Football Talk

Το «μαύρο κουτί» της Λιλ δεν μοιάζει σαν τα άλλα…

Το «μαύρο κουτί» της Λιλ δεν μοιάζει σαν τα άλλα…
 Ο γαλλικός σύλλογος έχει ξεκινήσει άσχημα τη φετινή σεζόν και δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα που απολαύσαμε πέρσι. Το BNSports σας εξηγεί γιατί αυτή η κάθοδος δεν φαίνεται… περίεργοι στους οπαδούς της ομάδας
Σχετικά Άρθρα

Στο φετινό καλοκαίρι, ο Κριστόφ Γκαλτιέ αποφάσισε να ολοκληρώσει τη θητεία του στη Λιλ έπειτα από τέσσερα χρόνια παρουσίας, με τον καλύτερο τρόπο. Μαζί με τον γαλλικό σύλλογο πανηγύρισε το πρωτάθλημα Γαλλίας και σταμάτησε το σερί της Παρί Σεν Ζερμέν, κάνοντας την έκπληξη στα κορυφαία πρωταθλήματα. Ωστόσο, ο ίδιος είχε αποφασίσει να συνεχίσει την προπονητική του καριέρα στη Νις.

Μία αποχώρηση που μπορεί να απογείωσε τη νέα του ομάδα αλλά δεν σταματάει να… ρίχνει την πρώην του. Η Λιλ στις πρώτες έξι αγωνιστικές της Ligue 1 δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που απολαύσαμε πέρσι, καθώς έχει συλλέξει μόλις πέντε βαθμούς και η διαφορά από την κορυφή είναι στο +10.

Πάντως, στο στρατόπεδο της γαλλικής ομάδας δεν… πανικοβάλλονται καθώς το δικό τους «μαύρο κουτί» είναι διαφορετικό από τα άλλα. Συγκεκριμένα, η ιστορία φαίνεται πως επαναλαμβάνεται στην αρχή της τετραετία του Γκαλτιέ, παρόλο που το σύνολο που έχει στα χέρια του ο Φρανσουά Γκουρβενέκ είναι σαφώς σε καλύτερο επίπεδο.

Αλλαγή προπονητή, ίδια… φιλοσοφία!

Ο Κριστόφ Γκαλτιέ κέρδισε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της ομάδας και δημιούργησε ένα εξαιρετικό σύνολο με το οποίο κατέκτησε την κορυφή της Γαλλίας. Ο 55χρονος προπονητής έκανε την διαφορά σε έναν «κόσμο» όπου επικρατεί το 4-2-3-1, παίζοντας με το 4-4-2 με δύο «6άρια». Μία φιλοσοφία, που με την αποχώρησή του δεν άλλαξε σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Ο Φρανσουά Γκουρβενέκ είναι από τους λίγους προπονητές της χώρες που στηρίζουν το ίδιο πλάνο, με αποτέλεσμα η Λιλ να μην χρειάζεται να συνέλθει από το «σοκ» της αλλαγής συστήματος. Ο 49χρονος κόουτς έχει καθιερώσει την ίδια σκέψη που είχε και ο Γκαλτιέ, με το βιογραφικό του, να θυμίζει αυτό του άλλοτε προπονητή της ομάδας (ένα κύπελλο και μεγάλη παραμονή σε πάγκο γαλλικού συλλόγου).

Άρα, καταλήγουμε πως το νέο πρόσωπο στον πάγκο, σίγουρα επηρεάζει αλλά λιγότερο από τους υπόλοιπους παράγοντες.

Μεταγραφές με το… σταγονόμετρο και πωλήσεις με το τσουβάλι!

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος έκανε τη Λιλ να έχει τον πρώτο λόγο στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι πωλήσεις διαδέχοταν η μία την άλλη και οι ποδοσφαιριστές έκαναν την διαφορά στις αποχωρήσεις. Ο βασικός πορτιέρο, Μάικ Μενιάν κόστισε 13 εκατ. ευρώ στη Μίλαν και άφησε ορφανή την θέση του τερματοφύλακα. Όπως και η αποχώρηση του Αντάμα Σαμαόρο για τα στόπερ (με 2,5 εκατ. ευρώ στην Μπολόνια). 

Φυσικά, η μεγαλύτερη απώλεια ακούει στο όνομα του Μπουμπακάρι Σουμαρέ που έκανε τη Λέστερνα βγάλει από τα ταμεία της 20 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Το ίδιο έγινε και με τον Λουίζ Αραούχο που έκανε κατά 11 εκατ. ευρώ πλουσιότερη τη Λιλ μέσα της Ατλάντα Γιουνάιτεντ. Από την άλλη, πάντως, οι αγορές έγινε με το… σταγονόμετρο.

Ουσιαστικά, ο γαλλικός σύλλογος από τα 51 εκατ. ευρώ που έβαλε στα ταμεία της, ξόδεψε μόλις 13. Τα επτά εκατ. ευρώ, πήγαν για την αντικατάσταση του Σουμαρέ με τον Αμαντού Ονανά από το Αμβούργο ενώ άλλα έξι εκατ., κόστισε ο Γκάμπριελ Γκούντμουντσον από τη Ναντ. Τέλος, ως δανεικός με οψιόν αγοράς, αποκτήθηκε ο Ίβο Γκρμπιτς της Ατλέτικο Μαδρίτης για τα καρέ.

Η γκρίνια είναι απόλυτα φυσική από τους οπαδούς της ομάδας, δεδομένου πως υπήρχαν πολλά έσοδα και από την απευθείας είσοδος της Λιλ στους ομίλους του Champions League. Τα κενά στο ρόστερ είναι εμφανή και το πρόβλημα γίνεται έντονο, ειδικά στα ματς που έχει ηττηθεί.

Δεν έχει ξεχαστεί ο τρόπος που ξεκίνησε την πορεία του στην Λιλ ο Γκαλτιέ το 2017. Εκείνη την σεζόν, ο γαλλικός σύλλογος είχε τερματίσει με δύο βαθμούς πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού(!) και έφτασε μέχρι και το πρωτάθλημα. Οπότε, σε αυτή τη νέα ομάδα, θα πρέπει να δοθεί μία πίστωση χρόνου.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0