Football Talk

Γυναικείο ποδόσφαιρο και UEFA: Ριζικές αλλαγές για ένα καλύτερο Champions League

Γυναικείο ποδόσφαιρο και UEFA: Ριζικές αλλαγές για ένα καλύτερο Champions League

Η UEFA εισάκουσε τις (εντονότατες, έως και απεγνωσμένες) φωνές από πρωταγωνίστριες και συλλόγους, και προχώρησε σε δραστικές - σαφώς προς το καλύτερο - αλλαγές στο Champions League για τις σεζόν 2021-25.

Γνωρίζετε ότι η Λυών κατακτά εδώ και 5 συνεχόμενα χρόνια το Champions League; Γνωρίζετε ότι η κορυφαία Βραζιλιάνα Μάρτα αγωνιζόταν τη 10ετία του 2000 στη σουηδική Ουμέα; Γνωρίζετε ότι οι γερμανικοί σύλλογοι κατέκτησαν συνολικά 9 τρόπαια στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση;

Γενικές γνώσεις περί γυναικείου ποδοσφαίρου. Άλλοι τις υποτιμούν (όχι τις γνώσεις), άλλοι τις επικροτούν. Σ’ αυτό το κείμενο μην περιμένετε απορίες τύπου «γιατί οι γυναίκες παίζουν καν το κορυφαίο σπορ παγκοσμίως;». Εστιάζουμε κυρίως στο λόγο που το... θηλυκό ποδόσφαιρο υστερεί τόσο πολύ έναντι του... ανδρικού.

Η Χάρντερ «έσπασε» τα ταμεία

Προφανώς έχετε αντιληφθεί το που κυμαίνονται τα ποσά των κορυφαίων μεταγραφών όλων των εποχών, στις οποίες εμπλέκονται τα ονόματα των Νειμάρ, Εμπαπέ, Κοτίνο, Ζοάο Φέλιξ και Γκρισμάν. Το φράγμα των 200 εκατ. ευρώ ξεπεράστηκε προ πολλού.

Το αντίστοιχο ρεκόρ στο... ασθενές φύλο σημειώθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η κορυφαία παίκτρια για το έτος 2020, η Δανή Περνίλε Χάρντερ μετακόμισε από το Βόλφσμπουργκ στο Λονδίνο, για χάρη της Τσέλσι. Ο αγγλικός σύλλογος κατέβαλε περίπου 279 χιλιάδες ευρώ (!) στους «λύκους» της Γερμανίας.

HARDER_1.jpg

Ριγμένες με το... καλησπέρα

Αναπόφευκτα μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που μιλάμε για το ίδιο σπορ και το μόνο που αλλάζει είναι το... φύλο. Σκεφτείτε το λίγο. Το fix ποσό για ομάδα που βρίσκεται στις 32 καλύτερες της φάσης των ομίλων του UEFA Champions League στους Άνδρες, ανέρχεται στα 15,25 εκατ. ευρώ. Ποικίλλουν συνάμα τα έσοδα από την κατάταξη των συλλόγων στο ranking της UEFA. Στον εφετινό θεσμό, η ομάδα με το χαμηλότερο συντελεστή ανάμεσα στις "32" ήταν η Σλάβια Πράγας, που με το... καλησπέρα έβαλε 1,108 εκατ. ευρώ στο ταμείο της. Η πρώτη Ρεάλ Μαδρίτης; Ακούραστα 35,46 εκατ. ευρώ μπήκαν στο ταμείο της.

Στη διοργάνωση των Γυναικών, ο κάθε γύρος, προκριματικός ή μη (η φάση των ομίλων στην αρχή είναι προκριματική, εν συνεχεία ακολουθούν διπλοί αγώνες), προσφέρει στις ομάδες 20.000 ευρώ. Και συνεχίζουμε, προσθέτοντας σε παρένθεση τα αντίστοιχα ποσά στους Άνδρες.
Συμμετοχή σε προημιτελικό: 25 χιλ. ευρώ (10,5 εκατ. ευρώ)
Συμμετοχή σε ημιτελικό: 50 χιλ. ευρώ (12 εκατ. ευρώ)
Φιναλίστ: 200 χιλ. ευρώ (15 εκατ. ευρώ)
Νικήτρια: 250 χιλ. ευρώ (+4 εκατ. ευρώ)

Αλλαγές για ένα καλύτερο αύριο

Όλα τα παραπάνω τοποθετήθηκαν (επιτέλους) από την UEFA σε μία ζυγαριά (ήδη από το 2019), διαπίστωσαν ότι έγερνε αποκλειστικά η πλάστιγγα προς τους Άνδρες και στα γραφεία της Νυών αποφάσισαν να δράσουν. Δραστικά μέτρα αναμένεται να απογειώσουν το άθλημα και τη διοργάνωση.

  • Περισσότερες ομάδες
  • Περισσότερα παιχνίδια
  • Αύξηση του ποσού στο pool των συμμετεχόντων ομάδων
  • Δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για κορυφαία κλαμπ που δεν συμμετέχουν εκείνη τη χρονιά στο UWCL
  • Τηλεοπτική κάλυψη όλων των αναμετρήσεων μέσω TV ή stream (μέχρι τώρα ήταν μόνο ο τελικός)
  • Συγκεκριμένες ημέρες οπότε θα διεξάγεται αποκλειστικά το γυναικείο Champions League
  • Ενισχυμένα έσοδα από εμπορικούς εταίρους
  • Διασταυρωμένη επιδότηση που αγγίζει τα αντρικά δεδομένα
  • Ρόστερ διαμορφωμένα στην προώθηση των νέων, όπως και των γηγενών, κοριτσιών
  • Προβλέπονται προμήθειες για εγκυμονούσες παίκτριες και νέες μητέρες.
  • Χρήση VAR από την προημιτελική φάση (μέχρι τώρα ήταν μόνο ο τελικός)

Μπαίνουμε στο ψητό. Η UEFA ανοίγει την κάνουλα και 4πλασιάζει (!) το μέχρι στιγμής ποσό που διέθετε στο θεσμό. Η... εκτόξευση σταματά στα 24 εκατ. ευρώ. Κάθε ομάδα που προκρίνεται στη φάση των ομίλων θα εισπράξει άμεσα 400.000 ευρώ, ποσό 5πλάσιο από τα περσινά έσοδα στη φάση των «16». Η νικήτρια (βλέπε πιο πάνω) έβαλε στο ταμείο της 250.000 ευρώ. Από τη νέα σεζόν η UEFA ανεβάζει το κίνητρο στα ύψη. Η κάτοχος του επόμενου UWCL θα γίνει πλουσιότερη κατά 1,4 εκατ. ευρώ.

Επί του αγωνιστικού, το νέο format προβλέπει μία φάση των ομίλων (μετά από τα προκριματικά), με 4 ομάδες σε κάθε έναν από τους 4 ομίλους. Οι 6 Ομοσπονδίες με το υψηλότερο ranking (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Σουηδία, Τσεχία) θα έχουν πλέον τρεις εκπροσώπους.



Το... ατόπημα της ESL

Ο θόρυβος γύρω από την περιβόητη κίνηση των «12» της European Super League έχει καταλαγιάσει. Για όσους δεν έδωσαν βάση, η πρότασή τους περιελάμβανε και αντίστοιχη διοργάνωση των Γυναικών. Βέβαια, και πως να το προσέξεις, όταν από την ανακοίνωση των 733 λέξεων, η αναφορά περιορίστηκε στις... 27.

Οι μεγάλοι μιλούν για το γυναικείο ποδόσφαιρο, αλλά δεν πείθουν. Ανούσιο να εκφράζονται με λέξεις όπως «προτεραιότητα», «αλλαγές», «βελτίωση», τη στιγμή που οι ίδιοι κάθε άλλο παρά πρότυπα αποτελούν. Η ισπανική Λίγκα δεν είναι καν επαγγελματική. Αυτό θα συμβεί τη σεζόν 2021-22. Ο ισχυρός Φλορεντίνο Πέρεθ πήρε τις... σφραγίδες της CD Tacon το 2019 και η Ρεάλ ψάχνει τρόπο να κλείσει την ψαλίδα προς την υπερδύναμη Μπαρτσελόνα.

Ο αντιπρόεδρος της ESL, Αντρέα Ανιέλι ίδρυσε μόλις το 2017 τη γυναικεία ομάδα της Γιουβέντους. Έναν χρόνο αργότερα, ο έτερος αντιπρόεδρος του νέου εγχειρήματος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, Τζόελ Γκλέιζερ (Μάντσεστερ Γιουν.) φρόντισε για τη δημιουργία των Manchester United Women. Υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα... καθυστέρησης.

Που θέλουμε να καταλήξουμε; Τι ενδιαφέρον θα προσφέρει η Super League Γυναικών των 12 ομάδων, όταν απ’ αυτές θα απουσιάζει η 5 - συνεχόμενες παρακαλώ - φορές νικήτρια Λυών; Ποιές θα αναπληρώσουν τα κενά των συλλόγων από Γερμανία και Σουηδία, οι οποίοι μετρούν συνολικά 11 τρόπαια στο UCL; Η εντυπωσιακή άνοδος των αγγλικών κλαμπ (και) σ’ αυτό τον τομέα (Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, διαχρονικά δυνατή η Άρσεναλ), αποτελεί απλά μία σταγόνα στον ωκεανό.

LYONPARI.jpg

Ευφορία για τη νέα αρχή

Σπουδαία ονόματα του παρελθόντος στηρίζουν την προσπάθεια της UEFA για ανάδειξη, βελτίωση και ανύψωση του γυναικείου ποδοσφαίρου. Δύσπιστοι υπάρχουν πάντα. Εμπόδια θα συνεχίζουν να υφίστανται. Το σύνθημα, όμως, του νέου εγχειρήματος της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι ξεκάθαρο. Bigger, bolder and better!

Άλκης Τσαβδαράς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0