Ο Χάμες Ροντρίγκες, μόλις στα 30 του χρόνια, αποτελεί το νέο μεγάλο αστέρι της Αλ Ραγιάν, θυμίζοντας περιπτώσεις παικτών που μαγεύτηκαν από τα «πετροδόλαρα» του Κατάρ και βρέθηκαν στο πρωτάθλημά του σε ιδιαίτερα παραγωγική ηλικία. Από τον Νιλμάρ και τον Μπραχίμι, έως τους δικούς μας, Βλάντιμιρ Βάις και Γιάννη Φετφατζίδη!
Κανείς δεν λέει όχι στο Κατάρ. Πόσο μάλλον, όταν πλησιάζει το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για μία μόδα της εποχής, αφού από τις αρχές της νέας χιλιετίας, μεγάλοι σταρ, όπως ο Μπατιστούτα και ο Γκουαρδιόλα ή ο Ραούλ και ο Τσάβι αργότερα, αναζήτησαν εκεί την τύχη τους.
Ωστόσο, το πρόσφατο παράδειγμα του Χάμες Ροντρίγκες έχει κάτι το διαφορετικό! Δεν πήγε σε μία ηλικία μη παραγωγική, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί σε μεγάλο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Αντιθέτως!
Από μία σεζόν με 6 γκολ και πέντε ασίστ, σε 23 συμμετοχές στην Premier League, μετακινείται στην Αλ Ραγιάν και φέρνει στο μυαλό παίκτες που αποχώρησαν πριν τα τριάντα τους χρόνια από την Ευρώπη, για να «ανακαλύψουν» το Κατάρ.
Από τον διακαή πόθο των ελληνικών ομάδων, Νιλμάρ, έως τον Βλάντιμιρ Βάις και Γιάννη Φετφατζίδη!
Νιλμάρ – 28 ετών
Από τη Βιγιαρεάλ στην Αλ Ραγιάν, Ιούλιος 2012
Ο Νιλμάρ υπήρξε μία ιδιάζουσα περίπτωση ποδοσφαιριστή.
Το ταλέντο του δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Άλλωστε, οι 25 συμμετοχές του σε μία «Σελεσάο» σπουδαίων ονομάτων, δείχνουν την υψηλή εκτίμηση που υπήρχε προς τον Βραζιλιάνο επιθετικό. Τα περάσματά του από την Ευρώπη, τόσο στη Γαλλία για λογαριασμό της Λυών, όσο και στην Ισπανία με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ, δεν δικαιολόγησαν στον μέγιστο βαθμό τις προσδοκίες προς το πρόσωπό του. Οι μικρές στιγμές μαγείας που χάρισε, ωστόσο, θα μένουν να θυμίζουν έναν παίκτη που δεν κατάφερε να μπει σε ευρωπαϊκά «καλούπια» και έφτασε πολλές φορές στην «πόρτα» του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, χωρίς να γίνει εν τέλει το ντιλ!
Λισάντρο Λόπες – 30 ετών
Από τη Λυών στην Αλ Γκαράφα, Αύγουστος 2013
Το όνομά του συνδέθηκε με την «τρελή» πορεία της Λυών, έως τα ημιτελικά του Champions League, τη σεζόν 2009/10. Ο Αργεντινός επιθετικός υπήρξε ένας χαρισματικός σκόρερ και δημιουργός, αφού τόσο στην Πόρτο, όσο και στη Λυών, σκόραρε τουλάχιστον 10 γκολ στο πρωτάθλημα της κάθε αγωνιστικής περιόδου από το 2007 έως το 2013, ενώ είχε και τέσσερις ασίστ κατά μέσο όρο! Τα στατιστικά του και μόνο, δείχνουν πως μπορούσε να παραμείνει με αξιώσεις στο υψηλότερο επίπεδο, ωστόσο, προτίμησε να στραφεί προς το Κατάρ και να αποχωρήσει, ουσιαστικά, μια για πάντα, από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!
Βλάντιμιρ Βάις – 24 ετών
Από τον Ολυμπιακό στην Λεκβίγια, Ιανουάριος 2014
Υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα πρότζεκτ των ακαδημιών της Μάντσεστερ Σίτι. Η πορεία του μπορεί να μην δικαιολόγησε τις υψηλές προσδοκίες προς το πρόσωπό του στον μέγιστο βαθμό, αλλά στο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό έδειξε τι ήταν ικανός να κάνει. Ο Βλάντιμιρ Βάις ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2013 από την Πεσκάρα και με εξαιρετικές εμφανίσεις σε ελληνικό πρωτάθλημα και Champions League, ανέβασε τις ποδοσφαιρικές του μετοχές κατακόρυφα! Προτίμησε, όμως, να τις «εξαργυρώσει» έξι μήνες μετά εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα, στο Κατάρ, αποδεχόμενος το «χρυσάφι» που του πρόσφερε η Λεκβίγια!
Σόγια Νακαζίμα – 25 ετών
Από την Πορτιμονένσε στην Αλ Ντουχάιλ, Φεβρουάριος 2019
Η απόκτηση του Ιάπωνα κόστισε περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας την ακριβότερη μεταγραφή που έχει πραγματοποιηθεί στο πρωτάθλημα του Κατάρ. Η Πορτιμονένσε ώθησε τον 25χρονο χωρίς δεύτερη σκέψη στην Αλ Ντουχάιλ, ωστόσο, μόλις έξι μήνες, ο Νακαζίμα επέστρεψε στην Πορτογαλία για λογαριασμό της Πόρτο, για να καλύψει το κενό του Μπραχίμι, που τον αντικατέστησε στο πρωτάθλημα του Κατάρ!
Γιασίν Μπραχίμι – 29 ετών
Από την Πόρτο στην Αλ Ραγιάν, Ιούλιος 2019
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ταλαντούχο εξτρέμ, που το απέδειξε σε κάθε ευκαιρία που του δόθηκε στο Champions League. Ο Γιασίν Μπραχίμι εντυπωσίασε τόσο με την Πόρτο, όσο και την Εθνική Αλγερίας, και σίγουρα στα 29 του χρόνια θα μπορούσε να διεκδικήσει μία καλύτερη μεταγραφή σε αναπτυγμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Όπως φάνηκε, όμως, κάτι τέτοιο δεν ήταν στα άμεσα σχέδιά του και προτίμησε την οικονομική εξασφάλιση του Κατάρ. Πάντως, με την άφιξη και του Χάμες Ροντρίγκες, η Αλ Ραγιάν ανεβάζει τρομακτικά τη μεσοεπιθετική της ποιότητα και φέρνει σε «επαφή» δύο ποδοσφαιριστές που παρότι αγωνίστηκαν και οι δύο στην Πόρτο για μεγάλο χρονικό διάστημα – τρία χρόνια ο Χάμες, πέντε ο Μπραχίμι- δεν υπήρξαν ποτέ συμπαίκτες.
Γιάννης Φετφατζίδης – 30 ετών
Από τον Άρη στην Αλ Κόρ, Οκτώβριος 2020
Η λίστα έχει σαφώς και ελληνικό χρώμα! Ο Γιάννης Φετφατζίδης, ο Έλληνας Μέσι, όπως ονομάστηκε όταν πρωτοεμφανίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού το 2009, λόγω της εξαιρετικής τεχνικής του κατάρτισης και του αριστερού του ποδιού, μετά το πέρασμά του από τα γήπεδα της Σαουδικής Αραβίας, θέλησε να γνωρίσει και αυτά του Κατάρ. Η ηλικία του, αλλά και η απόδοσή του στη Super League δεν ήταν απαγορευτική, για να αναζητήσει ακόμα και την επιστροφή του σε ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όμως, η πρόταση της Αλ Κορ, ήταν πολύ καλή για να μην γίνει δεκτή και από τον Οκτώβριο του 2020, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έχει ενταχθεί στο ρόστερ της.