Πρωταθλήτρια Τουρκίας είναι και επίσημα η Μπεσίκτας, η οποία αναδείχθηκε νικήτρια σε μία απίστευτη κούρσα που κατέληξε σε ισοβαθμία!
Τέλος έλαβε και επίσημα η «μάχη» για το πρωτάθλημα της Τουρκίας, με την Turkish Super Lig να προσφέρει απίστευτες συγκινήσεις μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, αλλά να αναδεικνύει πρωταθλήτρια την Μπεσίκτας, η οποία επέστρεψε στη κορυφή μετά από πέντε χρόνια, εκμεταλλευόμενη το πλεονέκτημα του ενός γκολ που είχε από την «ισόβαθμη» Γαλατασαράϊ.
Επρόκειτο αναμφίβολα για την καλύτερη χρονιά που έλαβε χώρα από το πρωτάθλημα του 2018-19 και έπειτα, όπου υπήρχαν τέσσερις διεκδικήτριες. Φέτος, η σεζόν ήταν μία κούρσα για τρεις, με τις Μπεσίκτας, Γαλατασαράϊ και Φενέρμπαχτσε να είναι σε απόσταση μίας νίκης, μέχρι και την τελευταία αγωνιστική και το πρωτάθλημα να κρίνεται στο… νήμα.
Αναλυτικότερα, η Μπεσίκτας επιθυμούσε νίκη και «στραβοπάτημα» της Γαλατά για να είναι πρωταθλήτρια ή νίκη με 3+γκολ, προκειμένου να μην ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα των υπολοίπων, η Γαλατά ήθελε καλύτερο αποτέλεσμα από την πρωτοπόρο, με τρία γκολ διαφορά, εξαιτίας της απόλυτης ισορροπίας που υπήρχε μεταξύ τους, και η Φενέρ έπαιρνε το πρωτάθλημα μόνο σε περίπτωση δικής της νίκης και μη επικράτησης των δύο προαναφερθέντων.
Το «θρίλερ» της τελευταίας αγωνιστικής
Σε ένα πρωτάθλημα που κρίθηκε κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες, δεδομένο ήταν πως και η τελευταία αγωνιστική θα προσφερόταν τόσο για μεγάλες συγκινήσεις, όσο και για ανατροπές, που κάποιον θα ευνοούσαν και άλλον θα τον άφηναν με την πικρία της κατάληξης της βαθμολογίας.
Έτσι, η Μπεσίκτας αντιμετώπιζε την Γκοζτέπε, η Φενέρμπαχτσε την Καϊσέρισπορ και η Γαλατασαράϊ την Γιενί Μαλατίγια, σε «τελικούς» που διεξήχθησαν την ίδια ώρα, ώστε κανένας να μην γνωρίζει επακριβώς το αποτέλεσμα του άλλου.
Εν τέλει και οι τρεις "μεγάλες" επικράτησαν, με την Φενέρ να μένει τρίτη και τις άλλες δύο να σκέφτονται τόσο το δικό τους αποτέλεσμα, όσο και το αποτέλεσμα η μίας της άλλης. Η Μπεσίκτας δυσκολεύτηκε αλλά επικράτησε με 2-1, χάρη στο 5ο γκολ του Γκεζάλ σε 6 ματς (τα 3 με πέναλτι), ενώ η «Γαλατά» γνωρίζοντας την εξέλιξη των δύο αναμετρήσεων και ούσα στο 2-1 υπέρ της χρειαζόταν άλλα δύο τέρματα.
Τελικά, βρήκε και τρίτο γκολ στο 94’, ο χρόνος δεν ήταν αρκετός και το πρωτάθλημα κρίθηκε στο ένα γκολ διαφορά στο σύνολο τερμάτων!
Κάπως έτσι η Μπεσίκτας κατέκτησε το 16ο πρωτάθλημα της ιστορίας της έχοντας πλέον την δυνατότητα να κάνει και «νταμπλ», αφού σήμερα θα αντιμετωπίσει την Αντάλιασπορ, στον τελικό Κυπέλλου Τουρκίας, με στόχο την κατάκτηση και των δύο τροπαίων για πρώτη φορά έπειτα από το 2008-09.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
- Μπεσίκτας 84 (89-44)
- Γαλατασαράι 84 (80-36)
- Φενερμπαχτσέ 82 (72-41)
Το «προφίλ» της πρωταθλήτριας Μπεσίκτας
Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο σταθερή ομάδα της Τουρκίας. Η Μπεσίκτας κατέκτησε το τρίτο της πρωτάθλημα την τελευταία δεκαετία ενώ αναμένεται να δώσει και ένα κομβικό τελικό, με φόντο το τρίτο νταμπλ της ιστορία της!
Ολοκλήρωσε την σεζόν με 84 βαθμούς, διέθετε την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 89 γκολ, ενώ είχε και την καλύτερη εντός έδρας άμυνα, με 14 μόλις γκολ κατά της, σε 20 παιχνίδια!
Παράλληλα βρήκε δίχτυα στο Vodafone Arena 49 φορές, πράγμα που μεταφράζεται σε 2,5 περίπου γκολ ανά παιχνίδι, κατορθώνοντας να ξεπεράσει γρήγορα την μεταγραφή του Μπουράκ Γιλμάζ στην Λιλ, ο οποίος μετρούσε σε 96 ματς, 32 γκολ με την φανέλα της ομάδας του Σεργκέν Γιαλτσίν.
Το «πολυβόλο» που έφτασε κοντά στον ΠΑΟΚ
Πρώτος σκόρερ της αναδείχθηκε ο Κάιλ Λάριν, ο οποίος πέρυσι, είχε απασχολήσει τον ΠΑΟΚ, όταν προπονητής της ελληνικής ομάδας ήταν ο Αμπέλ Φερεϊρα! Φέτος, σκόραρε 19 φορές, παρά το γεγονός πως στα 29 από τα 38 ματς που αγωνίστηκε, αποτέλεσε το βασικό αριστερό εξτρέμ της ομάδας του!
Άξιο αναφοράς είναι μάλιστα πως σκόραρε από 4 γκολ σε δύο παιχνίδια (απέναντι σε Ρίζεσπορ και Καταϊσπορ), εντός του 2021!
Συνολικά μάλιστα, είχε συμμετοχή στα 25 από τα 89 γκολ της ομάδας του, ενώ βρήκε δίχτυα και απέναντι στον ΠΑΟΚ, στην αρχή της χρονιάς, στα προκριματικά του Champions League, στο 3-1 των Θεσσαλονικιών, στην Τούμπα, επί της τούρκικης ομάδας.
Η ατυχία της Γαλατά και η επίδραση του Μπελχαντά
Απαραίτητη προϋπόθεση για να κατακτήσει το πρωτάθλημα η Γαλατά ήταν να κερδίσει στην τελευταία αγωνιστική με τρία γκολ διαφορά. Παρόλα αυτά, ο χρόνος δεν ήταν επαρκής, το γκολ της στο 94’ της έδωσε προς στιγμήν κάποιες ελπίδες, και εν τέλει δεν πρόλαβε να ξανά σκοράρει, προκειμένου να φτάσει στο 5ο της πρωτάθλημα σε 10 χρόνια.
Πιθανώς η μη ευτυχής κατάληξη της σεζόν για την Γαλατά να οφείλεται και στην απρόσμενη αποχώρηση του Μπελχαντά το καλοκαίρι. Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός άλλωστε αποτελούσε «κλειδί» για την επίθεση των Τούρκων μέχρι και την αποχώρησή του, αλλά η απότομη απομάκρυνσή του από την ομάδα, που προκλήθηκε εξαιτίας της δήλωσής του κατά της διοίκησης, αποτέλεσε ένα σοκ στο «στρατόπεδο» της Γαλατασαράϊ.
Ο Μπελχαντά δήλωσε πως η έδρα της Γαλατά δεν είναι καλοδιατηρημένη, η διοίκηση του έλυσε το συμβόλαιο την ίδια ημέρα (10 Μαρτίου), η ομάδα παρέμεινε δίχως νίκη για δύο αγωνιστικές, μέχρι να συνηθίζει να επιβιώνει δίχως αυτόν και εν τέλει η αποχώρησή του είναι δυνατό να θεωρηθεί και υπεύθυνη για την αποτυχία του συνόλου να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.
H εντυπωσιακή εκτός έδρας επίδοση της Φενέρ
Μπορεί να κατέληξε τρίτη, αλλά σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις της στις εκτός έδρας αναμετρήσεις είναι σαφώς άξιες αναφοράς. Η Φενέρ άλλωστε έχασε μόλις ένα παιχνίδι, σημείωσε 14 εκτός έδρας νίκες και είχε 5 ισοπαλίες, με τις τρεις από τις πέντε να έρχονται με 1-1 και τα τρία τέρματά της να προέρχονται από τον Ένερ Βαλένσια!
Αυτός ήταν άλλωστε ο πρωταγωνιστής και στην τελευταία της εκτός έδρας νίκη, καθώς ισοφάρισε στο 90’ και έδωσε την ασίστ για το νικητήριο γκολ, εννέα λεπτά μετά, υπογράφοντας την καλύτερη επίδοση της ομάδας του, τον 21ο αιώνα!
Το «ξεφούσκωμα» της Μπασακσεχίρ και η αδυναμία της να πάρει αποτέλεσμα από τους μεγάλους
Στην συζήτηση για την εξέλιξη του τουρκικού πρωταθλήματος, φρόντισε με την περσινή της πορεία να μπει και η Μπασακσεχίρ, η οποία πέρυσι, ξαφνιάζοντας τους πάντες, έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Παρόλα αυτά, φέτος, η σεζόν που πραγματοποίησε δεν ήταν σε καμία περίπτωση ανάλογη, έμεινε από νωρίς πίσω στην διεκδίκηση ακόμη και κάποιας ευρωπαϊκής θέσης, ενώ βασικότερη διαφορά της σε σχέση με την περσινή σεζόν, αποτέλεσαν τα αποτελέσματά της με τους «τρεις μεγάλους», όπου δεν συγκέντρωσε κανένα βαθμό!
Αντιθέτως πέρυσι είχε 8 βαθμούς συγκομιδή από αυτά τα ματς, αλλά και μόλις μία εντός έδρας ήττα:
- Μπασακσεχίρ – Φενέρμπαχτσε 1-2
- Μπεσίκτας – Μπασακσεχίρ 1-1
- Γαλατασαράϊ – Μπασακσεχίρ 0-1
- Φενέρμπαχτσε – Μπασακσεχίρ 2-0
- Μπασακσεχίρ – Μπεσίκτας 1-0
- Μπασακσεχίρ – Γαλατασαράϊ 1-1
Δημήτρης Μανάκος