Football Talk

Ιστορίες «αιωνίων»: Όταν το χορτάρι μετατράπηκε σε ρινγκ το 1973

Ιστορίες «αιωνίων»: Όταν το χορτάρι μετατράπηκε σε ρινγκ το 1973

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός φιλοξενεί την Κυριακή (3/10, 20:30) τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της πέμπτης αγωνιστικής του ελληνικού πρωταθλήματος και το «BN Sports» βάζει στο μικροσκόπιο μια από τις διάσημες κόντρες των δύο ομάδων από το παρελθόν…

Σχετικά Άρθρα

Οι φιλονικίες σε ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού μεταξύ παικτών δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Παρόλα αυτά, σαν εκείνη του Βασίλη Κωσταντίνου με τον Τάκη Συνετόπουλο το 1973 είναι δύσκολο να ξαναδείς…

Εάν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού πιστεύουν ότι  τα έχουν δει όλα, τουλάχιστον όσον αφορά τις μεταξύ τους κόντρες,  υπάρχει μια σουρεαλιστική ιστορία, η οποία διαψεύδει εκκωφαντικά την παραπάνω διαπίστωση. Συνέβη τον Μάρτιο του 1973 σε μεταξύ τους αναμέτρηση, όταν ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Βασίλης Κωσταντίνου, πήρε στο κυνήγι τον «ερυθρόλευκο» Τάκη Συνετόπουλο…     

Ενόσω η χώρα επί μια εξαετία ασθμαίνει κάτω από το βάρος της δικτατορικής μπότας, το 1973 ο ανταγωνισμός με φόντο το στέμμα του πρωταθλητή στο εγχώριο ποδοσφαιρικό στερέωμα φουντώνει ανάμεσα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ.

Οι μεν Πειραιώτες επιθυμούσαν να τερματίσουν την ανομβρία συνεχόμενων ετών δίχως πρωτάθλημα, με πρόεδρο τον Νίκο Γουλανδρή, που έφερε σπουδαίους παίκτες στο λιμάνι, όπως τους Λοσάντα, Τριαντάφυλλο και Αργυρούδη (σ.σ. η ομάδα είχε πάρει το τελευταίο της πρωτάθλημα τη σεζόν 1966-1967).

Ο δε «Δικέφαλος του Βορρά» στηριζόμενος σε μια επίθεση-όνειρο (Τερζανίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Ασλανίδης και φυσικά ο αξεπέραστος Γιώργος Κούδας) έμοιαζε ικανός να φτάσει στην κορυφή. Στον αντίποδα, ο κάτοχος του τίτλου με επίσης εξαιρετικό υλικό, Παναθηναϊκός.

Στη βαθμολογία οι Πειραιώτες συγκατοικούσαν στην κορυφή με τους «ασπρόμαυρους». Αμφότεροι είχαν συγκεντρώσει από 56 βαθμούς. Σε απόσταση αναπνοής καραδοκούσαν οι «πράσινοι» με 53. Το ντέρμπι, το οποίο έμελλε να διεξαχθεί, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί το σκληρότερο της ιστορίας.

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Μαρτίου 1973. Την 22η αγωνιστική έγινε το ελληνικό clasico στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

ΚΥΝΗΓΙ_ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ_ΣΥΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ_ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ_3.jpg
OSFP-PAO_73_-7-.jpg

thumbnail_OSFP-PAO_73_-2-.jpg

thumbnail_OSFP-PAO_73_-_1_-.jpg

Παραίτηση προέδρου στο ημίχρονο

Ο αγώνας προσέφερε πλούσιες συγκινήσεις. Οι «πράσινοι» ανοίγουν το σκορ με τον Παπαδημητρίου (16’), εντούτοις ο Υβ Τριαντάφυλλος με κεφαλιά στιγμές αργότερα (19’) ισοφαρίζει. Μολονότι οι ποδοσφαιριστές των φιλοξενούμενων διαμαρτυρήθηκαν έντονα ότι η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή, το γκολ μέτρησε. Η διαμαρτυρία του Παπαδημητρίου επιφέρει την αποβολή του και ο Παναθηναϊκός απειλεί να αποχωρήσει από το χορτάρι. Τρία λεπτά μετά, ο Τριαντάφυλλος βλέπει και αυτός την άγουσα για τα αποδυτήρια, σε μια απόφαση του ρέφερι που πυροδότησε νέα ένταση. Η αδρεναλίνη έσπαγε κοντέρ!

 Αν και με αριθμητικό μειονέκτημα, οι γηπεδούχοι τα  έφεραν όλα… τούμπα χάρη σε γκολ του Χούλιο Λοσάντα (30’). Ωστόσο, η χαρά τους θα κρατούσε για λίγο. Τα μαρκαρίσματα εκατέρωθεν είναι ιδιαίτερα σκληρά και ο διαιτητής Λάτσιος έχει απολέσει πλήρως τον έλεγχο του ματς.   

Εκμεταλλευόμενος μια αμυντική αδράνεια, ο Γονιός (40’) έστειλε τους δύο «μονομάχους» ισόπαλους στα αποδυτήρια. Το «τριφύλλι» επιθυμεί στο ημίχρονο να υποβάλει ένσταση, την οποία ο Λάτσιος αρνείται να εντάξει στο φύλλο αγώνος. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού παραιτείται  στην ανάπαυλα(!) και φεύγει από το γήπεδο.

Στο μεταξύ, οι φίλαθλοι αναρωτιούνται γιατί το παιχνίδι δεν ξεκινά εκ νέου, καθώς έχει περάσει ήδη μισή ώρα από τη λήξη του πρώτου 45λέπτου. Εν τέλει δίνεται συνέχεια, μα οι συμπλοκές είναι επαναλαμβανόμενες με πολλά πρόσωπα.

Η εντολή του τεχνικού του Ολυμπιακού, Λάκη Πετρόπουλου, για γκολ με το… καλησπέρα του δεύτερου μέρους έπιασε τόπο. «Δράστης» ο Αργυρούδης (51’). Ο άσος του «τριφυλλιού» Αθανασόπουλος, παρότι μεταγενέστερα αποβλήθηκε, αρνήθηκε να αποχωρήσει.

Ύστερα, σημειώθηκε το θλιβερό συμβάν. Ο Συνετόπουλος αντάλλαξε ορισμένα… γαλλικά με τον Κωνσταντίνου, αυτός εξερράγη και ακολούθησε το… κυνηγητό. Το θετικό έγκειται στο ότι οι δυο τους στην πορεία αποκατέστησαν τη σχέση τους.

ΚΥΝΗΓΙ_ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ_ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.jpg

«Άσε με Παναγιώτη… θα τον σκοτώσω»

Ο γκολκίπερ των Πειραιωτών, Παναγιώτης Κελεσίδης, θυμάται στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Το λιοντάρι του Θρύλου»:

«Το σκορ στο 3-2 μας χαλύβδωσε, όμως ένα επεισόδιο λίγο αργότερα αμαύρωσε το εορταστικό σκηνικό στο ‘’Καραϊσκάκης’’. Πάνω στην ένταση ο Τάκης Συνετόπουλος άνοιξε διάλογο με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Βασίλη Κωσταντίνου. Κουβέντα στην κουβέντα ο Κωσταντίνου θίχτηκε από κάποια λέξη του Τάκη και σε ημιάγρια κατάσταση άρχισε να τον κυνηγά στον αγωνιστικό χώρο. Ο αγώνας σταμάτησε, λόγω γενικευμένων επεισοδίων με τον Κωσταντίνου να θεωρείται υπεύθυνος της διακοπής, καθώς ουδείς γνώριζε τι κι αν είπε κάτι προσβλητικό ο Τάκης. Οι δύο αρνητικοί πρωταγωνιστές κατά σύμπτωση ήταν προσωπικοί φίλοι μου και το γεγονός εκείνο δεν μπορούσα να το αφήσω να εκτυλίσσεται, χωρίς να επέμβω. Άφησα την εστία μου και έφθασα τον Βασίλη.

  • Σταμάτα, Βασίλη θα διακοπεί ο αγώνας.
  • Άσε με Παναγιώτη… θα τον σκοτώσω, απάντησε ο Κωσταντίνου.

Μπροστά στην ανεξέλεγκτη κατάσταση ο διαιτητής διέκοψε οριστικά το παιχνίδι στο 83’».

thumbnail_OSFP-PAO_73_-4-.jpg

thumbnail_OSFP-PAO_73_-5-.jpg

thumbnail_OSFP-PAO_73_-3-.jpg

thumbnail_OSFP-PAO_73_-8-.jpg

Ως αποτέλεσμα, ο Παναθηναϊκός μηδενίστηκε. Αξιοσημείωτο ότι μέχρι εκείνο το σημείο, καταγράφηκαν τρεις αποβολές, έξι κίτρινες και 68 (!) φάουλ συνολικά από τις δύο ομάδες

Παράλληλα, το «τριφύλλι» έχασε και τις δύο επόμενες αναμετρήσεις απέναντι σε ΠΑΟΚ και Αιγάλεω στα χαρτιά. Τέλος, του αφαιρέθηκαν και τρεις βαθμοί.    

Βαριές «καμπάνες»

Όσο για τις κυρώσεις; Βαρύτατες. Στον Κωσταντίνου επιβάλλεται δια βίου αποκλεισμός από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (η ποινή μετέπειτα ακυρώθηκε), συν ένα χρόνο αποκλεισμό από τα ματς του Παναθηναϊκού. Ο έτερος «ταραξίας», Συνετόπουλος, «εισέπραξε» μονοετή αποκλεισμό από την Εθνική ομάδα και τέσσερις μήνες απαγόρευση συμμετοχής στους αγώνες του Ολυμπιακού.

Επίσης, οι κυριότερες ποινές μεταξύ των αρκετών που καταλογίστηκαν όσον αφορά στους υπόλοιπους είναι του Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος τιμωρείται με αποκλεισμό έξι αγωνιστικών επειδή χτύπησε τον παρατηρητή του αγώνα(!), ενώ ο Μίμης Δομάζος αποβάλλεται από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για ενάμιση μήνα.

Το πρωτάθλημα καταλήγει στους «ερυθρόλευκους», χάρη στην  απροσδόκητη ήττα του ΠΑΟΚ στην Τούμπα από την Παναχαϊκή (5-3) στην 28η στροφή.



Παναγιώτης Ιωάννου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0