Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης
Όποιος ασχολείται με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ειδικά με την Ελβετία, γνωρίζει καλά πως καμία εκ των Βασιλεία και Γιούνγκ Μπόις -που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην χώρα - είναι τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά μεγέθη της χώρας. Άλλη είναι η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας και ας είναι εξαφανισμένη από τον ποδοσφαιρικό χάρτι τα τελευταία χρόνια. Η Γκρασχόπερς η οποία ετοιμάζεται με την βοήθεια της Γουλβς να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.
Για όσους δεν γνωρίζουν η Γκρασχόπερς είναι η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ελβετία έχοντας κατακτήσει 27 πρωταθλήματα με τελευταίο τίτλο να είναι το Κύπελλο Ελβετίας το 2013. Βέβαια, η παρακμή είχε αρχίσει αρκετά χρόνια νωρίτερα για τις «ακρίδες». Αρχικά με την κατεδάφιση του Hardturm, της ιστορικής τους έδρας, και στη συνέχεια με τον υποβιβασμό της ομάδας στην δεύτερη κατηγορία μετά από επτά δεκαετίες απόρροια και των πολλών και σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.
Η αγορά από την σύζυγο του ιδιοκτήτη της Γουλβς
Τώρα όμως και με την βοήθεια της Γουλβς ετοιμάζεται να διεκδικήσει την θέση που της αναλογεί. Πως εμπλέκονται οι «λύκοι» στην ιστορία αυτή; To 90% των μετοχών της Γκρασχόπερς ανήκει από τον Απρίλίο του 2020 στην εταιρεία Champion HK Holdings η οποία ανήκει στην Τζένι Γουάνγκ, την σύζυγο του Γκούο Γκουαντσάνγκ, ιδιοκτήτη της Γουλβς.
Ήδη από την προηγούμενη χρονιά η σχέση μεταξύ των δύο συλλόγων ξεκίνησε με την αγγλική ομάδα να στέλνει στην Ζυρίχη ποδοσφαιριστές με την μορφή δανεισμού τόσο την περσινή σεζόν στην δεύτερη κατηγορία της Ελβετίας όσο και την φετινή περίοδο. Η σχέση μεταξύ των δύο κλαμπ προχώρησε ακόμα περισσότερο με το πρώην μέλος του Δ.Σ. της Γουλβς, Σκάι Σουν, να αναλαμβάνει την προεδρία του συλλόγου, ενώ χρέη αθλητικού διευθυντή ανέλαβε ο άλλοτε ποδοσφαιριστής και προπονητής των «λύκων» Σέτζι Ολοφιντζάνα.
Και τα πρώτα δείγματα της συνεργασίας αυτής είναι άκρως ενθαρρυντικά. Άμεση άνοδο στην μεγάλη κατηγορία, με την ομάδα στην επιστροφή της να βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας, ενώ ήδη στα σκαριά βρίσκεται ένα νέο γήπεδο. Το κυριότερο όμως είναι ότι δημιουργείται ξανά ελπίδα. Μια ελπίδα που ξεκίνησε να χάνεται όταν η ιστορική έδρα της ομάδας γκρεμίστηκε. Το γήπεδο στο οποίο αγωνίζεται από το 2007 η Γκρασχόπερς, το Letzigrund, και το οποίο μοιράζεται με την αιώνια αντίπαλο Ζυρίχη, δεν έγινε ποτέ έδρα. Οι οπαδοί της ήταν από την πρώτη στιγμή αρνητικοί σε αυτό και τις περισσότερες φορές είναι άδειο, αφού με το ζόρι συγκεντρώνει 6.000 άτομα όταν η χωρητικότητα του γηπέδου φτάνει τις 26.500. Μιλάμε για την ομάδα με τους περισσότερους οπαδούς στην χώρα και σε μια πόλη όπου με τα περίχωρα ξεπερνάει το ένα εκατ. κατοίκους που στις καλές εποχές όταν με τον Ότμαρ Χίτσφελντ στον πάγκο αντιμετώπιζε ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Ρέιντζερς σε ματς που δεν έπεφτε καρφίτσα.
«Έχει χαθεί η σχέση μεταξύ οπαδών και συλλόγου, και αυτή την σχέση προσπαθούμε να την επαναφέρουμε», ανέφερε στο Athletic ο Ολοφιντζάνα για να προσθέσει. «Είναι ο σύλλογος με την μεγαλύτερη ιστορία στην χώρα κι εμείς θα πρέπει να το βοηθήσουμε να επιστρέψει εκεί που ήταν». Ο Ολοφιντζάνα ήταν ένας από τους πολλούς που έκαναν την διαδρομή Γούλβερχαμπτον – Ζυρίχη σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί ο ελβετικός σύλλογος. Μια βοήθεια σχεδόν στα πάντα, κάτι που δεν είναι υπερβολή. «Έχοντας την Γουλβς στο πλευρό μας είναι ένα όπλο για εμάς που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Τόσο στο αγωνιστικό όσο και σε θέματα τεχνογνωσίας ώστε να κάνουμε γρήγορα και σημαντικά βήματα ανάπτυξης. Ήδη αυτές τις ημέρες από το ιατρικό τιμ της Γουλβς ήρθε στην Ζυρίχη για να ενημερώσει και να βοηθήσει το αντίστοιχο δικό μας. Και αυτή είναι η αρχή. Η συνεργασία αυτή εκτός από τους ποδοσφαιριστές θα είναι σε όλα τα επίπεδα. Η Γκρασχόπερς είναι ένα μεγάλο brand name κάτι που πρέπει να το έχουμε πάντα στην άκρη του μυαλού μας».
Η συνεργασία έχει αποφέρει καρπούς
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι η συνεργασία αυτή έχει αποφέρει καρπούς. Όλοι οι δανεικοί έχουν συμβάλει τα μέγιστα για να βρίσκεται η ομάδα ψηλά στην βαθμολογία. Λέο Μπονατίνι και Καμπάνα έχουν από τρία γκολ, ενώ βασικοί και αναντικατάστατοι είναι οι Μπόλα και Τότι Γκόμες. Την ίδια ώρα πρώην ποδοσφαιριστές της Γουλβς, όπως ο Χεργκ και ο Μαργκρέιτερ, συνεχίζουν την καριέρα τους στην Γκρασχόπερς βοηθώντας και αυτοί με την σειρά τους στην αναγέννηση του συλλόγου. Ακόμα πάντως είναι νωρίς για να βγουν επαρκή συμπεράσματα. «Το πρωτάθλημα της Ελβετίας είναι περίεργο. Αποτελείται από δέκα ομάδες και με δύο νίκες μπορείς να ανέβεις στις πρώτες θέσεις και με δύο ήττες να βρεθείς κοντά στις θέσεις του υποβιβασμού», πρόσθεσε ο Ολοφιντζάνα.
Από την πλευρά τους οι οπαδοί ήταν δύσπιστοι για τη νέα ιδιοκτησία και την όποια σχέση με την Γουλβς αλλά μετά την περσινή σεζόν και την άνοδο σε συνδυασμό με την πολύ καλή παρουσία των δανεικών, αρχίζουν πλέον και έχουν πίστη στα πλάνα της νέας διοίκησης, ειδικά με τα σχέδια για το νέο γήπεδο. Για να δεις τον ουράνιο τόξο θα πρέπει να αντέξεις την καταιγίδα και στην Γκρασχόπερς άντεξαν και φαίνεται πως το μέλλον για τον σπουδαιότερο σύλλογο της χώρας φαίνεται λαμπρό. Μπορεί ακόμα να χρειάζονται πολλά πράγματα για την ολική μεταμόρφωση του κλαμπ αλλά το σίγουρο είναι ότι με την συνεργασία αυτή έχουν μπει ήδη οι βάσεις για την δημιουργία μιας νέας φιλόδοξης ομάδας που θα επανέλθει εκεί που ανήκει. Στην κορυφή.
www.bnsports.gr