Η Τσέλσι κατέκτησε το φετινό Super Cup επικρατώντας της Βιγιαρεάλ με 6-5 στα πέναλτι (11/08, κανονική διάρκεια 1-1), με τον Τόμας Τούχελ να βγάζει έναν άσο από το «μανίκι» του, αλλάζοντας γκολκίπερ ακριβώς πριν τα πέναλτι και ξύπνησε μνήμες από τις ανάλογες «εμπνεύσεις» των Φράντισεκ Φάντρονκ και Λουίς φαν Χάαλ.
Ψυχολογία, εμπειρία, αλλά και ταλέντο. Ίσως αυτά τα συστατικά αρκούν για να κάνουν έναν τερματοφύλακα σπεσιαλίστα στις αποκρούσεις πέναλτι. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το ματς οδηγείται στη σχετική διαδικασία και δεν τον βρίσκει κάτω από τα δοκάρια;
Μία μεγάλη μερίδα προπονητών, ίσως δεν είχε την πολυτέλεια -έχοντας ολοκληρώσει τις αλλαγές νωρίτερα- ή δεν ήθελε να «προσβάλλει» τον γκολκίπερ που έφτασε την αναμέτρηση μέχρι τη «ρώσικη ρουλέτα».
Ο Τόμας Τούχελ, ωστόσο, δεν δίστασε. Έβγαλε τον Μεντί, πέρασε στο ματς τον Κέπα και δικαιώθηκε πλήρως από τις δύο επεμβάσεις του, φέρνοντας στον νου μία παρόμοια ελληνική και διεθνή «έμπνευση».
Ο πρώτος διδάξας, Φράντισεκ Φάντρονκ
Στη σπουδαιότερη ευρωπαϊκή πορεία της ΑΕΚ τη σεζόν 1976-77, ο Φράντισεκ Φάντροκ προχώρησε σε μία περίεργη ομολογουμένως απόφαση στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.
Μπορεί το 3-0 υπέρ της ΚΠΡ στο Loftus Road του Λονδίνου να έμοιαζε αρκετό στους Άγγλους για να προκριθούν στον ημιτελικό, ωστόσο η «Ένωση» στη Νέα Φιλαδέλφεια κατάφερε να τους διαψεύσει.
Με δύο γκολ του Θωμά Μαύρου (11’, 65’) και ένα του Μίμη Παπαϊωάννου (82’) η ΑΕΚ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου παιχνιδιού και έστειλε το ματς στην παράταση.
Στο 117ο λεπτό, ο Ολλανδός προπονητής, άλλαξε τερματοφύλακα, περνώντας τον Νίκο Χρηστίδη στη θέση του Λάκη Στεργιούδα.
«Πήγα στη γραμμή για αλλαγή και μόλις είπα στον επόπτη ότι μπαίνω στη θέση του “1” με κοίταζε περίεργα. Δεν πίστευε ότι κάναμε αλλαγή τερματοφύλακα. Όταν κάναμε προπόνηση στα πέναλτι ήμουν καλός. Συνήθως είχα έξι στα δέκα. Μπήκα, έπιασα τα πέναλτι και προκριθήκαμε!» θυμάται ο μεγάλος πρωταγωνιστής, Νίκος Χρηστίδης.
Η ΑΕΚ με επτά εύστοχα πέναλτι, έναντι έξι της ΚΠΡ, αφού έπιασε δύο ο Χρηστίδης, προκρίθηκε στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα κάτοχο, Γιουβέντους.
Μάλιστα, δεκαεπτά χρόνια μετά, όταν ο Άρης στον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA, κλήθηκε να παίξει την πρόκρισή του στη «ρώσικη ρουλέτα», ο Γιώργος Φοιρός, σε μία απόπειρα να μιμηθεί ό,τι έκανε ο Φάντροκ, άλλαξε τερματοφύλακα ακριβώς πριν τα πέναλτι, με τον Καρκαμάνη να αντικαθίσταται από τον Κοέντα.
Η επιλογή αυτή δεν του βγήκε, παρότι ο Άρης προηγήθηκε με 2-0 στη σχετική διαδικασία. Τα άσχημα χτυπήματα των Ιβάν και Κωφίδη στοίχησαν και η ομάδα έμεινε εκτός συνέχειας με τρία επιτυχημένα πέναλτι, έναντι τεσσάρων των Πολωνών.
Ο «κασκαντέρ» του Λουίς φαν Χάαλ, Τιμ Κρουλ
Ήταν 5 Ιουλίου του 2014, όταν η Κόστα Ρίκα, που μόλις είχε αποκλείσει την Εθνική Ελλάδας από τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, τέθηκε αντιμέτωπη με την Ολλανδία.
Μάλιστα, ίσως είχαν καταφέρει να προκαλέσουν μία ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη στη διοργάνωση, αν ο Λουίς φαν Χαλ δεν έχει αποφασίσει να αλλάξει στις καθυστερήσεις της παράτασης τον βασικό του τερματοφύλακα, Σίλεσεν, με τον σπεσιαλίστα στις αποκρούσεις πέναλτι, Τιμ Κρουλ.
Το αποτέλεσμα δικαίωσε τον Ολλανδό προπονητή, καθώς ο Κρούλ απέκρουσε δύο πέναλτι και οι «οράνιε» επικράτησαν με 4-3 στη σχετική διαδικασία της Κόστα Ρίκα (κανονικός αγώνας και παράταση 0-0).
On this day in 2014, Dutch super-sub Tim Krul became a penalty shootout hero pic.twitter.com/P7L8ssiQGD
— B/R Football (@brfootball) July 5, 2018
Στα ημιτελικά, το ματς απέναντι στην Αργεντινή πήγε ξανά στα πέναλτι. Ο Φαν Χαλ όμως δεν προχώρησε στην ίδια αλλαγή, με τον Σίλεσεν να μην μπορεί να φτάσει τα επίπεδα του συμπαίκτη του, Τιμ Κρουλ, και να βλέπει την ομάδα του να αποχωρεί από τη διοργάνωση με δύο εύστοχα πέναλτι, έναντι τεσσάρων.
Φάνης Τσοκανάς