Όσους παίκτες και αν πουλήσει, θα τους αντικαταστήσει, εκ των έσω. Ο λόγος, φυσικά, για τον Άγιαξ, που δεν σταματά να παράγει ταλέντα και να τροφοδοτεί τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εδώ και δεκαετίες, όπως αποδεικνύει και σχετική μελέτη πλέον!
Η CIES, εταιρεία που εδρεύει στην Ελβετία, ανέλαβε το δύσκολο έργο να αναδείξει ποιες ομάδες τροφοδοτούν με παίκτες από τα «σπλάχνα» τους τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Τα αποτελέσματα θα ήταν ψέμα να πει κανείς πως προξένησαν εντύπωση.
Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Παρί Σεν Ζερμέν και Άγιαξ, είναι μερικές από τις ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, αλλά τα «φώτα» πέφτουν πάνω στον Αίαντα!
Σε δεκαεννέα από τα 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, και σε 54 συλλόγους, έχει μοιράσει 81 -ενεργούς αυτή τη στιγμή- παίκτες που έχουν θητεύσει στις ακαδημίες του, που έχουν περάσει, δηλαδή, τουλάχιστον μία τριετία από τα 15 έως τα 21 τους χρόνια σε αυτές.
1⃣9⃣ leagues 5⃣4⃣ clubs 8⃣1⃣ players ? @AFCAjax trained players across Europe ? Top position ? in the annual @CIES_Football training clubs rankings for players in 31 UEFA top divisions ? Full table ➡️ https://t.co/2on58dlurL pic.twitter.com/8lhqCmn7jw
— CIES Football Obs (@CIES_Football) October 25, 2021
Η παράδοση που έχει χτίσει, δεν επιφέρει «εκπτώσεις» στο αγωνιστικό κομμάτι.
Άλλωστε, το αποδεικνύει και φέτος, έχοντας σκοράρει 37 φορές στην Eredivisie σε δέκα παιχνίδια και άλλες δέκα στο Champions League σε τρεις αναμετρήσεις, ενώ έχει δεχθεί και στις δύο διοργανώσεις μαζί, μόλις τρία γκολ!
Το σπουδαιότερο όλων, όμως;
Αποδίδει κατά αυτόν τον τρόπο, πουλώντας κάθε καλοκαίρι ό,τι καλύτερο διαθέτει!
Μία «φουρνιά»… χρυσάφι, σε γήπεδο και πωλήσεις!
Εξετάζοντας τις πωλήσεις του Άγιαξ από το καλοκαίρι του 2019 και την απομάκρυνση της «χρυσής» φουρνιάς που λίγο έλειψε να τον φτάσει ως τον τελικό του Champions League, αντιλαμβάνεται κανείς πως όσο κι αν πουλά -ακριβά- δεν ρίχνει το αγωνιστικό του επίπεδο, βγάζοντας συνεχώς νέα ονόματα στην επιφάνεια, είτε από τα σπλάχνα του, είτε από οικονομικές αγορές.
Εκείνο το καλοκαίρι, μέσω πέντε πωλήσεων, συγκέντρωσε πάνω από 200 εκατ. ευρώ, με αυτές των Ντε Λιχτ - Ντε Γιονγκ να ξεχωρίζουν, αφού έφτασαν αμφότερες τα 85 εκατ. ευρώ!
Η σεζόν τελείωσε χωρίς πρωταθλητή, λόγω κορονοϊού, αλλά ως την 25η αγωνιστική, όταν και σταμάτησε, ο Άγιαξ ήταν πρώτος μαζί με την Άλκμααρ με 56 βαθμούς!
Στην ερχόμενη θερινή μεταγραφική περίοδο, από την πώληση πέντε παικτών έβαλε στα ταμεία του 110 εκατ. ευρώ, με κομβικά μέλη του ρόστερ, όπως ο φαν ντε Μπεκ, ο Ζίγες και ο Ντεστ, να αποχωρούν.
Παρόλα αυτά, το τέλος της σεζόν τον βρήκε νταμπλούχο Ολλανδίας και με μία πορεία ως τα προημιτελικά του Europa League!
Φέτος, οι πωλήσεις του για ισάριθμους παίκτες κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, αφού έβαλε μόλις 34 εκατομμύρια στα ταμεία του, με την αποχώρηση του διακριθέντα πέρυσι, Τραορέ, για τη Σαχτάρ, έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ, να ξεχωρίζει!
Αν συνεχίσει το υπάρχον ρόστερ να αγωνίζεται με τις «μηχανές» στα κόκκινα, όπως πράττει τώρα, ένα νέο ντεμαράζ χρυσοπληρωμένων αποχωρήσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί το καλοκαίρι, αλλά έχει κάθε λόγο να μην τον ανησυχεί.
Ο Άγιαξ ξέρει πως λειτουργεί σαν «Λερναία Ύδρα».
Για κάθε έναν Ντε Γιονγκ που του αφαιρούν, «βγάζει» έναν Γκράβενμπερχ.
Φάνης Τσοκανάς