Το παλαιότερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Τουρκίας, είναι έτοιμο να βάλει τα καλά του για να φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό και το BN Sports σας… ξεναγεί στην ιστορία του.
Μέσα 1908. Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα ιδρύεται ο Παναθηναϊκός, στην Τουρκία, εγκαινιάζεται το «Silahtar Ağa Sahası». Ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, που έμελλε, μετά από μία δεκαετία και κάτι, να θεωρείται από 20 κορυφαία της Ευρώπης, με μία πλήρως, ανακαινισμένη μορφή. Σε αυτό το στάδιο, θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός για την δεύτερη αγωνιστική του Europa League.
Η Φενέρμπαχτσε μπορεί να καμαρώνει πως διαθέτει το παλαιότερο γήπεδο της γειτονικής χώρας και παράλληλα, πως το έχει εξελίξει έτσι, ώστε να είναι ανάμεσα στα «διαμάντια» της Ευρώπης. Η μεταβίβαση στον τουρκικό σύλλογο, η ονομασία που κρύβει την… ιστορία της και η ανακαίνιση του 1999 που άνοιξε την «πόρτα» προς την απόλυτη μεταμόρφωση.
Πίσω από το όνομα…
Το γήπεδο μέχρι το 1933 ανήκε στο τουρκικό δημόσιο, μέχρι που η Φενέρμπαχτσε, η οποία το είχε και ως έδρα, αποφάσισε να το κάνει δικό της. Συγκεκριμένα, εκείνη τη περίοδο, ο Σουκρού Σαράτσογλου προχώρησε στην απόκτηση του σταδίου και γράφτηκε στην ιστορία του συλλόγου με «χρυσά» γράμματα. Ταυτόχρονα, άλλαξε και η ονομασία του γηπέδου.
Μετά τα «Silahtar Ağa Sahası», «Papazın Çayırı», «Union Club Field» και «İttihat Spor Field», το γήπεδο παίρνει την ονομασία «Fenerbahce Stadium». Τόσο ο πρόεδρος της ομάδας, όσο και η τότε κυβέρνηση, υμνήθηκαν από τους οπαδούς της Φενέρ, καθώς ο σύλλογος έγινε από τους λίγους στην Τουρκία αλλά και την Ευρώπη που είχαν το δικό τους γήπεδο.
Το 1998, λίγους μήνες πριν την μεγάλη ανακαίνιση του γηπέδου, ο τουρκικός σύλλογος αποφασίζει να τιμήσει τον Σουκρού Σαράτσογλου, δίνοντας το δικό του όνομα στο γήπεδο. Ονομασία που υπάρχει μέχρι και σήμερα, παρά τις αρκετές προτάσεις των εταιριών να βάλουν το λογότυπο τους δίπλα από αυτό.
Η (τεράστια) ανακαίνιση!
Ένα χρόνο μετά την μετονομασία, η Φενέρμπαχτσε αποφάσισε να προχωρήσει σε μία μεγάλη ανακατασκευή του γηπέδου. Τα έργα ξεκίνησαν το 1999 αλλά ολοκληρώθηκαν το 2006, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, έγινε κατεδάφιση του γηπέδου και δημιουργήθηκαν, στην ίδια θέση, νέες σύγχρονες εξέδρες ενώ έγιναν και 61 σουίτες.
Παράλληλα, η χωρητικότητα αυξήθηκε στις 50 χιλιάδες θέσεις ενώ το κόστος έφτασε τα 85 εκατ. ευρώ συνολικά. Φυσικά, το υπέροχο αποτέλεσμα, το πρόσθεσε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα στην Ευρώπη. Για αυτό και η UEFA διοργάνωσε εκεί τον τελικό του UEFA Cup το 2009 (τελευταίο πριν γίνει Europa League).
Η ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης…
Κάτι ακόμα, που κάνει ιδιαίτερο το γήπεδο, είναι η περιοχή όπου υπάρχει το στάδιο. Συγκεκριμένα, το «Σουκρού Σαράτσογλου» βρίσκεται στο Καντίκιοϊ (πρώην Χαλκηδόνα). Πρόκειται για την ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης, όπου μένουν αρκετοί Ασιάτες πολίτες, μιας και η Ασία βρίσκεται είκοσι λεπτά μακριά με το καράβι από εκεί. Η πόλη φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή αλλά και την ιδιαίτερη κουλτούρα της, η οποία είναι γνωστή σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.
Ακριβώς απέναντι, υπάρχουν χτισμένες αρκετές πολυεθνικές, κάτι που σημαίνει πως κρατάει ζωντανό το πνεύμα της Πόλης. Γενικά, όσα θα βρει κάποιος μέσα σε αυτή την περιοχή, έχει άμεση σύνδεση με τον τρόπο ζωής αλλά και των ιδεολογιών της χώρας.
Η πρώτη σέντρα είναι προγραμματισμένη για τις 19:45 της Πέμπτης (30/09), με τον Ολυμπιακό να θέλει να φύγει από την Τουρκία με ένα θετικό αποτέλεσμα. Το «Σουκρού Σαράτσογλου» είναι ένα επιβλητικό γήπεδο και οι Πειραιώτες θέλουν να το… «αλώσουν».
Νότης Χάλαρης
www.bnsports.gr