρη τρύπα στα ταμεία του συλλόγου και επίσης κατέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που έχει η ομάδα στο να αξιοποιεί σωστά τα περιουσιακά του στοιχεία.

Συμπέρασμα Νο3.: Πολλοί εξ’αυτών των ποδοσφαιριστών πιθανότατα δεν ήταν έτοιμοι για το μεγάλο βήμα στις καριέρες τους. Και όταν λέμε μεγάλο βήμα, εννοούμε τις συμμετοχές της πρώτης χρονιάς, όπου μάλλον τους… έκαψαν. Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές ρίχτηκαν στα βαθιά με το ζόρι, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα τότε για το σύλλογο. Και ιδού τα αποτελέσματα 4 χρόνια μετά.

Συμπέρασμα Νο4.: Αν ο Παναθηναϊκός θέλει να επενδύσει αγωνιστικά και οικονομικά σε νεαρούς ποδοσφαιριστές θα πρέπει να δουλέψει σε τεράστιο βαθμό στο κομμάτι της διαχείρισης τους. Και τώρα, που υπάρχει η ομάδα Β’, υπάρχει και η αντίστοιχα μεγάλη ευκαιρία. Στο χέρι των «πράσινων» πως θα την αξιοποιήσουν…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0