Τα «μάγια» του Κριστιάνο Ρονάλντο στον αγαπημένο του αριθμό, φαίνεται πως λύθηκαν από τον Έντινσον Καβάνι…
Ιούλιος του 2009. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λυγίζει στη πίεση της Ρεάλ Μαδρίτης και δίνει τα χέρια με τον ισπανικό σύλλογο για τη μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο. Με το ποσό των 94 εκατ. ευρώ, το deal γίνεται το μεγαλύτερο στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ο Πορτογάλος επιθετικός, κλείνει ένα τεράστιο κύκλο στο Νησί.
Μάϊος του 2021. Σχεδόν 12 χρόνια αργότερα, ο Έντινσον Καβάνι καταφέρνει να ηγηθεί της επιθετικής γραμμής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και «κερδίζει» την ανανέωση του συμβολαίου του για ακόμα ένα χρόνο. Είναι ο πρώτος, μετά από τέσσερις ποδοσφαιριστές, που… επιβιώνει με τον αριθμό «7» στην πλάτη του.
Μία κατάρα που έκανε μεγάλους αστέρες του αθλήματος, να μην αντέξουν. Ένας αριθμός, με τον οποίο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγραψε τις πιο «χρυσές» σελίδες της ιστορίας της, φαίνεται πως αρχίζει ξανά να λάμπει στην πλάτη του Ουρουγουανού.
Edinson Cavani has signed his contract extension with Manchester United, here we go! ??? #MUFC
— Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) May 10, 2021
The agreement has been completed, Cavani has accepted to stay after Man Utd board and Solskjaer were pushing to keep him. Confirmed and done deal. ? #ManUtd #Cavani
Το χρονικό μίας πανέξυπνης… «βόμβας»
Μπορεί ο Έντινσον Καβάνι να έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στη Παρί Σεν Ζερμέν, ωστόσο αυτό φάνηκε να μην είναι αρκετό. Η επιρροή που είχε ο κορωνοϊός στα οικονομικά των συλλόγων, μπλόκαρε την ανανέωση του συμβολαίου του και τον Οκτώβριο του 2020, αποχώρησε ως ελεύθερος. Το όνομά του συνδυάστηκε με αρκετές ομάδες, ωστόσο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να τον κάνει δικό της ως μία ιδανική επιλογή για την κορυφή της επίθεσης.
Παρά τα εξαιρετικά στατιστικά που είχε, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ αποφάσισε να μην τον χρησιμοποιεί ως βασικό. Κάποιοι τραυματισμοί τον άφησαν και λίγο πίσω, όμως τίποτα δεν τον εμπόδισε από το να αποδείξει την αξία του. Τα συνολικά 15 γκολ μιλούν από μόνα τους. Αποκορύφωμα, ο πρώτος αγώνας των ημιτελικών του Europa League, κόντρα στη Ρόμα. Το τελικό 6-2 έχει δικαιωματικά τη δική του υπογραφή, καθώς όχι απλά σκόραρε δύο τέρματα αλλά μοίρασε και τρεις εξαιρετικές ασίστ.
Από εκεί και πέρα, οι τέσσερις προκάτοχοι του, δεν είχαν την ίδια μοίρα. Άλλοι κόστισαν πολλά και πρόσφεραν λίγα, άλλοι πέρασαν απαρατήρητοι και άλλοι έψαξαν για μία «επανεκκίνηση».
Αντόνιο Βαλέντσια
Έμεινε περισσότερο από κάθε άλλον σε αυτή τη λίστα, στα χρώματα των «κόκκινων διαβόλων». Συγκεκριμένα, φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2009 και αποχώρησε έπειτα από μία 10ετία. Μέχρι το 2012/13, η παρουσία του Αντόνιο Βαλέντσια ήταν καταλυτική. Βασικός και αναντικατάστατος στο δεξί άκρο της άμυνας και από τα «καμάρια» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μέχρι να αφήσει τον αριθμό «25» για το καταραμένο «7». Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο που το φόραγε και η κατάρα επαληθεύθηκε.
Σε συνολικά 40 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, μέτρησε ένα τέρμα και οκτώ ασίστ, ωστόσο οι εμφανίσεις ήταν μέτριες. Στην επόμενη σεζόν, ο Άνχελ Ντι Μαρία ήταν εκείνος που τον… έσωσε από τον αριθμό, καθώς όταν αποκτήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, επέλεξε να αναλάβει εκείνος αυτό το νούμερο.
Άνχελ Ντι Μαρία
Με 75 εκατ. ευρώ, το καλοκαίρι του 2014, ο Άνχελ Ντι Μαρία αφήνει τη Ρεάλ Μαδρίτης και μετακομίζει στο Μάντσεστερ. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός ήταν εκπληκτικός με τους «μερένχες» και η μεταγραφή του, ήταν μία πραγματική «βόμβα» για το Νησί. Στόχος ήταν η επαναφορά του συλλόγου στις επιτυχίες μετά την αποχώρηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.
Ο απολογισμός του ήταν μόλις τέσσερα τέρματα και 12 ασίστ σε 32 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Τα «φτωχά» αποτελέσματα και η αλλαγή στην προπονητική ηγεσία, έφερε τον Αργεντινό αστέρα εκτός ομάδας. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός έγινε ακόμα ένα «θύμα» του αγαπημένου αριθμού του Κριστιάνο και η Παρί Σεν Ζερμέν. Εν τέλει με 63 εκατ. ευρώ, παίρνει τον δρόμο για το Παρίσι και αφήνει για ακόμη μία φορά, το «7», ορφανό.
Μέμφις Ντεπάι
Ένα από τα κορυφαία ταλέντα της Ολλανδίας, αποφάσισε να κάνει το επόμενο μεγάλο «βήμα». Ο Μέμφις Ντεπάι, μετά τα απίστευτα κατορθώματα με τα χρώματα της Αϊντχόφεν, πήρε τον δρόμο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το κόστος έφτασε τα 34 εκατ. ευρώ, όμως οι προσδοκίες ποτέ δεν επαληθεύτηκαν. Μέσα σε 1,5 σεζόν, ο νεαρός επιθετικός μάτωσε μόλις επτά φορές τα δίχτυα μέσα σε 53 εμφανίσεις.
Ο ρόλος του, από βασικός είχε μετατραπεί σε συμπληρωματικός στα πλάνα του Ζοσέ Μουρίνιο. Οι επιδόσεις του ήταν όλο και χειρότερες και η αξία του είχε πέσει κατακόρυφα. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έψαχναν να βρουν απλώς ένα σύλλογο να τον πουλήσουν και η Λιόν τους έδωσε την ευκαιρία. Με μόλις 16 εκατ. ευρώ, τον Γενάρη του 2017, η γαλλική ομάδα έκανε τη διαφορά και απέκτησε τον επόμενο ηγέτη της.
Αλέξις Σάντσες
Το απίστευτο με αυτόν τον αριθμό, είναι απλώς τα ονόματα που το φόρεσαν αλλά και το γεγονός πως άπαντες, προερχόντουσαν από τρομερές σεζόν. Μετά τον Ντεπάι, ήρθε η σειρά του Αλέξις Σάντσες. Ο Χιλιανός εξτρέμ έκανε τρομερές χρονιές Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ, φτάνοντας στο σημείο να θεωρείται εκ των κορυφαίων της θέσης του στον κόσμο. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Με 34 εκατ. ευρώ και έμψυχο αντάλλαγμα τον Μικιταριάν, ο αγγλικός σύλλογος κάνει δικό του τον νυν ποδοσφαιριστή της Ίντερ. Όταν οι φίλοι της ομάδας, είδαν τον αριθμό «7», αντιλήφθηκαν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όπως και έγινε. Ένα χρόνο αργότερα, τα πέντε γκολ και οι εννιά ασίστ, ήταν αρκετά για να στείλουν τον διεθνή άσο στην Ίντερ ως δανεικό. Εν τέλει, το περασμένο καλοκαίρι, παρέμεινε με κανονική μεταγραφή στην Ιταλία, δίχως να μπει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία.
Νότης Χάλαρης