Η ολοκλήρωση των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ επιβεβαίωσε τόσο τις μεγάλες παρουσίες, όσο και τις απουσίες από αυτό, με πρώτο και... ηχηρότερο τον Έρλινγκ Χάαλαντ! Ωστόσο, και κάποια νέα «αστέρια», όπως ο δικός μας Χρήστος Τζόλης, θα κληθούν να παρακολουθήσουν το Μουντιάλ του 2022, από το σπίτι!
Η κλήση στην εθνική ομάδα αποτελεί, κατά γενική ομολογία, μία από τις μεγαλύτερες τιμές για έναν ποδοσφαιριστή. Την ίδια ώρα, όμως, μπορεί να γίνει η αιτία για να στερηθούν εμπειρίες ζωής. Μία από αυτές; Η συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο!
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, μεγάλα ταλέντα και έπειτα μεγάλοι παίκτες, να «εγκλωβίζονται» σε μέτριες ποιοτικά ποδοσφαιρικές φουρνιές της χώρας τους, γεγονός που τους κρατά μακριά από τα μεγάλα ραντεβού. Άλλωστε, ο Όμπλακ, ο Σκρίνιαρ, ο Τζέκο είναι μόνο μερικά από τα πρόσφατα παραδείγματα.
Το τέλος των προκριματικών για το Μουντιάλ του Κατάρ δεν αποτέλεσε την εξαίρεση και το BN Sports σας παρουσιάζει τα πέντε πιο ηχηρά ταλέντα που έμειναν εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Έρλινγκ Χάαλαντ - Νορβηγία
Το μεγάλο αστέρι της Ντόρτμουντ και σίγουρα το πιο «βαρύ» όνομα στη λίστα.
Στάθηκε άτυχος -μαζί του και η χώρα του- καθώς δύο τραυματισμοί τον κράτησαν εκτός στις τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις των Σκανδιναβών. Το γεγονός πως έχει πετύχει 12 γκολ σε 15 ματς με το εθνόσημο στο στήθος, αποδεικνύει πόσο μεγάλο πλήγμα ήταν η απουσία του, την ώρα που τα πέντε από αυτά, ήταν στα ματς έξι ματς των προκριματικών που ήταν διαθέσιμος!
Εν τέλει, η Νορβηγία «πέταξε» δύο βαθμούς στην προτελευταία αγωνιστική με τη Λετονία (13/11, 0-0), δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι απέναντι στην Ολλανδία, από την οποία έχασε με 2-0 (16/11) και τερμάτισε τρίτη, επιβεβαιώνοντας την απουσία ενός από τους ποιοτικότερους φορ της εποχής μας, από τα γήπεδα του Κατάρ.
Erling Haaland and Norway won't be at the 2022 World Cup ? pic.twitter.com/RRGARE5SeX
— GOAL (@goal) November 16, 2021
Μάρτιν Όντεργκααρντ - Νορβηγία
Σε αυτόν και τον Χάαλαντ οι Νορβηγοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις.
Σε αντίθεση με τον άσο της Ντόρτμουντ, ο Όντεργκααρντ αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια των προκριματικών και σε επτά από αυτά μάλιστα, ως αρχηγός! Δεν βρήκε γκολ, ούτε μοίρασε κάποια ασίστ για συμπαίκτη του, ίσως απόρροια της απουσίας της επιθετικής... Μούσας των Νορβηγών, του Χάαλαντ.
Πλέον, η «υπόθεση» Κατάρ έκλεισε και οφείλουν να βρουν από κοινού τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσουν πως θα ηγηθούν και θα φέρουν εις πέρας την επόμενη αποστολή. Η ισχύς εν τη ενώσει!
Ντόμινικ Σομποσλάι - Ουγγαρία
Η ελπίδα του ποδοσφαίρου των «Μαγυάρων» έδωσε το παρών στις έξι από τις επτά τελευταίες αναμετρήσεις των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, εκτός από το τελευταίο απέναντι στην Πολωνία (15/11, 2-1), όπου όλα είχαν κριθεί.
Με εξαίρεση την αναμέτρηση με το Σαν Μαρίνο (12/11, 4-0) όπου σκόραρε δις, δεν κατάφερε να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ομάδα του. Παρόλα αυτά, η Ουγγαρία τερμάτισε μόλις τρεις βαθμούς μακριά από τη δεύτερη θέση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στερήθηκε των υπηρεσιών του στις πρώτες τρεις αναμετρήσεις των προκριματικών τον Μάρτιο.
Το μέλλον είναι σαφώς μπροστά του, όντας μόλις 21 ετών, και όπως φάνηκε από την καλή παρουσία της Ουγγαρίας, οι βοήθειες που θα έχει από το υπάρχον υλικό στον δρόμο προς τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις, δεν θα είναι περιορισμένες!
Dominik Szoboszlai’s game by numbers vs. San Marino:
— Squawka Football (@Squawka) November 12, 2021
90% pass accuracy
91 touches
14 crosses
3 chances created
3 shots
2 successful take-ons
2 shots on target
2 goals
? pic.twitter.com/LnJsHR6lR5
Κβίτσα Κβαρατσκέλια - Γεωργία
Φρόντισε να μάθουμε το όνομά του, με τον δύσκολο -για εμάς- τρόπο.
Ο 20χρονος άσος της Ρουμπίν Καζάν στέρησε από την Ελλάδα ένα σημαντικό τρίποντο στις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, όταν έγραψε το 1-1 για τη Γεωργία με τρομερή ατομική προσπάθεια. Βέβαια, είχε προειδοποιήσει τρεις ημέρες νωρίτερα, όταν είχε «πληγώσει» και την Ισπανία.
Στη δική του περίπτωση, παρότι αγωνίζεται σε πρωτάθλημα χαμηλότερης δυναμικής από τους προαναφερθέντες και δεν συγκεντρώνει τόσα «φώτα» πάνω του, η προσφορά στη χώρα του ήταν μεγάλη, αφού σκόραρε τέσσερις φορές, απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους, έχοντας δυσανάλογη εικόνα στα προκριματικά με αυτήν της χώρας του, της Γεωργίας.
Μάλιστα, τα δύο από τα τέσσερα γκολ ήρθαν απέναντι στη Σουηδία (11/11, 2-0) και ήταν ένα «δώρο» προς την Ελλάδα, έστω κι αν δεν καταφέραμε να το... ανοίξουμε.
Χρήστος Τζόλης - Ελλάδα
Ίσως το πολυτιμότερο ποδοσφαιρικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας.
Ο Χρήστος Τζόλης, ακόμα κι αν πλέον αγωνίζεται στο κορυφαίο -κατά γενική ομολογία- πρωτάθλημα του πλανήτη, την Premier League, δεν έλαβε τον χρόνο συμμετοχής που θα μπορούσε να έχει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Συνήθιζε να είναι ο παίκτης που ερχόταν από τον πάγκο για να αλλάξει τον ρου της αναμέτρησης. Η αλήθεια είναι πως το κατάφερνε, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη νίκη επί της Σουηδίας (08/09, 2-1) που αναπτέρωσε το ηθικό και τις ελπίδες της Ελλάδας για πρόκριση.
Εν τέλει, το «εισιτήριο» για το Κατάρ μπορεί να μην ήρθε, αλλά όντας μόλις 19 ετών, ο Χρήστος Τζόλης έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει πως θα έρθει η στιγμή, που ο δρόμος προς τις μεγάλες διοργανώσεις θα είναι ορθάνοιχτος, με τον ίδιο να ηγείται.
Φάνης Τσοκανάς