Football Talk

Neuro 11: Η Λίβερπουλ με σύμμαχο τη νευροεπιστήμη τελειοποιεί τις στημένες φάσεις (video)

Neuro 11: Η Λίβερπουλ με σύμμαχο τη νευροεπιστήμη τελειοποιεί τις στημένες φάσεις (video)
Η νευροεπιστήμη βρίσκει εφαρμογή στο ποδόσφαιρο και η Λίβερπουλ το εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο καθώς μέσω της neuro 11 οι στατικές φάσεις της... μυρίζουν γκολ!
Σχετικά Άρθρα
«Ο τομέας της φυσικής κατάστασης στο ποδόσφαιρο έχει φτάσει σχεδόν στο μέγιστο. Το επόμενο βήμα είναι να προπονήσουμε το μυαλό. Εκεί μας οδηγεί η επιστήμη, αυτό είναι το μεγάλο μας όνειρο». Αυτή είναι η εισαγωγή της συνέντευξης του Δρ. Νίκλας Χάουσλερ, ο οποίος μίλησε στο The Athletic αποκαλύπτοντας άκρως ενδιαφέρουσες πτυχές της νευροεπιστήμης καθώς και την εφαρμογή της δουλειάς του στη Λίβερπουλ.

Ο Νίκλας Χάουσλερ μαζί με τον Πάτρικ Χάντσκε αποτελούν το «κρυφό χαρτί» της Λίβερπουλ απέναντι στους αντιπάλους της. Είναι οι ιδρυτές και CEO της neuro11, μια εταιρία που βοηθάει τους αθλητές να βελτιώσουν την ακρίβειά τους φτάνοντας στην καλύτερη ψυχική τους κατάσταση. Οι μέθοδοί τους έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο μπάσκετ, το γκολφ, τα βελάκια, την τοξοβολία αλλά το πάθος τους για το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα τις στατικές φάσεις τους οδήγησε στη γνωριμία με τον Γιούργκεν Κλοπ πριν δύο χρόνια.

Ο «Normal One» πάντα προσπαθούσε να εισάγει την καινοτομία στις προπονήσεις του. Από τη συνεργασία με τον ειδικό στις επαναφορές από τα πλάγια, Τόμας Γκρόνεμαρκ, μέχρι τον Γερμανό σέρφερ Σεμπάστιαν Στόιντνερ που διδάσκει τον σωστό τρόπο αναπνοής στους ποδοσφαιριστές, ο Κλοπ πάντα ψάχνει τρόπους βελτίωσης.

Η συνεργασία με τους Χάουσλερ και Χάντσκε άρχισε τον Αύγουστο στην προετοιμασία της Λίβερπουλ στη Γαλλία, με σκοπό τη βελτίωση στις στατικές φάσεις. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ, ο Τζέιμς Μίλνερ και ο Χάρβεϊ Έλιοτ ήταν μερικοί ποδοσφαιριστές από τους οποίους έγινε συλλογή δεδομένων. Συγκεκριμένα, μέσω ειδικών ηλεκτροδίων που συνδέονταν στα κεφάλια των ποδοσφαιριστών, δημιουργήθηκαν ξεχωριστά ατομικά προγράμματα. Αποτελεί μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά αν σκεφτεί κανείς πως η Λίβερπουλ έχει σκοράρει ήδη πέντε φορές στην Premier League με στημένες φάσεις. Αυτή η επίδοση αποτελεί ρεκόρ στη φετινή σεζόν, με τους «Κοκκινους» να δείχνουν πως γίνεται δουλειά…

Η ικανοποίηση για της συνθήκες που βρίσκει στη Λίβερπουλ είναι φανερή από τον Χάντσκε: «Είμαστε υπερήφανοι αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Είναι ένα τεράστιο παζλ και τώρα είμαστε ένα μικρό κομμάτι. Αποτελούμε ένα συν για τα υπόλοιπα κομμάτια της προπόνησης. Η Λίβερπουλ μας έκανε να αισθανθούμε ευπρόσδεκτοι, υπάρχει μια όμορφη ατμόσφαιρα στο κλαμπ. Ένα επαγγελματικό αλλά και οικογενειακό περιβάλλον».

Από την πλευρά του ο Γιούργκεν Κλοπ μιλάει με άκρως κολακευτικά λόγια για τη neuro11: «Η ομάδα της neuro11 έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο και βασισμένο σε γεγονότα τρόπο βελτίωσης της πνευματικής δύναμης, ο οποίος μπορεί να ενσωματωθεί άψογα στην προπόνησή μας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας πνευματικά και στο κομμάτι της ακρίβειας των παικτών απευθείας στο γήπεδο. Δεδομένου ότι η ψυχική δύναμη παίζει σημαντικό ρόλο στο υψηλό επίπεδο, είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη neuro11».

Κλείνοντας, αν σε κάποιους φαίνεται περίεργο που η νευροεπιστήμη βρίσκει χώρο και τρόπους εφαρμογής στο ποδόσφαιρο, αρκεί να σας παραπέμψουμε σε μια συνέντευξη του Αμερικανού νευροεπιστήμονα Ντέιβιντ Ίγκλμαν ο οποίος μεταξύ άλλων είπε το 2010: «Η νευροεπιστήμη θα μας φέρει σε επαφή με συγκλονιστικά πράγματα μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Δεν ξέρουμε τι θα λειτουργήσει και τι όχι, όπως η πιθανότητα να κάνουμε download τη συνείδησή μας σε έναν υπολογιστή μια μέρα. Ίσως όχι σε 50 χρόνια, ίσως σε 200. Αν αυτό λειτουργήσει, τότε σημαίνει πως είμαστε το τελευταίο κομμάτι της βιολογικής εποχής όπου οι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν. Στο μέλλον δεν θα πεθαίνεις, απλά θα κάνεις download τον εαυτό σου».

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0