Football Talk

Η ΑΕΚ την Κυριακή νίκησε τον κακό της εαυτό, τον Άρη και την προπαγάνδα

Η ΑΕΚ την Κυριακή νίκησε τον κακό της εαυτό, τον Άρη και την προπαγάνδα
Το πόσο σημαντική και απολαυστική ήταν αυτή η επικράτηση της ΑΕΚ επί του Άρη φάνηκε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα…

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ και κυρίως τα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια από συγκεκριμένα Μέσα είναι η τρανή απόδειξη πως η ΑΕΚ κατάφερε να πετάξει από πάνω της την μαύρη αγωνιστική τριετία της και να μπει ξανά σε τροχιά τίτλου… Είναι η απόδειξη πόσο την υπολογίζουν. Από το 2018 μέχρι και φέτος το καλοκαίρι τα διοικητικά λάθη που έγιναν πλήγωσαν αγωνιστικά την ομάδα. Φέτος το καλοκαίρι το πράγμα διορθώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό: Έγιναν κινήσεις σημαντικές στο μεταγραφικό κομμάτι, ενώ η γρήγορη αλλαγή προπονητή έδειξε και αντανακλαστικά και σχέδιο, που θα αποδειχθεί πιο καθαρά στο μέλλον.

Χθες η ΑΕΚ νίκησε πρώτα απ’ όλα τον κακό της αγωνιστικό εαυτό. Από το 2-0 και μετά, μα κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, η απόδοση ήταν κακή. Επιθετικά, τουλάχιστον, η ομάδα ήταν προβληματική. Ο Τσούμπερ έκανε το χειρότερό του παιχνίδι στην ΑΕΚ. Ο Άμραμπατ εκτός. Ο Λιβάι Γκαρσία μπήκε στο 60’ σαφώς επηρεασμένος και ανέτοιμος αγωνιστικά από τον τραυματισμό του. Ο Τάνκοβιτς που τον αντικατέστησε στο δεξί άκρο της επίθεσης, δεν έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά δείχνοντας μία σκάλα κάτω από τους συμπαίκτες του. Ο Σιμάνσκι σε μέτρια βραδιά, με πάρα πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις του. Κι όμως η ΑΕΚ κέρδισε αυτό το πολύ δύσκολο παιχνίδι, γιατί είχε έναν συγκλονιστικό Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια. Είχε τον Μάνταλο να κάνει σπουδαίο παιχνίδι ειδικά για 40 λεπτά, μέχρι να γίνει αλλαγή στο 60’. Είχε τον Μοχαμάντι να βγάζει τρομερή ένταση και δίψα στον αγωνιστικό χώρο, αν και πρέπει να μην δίνει τόσο χώρο στους αντιπάλους από την πλευρά του να βγάζουν τόσο εύκολα σέντρες. Είχε τον Βράνιες εξαιρετικό και σταθερό στα στόπερ, αλλά και τον Μήτογλου να σκοράρει και στέκεται άψογα μέχρι τη στιγμή της… τραβηγμένης αποβολής του. Από κοντά και ο Σιμόες να καταθέτει τα πάντα στο χορτάρι μέχρι να κουραστεί και να κάνει στη συνέχεια λάθη κρίσιμα, αλλά και τον Τζαβέλλα να έρχεται από τον πάγκο και να «καθαρίζει» τη νίκη με τη στάση του. Το ίδιο και ο Μισελέν. Είχε και 30.000 κόσμο στο πλευρό της η ΑΕΚ. Έναν κόσμο ενωμένο, που πιστεύει ξανά στην ομάδα, που τη στηρίζει, που δεν την αμφισβητεί, που πάλι ονειρεύεται, που την ερωτεύεται ξανά… Άχαστα στοιχεία για το μέλλον.

Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την απόδοση

Η ΑΕΚ ακόμη… γνωρίζετε μέσα της. Τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Νέα ομάδα, πολλοί νέοι παίκτες, καινούργιος προπονητής. Θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Θα έρθουν και χαμένοι βαθμοί. Να το περιμένουμε. Η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου όπου η ΑΕΚ έπαιζε μόνο άμυνα δεν είναι αυτό που θέλει να βλέπει ο κόσμος. Δεν το συζητάμε καν αυτό. Έχει αποδείξει ως τώρα η ΑΕΚ πως έχει επιθετική ποιότητα. Μην τρελαθούμε και μην τα αφορίζουμε όλα. Στο ματς της Κυριακής η ΑΕΚ είχε σε κακή βραδιά πολλούς παίκτες της και απέναντί της μία καλή ομάδα που ήρθε στο ΟΑΚΑ και έκανε το καλύτερό της παιχνίδι ως τώρα στο πρωτάθλημα. Ο Άρης έχει καλό σύνολο, έχει τον ίδιο προπονητή από πέρυσι και ταξίδεψε στην Αθήνα για να παίξει έναν… τελικό. Ετσι έβλεπε ο Άρης το ματς με την ΑΕΚ. Ετσι βλέπει ο Άρης όλα τα ματς με την ΑΕΚ. Δικαίωμά τους. Καλά κάνει.  

Κι όμως η ΑΕΚ άντεξε στην πίεση του Άρη. Η περσινή ΑΕΚ θα το είχε… χάσει αυτό το παιχνίδι. Δεδομένο. Το γεγονός ότι μετά απ’ όλα αυτά η ομάδα του Γιαννίκη πανηγύρισε στο τέλος τη νίκη δείχνει τον χαρακτήρα που έχει πλέον και χτίζει αυτό το ρόστερ. Δείχνει ότι η ομάδα μπορεί να αντέχει στην πίεση του αντιπάλου. Δείχνει ότι είναι ικανή να παίρνει παιχνίδια είτε είναι σε καλό αγωνιστικό φεγγάρι, είτε όχι. Στο τέλος του πρωταθλήματος αυτές οι επικρατήσεις είναι που μετράνε.

Ας μην ανησυχούμε λοιπόν, για το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν έπαιξε… μπαλάρα σε αυτό το ματς. Θα αναλύσει ο προπονητής και οι παίκτες του την εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου και θα τη διορθώσουν. Το βασικότερο ήταν οι τρεις βαθμοί. Και ήρθαν.

Η προπαγάνδα τους και η μπανάνα… tape

Το ματς ήταν πολύ δύσκολο και περίπλοκο από την αρχή. Είχε τα θέματά της αγωνιστικά η ΑΕΚ, ήρθε και ο Άρης έτοιμος να παίξει τη… ζωή του στο ΟΑΚΑ. Από την περασμένη Δευτέρα φάνηκε ζητώντας ξένους διαιτητές από την κατηγορία elite σε αυτό το ματς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Μπορεί να το κάνει και με τον Ολυμπιακό για τα μάτια του κόσμου και θα το αφήσει εκεί. Πάντως αν μία ομάδα θέλει ξένους διαιτητές σε όλα τα παιχνίδια της αυτή είναι η ΑΕΚ, γιατί την έχει πατήσει φέτος με Έλληνες διαιτητές τόσο στην Κρήτη με τον ΟΦΗ, όσο και με τον Βόλο πριν μία εβδομάδα. Δεν θα κάνουμε κι εδώ ανάλυση των φάσεων: Ο Άρης δεν αδικήθηκε από τη διαιτησία στο ΟΑΚΑ. Και πέναλτι υπήρξε (υπάρχει επαφή γόνατο με γόνατο) και δεν είναι δεύτερη κάρτα στο Ρότα (είναι φάουλ, αλλά πάει προς τη μπάλα) και την κόκκινη του Μήτογλου πήραν. Τον εαυτό του αδίκησε ο Άρης γιατί πραγματικά έκανε εξαιρετικό παιχνίδι. Ένα πράγμα μόνο: Αν ο διαιτητής ήθελε να ευνοήσει την ΑΕΚ θα είχε δώσει υπέρ της πέναλτι στο 1ο λεπτό, όταν ο Φαμπιάνο «κλειδώνει» το πόδι του Μάνταλου μέσα στη μικρή περιοχή δύο φορές!

foto_1.jpg

Το… πάρτι σε διάφορα Μέσα, όχι μόνο του Άρη (!), ξεκίνησαν από το ημίχρονο! Εντυπωσιακά τα όσα γράφτηκαν και η ταχύτητα με τα οποία δημοσιεύθηκαν, πρώτα στην… Αθήνα και μετά στη Θεσσαλονίκη! Το πιο εντυπωσιακό που δείχνει και την αξιοπιστία των όσων γενικών λέγονται είναι αυτό το θλιβερό αστείο με τις… μπανάνες που υποτίθεται ότι πέταξαν οπαδοί της ΑΕΚ στον… Καμαρά! Ντροπή πραγματικά, γιατί ειδικά σε θέματα ρατσισμού πρέπει όλοι να είμαστε όχι δυο και τρεις, αλλά 1000 φορές πιο προσεκτικοί! Το… tape από τις κάλτσες του πέταξε ο Μπρούνο Γκάμα (ο Καμαρά  δεν ήταν καν στο πλάνο!) στο 33’ του αγώνα όταν πήγε να εκτελέσει ένα κόρνερ!

Καμία… φλούδα μπανάνας δεν του πετάχτηκε! Είδε το κίτρινο από το tape ένας… φωστήρας και το «βάφτισε» μπανάνες και είπε να γράψει για «ρατσιστική επίθεση οπαδών της ΑΕΚ», για να υπάρξει αναπαραγωγή και από μεγάλο κανάλι! Αίσχος και έλεος με την προπαγάνδα! Οι εντυπώσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιοι ώρες – ώρες, η σιγουριά και η ευκολία που μιλάνε και γράφονται κάποια πράγματα για να γίνουν αρεστοί στο «κοινό» τους, έχουν φέρει το ελληνικό πρωτάθλημα στην εδώ και χρόνια απαξίωσή του και την κοινωνία μας σε επίπεδο που αγγίζει το μηδέν.

foto_2.jpg

Ο Άρης, λοιπόν, αγωνιστικά και μπράβο του έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ ήταν πιο δυνατή αμυντικά, είχε τις στιγμές της, πήρε το ματς και πάμε παρακάτω. Όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα… Μία ευχή να δώσω: Μακάρι ο Άρης να παίζει όλα τα παιχνίδια του το ίδιο αποφασιστικά όπως έπαιξε με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ απέναντι σε όλες τις ομάδες και κυρίως όταν ξαναέρθει στην Αθήνα τον Δεκέμβρη…



Ας κλείσουμε όμορφα: Η ΑΕΚ πήρε άλλη μία νίκη. Έκανε το 4 στα 4 και συνεχίζει. Επιβάλλεται νίκη με τον Απόλλωνα Σμύρνης το Σάββατο στη Ριζούπολη. Επιβάλλεται πολλή δουλειά και ηρεμία στη διακοπή και μετά ας έρθει ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ… Ούτε αυτό το ματς θα είναι τελικός. Θα είναι όμως ένα ακόμη μήνυμα ότι η ΑΕΚ είναι ξανά εδώ να χτυπήσει ως το τέλος και να πάρει το πρωτάθλημα… Τώρα ξεκινήσαμε!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0