Face to Face

«Ο Μαραθώνιος της… ζωής μου, μαζί με την κόρη μου!» (part 2): Ο Κώστας Σταμάτης τρέχει ξανά, αψηφά τον πόνο και περνά μηνύματα σε όλους μας!

«Ο Μαραθώνιος της… ζωής μου, μαζί με την κόρη μου!» (part 2): Ο Κώστας Σταμάτης τρέχει ξανά, αψηφά τον πόνο και περνά μηνύματα σε όλους μας!

Κάθε συνέντευξη είναι διαφορετική. Και σίγουρα, η συζήτησή μου με τον Κώστα Σταμάτη απέχει χιλιόμετρα από όσα έχω κάνει την τελευταία τριετία. Μία συγκλονιστική ιστορία ενός μπαμπά, που δεν ήθελε να πει «όχι» στο παιδί του. Που έτρεξε μαζί με την «δική» του Βαρβάρα το 2021 στον Μαραθώνιο, έχοντάς την στο καρότσι της, και αποφασίζει να το κάνει ξανά το 2024! Περνά μηνύματα, εξηγεί πώς σκέφτεται και θέλει απλά να τερματίσει. Διότι όπως λέει και εκείνος… «Θέλω να δείξω στο παιδί μου πως αν δεν θυσιάσεις πράγματα, δεν θα καταφέρεις κάτι. Θέλω να θυμάται τον μπαμπά της να παλεύει». Και οι ημέρες μετρούν αντίστροφα…

Συνέντευξη στον Δημήτρη Μανάκο

Τρία χρόνια μετά. Τρία έτη που έχει μεγαλώσει. Τρία έτη που όπως όλοι μας, έτσι και αυτός, είναι πιο… κουρασμένος. Δουλεύει, δίνει τον δικό του αγώνα, συντηρεί την οικογένειά του και την υπέροχη κόρη του. Την Βαρβάρα.

Πριν από περίπου 1000 ημέρες, είχε συμμετάσχει στον Μαραθώνιο του 2021 και τερμάτισε. Δεν το έκανε όμως για να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του. Το έκανε για το 4άχρονο παιδί του, που βρέθηκε δίπλα του, σε καροτσάκι και ο Κώστας Σταμάτης την έσπρωχνε για να φτάσουν μαζί.

Τα κατάφεραν! Η Βαρβάρα όμως, ήταν σχεδόν… μωρό. Πόσα να θυμάται, πόσα να έχει στην μνήμη της. Ένα βράδυ, κάθονταν και κοιτούσαν φωτογραφίες και βίντεο από εκείνη την ημέρα.

«Μπαμπά, μπορούμε να το κάνουμε ξανά;». Αυτό ειπώθηκε. Και αυτό ήταν! Ο Κώστας θα το κάνει ξανά, εν έτει 2024. Ήδη προετοιμάζεται για αυτό. Θα δώσει ξανά το παρών, σε έναν από τους πιο δύσκολους Μαραθωνίους του κόσμου, αυτόν της Αθήνας, για χάρη του παιδιού του.

Για να θυμηθεί, για να την κάνει να αντιληφθεί πως όλα χρειάζονται προσπάθεια για να γίνουν, για να δει πώς είναι να «θυσιάζεις» πράγματα, για να δει τον μπαμπά της να «παλεύει» επειδή του το… ζήτησε εκείνο το βράδυ!

Οι ημέρες περνούν, ο Μαραθώνιος πλησιάζει. Ας χειροκροτήσουμε όλοι μας τον Κώστα Σταμάτη. Ακόμη και να μην τον γνωρίζουμε. Διότι αυτό που κάνει για το παιδί του, σε συνδυασμό με τα μηνύματα που θέλει να περάσει και στους άλλους «μπαμπάδες», μόνο αξιέπαινε μπορούν να χαρακτηριστούν.


Κώστα, αρχικά θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς αποφάσισες να τρέξεις στον Μαραθώνιο το 2021, από την στιγμή που το άθλημα με το οποίο ασχολείσαι είναι εντελώς διαφορετικό; Και φυσικά, αν η απόφασή σου να τρέξεις μαζί με την κόρη σου έκανε δυσκολότερο το έργο σου…

«Πρώτη φορά έτρεξα μαζί με την κόρη μου το 2021 τον Μαραθώνιο της Αθήνας. Ήταν τότε τεσσάρων ετών. Η απόφαση δεν ήταν να τρέξω εγώ τον Μαραθώνιο! Η απόφαση ήταν να το κάνω με την κόρη μου. Εγώ δεν θα το έκανα μόνος μου. Ήθελα να το κάνω μαζί της, να περάσω ορισμένα μηνύματα.

Να μάθει από πολύ μικρή πως για να καταφέρουμε κάτι στη ζωή μας, πρέπει να παλέψουμε σκληρά και να περάσουμε από πολλά στάδια. Έτσι ακριβώς άλλωστε, είναι και ο Μαραθώνιος. Είναι 42 χιλιόμετρα., 195 μέτρα. Δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Οπότε, μαζί με την κόρη μου, ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα.

Την έβαλα μέσα στο κοριτσάκι, είναι ένα υγιέστατο παιδί, και ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα!»

Πόσο δύσκολη ψυχολογικά και σωματικά είναι η προετοιμασία;

«Είναι πολύ δύσκολη η προετοιμασία του Μαραθωνίου. Πάρα πολύ. Εγώ δεν είμαι αθλητής του Μαραθωνίου. Ασχολούμαι με τη σωματική διάπλαση. Εμείς δεν κάνουμε αερόβια προπόνηση. Ο Μαραθώνιος αυτό απαιτεί, πολλά χιλιόμετρα μέσα στην εβδομάδα.

Έτσι ξεκίνησα σιγά – σιγά, το είχα στο μυαλό μου, το δούλευα εβδομάδα με την εβδομάδα και το έκανα!»

Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι, το οποίο αφορά το παιδί σου. Πόσα πράγματα καταλάβαινε τότε, σε σχέση με αυτό που πήγαινε να κάνει ο μπαμπάς του;

«Το παιδί ήξερα πως δεν θα καταλάβει κάτι. Περίμενα και περιμένω όμως να μεγαλώσει και να φτάσει στη διαδικασία να αντιλαμβάνεται τι κάναμε τότε. Να δει το βίντεο που έχουμε τραβήξει, να δει όλα αυτά που έχω κάνει για αυτήν και να πάρει τα μηνύματα που ανέφερα πριν.

Να σκέφτεται δηλαδή στα δύσκολα πως με τον μπαμπά της έκανε κάτι σημαντικό και να προχωράει. Όλα ξεπερνιούνται, χρειάζεται όμως πίστη, θέληση και προσπάθεια!»

Αντιλαμβάνομαι πλήρως όσα λες. Το έκανες λοιπόν το 2021. Η απορία μου είναι η εξής… Γιατί θα το επαναλάβεις το 2024;

«Είπα να το κάνω ξανά. Για να το ζήσει πιο έντονα. Για να έχει πιο ξεκάθαρες αναμνήσεις. Είναι πλέον επτά ετών. Είναι 10 κιλά βαρύτερη, εγώ είμαι τρία χρόνια μεγαλύτερος. Ξεκίνησα πάλι από την αρχή να τρέχω. Είναι πιο δύσκολο τώρα. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, αλλά έχει γίνει ήδη μία πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Κοιτούσαμε λοιπόν τα βίντεο από τον αγώνα του 2021. Κάποιες φωτογραφίες. Της μιλάω συχνά για αυτό, γιατί δεν είναι κάτι σύνηθες. Οπότε θέλω να το γνωρίζει, να το ακούει, να το θυμάται. Τη ρώτησα λοιπόν αν θα ήθελε να το κάνουμε ξανά. Και μου είπε «ναι μπαμπά, θέλω να το ξανακάνουμε!».

Κάναμε ένα τεστ αν χωράει στο καρότσι, γιατί όπως σας είπα είναι πλέον μεγαλύτερη. Τρέξαμε πέντε χιλιόμετρα, της άρεσε πολύ και μου ζήτησε να το ξανακάνουμε. Έτσι μπήκα στη διαδικασία να τρέχω σχεδόν κάθε μέρα. Κάθε φορά που έχω χρόνο, λόγω του σημαντικού φόρτου εργασίας που έχω, τρέχω.

Κυνηγάω τα χιλιόμετρα, είμαι μαζί με τη Βαρβάρα. Δεν είναι το ίδιο να τρέχω μόνος μου. Είναι σχεδόν ένα άλλο άθλημα να τρέχεις με έναν άνθρωπο μαζί ακόμη, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι από τις πιο δύσκολες διαδρομές στον κόσμο. Ευελπιστώ όμως, να είμαι υγιής, πάντα με τη βοήθεια του Χριστού, να μπορέσω να βρεθώ πάλι στο Παναθηναϊκό Στάδιο.»

Έχω δει μερικά από τα βίντεο που έχετε φτιάξει και πραγματικά, σε όλα, το παιδί φαίνεται τρομερά χαρούμενο. Περιμένει πολύ τον επικείμενο Μαραθώνιο;

«Το παιδί εννοείται πως είναι χαρούμενο. Για το παιδί τα κάνω όλα! Αν δεν ήταν, δεν υπήρχε καν περίπτωση να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Θέλει να έρθουν οι μέρες, αλλά γνωρίζει πως θα περάσει δύσκολα! Δεν είναι εύκολο να κάτσεις σε ένα καρότσι για τόσες ώρες. Θέλω όμως να το περάσει αυτό.

Θέλω να δει τον μπαμπά της να πονάει, να κλαίει, να σπρώχνει το καρότσι στις μεγάλες ανηφόρες της διαδρομής. Θέλω να κουραστεί και η ίδια μέσα στο καρότσι. Θα έχει ένα μπουκαλάκι νερό μαζί της και θα κάνω μαζί μου τον αγώνα της.

Θέλω να μεγαλώσει και να έχει να το λέει πως «εγώ με τον μπαμπά μου κάναμε μαζί δύο μαραθωνίους».

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους υπόλοιπους μπαμπάδες που πιθανώς διαβάζουν τη συνέντευξη;

«Θα ήθελα να τους μεταφέρω πως καλό είναι να πηγαίνουμε με τα παιδιά μας στις κούνιες, εκδρομές, να βλέπουμε ταινίες, αλλά θέλω να τους πω ότι μπορούμε με τα παιδιά μας να θέτουμε και μακροπρόθεσμους στόχους.

Στόχους που χρειάζονται μήνες προετοιμασίας και να παλεύουμε για αυτούς. Να μιλάμε για αυτό, να το συζητάμε, να τους λέμε πως οι μέρες πλησιάζουν. Πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα. Να βάζουμε τα παιδιά στο σκεπτικό πως στη ζωή, όλα θα τα κατακτήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις.

Χωρίς να εξαρτόμαστε από κανέναν άλλον. Ό,τι έχει αξία, προκύπτει με την προσπάθεια και τη θυσία. Το λέω συνέχεια αυτό, με χαρακτηρίζει. Αν δεν κάνεις θυσία, δεν μπορείς να γευτείς τη χαρά σε τίποτα!»

Κάτι τελευταίο… Πώς θα ήθελες η Βαρβάρα, σε 10 χρόνια από τώρα, να θυμάται αυτούς τους δύο Μαραθωνίους;

«Θα ήθελα να είναι χαρούμενη που το έζησε με τον μπαμπά της. Είμαι υπέρ του αθλητισμού, αλλά δεν θα της ζητούσα ποτέ να κάνει πρωταθλητισμό. Θέλω όλα τα παιδάκια να γυμνάζονται, να κοιτούν την υγεία τους, να μην παραμελούν τη φυσική τους κατάσταση.

Απλώς θα ήθελα η Βαρβάρα να θυμάται πως με τον μπαμπά της πάλεψε για κάτι πολύ δύσκολο. Και πως όπως εγώ πάλευα και έσπρωχνα το καρότσι, έτσι και εκείνη μπορεί να κάνει τα πάντα μόνη της!»

 


Ποιος είναι ο Κώστας Σταμάτης;

Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1986 και κατάγεται από την Λιβαδειά Βοιωτίας.

Ο Κώστας Σταμάτης είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων με συμπληρώματα διατροφής Regenesis Stores (Λιβαδειά - Κυψέλη - Αμπελόκηποι) και υπήρξε για πολλά χρόνια αποκλειστικός αντιπρόσωπος Ελλάδος των προϊόντων του διάσημου Αμερικάνου bodybuilder Kevin Levrone. τον οποίο έχει προσκαλέσει και φιλοξενήσει στην Ελλάδα  τον Noέμβριο 2016 και τον  Μάρτιο 2019.

Από το 2021 έχει δημιουργήσει το δικό του brand - private label, την σειρά RGNS, μια πλήρη γκάμα συμπληρωμάτων διατροφής που παράγονται και συσκευάζονται στην Ευρώπη (Ισπανία).

Bodybuilding & Fitness

Ως αθλητής έχει συμμετάσχει σε 18 αγώνες από το 2010 έως το 2018, στους περισσότερους από τους οποίους έχει διακριθεί στην 1η θέση, με την καριέρα του να κορυφώνεται στην διοργάνωση Mr Universe της WFF που έλαβε μέρος στην Αυστρία το 2011 όπου κατέκτησε την 1η θέση στο Overall !

Επίσης έχει συμμετάσχει το 2017 στο Diamond Cup στην Ελλάδα και στην Ιταλία όπου έλαβε την 4η και 5η θέση αντίστοιχα.

Ο πλέον πρόσφατος αγώνας ,το 2018 στο  Diamond Cup στο Katowice της Πολωνίας όπου κατέκτησε την 6η θέση και το Πανελλήνιο Κύπελλο της IFBB το 2018 όπου κατετάχθη 2ος.

Εθελοντικές Αιμοδοσίες:

Έχει διοργανώσει 2 εθελοντικές αιμοδοσίες  ( Regenesis Stores Οκτώβριος 2015 / Κυψέλη &  Μάρτιος 2018 / Αμπελόκηποι)

Με ένα team έμπειρων συνεργατών στην προπόνηση και στην διατροφή, ο Κώστας Σταμάτης είναι ο head coach του Stamatis Team , έχοντας βοηθήσει πολλούς αθλητές να διακριθούν, αναλαμβάνοντας πλήρως την καθοδήγησή τους στην αγωνιστική προετοιμασία αλλά και στην βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης.



www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0