Face to Face

Ο Νίκος Σαργκάνης στο BN Sports: «Ούτε μισό σεντ περισσότερο σε κάποιον απ' τους δύο, στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός!» (video)

Ο Νίκος Σαργκάνης στο BN Sports: «Ούτε μισό σεντ περισσότερο σε κάποιον απ' τους δύο, στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός!» (video)

Το «Φάντομ» των ελληνικών γηπέδων, ένας από τους σπουδαιότερους γκολκίπερ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και «συνδετικός κρίκος», ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό! Ο Νίκος Σαργκάνης μίλησε στο BN Sports για το αποψινό (17/01, 21:00) «ντέρμπι αιωνίων», στο οποίο δεν θα... πόνταρε με τίποτα, τα άδεια γήπεδα, αλλά και την «θέση» του Αλμπέρτο Μπρινιόλι.

Συνέντευξη στον σπουδαστή του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ, Διονύση Καλαϊζή

Στην Ελλάδα, στο άκουσμα της λέξης «Φάντομ», ο νους πρώτα πηγαίνει στον θρύλο, Νίκο Σαργκάνη, παρά στα γνωστά μαχητικά αεροπλάνα. Πώς προέκυψε το παρατσούκλι; Η ιστορία λίγο-πολύ γνωστή.

Εκείνο το βράδυ στην Κοπεγχάγη, όπου «τρέλανε» τους Δανούς με τις επεμβάσεις του, στο ματς απέναντι στην Ελλάδα, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982.

«Ο άνθρωπος σαρανταποδαρούσα», «ο άνθρωπος με τα πέντε χέρια» και «το ελληνικό Φάντομ απογειώθηκε», έγραφαν τα πρωτοσέλιδα. Και από τότε, το παρατσούκλι έγινε συνώνυμό του.



Τι να ειπωθεί για την καριέρα του, άραγε; Ξεκίνησε σε ηλικία 20 ετών στον Ηλυσιακό ως αμυντικός. Σύντομα, όμως, άλλαξε καθήκοντα φόρεσε τα γάντια του τερματοφύλακα, για να «γράψει» ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πέρα από σπουδαίες επεμβάσεις, τίτλους, μέχρι και γκολ (!), παραμένει μέχρι και σήμερα ο μοναδικός ποδοσφαιριστής, που έχει αγωνιστεί με τέσσερις διαφορετικές ομάδες σε τελικούς Κυπέλλου (Καστοριά, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Αθηναϊκό).

Έχοντας φορέσει τη φανέλα και των δύο «αιωνίων» για μία δεκαετία συνολικά, κρίνεται ως ο πλέον κατάλληλος, για να μιλήσει για την αποψινή τους αναμέτρηση (17/01, 21:00), την οποία θεωρεί απόλυτα μοιρασμένη. Δεν μένει, όμως, μόνο στη ρεβάνς για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας.

Τα άδεια γήπεδα, οι νέοι προπονητές τους, αλλά και το «καυτό» θέμα του Αλμπέρτο Μπρινιόλι, βρέθηκαν επίσης, στο επίκεντρο.



Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τη ρεβάνς;

«Εδώ και κάποια χρόνια, έχουν σταματήσει οι προβλέψεις, έχουν γίνει όλα απρόβλεπτα, ειδικότερα τα ντέρμπι. Όχι ότι πιο παλιά μπορούσες να προβλέψεις, γιατί όταν είναι ένα ντέρμπι, είναι όλα ανοιχτά.

Έχω την αίσθηση, όμως, ότι με όλα αυτά που γίνονται, έχει ξεφύγει το ποδόσφαιρο από την αγωνιστική πλευρά. Βλέπω πολλά λάθη από θέματα διαιτησίας. Αλλιώς τα βλέπουμε εμείς, αλλιώς τα ερμηνεύουν οι άνθρωποι που διευθύνουν ένα παιχνίδι.

Όσον αφορά το ματς, είναι κάτι που δεν μπορώ να δώσω μισό σεντ στον έναν περισσότερο από τον άλλον. Είναι ακριβώς στην μέση το "καρπούζι"».



Πόσο μεγάλο ρόλο, παίζει η απουσία του κόσμου σε αυτά τα παιχνίδια;

«Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να αγωνίζοναι οι ποδοσφαιριστές χωρίς κόσμο. Είναι όπως το θέατρο, χωρίς να έχει ακροατήριο. Όπως οι συναυλίες χωρίς κόσμο. Είναι ψυχρό και άχαρο.

Έχω παίξει παιχνίδι χωρίς κόσμο και δεν είναι καθόλου όμορφο. Αυτό είναι αποτέλεσμα των κακών αποφάσεων και δεν είναι το καλύτερο για το ποδόσφαιρο».

Τι γνώμη έχετε για τους προπονητές, Καρβαλιάλ και Τερίμ, που προσλήφθηκαν πρόσφατα;

«Δεν ξέρω. Τουλάχιστον αυτός που ήρθε από την Τουρκία είναι ένας καλός προπονητής, όπως έχω ακούσει. Ξέρει από ποδόσφαιρο, έχει δουλέψει σε μεγάλες ομάδες.

Έχω την αίσθηση πως θα κάνει δουλειά στον Παναθηναϊκό, αν και νομίζω η πολλή δουλειά έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια».

καρβαλιαλ_τεριμ.png

Βλέπετε τι έχει γίνει με τον Μπρινιόλι στον Παναθηναϊκό. Συγκρίνεται με τη δική σας ιστορία;


«Τότε δούλευε πολύ το συναίσθημα και στον κόσμο και στους ποδοσφαιριστές. Το να φύγεις απο μία ομάδα και να πας σε μια άλλη, και ειδικότερα στον αιώνιο αντίπαλο, ήταν κάτι που δεν συνηθιζόταν.

Όταν γινόταν κάτι τέτοιο θεωρούσαν ότι τους πούλησες. Αισθάνονταν υποτιμητικά, όταν ένας ποδοσφαιριστής έφευγε από μια μεγάλη ομάδα και πηγαινε σε μια άλλη, εξίσου μεγάλη. Θεωρούσαν ότι του "έκλεβαν" τον παίκτη αυτόν, γιατί δουλεύαν με το συναίσθημα, ενώ τώρα ειναι ξεκάθαρα τα πράγματα: ποιός θα δώσει τα περισσότερα!

Σήμερα με την επαγγελματική συνείδηση που έχουν οι ποδοσφαιριστές, οι μετακινήσεις γίνονται με πιο εύκολο τρόπο . Για αυτό μπορώ να αναγνωρίσω, ότι ο Μπρινιόλι είναι ένας πολύ καλός τερματοφύλακας, αλλά δεν παύει να κοιτάει το συμφέρον του».


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0