Football Talk

Τα αήττητα πρωταθλήματα που έμειναν στην ιστορία... (video)

Τα αήττητα πρωταθλήματα που έμειναν στην ιστορία... (video)

Το BN Sports σας παρουσιάζει τις 14 ομάδες που έφτασαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος δίχως να υποστούν ούτε μία ήττα κατά την διάρκεια μίας σεζόν!

Κάθε πρωτάθλημα είναι σημαντικό. Κάθε τίτλος καταγράφεται και παραμένει στην ιστορία, σαν ένα αναλλοίωτο γεγονός που δεν διαφοροποιείται. Κάτι που δεν παραγράφεται, ούτε ξεθωριάζει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά παραμένει εκεί για να υπενθυμίζει πως… κάπου, κάποτε, η συγκεκριμένη ομάδα βρέθηκε στην κορυφή της χώρας της.

Όλα αυτά βεβαίως αλλάζουν, ή αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα, αν το πρωτάθλημα που έλαβε χώρα και αποκτήθηκε από τον κάτοχό του, επιτεύχθηκε με τον τίτλο να χαρακτηρίζεται «αήττητος».

Η αξία του πολλαπλασιάζεται και ο πρωταθλητής μπαίνει σε ένα κλειστό κλαμπ ομάδων που έγραψαν ιστορία στην χώρα τους. Ένα επίτευγμα που δεν συμβαίνει συχνά, αλλά όταν γίνει μένει αλησμόνητο. Και αυτομάτως περνά αυτόν που το πέτυχε στο πάνθεον των πρωταθλητών.

Απαραίτητη προϋπόθεση άλλωστε για να θεωρηθεί κάποιος ο καλύτερος όλων, είναι να είναι όλοι οι υπόλοιποι χειρότεροί του… Και ποια είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού του γεγονότος από ένα αήττητο πρωτάθλημα;

Το BN Sports σας παρουσιάζει τους 14 αήττητους πρωταθλητές από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, με το ελληνικό να μπαίνει για προφανείς λόγους στην συζήτηση:

Πρέστον (1888-89)
preston_1.jpg

Είναι η μία από τις δύο αγγλικές ομάδες που έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα αήττητη. Βεβαίως ο τίτλος της Πρέστον έλαβε χώρα σε μία εντελώς διαφορετική εποχή, όπου το ποδόσφαιρο απείχε σημαντικά από την μορφή που απέκτησε στην συνέχεια.

Οι ομάδες που αγωνίζονταν στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ήταν συνολικά 11, με το πρωτάθλημα να ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώνεται πέντε μήνες αργότερα.

Όπως και να έχει όμως η Πρέστον, με προπονητή τον Γουίλιαμ Σούντελ, κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητη, συγκεντρώνοντας 59 βαθμούς σε 22 αναμετρήσεις, έχοντας 18 νίκες και μόλις τέσσερις ισοπαλίες, εκ των οποίων μόλις μία (αυτή με την Άστον Βίλα με 1-1), ήρθε στην έδρα της.

Το σύνολο του Σούντελ αποτελούνταν από 10 Σκωτσέζους, οι οποίοι έμειναν στην ιστορία ως οι «Scotch Professors», και μετά τη ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, κατέκτησαν και το FA Cup, επικρατώντας στον τελικό επί της Γουλβς, στο Kia Oval (έτσι ονομάζεται για χορηγικούς λόγους) του Κένινγκτον με 3-0!

Άξιο αναφοράς είναι μάλιστα πως η Πρέστον δεν δέχθηκε γκολ σε ολόκληρο τον θεσμό, ενώ το αήττητο σερί «έσπασε» την επόμενη χρονιά, στην δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος από την Άστον Βίλα με 5-3.

Όπως και να έχει όμως το αήττητο πρωτάθλημα του Γουίλιαμ Σούντελ και των Σκωτσέζων μνημονεύεται μέχρι και σήμερα, ενώ η Πρέστον παραμένει η μοναδική εκ των επτά «νταμπλούχων», που το έχει πετύχει δίχως να υποστεί καμία ήττα!

Αθλέτικ Μπιλμπάο (1929-30)
56499082.jpg

Και όμως, η Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει κατακτήσει το πρώτο από τα οχτώ πρωταθλήματα της ιστορίας της, ως αήττητη, δίχως δηλαδή να μετρά καμία ήττα, καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν.

Μίας χρονιάς όπου το πρωτάθλημα της Ισπανίας περιλάμβανε 10 ομάδες, και προπονητής των Βάσκων, οι οποίοι και πάλι αγωνίζονταν στο Σαν Μαμές, ήταν ο Φρεντ Πέντλαντ, με τον Άγγλο από το 1922 έως και το 1929, να έχει «μετακομίσει» τέσσερις φορές από το Μπιλμπάο στην Μαδρίτη, εναλλάσσοντας συνεχώς τις Αθλέτικ και Ατλέτικο Μαδρίτης, σαν προπονητής στους πάγκους τους.

Εν τέλει στο τελευταίο πέρασμά του από την Μπιλμπάο κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητος, μετρώντας 12 νίκες και 6 ισοπαλίες σε 18 αναμετρήσεις, ενώ ήταν και αυτός που οδήγησε την Μπαρτσελόνα στην μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας της με     12-1, ένα χρόνο μετά!

Συνολικά πανηγύρισε και δύο νταμπλ με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, την εν λόγω σεζόν αλλά και την επόμενη, προτού η Ρεάλ Μαδρίτης, πανηγυρίσει επίσης ένα αήττητο πρωτάθλημα, δύο χρόνια μετά, στην πρώτη σεζόν της Βαλένθια στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας!
main-qimg-0b9104cb23cf1fe6bc6c9a51a467360b.png

Μάλμε (1949-50)
Ingvar_Rydell.jpg

Πρόκειται για την μοναδική ομάδα του Σουηδικού πρωταθλήματος, που έχει φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου, ούσα αήττητη για ολόκληρη την σεζόν.

Η Μάλμε άλλωστε, σε μία «δύσκολη περίοδο» για το πρωτάθλημα της χώρας της, εξαιτίας των αρκετών αποχωρήσεων των ποδοσφαιριστών με προορισμό την Ιταλία, όπως των Γκούναρ Γκρεν και Λίντχολμ για την Μίλαν, κατάφερε να μην επηρεαστεί, να πάρει κεφάλι εξαρχής στην κούρσα του τίτλου, και να διατηρήσει το προβάδισμά της μέχρι και το τέλος έναντι της επίσης ανταγωνιστικής, Γιόνκεπινγκς Σόντρα.

Ξεκίνησε την σεζόν εντυπωσιακά, μετρώντας 9/9 επικρατήσεις, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου τέθηκε αντιμέτωπη με την προαναφερθείσα αντίπαλό της, η οποία τηρουμένων των αναλογιών, βρισκόταν ελάχιστα πίσω (4 βαθμούς) και φιλοδοξούσε να μεταφέρει το άγχος στην πρωτοπόρο με μία ενδεχόμενη επικράτησή της.

Παρόλα αυτά η Μάλμε κέρδισε με 4-2, έφτασε τις 17 συνεχόμενες νίκες στην συνέχεια, αύξησε στο +10 την διαφορά της από τους διώκτες της και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια μαθηματικά, πέντε αγωνιστικές πριν το επίσημο τέλος της σεζόν, στη νικηφόρα αναμέτρηση με την Καλμάρ με 5-1!

Το νικηφόρο σερί της έφτασε μέχρι τις 23 νίκες σε όλες τις διοργανώσεις, καθώς μετά προέβη σε δύο ισοπαλίες με 2-2 και 3-3, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 84 βαθμούς, 20 νίκες στο πρωτάθλημα και δύο ισοπαλίες.

Πρώτος της σκόρερ ήταν ο Ίνγκβαρ Ρίντελ με 21 γκολ, ο οποίος δύο χρόνια μετά, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με την Σουηδία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Φινλανδίας.

Παναθηναϊκός (1963-64)
aittitos_1.jpg

Ήταν το πρώτο αήττητο πρωτάθλημα που έλαβε χώρα επί ελληνικού εδάφους, με τον Παναθηναϊκό να αποτελεί εκείνη την περίοδο την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική δύναμη της Ελλάδας, έχοντας κατακτήσει από το 1960 και για την επόμενη εξαετία, πέντε από τα έξι διαθέσιμα πρωταθλήματα.

Παρόλα αυτά, το πιο εντυπωσιακό όλων, ήταν αυτό με τον Στέφαν Μπόμπεκ στον πάγκο, τον Γιουγκοσλάβο προπονητή, ο οποίος στην ποδοσφαιρική του καριέρα αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ της Παρτιζάν με 256 γκολ, αλλά και τον πρώτο σκόρερ της χώρας του!

Ο Μπόμπεκ ήταν αυτός που εφάρμοσε το 4-3-3 στον Παναθηναϊκό και κατέκτησε το αήττητο πρωτάθλημα του 1964, μετρώντας 24 νίκες και 6 ισοπαλίες σε 30 αναμετρήσεις, σε μία σεζόν που τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και η ΑΕΚ ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί, με τους «κιτρινόμαυρους» άλλωστε την προηγούμενη σεζόν να έχουν επικρατήσει στον αγώνα μπαράζ, στο Καραϊσκάκη επί των «πρασίνων», για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
1-79_1.jpg

Παρόλα αυτά, ο Μπόμπεκ γνώρισε μόλις μία ήττα σε δύο έτη, και κατέκτησε το αήττητο πρωτάθλημα, ανάλογο του οποίου δεν επαναλήφθηκε για 55 χρόνια, κερδίζοντας την τελευταία αγωνιστική επί του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης» με   1-0, με την κεφαλιά του Βαγγέλη Πανάκη.

Έτσι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα δίχως ήττα, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να του στερήσει το ρεκόρ, και το σφύριγμα τη λήξης από τον Γερμανό διαιτητή, Μάλκε, βρήκε τους «πρασίνους» να κάνουν τον γύρο του θριάμβου στο Φάληρο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΒΑΘ.

ΓΚΟΛ

Παναθηναϊκός

84

67-19

Ολυμπιακός

77

62-17

ΑΕΚ

71

72-25

Πανιώνιος

63

48-31

Απόλλων

63

41-36

Άρης

61

28-29

Πιερικός

57

34-42

ΠΑΟΚ

56

22-30

Καλαμαριά

55

29-38

Εθνικός

55

24-36

Δόξα Δράμας

55

28-47

Ηρακλής

55

26-44

Παναιγιάλειος

55

19-39

Νίκη Βόλου

54

34-43

Ολυμπιακός Χαλκίδας

54

21-41

Αιγάλεω

43

12-50


Μπενφίκα (1972-73, 1977-78)
CBgrGD_WsAAbuk6.jpg

Ήταν αναμφίβολα η καλύτερη σεζόν της Μπενφίκα, μέχρι την επόμενη… Η ομάδα του Τζίμι Χάγκαμ, είχε κατακτήσει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, αλλά η σεζόν που ακολούθησε αποτέλεσε μακράν μία από τις κορυφαίες στην ιστορία της.

Και αυτό διότι η Μπενφίκα, πραγματοποίησε 23 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα, με την Πόρτο να την σταματά στο «Ντραγκάο», στο 2-2, την πρώτη Απριλίου του 1973.

Παρόλα αυτά, η Μπενφίκα κατέκτησε το πρωτάθλημα με 18 βαθμούς διαφορά, θέτοντας ένα καινούργιο ρεκόρ διαφοράς του πρωταθλητή με τον δεύτερο της κατάταξης, ενώ είχε την τύχη να διαθέτει στο ρόστερ της τον Εουσέμπιο, ο οποίος με 40 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις κέρδισε το χρυσό παπούτσι για δεύτερη φορά στην καριέρα του!

Μεσολάβησαν ακόμη τρία πρωταθλήματα σε τέσσερα χρόνια για τους «Αετούς», με την Σπόρτινγκ να είναι η μοναδική ομάδα που προέβη σε κατάκτηση μέχρι και το 1977! Η σεζόν που ακολούθησε άλλωστε ήταν ανεπανάληπτη.
DSC09201.JPG.jpg

Η Μπενφίκα ολοκλήρωσε την χρονιά αήττητη και πάλι, με 21 νίκες και 9 ισοπαλίες, δυο εκ των οποίων με την Πόρτο, η Πόρτο έκανε μία παραπάνω νίκη, και 1 ήττα κατά την διάρκεια της σεζόν, αλλά το πρωτάθλημα κατέληξε στους «μπλε».

Οι δύο ομάδες συγκέντρωσαν άλλωστε ακριβώς τους ίδιους βαθμούς (51), αλλά το +15 της Πόρτο στην διαφορά τερμάτων μεταξύ τους αποδείχθηκε καθοριστικό, με αποτέλεσμα  να κατακτήσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια.

Μίλαν (1991-1992)
Milan2092201625953_1.jpg

Πολλοί λένε πως πιθανώς η Μίλαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να ήταν η καλύτερη ομάδα που αγωνιζόταν την δεδομένη χρονική στιγμή στην Ευρώπη.

Με προπονητή τον Φάμπιο Καπέλο, στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο των «ροσονέρι», η ομάδα του πραγματοποίησε μία αήττητη σεζόν, πράγμα που συνέβη για δεύτερη φορά στην Ιταλία, μετά το αήττητο, πλην όμως ανούσιο, κατόρθωμα της Περούτζια, 13 χρόνια νωρίτερα.

Η Μίλαν κατέκτησε τον τίτλο με ρεκόρ 22-12-0 και 56 βαθμούς συνολικά, αφήνοντας στο -8 την επίσης ανταγωνιστική Γιουβέντους, από την οποία δεν κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς, σε καμία από τις δύο συναντήσεις τους.

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως το αήττητο των αναμετρήσεων της Μίλαν συνεχίστηκε και την επόμενη σεζόν, με το ρεκόρ να ολοκληρώνεται στα 58 ενενηντάλεπτα, πράγμα ανεπανάληπτο για το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Η πρώτη της ήττα μετά από δύο χρόνια με τον Φάμπιο Καπέλο στον πάγκο σημειώθηκε στο Σαν Σίρο από την Πάρμα με 1-0, για να ακολουθήσει άλλη μία, ένα μήνα μετά από την Γιουβέντους, στο ίδιο γήπεδο, με 3-1, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για να της στερήσει το πρωτάθλημα!

Άγιαξ (1994-95)

Είναι προφανές πως από μία τέτοια κουβέντα που έχει σαν βασικό της θέμα, τα κατορθώματα των Ευρωπαϊκών συλλόγων και τους αλησμόνητους αήττητους τίτλους, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Άγιαξ.
1995_afc_ajax.jpg

Μία από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, η οποία κατέκτησε τόσο το πρωτάθλημα Ολλανδίας, με εξαιρετικές επιδόσεις, όσο και το Champions League της ίδιας περιόδου, επικρατώντας της Μίλαν με 1-0. Αν μάλιστα σε αυτή την εκπληκτική σεζόν συμπεριληφθεί και το Διηπειρωτικό Κύπελλο επί της Γκρέμιο, το επίτευγμα του Άγιαξ γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό!

Αναλυτικότερα εκείνη τη σεζόν το σύνολο του Λουίς Φαν Χάαλ κέρδισε το 25ο πρωτάθλημά του, σκόραρε 106 φορές στο πρωτάθλημα και 134 συνολικά, κατέγραψε 37 νίκες σε 49 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και μόλις μία απώλεια βαθμών στην έδρα του!

Στο πρωτάθλημα συγκέντρωσε 61 βαθμούς, 7 περισσότερους δηλαδή από την δεύτερη Ρόντα, ενώ στις Ευρωπαϊκές του αναμετρήσεις, ανέβηκε στην κορυφή, περνώντας και από την Αθήνα

Συμμετείχε στον 4ο όμιλο του Champions League, όπως και η ΑΕΚ, πέτυχε δύο νίκες επί της ελληνικής ομάδας, με 2-1 στην Αθήνα και 2-0 στην έδρα του, πήρε την πρόκριση ως πρώτος, όντας στον ίδιο όμιλο με την Μίλαν, και ξανασυνάντησε τους «ροσονέρι» στον τελικό της διοργάνωσης στην Βιέννη.

Εκεί ένα γκολ του Πατρίκ Κλάιφερτ ήταν αρκετό για να του δώσει το τρόπαιο έπειτα από 85’ λεπτά «σκληρής αναμέτρησης», υπογράφοντας ένα αήττητο πρωτάθλημα και μία από τις πιο σημαντικές σεζόν στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Άρσεναλ (2003-04)

Μπαίνοντας στο 2000 και πηγαίνοντας προς το «νησί», δύο ήταν οι ομάδες εκείνο το διάστημα που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μία τόσο μεγάλη πορεία, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας θα ήταν το αήττητο πρωτάθλημα.

Η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Αρσέν Βενγκέρ και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον! Ο Αλσατός άλλωστε στην αρχή της σεζόν είχε δηλώσει, πως δεν μπορεί να αντιληφθεί τον λόγο που το αήττητο πρωτάθλημα δεν μπαίνει στην κουβέντα ως κάτι που είναι δυνατό να γίνει πραγματικότητα. «Όλοι το θέλουμε, κανένας δεν το εκφράζει δημόσια», είχε πει χαρακτηριστικά.

Και κάπως έτσι καταλήγουμε στην Άρσεναλ. Στην ομάδα που έκανε πράξη άμεσα τα λόγια του προπονητή της, και κατέληξε να κατακτήσει το πρωτάθλημα αήττητη, πράγμα που πιθανώς να μην επαναληφθεί και ποτέ, αν αναλογιστεί κανείς το επίπεδο του αγγλικού ποδοσφαίρου με το πέρασμα του χρόνου.

Η Άρσεναλ τότε έμεινε 38 αγώνες αήττητη, από τον Ιούνιο του 2003, μέχρι και τον Ιούλιο του 2004, ενώ συνολικά το ρεκόρ της διήρκεσε 49 παιχνίδια και ολοκληρώθηκε στο «Όλντ Τράφορντ», με την υπογραφή του Φαν Νίστερλοϊ.

Του Ολλανδού που θα μπορούσε με δικό του πέναλτι την χρονιά του αήττητου, να το έχει αποτρέψει, αλλά έστειλε στις καθυστερήσεις την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, σε ένα ιστορικό ματς για την Άρσεναλ και την Premier League.

Την χρονιά των Invincibles οι «Κανονιέρηδες» αποκλείστηκαν νωρίς από τις άλλες διοργανώσεις, συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά στο πρωτάθλημα, και μετά την «λευκή» ισοπαλία με την Γιουνάιτεντ στην 4η αγωνιστική, πραγματοποίησαν 9 διαδοχικές νίκες, διαθέτοντας μία εξαιρετική ομάδα, με πρωταγωνιστές τους Ανρί, Μπέργκαμπ, Πιρές, Λέμανς, Λιούνγκμπεργκ.
E1wM1r3XIAktSGZ.jpg

Ο πρώτος μάλιστα αναδείχθηκε και πρώτος της σκόρερ, με 39 γκολ σε 30 ματς πρωταθλήματος, με την Άρσεναλ συνολικά να μετρά μόνο 15 σκόρερ εκείνη την περίοδο, από τους 34 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές που είχαν χρησιμοποιηθεί.

Η σεζόν αυτή της απέφερε το «χρυσό πρωτάθλημα», το οποίο πανηγυρίστηκε έξαλλα στο White Hart Lane, στην έδρα της Τότεναμ, μετά το 2-2 των δύο Λονδρέζων, και αποτελεί και έναν από τους βασικούς λόγους που οι Τιερί Ανρί και Ντένις Μπέργκαμπ είναι δύο από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που μπήκαν στο Hall of Fame.

Πόρτο (2010-11, 2012-13)
unnamed_1.jpg

Μπορεί η Πόρτο το διάστημα που η Μπενφίκα κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό αήττητο πρωτάθλημα που διαθέτει, να είχε να πανηγυρίσει από το 1958, αλλά όταν το έκανε, το πραγματοποίησε εμφατικά, αφού στέρησε το 1978 στην Μπενφίκα, τον τίτλο, έχοντας μία ήττα παραπάνω στην χρονιά, από όσες η αντίπαλός της, που δεν είχε καμία!

Φτάνοντας όμως στο 2011 τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Και αυτό διότι η Πόρτο εκείνη την σεζόν έκανε κάτι που δεν είχε επαναληφθεί νωρίτερα από άλλη πορτογαλική ομάδα.

Κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα, με τον Ζεσουάλντο Περέϊρα στον πάγκο, πήρε το Europa League, επικρατώντας στον τελικό με 1-0 επί της Μπράγκα ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Πορτογαλίας.

Αναλυτικότερα, στο πρωτάθλημα συγκέντρωσε 84 βαθμούς, 21 δηλαδή περισσότερους από όσους η Μπενφίκα, μετρώντας 14 νίκες στην έδρα της και 11 γκολ παθητικό, σε αντίθεση με τις εξορμήσεις της, όπου επίσης είχε 13 νίκες και μόλις 5 τέρματα κατά της!

Αυτή αναμφίβολα ήταν και η καλύτερη χρονιά των Ρανταμέλ Φαλκάο και Χουλκ, οι οποίοι πέτυχαν τα 74 από τα 136 συνολικά γκολ της ομάδας τους!
1140849_1140849_radamel-falcao-porto-2011-scaled.jpg

Παρόλα αυτά, η κυριαρχία της Πόρτο δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνεχίστηκε μετά από μία σεζόν, με κοινό χαρακτηριστικό πως ο προπονητής που επανέλαβε το κατόρθωμα του Περέιρα, έχει επίσης περάσει από ελληνική ομάδα.

Ο λόγος για τον Βίτορ Περέϊρα, ο οποίος βρέθηκε στην χώρα μας για ένα χρόνο, για λογαριασμό του Ολυμπιακού, σε αντίθεση με τον Ζεσουάλντο που ανέλαβε τις τύχες του Παναθηναϊκού για μία σεζόν παραπάνω!

Βασική διαφορά τους βεβαίως αποτελεί ο τρόπος που επιτεύχθηκε το αήττητο πρωτάθλημα της Πόρτο, καθώς στην πρώτη περίπτωση η διαφορά ήταν μεγάλη, ενώ στην δεύτερη, το πρωτάθλημα χαρακτηρίζεται δραματικό και κρίθηκε κυριολεκτικά σε… μία στιγμή.

Η Πόρτο είχε ρεκόρ 24-6-0, η Μπενφίκα 24-5-1 και ο τίτλος καθορίστηκε στις 13 Μαΐου, όταν οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στο Ντραγκάο την προ τελευταία αγωνιστική. Η νίκη της Πόρτο ήρθε στο 94’ με γκολ του νεαρού Κέλβιν και οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν συγκλονιστικές με τον Περέϊρα να τρέχει πανηγυρίζοντας στο γήπεδο, και τον Ζεσούς να δακρύζει πεσμένος στα γόνατα!

Γιουβέντους (2010-11)
fdgb13eoh55u184epbohbf485.jpg

Πρόκειται για τον πρώτο τίτλο που καταμετρήθηκε και επίσημα στην Γιουβέντους μετά το σκάνδαλο “Calciopoli” που ξέσπασε το 2003, αφού τα πρωταθλήματα που κατέκτησε την διετία 2004-2006, της αφαιρέθηκαν.

Προπονητής της Γιουβέντους ήταν ο Αντόνιο Κόντε, ο οποίος διαδέχθηκε τον Λουίτζι Ντελέρ, και για πρώτη φορά τότε αναλάμβανε να καθοδηγήσει μία μεγάλη ομάδα, στην επίτευξη των στόχων της, μετά το πέρασμά του από τις Σιένα, Αρέτσο, Αταλάντα και Μπάρι.

Η συγκεκριμένη περίοδος άλλωστε ήταν μία «διαφορετική σεζόν» για την Γιουβέντους, με την διοίκηση της ομάδας να παραχωρεί στον κόσμο το νέο γήπεδο, και τον Κόντε να το εγκαινιάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Γιουβέντους άλλωστε πραγματοποίησε εξαιρετικό ξεκίνημα, πανηγύρισε δύο νίκες επί της Ίντερ και της Μίλαν τον ίδιο μήνα (Οκτώβρη) και εν τέλει κατέληξε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου με 23 νίκες και 15 ισοπαλίες, έχοντας 4 βαθμούς διαφορά από την Μίλαν.

Συνολικά μάλιστα γνώρισε μόλις μία ήττα σε ολόκληρη την χρονιά, στον τελικό του Κυπέλλου με τη Νάπολι (2-0), στο τελευταίο ματς του Ντελ Πιέρο με την αγαπημένη του ομάδα, όπου ήταν και η μοναδική φορά στην σεζόν που οι φίλοι του συλλόγου «γκρίνιαξαν» για την επιθετική δυστοκία, βλέποντας πως κανένας ποδοσφαιριστής τους δεν πέτυχε περισσότερα από 10 γκολ σε ολόκληρη την σεζόν! (Μάτρι, Μαρκίζιο, Βούτσινιτς από 10)

Το ρεκόρ των 26-16-1 σε όλες τις διοργανώσεις σε κάθε περίπτωση, ήταν εξαιρετικό και η Γιουβέντους αποτελεί έκτοτε την μοναδική ομάδα στην Ιταλία που είναι αήττητη πρωταθλήτρια, σε σεζόν με 20 ομάδες και 38 αγωνιστικές.

 Σέλτικ (2016-17)
689064134.jpg

Ήταν το έκτο από τα 9 σερί πρωταθλήματα που κατέκτησε η Σέλτικ, προτού η Ρέιντζερς ολοκληρώσει το συγκεκριμένο σερί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να πιστοποιήσει και την επιστροφή της!

Προπονητής της Σέλτικ εκείνη την περίοδο ήταν ο Μπρένταν Ρότζερς, στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο της ομάδας. Τα κατάφερε περίφημα αναμφίβολα. Η Σέλτικ κατέκτησε τον τίτλο αήττητη, πήρε και τα δύο Κύπελλα που συμμετείχε, και προέβη στο 11ο τρεμπλ στην ιστορία του Σκωτσέζικου πρωταθλήματος!

Παράλληλα ο Ρότζερς, έγινε ο πρώτος προπονητής, μετά τον Μάρτιν Ο’ Νιλ, που φτάνει αήττητος τα Χριστούγεννα, μετρώντας 19 συνεχόμενες νίκες, αλλά δεν κατάφερε να «ισοφαρίσει» το ρεκόρ των 25 συνεχόμενων επικρατήσεων, με την Ρέιντζερς να του αποσπά την ισοπαλία στα μέσα Μαρτίου.

Παρά ταύτα, η Σέλτικ εξασφάλισε τον τίτλο από τα Χριστούγεννα, οχτώ αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά από το 1928-29, ενώ η κατάκτηση των δύο Κυπέλλων επί της Αμπερντίν συνοδεύτηκαν με 28 γκολ υπέρ της και μόλις 2 κατά της!

ΠΑΟΚ (2018-19)
D01emWiXcAAL1Uk.jpg

Είναι η πρώτη ομάδα μετά τον Παναθηναϊκό του 1963-64, η οποία κατακτά τον τίτλο της Super League, ούσα αήττητη σε ολόκληρη την σεζόν! Το σύνολο του Ρασβάν Λουτσέσκου ήταν δεδομένα ανώτερο καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν.

Παρότι ξεκίνησε τη χρονιά με -2 βαθμούς, πάτησε στην κορυφή από την αγωνιστική όταν κέρδισε τον Ολυμπιακό μέσα στο Καραϊσκάκη με 1-0 και δεν ξανακατέβηκε ποτέ από εκεί…

Και μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ήρθε και το 3ο σερί Κύπελλο για τον ΠΑΟΚ (με 3η συνεχόμενη νίκη επί της ΑΕΚ σε τελικό), το οποίο σφράγισε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας..


Ρέϊντζερς (2020-21)
NINTCHDBPICT000653534621_1.jpg

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκλήρωσε την εξαιρετική χρονιά που πραγματοποίησε η Ρέιντζερς, με το σύνολο του Στίβεν Τζέραρντ να κατακτά το 55ο πρωτάθλημα στην ιστορία του, να τερματίζει το σερί των εννέα πρωταθλημάτων της Σέλτικ και να μην ηττάται σε ολόκληρη την χρονιά, συγκεντρώνοντας 102 βαθμούς!

Αναλυτικότερα, η Ρέιντζερς έφτασε τους 38 αγώνες αήττητη, άφησε 25 βαθμούς πίσω την Σέλτικ, διαθέτοντας και εξαιρετικά νούμερα με 92 γκολ υπέρ της και μόλις 13 κατά της,

Επιπλέον, καμία ομάδα στην Σκωτία δεν κατάφερε να της βάλει περισσότερα από ένα τέρματα από τον Σεπτέμβρη και μετά, ενώ οι εντός έδρας επιδόσεις της σημαδεύτηκαν από 100% επιτυχία, με την Ρείντζερς να έχει το εντυπωσιακό 19/19 στο Άιμπροξ.

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0