Το τέλος της εποχής του Φρανκ Λάμπαρντ και η αρχή μίας άλλης, με τον Τόμας Τούχελ στον πάγκο, έχει ως φόντο την Κωνσταντινούπολη και τον τελικό του Champions League
Ήταν Ιούνιος του 2019 όταν ο Φρανκ Λάμπαρντ αποτέλεσε την επιλογή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τον πάγκο της Τσέλσι, με τον Άγγλο πρώην ποδοσφαιριστή των Λονδρέζων να διαδέχεται τον Μαουρίτσιο Σάρι και να είναι ο 14ος τεχνικός που αναλαμβάνει την Τσέλσι από το 2000 και έπειτα, από τότε δηλαδή που ο ισχυρός άνδρας των «μπλε» διοικεί την ομάδα.
Η μετάβαση από τον Σάρι στον Φρανκ Λάμπαρντ
«Κάθε αρχή και δύσκολη που λένε». Ο Φρανκ Λάμπαρντ άλλωστε βίωνε για πρώτη φορά στη ζωή του την καθοδήγηση της αγαπημένης του ομάδας, από την άκρη του πάγκου, όντας ο άνθρωπος που είχε την δυνατότητα να αλλάξει την εξέλιξη κάποιας αναμέτρησης, βασιζόμενος στην κριτική του ικανότητα.
Πλέον δεν μπορούσε να σουτάρει, δεν μπορούσε να περάσει μία κάθετη πάσα ή να πραγματοποιήσει το scanning που τον χαρακτήριζε καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του. Πλέον έπρεπε να περάσει τη φιλοσοφία του στους «ποδοσφαιριστές» του και να τους διοχετεύσει την ψυχολογία του νικητή, την οποία οι ίδιοι είχαν απωλέσει έπειτα από την «κυκλοθυμική» χρονιά που πραγματοποίησαν με τον Σάρι στην άκρη του πάγκου.
Με αυτόν άλλωστε η Τσέλσι έδωσε 63 ματς, είχε ποσοστό επιτυχίας 62% σε 337 ημέρες, κατέκτησε το Europa League, και ολοκλήρωσε την σεζόν σαν 3η στην Premier League. Ο Αμπράμοβιτς, όμως, δεν είχε αυτό που ήθελε και θεωρούσε πως δεν θα μπορούσε να το πετύχει.
Η αντικατάστασή του λοιπόν από τον Λάμπαρντ αποτέλεσε απλή υπόθεση, με τον Ιταλό προπονητή να επιστρέφει στην χώρα του για λογαριασμό της Γιουβέντους.
Η πορεία του Λάμπαρντ στην Τσέλσι
Το ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας μόνο απλό δεν είναι δυνατό να χαρακτηριστεί. Στο ντεμπούτο του άλλωστε στον πάγκο της Τσέλσι, ο Φρανκ Λάμπαρντ είδε την ομάδα του να ατενίζει έναν εφιάλτη στο «Θέατρο των Ονείρων» και να ηττάται από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0!
Δεν ήταν εύκολο να συνέλθει. Χρειάστηκε 30 ημέρες για να πανηγυρίσει την πρώτη της εντός έδρας επικράτηση και την τρίτη της νίκη συνολικά, σε όλες τις διοργανώσεις. Η επικράτηση της Τσέλσι επί της Γκρίμσμπι στο Κύπελλο με 7-1, ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόταν.
Απέκτησε ψυχολογία, κατάλαβε πως μπορεί να ανταπεξέλθει και οδήγησε την Τσέλσι δίχως ήττα για 35 ημέρες, έως ότου έρθει ξανά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον δρόμο του για να τον επαναφέρει στην πραγματικότητα (1-2).
Κάπως έτσι και με την έλλειψη σταθερότητας που χαρακτήριζε την Τσέλσι, ξεκίνησε η αμφισβήτηση. Οι «μπλε» έπαιζαν καλό ποδόσφαιρο, έφτιαχναν ευκαιρίες, σκόραραν με συχνότητα αλλά διατηρούσαν πολύ δύσκολα το μηδέν.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως δεν δέχθηκαν γκολ σε μόλις 12 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, σε ολόκληρη την σεζόν, ενώ παράλληλα το 0-0 δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στο ρεπερτόριο τους!
Η ήττα από την Άρσεναλ, στον τελικό του FA Cup το καλοκαίρι, αποτέλεσε το πρώτο ισχυρό πλήγμα. Ο κόσμος των Λονδρέζων άλλωστε ζει για αυτά τα παιχνίδια, και ο Λάμπαρντ δεν κατάφερε να τους χαρίσει την πολυπόθητη νίκη και το τρόπαιο επί των «κανονιέρηδων», πράγμα που και στην ποδοσφαιρική του καριέρα του δεν συνήθιζε να πετυχαίνει, μετρώντας 12 νίκες σε 44 αναμετρήσεις απέναντι στην Άρσεναλ.
Η ιδέα της απομάκρυνσής του από τον πάγκο της Τσέλσι, πλέον είχε μπει για τα καλά στο μυαλό του Αμπράμοβιτς. Το συναίσθημα όμως του έλεγε να δώσει στον Λάμπαρντ ακόμη μία ευκαιρία.
Οι μεταγραφές του καλοκαιριού και η απόλυση
Πίστεψε λοιπόν πως ο Φρανκ Λάμπαρντ διαθέτει την τεχνογνωσία, όντας τόσα χρόνια στα πράγματα της ομάδας και πως το ρόστερ είναι αυτό που έλειπε την προηγούμενη σεζόν. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Τσέλσι ξόδεψε 270 εκατομμύρια ώστε να φέρει στο Λονδίνο τους Χάβερτζ, Βέρνερ, Μεντί, Τσίλγουελ και Ζίγιεχ.
Το αίτημα του Λάμπαρντ ικανοποιήθηκε αλλά η κατάσταση παρέμεινε η ίδια. Οι 7 νίκες που πραγματοποίησε η Τσέλσι μέχρι τον Ιανουάριο, η πρωτοφανής αστάθεια που παρουσίαζε, η αδυναμία της να πάρει κάτι από τα μεγάλα ματς (2 βαθμούς σε 6 ματς και αποκλεισμός από την Τότεναμ) και το… ζήτημα με την Άρσεναλ, τον έφερναν διαρκώς ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο.
Οι «κανονιέρηδες» άλλωστε όταν επικράτησαν της Τσέλσι στο Emirates με 3-1 τα Χριστούγεννα, είχαν να κερδίσουν 55 ημέρες. Ακολούθησαν 5 ματς, 3 νίκες και η… Λέστερ. Η ήττα της Τσέλσι στο King Power αποτέλεσε και το τελευταίο του παιχνίδι στην Premier League, με την νίκη απέναντι στην Λούτον τέσσερις ημέρες μετά, να μην αλλάζει τίποτα.
Ο κύκλος του Φρανκ Λάμπαρντ στην Τσέλσι έκλεισε, ο Άγγλος απολύθηκε και τα 27 γκολ σε 29 ματς αντικατοπτρίζουν πλήρως την εικόνα της. Η ανάγκη μίας αλλαγής ήταν πλέον προ των πυλών.
Η άφιξη του Τούχελ και η «αναγέννηση» της Τσέλσι
Η ανακοίνωση της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της Τσέλσι από τον Τόμας Τούχελ ήταν γεγονός. Ο Γερμανός συμφώνησε άμεσα, η ύπαρξη συμπατριωτών του στο ρόστερ της Τσέλσι ευνόησε τις συνθήκες και στις 27 Ιανουαρίου απέναντι στην Γουλβς, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του.
Αυτομάτως, πολλά πράγματα φάνηκαν να διαφοροποιούνται. Οι Αθπλικουέτα και Μάρκος Αλόνσο επέστρεψαν στην εντεκάδα, τα αμυντικά κενά έγιναν «ασθενέστερα», το 4-3-3 έγινε 3-4-1-2 και η Τσέλσι μετατράπηκε σε άλλη ομάδα, παρά το γεγονός πως η άφιξή του στην Premier League δεν συνοδεύτηκε από νίκη, αλλά από μία «λευκή» εντός ισοπαλία, που είχε συμβεί μόλις 2 φορές στα 84 ματς του Λάμπαρντ.
Έκτοτε, το κλίμα στους «μπλε» άλλαξε εντελώς. Η Τσέλσι πλέον σε 24 παιχνίδια με τον Τούχελ στον πάγκο, μετράει 16 νίκες, 6 ισοπαλίες και 2 ήττες, εκ των οποίων η μία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κόκκινη που αντίκρυσε ο Τιάγκο Σίλβα (Τσέλσι – Γουέστ Μπρομ 2-5), ενώ η άλλη ήρθε στην τελευταία φάση της αναμέτρησης με την Πόρτο (0-1).
Παράλληλα η τριάδα των Ρούντιγκερ, Αθπλικουέτα και ένας εκ των Τιάγκο Σίλβα ή Κρίστενσεν, αποδίδει εξαιρετικά, έχοντας δεχθεί σε 2160 λεπτά, 10 γκολ, ενώ σε 18 ματς επί αγγλικού εδάφους (πλην του Champions League), η ομάδα μετράει 72% clean sheet και 41 βαθμούς, με 2,25 γκολ υπέρ της!
Οι παίκτες-κλειδιά
Απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθουν τα αποτελέσματα και να «αναγεννηθεί» η Τσέλσι αποτέλεσε η βελτίωση της απόδοσης ορισμένων ποδοσφαιριστών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Μεντί, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο τερματοφύλακα που αγωνίζεται σε αγγλική ομάδα και μετρά 8 clean sheet σε 11 εμφανίσεις στο Champions League, ο Καντέ που διανύει την καλύτερη του αγωνιστική περίοδο από την απόλυση του Αντόνιο Κόντε και έπειτα, όντας MVP και στις δύο πιο πρόσφατες αναμετρήσεις της ομάδας του στο Champions League, ο Μέισον Μάουντ που είναι πλέον ο πρώτος Άγγλος που σκοράρει σε ημιτελικό, έπειτα από τον Ρούνεϊ (10 χρόνια μετά) και ο Χάβερτς, ο οποίος έχει σκοράρει τα 3 από 4 γκολ του στην Premier League επί Τούχελ, βελτιώνοντας την απόδοση του και στην δημιουργία (5 ασίστ).
Ερωτηματικά παρόλα αυτά αποτελούν οι Τίμο Βέρνερ και Τάμι Έϊμπραχαμ, ενώ και ο Ολιβιέρ Ζιρού θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτούς, αν δεν είχε πετύχει το γκολ-μισή πρόκριση, με ψαλιδάκι, στην Ισπανία επί της Ατλέτικο Μαδρίτης.
Αντίθετα ο Τίμο Βέρνερ επιμένει να μην επιδεικνύει καμία σταθερότητα στην αγωνιστική του κατάσταση, έχοντας παρόλα αυτά σημαντική συμβολή στην πρόκριση της Τσέλσι στον τελικό του Champions League, εξαιτίας του τέρματός του επί της Ρεάλ, ενώ ο Έϊμπραχαμ δεν έχει καμία συμμετοχή σε γκολ της Τσέλσι από την απομάκρυνση του Φρανκ Λάμπαρντ και έπειτα είτε σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση, είτε σε παιχνίδι της Premier League.
Η επισφράγιση της αναγέννησης με τον τελικό του Champions League
Πέρα από όλα αυτά όμως, σημαντικότερο επίτευγμα του Τόμας Τούχελ είναι η επιστροφή της Τσέλσι στον τελικό του Champions League έπειτα από 9 χρόνια. Η πρόκριση της επί των δύο ισπανικών ομάδων (Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρεάλ Μαδρίτης) και η συμμετοχή στον 3ο αγγλικό «εμφύλιο» στην ιστορία του θεσμού, απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι. Αν μάλιστα συνοδευτεί και από κατάκτηση, ο Τούχελ θα γίνει ο πρώτος Γερμανός που το πετυχαίνει, όντας σε αγγλικό σύλλογο.
Σε κάθε περίπτωση, η Τσέλσι έχει αλλάξει σελίδα. Ο Τόμας Τούχελ διαδέχθηκε τον Φρανκ Λάμπαρντ και έκανε το πέρασμά του να ξεχαστεί γρήγορα. Ίσως το αντίκτυπο της πορείας του να είναι θετικό και για τους δύο.
Ο Λάμπαρντ θα παραμείνει στην συνείδηση όλων ως ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής και ο Τόμας Τούχελ θα γράψει την δική του ιστορία με τους «μπλε» της Τσέλσι, η οποία πιθανώς να παραμείνει αλησμόνητη για πολλά χρόνια.
Δημήτρης Μανάκος