Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times» το σύστημα του Hawk-Eye (μάτι γερακιού) χρησιμοποιεί κάμερες για να παρακολουθεί τις κινήσεις των παικτών και της μπάλας και μπορεί να προσδιορίσει αν κάποιος παίκτης είναι οφσάιντ τη στιγμή της πάσας.
Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί αρχικά σε ημιαυτόματη λειτουργία, δηλαδή θα στέλνει ένα μήνυμα στον διαιτητή που βρίσκεται στο VAR, ο οποίος στη συνέχεια θα αποφασίσει σχετικά με τη θέση του παίκτη. Αλλά στο μέλλον όλα θα μπορούσαν να απλοποιηθούν, με ένα σήμα να στέλνεται απευθείας στον διαιτητή στης αναμέτρησης.
Το Hawk-Eye έχει χρησιμοποιηθεί πειραματικά αυτή τη σεζόν σε ορισμένα παιχνίδια της Premier League, με συλλόγους που αγωνίζονται στο Champions League (Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι) και σύμφωνα με την ίδια πηγή η εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει τη FIFA ότι το σύστημα είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί.
Η FIFA θα πρέπει ακόμα να εγκρίνει τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να δοκιμαστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις αρχές του χρόνου.
www.bnsports.gr
Τεχνολογία... ανίχνευσης οφσάιντ έτοιμη για το Κατάρ
Τεχνολογία που εντοπίζει έναν παίκτη o οποίος βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ.