Αήττητος στον όμιλο, αλλά η πρωτιά να παραμένει επισφαλής; Κι όμως, γίνεται! Πορτογαλία, Ιταλία και Γαλλία έδωσαν -πολλά ή λίγα- δικαιώματα, που φάνηκαν αρκετά σε Σερβία, Ελβετία και Ουκρανία αντίστοιχα, για να γίνουν η «σκιά» τους!
«Ένα ματς που δεν μπορείς να το κερδίσεις, φρόντισε να μην το χάσεις» αναφέρει το γνωστό ποδοσφαιρικό κλισέ, αλλά στη φάση των ομίλων, πολλές φορές το να μην ηττηθείς, δεν αρκεί!
Κοιτώντας τα αποτελέσματά της στον όμιλο, κάτι παρόμοιο σκέφτεται λογικά η Ιταλία, η οποία μετά την κατάκτηση του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μπήκε στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, με έναν τρόπο που κινήθηκε ανάμεσα στη χαλαρότητα και την κούραση, όπως και η νέα κάτοχος του Nations League, Γαλλία. Από την άλλη πλευρά, η Πορτογαλία αναρωτιέται τι άλλο πρέπει να κάνει, για να απαλλαγεί από το «κυνηγητό» της -επίσης αήττητης- Σερβίας.
Αν προστεθούν στην εξίσωση η Ουκρανία και η Ελβετία, έχει συμπληρωθεί το «παζλ» των έξι αήττητων ομάδων, που με κάποιο… μαγικό τρόπο -είτε με ευθύνη τους, είτε χωρίς- έχουν θέσει εν αμφιβόλω την πρωτιά του ομίλου!
1ος όμιλος: Σερβία – Πορτογαλία
Ο Φερνάντο Σάντος έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει ως ο αδικημένος της λίστας. Ή για την ακρίβεια, ο πιο άτυχος αυτής!
Η Πορτογαλία πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις στον 1ο όμιλο, έχει κερδίσει τις πέντε από τις έξι αναμετρήσεις της και έχει έρθει ισόπαλη μόλις μία φορά, απέναντι στη Σερβία (27/03, 2-2), την ομάδα που δεν σταματά να την καταδιώκει, στο δημοφιλές ματς για την έκρηξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στις καθυστερήσεις!
Cristiano Ronaldo walked off the pitch before the final whistle at the end of the Serbia-Portugal game, and threw his captain's armband in frustration. pic.twitter.com/I2i9uwkPhM
— ESPN FC (@ESPNFC) March 27, 2021
Η ομάδα του Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, έστω και με παιχνίδι περισσότερο, βρίσκεται στην κορυφή του ομίλου, μετρώντας πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες.
Οι Σέρβοι ελπίζουν το εκτός έδρας 1-1 (07/09) με την Ιρλανδία να μην κοστίσει, αλλά έτσι κι αλλιώς, η πρόκριση θα κριθεί στις 14 Νοεμβρίου, όταν και θα λάβει χώρα η «μητέρα των μαχών» για την πρώτη θέση στην Πορτογαλία.
Το πρόγραμμα του 1ου ομίλου:
Αζερμπαϊτζάν – Λουξεμβούργο (11/11, 19:00)
Ιρλανδία – Πορτογαλία (11/11, 21:45)
Λουξεμβούργο – Ιρλανδία (14/11, 21:45)
Πορτογαλία – Σερβία (14/11, 21:45)
3ος όμιλος: Ιταλία – Ελβετία
Το καλοκαίρι για την Ιταλία υπήρξε ονειρεμένο. Μετά από 15 χρόνια η «Σκουάντρα Ατζούρα» γεύτηκε τη χαρά ενός τροπαίου μέσω του EURO, με την τελευταία κατάκτησή του να εντοπίζεται το 1980!
Ωστόσο, τα προκριματικά του Σεπτεμβρίου την προσγείωσαν ανώμαλα στην πραγματικότητα!
Στο πρώτο επίσημο ματς μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ήρθε μία ισοπαλία απέναντι στη Βουλγαρία (02/09, 1-1) που αντιμετωπίστηκε ως μία κακή παρένθεση!
Το ίδιο σκηνικό, όμως, επαναλήφθηκε και απέναντι στην Ελβετία τρεις ημέρες μετά, σε ένα ματς που έληξε χωρίς σκορ και στέρησε ακόμα δύο βαθμούς στην αψεγάδιαστη -προ καλοκαιριού- πορεία της Ιταλίας.
Με αυτόν τον τρόπο, όλα παραμένουν ανοιχτά! Οι λογαριασμοί μεταξύ των δύο ομάδων, αναμένεται να ξεκαθαριστούν στις 12 Νοεμβρίου, όταν η 2η -λόγω διαφοράς τερμάτων- Ελβετία, θα ταξιδέψει στην Ιταλία.
Αν και αυτό το παιχνίδι λήξει ισόπαλο, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο για την κορυφή του ομίλου, αφού τρεις μέρες μετά, η Ελβετία θα υποδεχθεί τη Βουλγαρία και η Ιταλία θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Βόρεια Ιρλανδία!
Το πρόγραμμα του 3ου ομίλου:
Βόρεια Ιρλανδία – Λιθουανία (12/11, 21:45)
Ιταλία – Ελβετία (12/11, 21:45)
Βόρεια Ιρλανδία – Ιταλία (15/11, 21:45)
Ελβετία – Βουλγαρία (15/11, 21:45)
4ος όμιλος: Γαλλία – Ουκρανία
Στον συγκεκριμένο όμιλο τα πάντα μοιάζουν δρομολογημένα για την πρώτη θέση, ωστόσο, η πορεία της Ουκρανίας «γεννά», έστω και μαθηματικές, απορίες!
Η Γαλλία φρόντισε να δώσει δικαιώματα στην προκριματική φάση για το Μουντιάλ του Κατάρ, από την πρώτη ημέρα. Η εντός έδρας ισοπαλία απέναντι στην Ουκρανία (24/03, 1-1) φάνηκε μια κακή παρένθεση, αλλά δεν ήταν!
Οι «τρικολόρ» δεν νίκησαν στο γήπεδό τους ούτε τη Βοσνία (01/09, 1-1), ενώ απέτυχαν να επικρατήσουν των Ουκρανών και στο Ολιμπίνσκι (04/09, 1-1). Ωστόσο, η απόσταση των τριών πόντων -με παιχνίδι λιγότερο- από τη δεύτερη, Ουκρανία, μοιάζει σχετικά ασφαλής!
Το σύνολο του Ολεξάνταρ Πετράκοφ βρίσκεται στη δεύτερη θέση έχοντας μόλις μία νίκη και έξι ισοπαλίες! Όπως γίνεται αντιληπτό, η πρόκριση στα πλέι-οφ είναι εξαιρετικά επισφαλής, αλλά μπορεί να στηρίζεται πως στις ομηρικές «μάχες» που έρχονται στις τελευταίες αγωνιστικές, ίσως βγει κερδισμένη.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να φύγει με κάτι από τη Βοσνία, που θα καίγεται εξίσου για βαθμούς, ενώ η Γαλλία θα πρέπει να κερδίσει ένα από τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια, για να οριστικοποιήσει και μαθηματικά την κατάληψη της πρώτης θέσης!
Το πρόγραμμα του 4ου ομίλου:
Βοσνία Ερζεγοβίνη – Φινλανδία (13/11, 16:00)
Γαλλία – Καζακστάν (13/11, 21:45)
Φινλανδία – Γαλλία (16/11, 21:45)
Βοσνία Ερζεγοβίνη – Ουκρανία (16/11, 21:45)
Φάνης Τσοκανάς