Face to Face

Ο Ανδρέας Τάτος στο BN Sports: «Ο κ. Πρασσάς μου ζήτησε να μην είμαι φέτος αντίπαλος της Καλαμάτας! – Με τον Άρη στη Γ’ Εθνική…»

Ο Ανδρέας Τάτος στο BN Sports: «Ο κ. Πρασσάς μου ζήτησε να μην είμαι φέτος αντίπαλος της Καλαμάτας! – Με τον Άρη στη Γ’ Εθνική…»

Αφοπλιστικά ειλικρινής, συζητήσιμος, απαντάει σε όλα, έχει ατελείωτες ιστορίες να διηγηθεί! Ο Ανδρέας Τάτος είναι εδώ, βρίσκεται στο BN Sports και μιλά αποκλειστικά στον Δημήτρη Μανάκο για όλους και για όλα. Για τον Ολυμπιακό, τον Άρη, τον Ατρόμητο, την Ξάνθη, την αποχώρησή του από την Καλαμάτα και τον Πιερικό! Μία υπέροχη συζήτηση, ένας ποδοσφαιριστής που «ζει» και «αναπνέει», ακόμη και στα 35 του για το ποδόσφαιρο!

Ο Ανδρέας Τάτος είναι εδώ! Μία σπουδαία προσωπικότητα, ένας ποδοσφαιριστής που συνέδεσε το όνομά του με συγκεκριμένες ελληνικές ομάδες. Με ομάδες που ταυτίστηκε και ταυτίστηκαν μαζί του. Και για αυτόν τον λόγο, πάντα… γυρνούσε!

Στον Άρη, στον Ατρόμητο, στην Ξάνθη και μέχρι πρότινος, για μία τριετία βρέθηκε στην Καλαμάτα, όντας και αρχηγός του συλλόγου. Μία πολύ ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Ευθύς, κάθετος, αφοπλιστικά ειλικρινής, ένας άνθρωπος που ακόμη και στα 35 του χρόνια «ζει» και «αναπνέει» για το ποδόσφαιρο.

«Σήμερα», τον βρίσκει κανείς στον Πιερικό, με την άνοδο στη Super League 2 να είναι ο στόχος. Αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δημήτρη Μανάκου και μίλησε στο BN Sports για όλους και για όλα.

Για τον λόγο της αποχώρησής του από τη Μαύρη Θύελλα, ενώ είχε συμβόλαιο, για τον Νίκο Αναστόπουλο, για την πρόκληση της Γ’ Εθνικής, για τον Ατρόμητο, τον Ολυμπιακό, τον Άρη και την Ξάνθη. Ποιος ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος στην καριέρα του, ποιες είναι οι σχέσεις του με τον Κώστα Μήτρογλου, γιατί θυμάται ακόμη ένα… 5-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και τι του είπε ο ισχυρός άνδρας της Καλαμάτας, πριν αποχωρήσει…
ANDREAS-TATOS.jpg

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Ανδρέα Τάτου στον Δημήτρη Μανάκο:

Αρχικά Ανδρέα, πες μας πώς προέκυψε η πρόταση του Πιερικού. Πόσο το σκέφτηκες και αν τέτοια εποχή πέρυσι, περίμενες πως μπορείς να παίζεις εκεί;

«Σίγουρα ήταν μία πρόταση που δεν περίμενα. Ήθελα να συνεχίσω την καριέρα μου στη Super League 2. Από εκεί και πέρα, αποφάσισα επειδή μεγαλώνει και η κόρη μου, ήθελα να είμαι κοντά της. Έχω χάσει και αρκετά χρόνια μαζί της. Έπαιζα τέσσερα χρόνια στην Τουρκία, ήμουν στην Ξάνθη, τρία χρόνια στην Καλαμάτα. Ήμουν μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν λοιπόν μία σεβαστή πρόταση από τον Πιερικό, από τη διοίκηση.»

Πώς αισθάνεσαι τις πρώτες αυτές ημέρες στην ομάδα; Έχεις προσαρμοστεί; Και φυσικά, ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι του Πιερικού, ενόψει της νέας σεζόν…

«Ο Πιερικός είναι μία ομάδα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη Super League 2. Έχει έναν πρόεδρο που πληρώνει κανονικά. Έχει καλούς ποδοσφαιριστές και πρέπει και εμείς να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Έχω προσαρμοστεί, στόχος είναι η άνοδος, φυσικά!»

Ήσουν τρία χρόνια στην Καλαμάτα, είχες συμβόλαιο για έναν χρόνο ακόμη. Τι συνέβη και αποχώρησες;

«Ναι, υπήρχε ένα συμβόλαιο, είχα έναν χρόνο ακόμη. Δεν ήμουν στις επιλογές του προπονητή. Είχε καλύτερους ποδοσφαιριστές ο κ. Αναστόπουλος στη θέση μου. Αυτό θεωρούσε. Δεν ήθελα λοιπόν εγώ να καθίσω στο συμβόλαιό μου! Και επειδή είχα εξαιρετικές σχέσεις με τον κ. Πρασσά, ήθελα να βρω μία ομάδα και να αποχωρήσω.

Ο κ. Πρασσάς μάλιστα, ο πρόεδρος της Καλαμάτας, μου ζήτησε να πάω σε μία ομάδα που δεν θα παίξω αντίπαλος με την Καλαμάτα. Να μην είμαστε στον ίδιο όμιλο. Και μετά, αποφάσισα να βρω μία ομάδα που θα είναι κοντά στο παιδί μου και έτσι ήρθε ο Πιερικός!»

Πριν από μερικές ημέρες, έκανα μία συνέντευξη με τον Γιώργο Βαλεριάνο, τον αρχηγό της ομάδας. Μου είπε πως η Καλαμάτα έχει τα φόντα να ανέβει ξανά στη Super League 2. Το πιστεύεις και εσύ, που έχεις ζήσει την ομάδα από μέσα, ακόμη και αν δεν βρίσκεσαι τώρα εκεί;

«Εύχομαι να πάει καλά η Καλαμάτα και πιστεύω πως θα τα καταφέρει. Υπάρχουν εξίσου καλές ομάδες στην κατηγορία, η Κηφισιά, ο Πανιώνιος, που είναι και πολύ μεγάλος σύλλογος, η Παναχαϊκή. Είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη. Ήταν τυχερή στις δύο πρώτες αγωνιστικές η Καλαμάτα, κέρδισε δύο ματς στο 95’. Αν δεν τα είχε πάρει, θα είχε τρεις βαθμούς σε τρεις αγωνιστικές. Όλα είναι σχετικά. Είναι πολύ νωρίς!»

Τι συνέβη στην Καλαμάτα, το διάστημα που εσύ ήσουν μέλος της ομάδας και δεν ανέβηκε η ομάδα στη Stoiximan Super League;

«Αλλάζαμε τέσσερις προπονητές κάθε σεζόν, φέρναμε τόσους παίκτες τον Δεκέμβριο και άλλους τόσους το καλοκαίρι. Έτσι, είναι δύσκολα τα πράγματα. Εμείς την πρώτη χρονιά που ήμουν στην Καλαμάτα, δεν είχαμε κάνει μεγάλες μεταγραφές. Μόνο 6-7 παίκτες. Και στο τέλος, αν δεν υπήρχε η αφαίρεση, η ομάδα θα είχε ανέβει.»

Πες μου δύο πράγματα για τον Άρη. Βρέθηκες δύο φορές εκεί, έκανες και μία από τις καλύτερες σεζόν στην καριέρα σου, στη δεύτερη θητεία σου στη Θεσσαλονίκη. Πώς και δεν παρέμεινες στην ομάδα, μετά την επιστροφή στη Stoiximan Super League;

«Πήγα στην Τουρκία, ναι! Υπήρχε μία διαμάχη με τον συγχωρεμένο, τον κ. Μυροφορίδη. Δεν ξέρω ακριβώς τι είχε ειπωθεί για εμένα, εγώ είχα συμβόλαιο. Δεν με ήθελαν στην ομάδα, αλλά τώρα έχουν περάσει τα χρόνια, δεν έχω κανένα παράπονο. Ο άνθρωπος δεν είναι πλέον στην ζωή, στεναχωριέμαι πολύ για αυτό. Μπορεί να μην έχεις τη δυνατότητα να συνεργαστείς άψογα με όλους, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Με πούλησαν λοιπόν, με 80.000 στην Τουρκία.

Εγώ όμως, δεν τα παράτησα ποτέ! Ήμουν και στη Γ’ Εθνική και στη Β’ Εθνική με τον Άρη. Είχαμε πολύ καλή ομάδα πάντως, μεγάλα ονόματα, μεγάλους ποδοσφαιριστές. Ήμασταν μία οικογένεια.»

Αντιλαμβάνομαι πως δέθηκες με τον Άρη…

«Ναι! Στον Άρη ήμουν και στη Γ’ και στη Β’ Εθνική, όπως σου είπα. Την ίδια περίοδο, θα μπορούσα να είμαι στην πρώτη κατηγορία. Δεν το έκανα. Δεν τα εκτιμούν όλοι αυτά. Ο κόσμος με σέβεται όμως και τα εκτιμάει όλα! Οι παράγοντες γενικώς, σκέφτονται διαφορετικά.»

Θα σε πάω λίγο πιο πίσω. Πώς προέκυψε η πρόταση του Ολυμπιακού;

«Φιλοδοξίες, όνειρα, ήμουν μικρός. Γνώρισα μεγάλους ποδοσφαιριστές, έμαθα πάρα πολλά. Περίμενα τότε πως θα έπαιρνα μία μεταγραφή σε μία μεγάλη ομάδα και ήρθε ο Ολυμπιακός. Ίσως ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που δεν πήρα τις ευκαιρίες που θα ήθελα ή θα μπορούσα. Ίσως θα μπορούσαν να έχουν κυλήσει καλύτερα τα πράγματα, αλλά δεν πειράζει.»

Όλα ξεκίνησαν από τον Ατρόμητο. Πες μας για την εμπειρία σου εκεί. Για τον κ. Δώνη, για όσα θυμάσαι από το Περιστέρι…

«Ήταν υπέροχα χρόνια. Βρέθηκα εκεί για τέσσερα χρόνια, μετά ως δανεικός, ξαναγύρισα. Παίξαμε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο με τον κ. Δώνη, βρεθήκαμε σε δύο τελικούς Κυπέλλου. Είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που έχω συνεργαστεί. Μου έμαθε πολλά πράγματα, με βελτίωσε σε πάρα πολλά πράγματα. Ναι είναι καλά και να έχει πάντα επιτυχίες!»

Ανδρέας Τάτος και Κώστας Μήτρογλου. Τι δίδυμο ήταν αυτό τότε στο Περιστέρι… Έχεις ακόμη επικοινωνία μαζί του;

«Ο Μήτρογλου είναι φίλος μου. Μιλάμε ακόμη. Ήταν ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, με φοβερή τεχνική. Σκόραρε με χαρακτηριστική ευκολία. Στο τέλος, αδικήθηκε νομίζω στον Άρη. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έγινε και δεν έπαιξε το ποδόσφαιρο που γνωρίζει. Δεν ταιριάζουμε όλοι σε κάθε ομάδα που θα πάμε. Ήταν όμως ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Το έχει αποδείξει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είχα εξαιρετική συνεργασία μαζί του, παίξαμε και πολύ όμορφο ποδόσφαιρο με τον Ατρόμητο!»

Ποια είναι η άποψή σου για την Ξάνθη; Η ομάδα βιώνει μία τεράστια ποδοσφαιρική κρίση τα τελευταία χρόνια…

«Συζητάμε για έναν πολύ μεγάλο σύλλογο. Ήταν 32 χρόνια στη Super League. Πλέον, ζει μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Είναι πραγματικά στενάχωρο!»

Να σου κάνω και 1-2 γρήγορες ερωτήσεις. Πες μας τον δυσκολότερο αμυντικό που είχες συναντήσει ως αντίπαλος ή ως συμπαίκτης, στις προπονήσεις…

«Είναι πολλοί. Ξεχωρίζω σίγουρα τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, τον Μέλμπεργκ, τον Χολέβας.»

Το καλύτερο γκολ της καριέρας σου; Ένα που ξεχωρίζεις;

«Είναι ξεκάθαρο. Άρης – Αστέρας Τρίπολης 5-1. Ένα σουτ εκτός περιοχής είναι!»

Πώς νιώθεις αυτή την στιγμή με το σώμα σου, όντας πλέον στα 35;

«Είμαι πολύ καλά, νιώθει σε καλή κατάσταση. Θα συνεχίσω να δουλεύω, ώστε να διατηρώ καλά το κορμί μου.»

Έχεις σκεφτεί ποτέ το «μετά»; Αν θα μπορούσες να συνεχίσεις να βρίσκεσαι στο ποδόσφαιρο από άλλο πόστο;

«Δεν το έχω σκεφτεί γενικά ακόμη. Έχω χρόνια μπροστά μου όμως, ώστε να αποφασίσω!»

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0