Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Μετά τον πρόσφατο αποκλεισμό της ΑΕΚ από τη Βελέζ Μόσταρ (29/07) στα πέναλτι, στο κλαμπ των «πληγωμένων» από τη σχετική διαδικασία εντάσσεται πλέον και ο Ολυμπιακός, αφού η χθεσινή-πρώτη του απόπειρα (10/08) για πρόκριση από την «άσπρη βούλα» είχε την ίδια κατάληξη.
Με τον τρόπο αυτό, ήρθε ξανά στο προσκήνιο η αρνητική παράδοση που έχουν «χτίσει» οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη εδώ και πέντε δεκαετίες.
Από το 1972 και τον… σκιώδη αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, έως και την χθεσινή (10/08) αποτυχία του Ολυμπιακού απέναντι στη Λουντογκόρετς, η πρόκριση των ελληνικών ομάδων μέσω της σχετικής διαδικασίας έχει έρθει μόνο δύο φορές στις έντεκα έως τώρα απόπειρές τους. Μάλιστα, τα «ηνία» του αρνητικού ρεκόρ κρατά ο ΠΑΟΚ που μετρά τέσσερις αποκλεισμούς και μηδέν προκρίσεις!
Αν προστεθεί σε αυτές και η τεράστια χαμένη ευκαιρία της Εθνικής Ελλάδος απέναντι στην Κόστα Ρίκα, στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, η «μαύρη» λίστα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, αναδεικνύοντας την πρόκριση από την «άσπρη βούλα» σε… εθνικό ποδοσφαιρικό πρόβλημα!
Το BN Sports ανοίγει το επίπονο κεφάλαιο «πρόκριση στα πέναλτι» για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» τις περιπτώσεις μία προς μία.
Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Σόφιας, 27 Σεπτεμβρίου 1972
Α’ γύρος Κυπέλλου Πρωταθλητριών
Η ήττα με 2-1 στη Σόφια σήμαινε πως ο Παναθηναϊκός αναζητούσε μόνο τη νίκη στη ρεβάνς της Λεωφόρου. Το «Τριφύλλι» μπήκε με ορμή στο παιχνίδι και κατάφερε όχι μόνο να προηγηθεί με το «καλημέρα» με γκολ του Βερόν στο 3', αλλά και να πάρει σκορ πρόκρισης στο 16ο λεπτό, όταν ο Ντε Μέλο ευστόχησε από την «άσπρη βούλα».
Οι Βούλγαροι θα βρουν την απάντηση και θα στείλουν το ματς αρχικά στην παράταση και έπειτα στη διαδικασία των πέναλτι με το γκολ του Τράνκοφ στο 67’.
Με το σκορ να είναι 2-3 υπέρ της ΤΣΣΚΑ λόγω του χαμένου πέναλτι του Δομάζου, ο διαιτητής Λιπάτοφ διέπραξε ένα τεράστιο λάθος. Χωρίς να έχει ευστοχήσει ο Τράνκοφ για να γράψει το 2-4, σφύριξε το τέλος του παιχνιδιού!
Μέσα στη γενικότερη στεναχώρια που επικρατούσε δεν έγινε αντιληπτό πως το ματς δεν είχε ολοκληρωθεί, αλλά όταν έπεσαν οι παλμοί το κατάλαβε ο Φέρεντς Πούσκας!
Το φύλλο αγώνα δεν υπογράφηκε, ο Παναθηναϊκός υπέβαλε ένσταση, και μετά από δέκα μέρες επαναλήφθηκε ο αγώνας, όπου και οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 2-0.
ΑΕΚ – ΚΠΡ, 16 Μαρτίου 1977
Προημιτελικά Κυπέλλου UEFA, πεν. 7-6
Μπορεί το 3-0 υπέρ της ΚΠΡ στο Loftus Road του Λονδίνου να έμοιαζε αρκετό στους Άγγλους για να προκριθούν στον ημιτελικό, ωστόσο η «Ένωση» στη Νέα Φιλαδέλφεια κατάφερε να τους διαψεύσει.
Με δύο γκολ του Θωμά Μαύρου (11’, 65’) και ένα του Μίμη Παπαϊωάννου (82’) η ΑΕΚ ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου παιχνιδιού και στέλνει το ματς στην παράταση. Εκεί ο Φράντισεκ Φάντρονκ προχωρά σε μία περίεργη κίνηση, αφού στο 117ο λεπτό, αλλάζει τερματοφύλακα, περνώντας τον Νίκο Χρηστίδη στη θέση του Λάκη Στεργιούδα.
«Πήγα στη γραμμή για αλλαγή και μόλις είπα στον επόπτη ότι μπαίνω στη θέση του “1” με κοίταζε περίεργα. Δεν πίστευε ότι κάναμε αλλαγή τερματοφύλακα. Όταν κάναμε προπόνηση στα πέναλτι ήμουν καλός. Συνήθως είχα έξι στα δέκα. Μπήκα, έπιασα τα πέναλτι και προκριθήκαμε!» θυμάται ο μεγάλος πρωταγωνιστής, Νίκος Χρηστίδης.
Η ΑΕΚ με επτά εύστοχα πέναλτι, έναντι έξι της ΚΠΡ (έπιασε δύο ο Χρηστίδης) προκρίθηκε στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα κάτοχο, Γιουβέντους.
ΠΑΟΚ – Άιντραχτ Φρανκφούρτης, 30 Σεπτεμβρίου 1981
Α΄ γύρος Κυπέλλου Κυπελλούχων, πεν. 4-5
Κανείς δεν μπορούσε να περιμένει πως δύο εβδομάδες μετά τη νίκη των Γερμανών με 2-0, ο ΠΑΟΚ θα κατάφερνε να φέρει το ματς στα ίσα στη ρεβάνς της Τούμπας.
Με δύο γκολ ο Γιώργος Κωστίκος στο 36’ και στο 63’, οδήγησε το ματς στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι, όπου οι παίκτες και των δύο ομάδων ευστόχησαν σε όλα, πλην του Σίγγα, που είδε το 5ο και τελευταίο να αποκρούεται από τον τερματοφύλακα των Γερμανών, Παλ.
Μπάγερν Μονάχου – ΠΑΟΚ, 2 Νοεμβρίου 1983
2ος γύρος Κυπέλλου UEFA, πεν. 9-8
Με τον πρώην προπονητή της Μπάγερν Μονάχου στον πάγκο, τον Παλ Τσερνάι, οι Θεσσαλονικείς ταξίδεψαν για το θαύμα στη Γερμανία για να υπερασπιστούν το 0-0 της Τούμπας. Εκεί, άντεξαν για 120 λεπτά και είχαν μάλιστα τεράστια ευκαιρία με τον Βασιλάκο στο 113’, αλλά λύγισαν στα πέναλτι.
Η συγκεκριμένη διαδικασία σημαδεύτηκε από τον Άγγλο διαιτητή, Άλαν Ρόμπινσον, ο οποίος διέταξε την επανάληψη του πέναλτι του Αουνγκεντάλερ δύο (!) φορές, ακυρώνοντας την προσπάθεια του Φούρτουλα που είχε αποκρούσει τις προηγούμενες εκτελέσεις.
Ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία για πρόκριση, αλλά ο Γιάννης Δαμανάκης είδε τον Πφαφ να αποκρούει το πέναλτί του, μην καταφέρνοντας να γράψει το 5-3 και δίνοντας «ζωή» στην Μπάγερν που προκρίθηκε εν τέλει με σκορ 9-8, με τον τερματοφύλακα της ομάδας του Μονάχου να σκοράρει το νικητήριο πέναλτι, αφού είχε αποκρούσει στο 8-8 την προσπάθεια του Μαλιούφα.
Ξαμάξ – ΑΕΛ, 7 Σεπτεμβρίου 1988
Α’ γύρος Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πεν. 3-0
Οι «βυσσινί» ως Πρωταθλητές Ελλάδας της προηγούμενης σεζόν βρέθηκαν στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια. Παρά την απειρία τους, στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στην ελβετική Ξαμάξ, κατάφεραν να κερδίσουν με το εύθραυστο 2-1 στο Αλκαζάρ.
Η επιστροφή στην έδρα των Ελβετών δεδομένα δεν θα ήταν εύκολη. Η ΑΕΛ δεν παρατάχθηκε αμυντικά, αλλά διεκδίκησε το μέγιστο από το ματς. Στο 43ο λεπτό μάλιστα, είχε δοκάρι με τον Βουτυρίτσα, ενώ ευτύχησε να προηγηθεί στο 59’ με τον Καραπιάλη!
Σε εκείνο το χρονικό σημείο όλοι πίστεψαν πως η πρόκριση είχε επιτευχθεί, ωστόσο ένα πέναλτι -πιθανότατα εκτός περιοχής- και μία αδράνεια της άμυνας έφεραν την ανατροπή για τους Ελβετούς. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι.
Από την «άσπρη βούλα», ωστόσο, οι παίκτες της ΑΕΛ δεν επέδειξαν καμία ψυχραιμία και με δύο αποκρούσεις του τερματοφύλακα της Ξαμάξ και μία άστοχη εκτέλεση του Σάκη Τσιώλη, είπαν πρόωρο «αντίο» στη διοργάνωση, αφού οι αντίπαλοί τους σκόραραν και στις τρεις προσπάθειές τους.
ΠΑΟΚ – Σεβίλλη, 3 Οκτωβρίου 1990
2ος γύρος Κυπέλλου UEFA, πεν. 3-4
Η λευκή ισοπαλία του Σάντσεθ Πιθκουάν κράτησε ζωντανές τις ελπίδες του ΠΑΟΚ για πρόκριση και όλα παίζονταν στην κατάμεστη Τούμπα.
Η ρεβάνς ολοκληρώθηκε κι αυτή χωρίς σκορ με τον Δικέφαλο του Βορρά να έχει δοκάρι με τον Σκαρτάδο λίγο πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια. Το σκορ δεν άλλαξε ούτε στην παράταση και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι.
Εκεί οι Σεβιγιάνοι αποδείχτηκαν πιο εύστοχοι και πήραν την πρόκριση με 3-4, αφού ο Σκαρτάδος και ο Τολμπά δεν βρήκαν δίχτυα από τα 11 βήματα.
Άρης – Κατοβίτσε, 27 Σεπτεμβρίου 1994
2ος γύρος Κυπέλλου UEFA, πεν. 3-4
Στη ρεβάνς της ήττας με 1-0 στην Πολωνία, ο Άρης κυνηγούσε μία ανατροπή που δεν έμοιαζε διόλου απίθανη.
Με ένα καταπληκτικό φαλτσαριστό σουτ του Αντώνη Σαπουντζή στο 55ο λεπτό, όλα φάνηκαν πως έπαιρναν τον δρόμο τους. Ο Άρης από εκείνο το χρονικό σημείο κι έπειτα έχασε σωρεία ευκαιριών και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.
Ο Γιώργος Φοιρός, σε μία απόπειρα να μιμηθεί ό,τι έκανε ο Φάντροκ πριν 17 χρόνια, άλλαξε τερματοφύλακα ακριβώς πριν τα πέναλτι, με τον Καρκαμάνη να αντικαθίσταται από τον Κοέντα.
Η επιλογή αυτή δεν του βγήκε, παρότι ο Άρης προηγήθηκε με 2-0 στα πέναλτι. Τα χαμένα πέναλτι των Ιβάν και Κωφίδη στοίχησαν και η ομάδα έμεινε εκτός συνέχειας.
Μπενφίκα – ΠΑΟΚ, 4 Νοεμβρίου 1999
2ος γύρος Κυπέλλου UEFA, πεν. 4-1
Στο πρώτο παιχνίδι που διεξήχθη στην Τούμπα, οι «Αετοί» είχαν φύγει με ένα σπουδαίο διπλό χάρη στο γκολ του Ρονάλντο Γκιάρο -που μετά από χρόνια αγωνίστηκε στον συμπολίτη Άρη- γράφοντας το τελικό 2-1.
Στη ρεβάνς της Λισαβόνας, η Μπενφίκα προηγήθηκε αλλά ο ΠΑΟΚ βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και επέστρεψε από την «κόλαση». Ο Σπύρος Μαραγκός ισοφάρισε στο 30ο λεπτό και ο Σάμπρι στο 44ο έδωσε το προβάδισμα, μετουσιώνοντας σε γκολ δύο αριστοτεχνικές εκτελέσεις φάουλ!
Το σκορ του ημιχρόνου δεν άλλαξε και η αναμέτρηση οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου ο -συγχωρεμένος πλέον- Ρόμπερτ Ένκε αποδείχθηκε καταλυτικός για τους Πορτογάλους, αφού απέκρουσε τόσο την εκτέλεση του Φρούσου, όσο κι αυτή του Μαχαιρίδη.
Με αυτόν τον τρόπο ο ΠΑΟΚ έγραψε το αρνητικό ρεκόρ, των τεσσάρων αποκλεισμών μέσω της διαδικασίας των πέναλτι χωρίς να έχει καμία πρόκριση!
Αστέρας Τρίπολης – Ίντερ Μπακού, 26 Ιουλίου 2012
2ος προκριματικός γύρος Europa League, πεν. 4-2
Χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια για να «χαμογελάσει» ξανά η τύχη σε ελληνική ομάδα στη διαδικασία των πέναλτι.
Με την κανονική διάρκεια να ολοκληρώνεται και στα δύο παιχνίδια στο 1-1, η ρεβάνς στην Τρίπολη οδηγήθηκε στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι.
Παρά το κακό ξεκίνημα με το άστοχο χτύπημα του Τσαμπούρη, ο Αστέρας βρήκε τις απαντήσεις. Μία απόκρουση του Γιώργου Μπαντή και ένα εύστοχο χτύπημα του Περόνε έγραψαν το 4-2 και την πιο λαμπρή στιγμή στην ευρωπαϊκή πορεία των Αρκάδων, σπάζοντας μία αρνητική παράδοση που κρατούσε για πάνω από τρεις δεκαετίες για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
ΑΕΚ - Βελέζ Μόσταρ, 29 Ιουλίου 2021
2ος προκριματικός γύρος Europa Conference League, πεν. 2-3
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την ημέρα που η κληρωτίδα ανέδειξε ως αντίπαλο της ΑΕΚ τη Βελέζ Μόσταρ, για τον 2ο προκριματικό γύρο του νεοσύστατου Europa Conference League, πως η «Ένωση» θα έθετε εν αμφιβόλω την πρόκρισή της στην επόμενη φάση.
Παρότι υπέστη ήττα-σοκ στη Βοσνία με 2-1, κατάφερε να βρει απάντηση με τον Πέτρο Μάνταλο στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων της ρεβάνς του ΟΑΚΑ και να οδηγήσει το ματς στην παράταση. Εφόσον, όμως, στα επιπλέον τριάντα αυτά λεπτά δεν βρήκε γκολ, γνώριζε πως η παράδοση δεν είναι υπέρ της και δυστυχώς ο «κανόνας» βρήκε εφαρμογή.
Η υπερπροσπάθεια του τερματοφύλακά της, Τσίτσαν Στάνκοβιτς -που έπιασε δύο πέναλτι- δεν στάθηκε αρκετή, αφού οι Ανσαριφάρντ και Λόπες νικήθηκαν από το δοκάρι και τον Μπογκντάνοβιτς αντίστοιχα. Στο 5ο και τελευταίο χτύπημα ο Σέρχιο Αραούχο είδε τον γκολκίπερ των Βόσνιων να βγαίνει και πάλι νικητής, χαρίζοντας μία σπουδαία και ανέλπιστη πρόκριση στη Βελέζ Μόσταρ.
Ελλάδα - Κόστα Ρίκα, 29 Ιουνίου 2014
Φάση των «16» Παγκόσμιο Κύπελλο Βραζιλίας, πεν. 3-5
Εξετάζοντας το ένα και μοναδικό παιχνίδι που μία πρόκριση της Εθνικής Ελλάδος κρίθηκε στα πέναλτι, η λίστα μεγαλώνει.
Στη σπουδαιότερη πορεία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, λίγο έλειψε να βρεθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου. Για να το πετύχει έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κόστα Ρίκα.
Μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας και τη σωρεία χαμένων ευκαιριών στην παράταση, η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι. Εκεί, όπου η αρνητική παράδοση των ελληνικών συλλόγων φαίνεται πως πέρασε και στο DNA της Εθνικής ομάδας.
Ο Φάνης Γκέκας νικήθηκε από τον Κέιλορ Νάβας στο 4ο πέναλτι της Ελλάδας, ο Ουμάνια ευστόχησε και με πέντε εύστοχα πέναλτι έναντι τριών, η Κόστα Ρίκα στέρησε μία επική πρόκριση στους «8» ενός Μουντιάλ.
Φάνης Τσοκανάς