Άρης και ΑΕΚ θα δώσουν μία σκληρή «μάχη» στην Θεσσαλονίκη, με τον νικητή να καρπώνεται την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο Γιάννης Γιαννιώτας ξέρει πολύ καλά από τέτοιου είδους αναμετρήσεις και το πέρασμα που είχε από τις δύο ομάδες, το αποδεικνύει. Ο Έλληνας εξτρέμ μίλησε στο BN Sports για τον «πόλεμο» που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη, την παντοτινή ευγνωμοσύνη που έχει στον Άρη, αλλά και για την σεζόν που φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα».
Συνέντευξη στον Άγγελο Κρεμαστό
Ο Άρης φιλοξενεί την ΑΕΚ στο Κλεάνθης Βικελίδης (17/01, 19:00), με τις κερκίδες του γηπέδου να μένουν άδειες. Το εισιτήριο για τους «8» του Κυπέλλου Ελλάδος θα κριθεί στην Θεσσαλονίκη, και μετά και το 0-0 της Νέας Φιλαδέλφειας στον πρώτο γύρο, όλα είναι «ανοιχτά».
Ο Γιάννης Γιαννιώτας γνωρίζει πολύ καλά τις δύο ομάδες και είναι ένας από τους πλέον κατάλληλους ποδοσφαιριστές, για να μιλήσουν για αυτή την τόσο σημαντική αναμέτρηση.
Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός είναι γέννημα… θρέμμα των «κίτρινων», καθώς στο Βικελίδης ξεκίνησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα της καριέρας του. Το καλοκαίρι του 2018, μετά την σεζόν που η ΑΕΚ επέστρεψε στα πρωταθλήματα, μετά από 24 χρόνια, η «Ένωση» τον προσέθεσε στο δυναμικό της, για να βοηθήσει στον αγώνα της ομάδας έως και τους ομίλους του Champions League.
Λίγο πριν αυτόν τον πρόωρο «τελικό», μίλησε στο BN Sports, για το ξεκίνημα της καριέρας του στον Άρη, την χρονιά που πέρασε ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, αλλά και για την εμπειρία του να αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Τα πρώτα ποδοσφαιρικά «βήματα» στο Κλεάνθης Βικελίδης
Σε ηλικία 18 ετών ο Γιάννης Γιαννιώτας πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, με την φανέλα του Άρη. Πόσο σημαντικό ήταν να ξεκινήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα σε μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ελλάδας;
«Δόξα τον Θεό εγώ είμαι πάρα πολύ τυχερός που ξεκίνησα σε μία τόσο μεγάλη ομάδα, όπως είναι ο Άρης. Κάποια παιδιά δεν έχουν την τύχη ναι ξεκινήσουν σε μία μεγάλη ομάδα και είναι πιο δύσκολο να αναδειχθούν. Είχε κάποια οικονομικά προβλήματα η ομάδα, αλλά ο Άρης δεν παύει να είναι Άρης.
Το έχω πει και θα το ξανά πω, για εμένα ο Άρης είναι κάτι ξεχωριστό. Μου έδωσε το εισιτήριο για να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου και να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Εγώ ήθελα απλώς κάποιος να με εμπιστευτεί, ευτυχώς είχα προπονητές που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία και εγώ τους το ανταπέδωσα».
Η ζωή μακριά από την Ελλάδα και το… κρίμα της επιστροφής
Το 2013 αποχαιρέτησε την Θεσσαλονίκη και ταξίδεψε προς τη Γερμανία, για χάρη της Φορτούνα Ντίσελντορφ. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο Άρης, τον ώθησαν σε μία μεταγραφή, για την οποία παραδέχθηκε πως δεν ήταν έτοιμος ακόμη. Το σημαντικό για εκείνον, όμως, ήταν να βοηθήσει την ομάδα που τον ανέδειξε, φέρνοντας μερικά χρήματα στα ταμεία της.
«Όπως προείπα, η οικονομική κατάσταση του Άρη δεν ήταν πολύ καλή. Εγώ προσπάθησα να φύγω στο εξωτερικό για να πάρει και κάποια χρήματα η ομάδα. Αν έπαιρνα μεταγραφή στην Ελλάδα, ο Άρης δεν θα έπαιρνε κάποιο σημαντικό ποσό. Περίμενα έτσι μία πρόταση από το εξωτερικό, για να μπορέσει να βοηθηθεί η ομάδα.
Βέβαια, όταν πήγα στο εξωτερικό δεν ήμουν ακόμη έτοιμος. Στην Ελλάδα το 2010 τα πράγματα ήταν ακόμη διαφορετικά, ήταν δύσκολο για ένα νέο παιδί να προσαρμοστεί έξω από την Ελλάδα, κυρίως στο θέμα της προπόνησης. Εγώ δεν πήγα έτοιμος κάτι που νομίζω φάνηκε».
Η προσαρμογή σε ένα τόσο καινούργιο περιβάλλον αποδείχθηκε ότι ήταν ένα αρκετά μεγάλο «εμπόδιο». Βέβαια, ο Γιαννιώτας αν έχει μετανιώσει κάτι από την εμπειρία του αυτή, δεν είναι ότι δοκίμασε την «τύχη» του στο εξωτερικό, αλλά ότι δεν επέμεινε αρκετά σε αυτή.
«Αυτό που μετάνιωσα είναι ότι έφυγα. Η αλήθεια είναι ότι είχα απελπιστεί, είχα αρκετούς τραυματισμούς και το μυαλό μου ήταν να φύγω. Αυτό που μετανιώνω τώρα είναι ότι δεν έκατσα να το παλέψω κι άλλο. Δεν μετάνιωσα που πήγα, αλλά ότι έφυγα. Μου είχε φανεί βουνό και ήθελα να γυρίσω πίσω».
Η επιστροφή στην Ελλάδα έμοιαζε μία ιδανική λύση και ο Αστέρας Τρίπολης έγινε το νέο του… σπίτι. Εκεί, έζησε μεγάλες στιγμές, φτάνοντας μέχρι και τους ομίλους του Europa League με μία επαρχιακή ομάδα της Ελλάδας.
«Τότε ήταν μία εύκολη απόφαση. Ο Αστέρας ήταν μία πάρα πολύ καλή ομάδα και οι ιδιοκτήτες πραγματικά την υπεραγαπάνε. Ο Αστέρας μου έδωσε τη δυνατότητα να παίξω στην Εθνική, ενώ αγωνιζόμουν σε μία επαρχιακή ομάδα. Θα τους ευχαριστώ πάντα για αυτό.
Η πορεία στο Europa League, είναι επίσης κάτι που θα κουβαλάω για πάντα μαζί μου, ήταν κάτι το μοναδικό. Το άξιζε ο Αστέρας να βρίσκεται ως μία επαρχιακή ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».
Από τον Αστέρα τον… τσίμπησαν οι «ερυθρόλευκοι», αν και ποτέ δεν του έδωσαν την ευκαιρία να αποδείξει ποιος πραγματικά είναι. Ο ίδιος, όμως, νιώθει ευγνώμων, καθώς μέσω του Ολυμπιακού γνώρισε τον ΑΠΟΕΛ.
«Δεν μετάνιωσα που πήγα στον Ολυμπιακό, διότι μέσω του Ολυμπιακού πήρα τη μεταγραφή μου στον ΑΠΟΕΛ. Μία εκπληκτική εμπειρία για εμένα, ήταν δύο φανταστικά χρόνια από κάθε άποψη και είμαι ευγνώμων για αυτό.
Στον Ολυμπιακό δεν πήρα καμία ευκαιρία. Βέβαια, εγώ υπέγραψα με άλλον προπονητή και στην προετοιμασία είδα άλλον. Εκείνος, χωρίς να με δει ούτε σε προπόνηση, μου είπε πως δεν με υπολογίζει. Η μπάλα είναι εμπειρίες και μαθήματα».
Ξανά στα… κίτρινα, αλλά με τον «Δικέφαλο» στο στήθος
Η ΑΕΚ μετά την πρωταθληματική της σεζόν (2017/18), απέκτησε τον Γιαννιώτα, με σκοπό να δυναμώσει το έμψυχο δυναμικό της στα… φτερά της επίθεσης. Δεν χρειάστηκε να ακούσει κάτι παραπάνω και χωρίς δεύτερη σκέψη φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα».
«Εκείνη την χρονιά, μαζί με την Βαγιαδολίδ, ανεβήκαμε στην La Liga. Εγώ θα έμενα στην Ισπανία, τελικά η συμφωνία δεν έκλεισε και ήμουν αποφασισμένος μετά, να κάνω κάτι καλό στην Ελλάδα. Μετά τον Ολυμπιακό, ήθελα να αλλάξω σελίδα στην καριέρα μου και όταν ήρθε η πρόταση της ΑΕΚ, την δέχθηκα μέσα σε 5 λεπτά, κατευθείαν. Να σου πω την αλήθεια δεν το περίμενα, η πρόταση αυτή ήταν σαν δώρο Θεού για εμένα».
Μαζί με τον Γιαννιώτα, η «Ένωση» επέστρεψε στους ομίλους του Champions League, μετά από 12 χρόνια. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έγραψε τις πρώτες του συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και πραγματοποίησε ένα παιδικό του όνειρο.
«Ήταν ένα απίστευτο συναίσθημα. Το κατάφερα αυτό, αγωνιζόμενος με μία ιστορική ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ. Δυστυχώς, βέβαια, δεν συνδυάστηκε με καλή πορεία, άλλωστε ήταν ένας όμιλος πάρα πολύ δύσκολος. Μην λέμε ψέματα όμως, η θέση της ΑΕΚ είναι εκεί, να αγωνίζεται στην Ευρώπη.
Πιστεύω το χάρηκε ο κόσμος, μπορεί να μην ήρθαν τα αποτελέσματα, αλλά μην ξεχνάμε το πόσο δύσκολο είναι για τις ελληνικές ομάδες πλέον να μπαίνουν στους ομίλους του Champions League».
Η Ένωση ξεκίνησε τη σεζόν 2018/19, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στο πάγκο της, ο οποίος την οδήγησε και στην είσοδο στο Champions League. Η απομάκρυνση του Έλληνα τεχνικού, δημιούργησε ανάμικτες αντιδράσεις στον «κιτρινόμαυρο» λαό. Ο Γιάννης Γιαννιώτας θυμήθηκε εκείνη την περίοδο στην ΑΕΚ.
«Ένας Έλληνας προπονητής, έβαλε την ομάδα στο Champions League, δεν είναι και συχνό φαινόμενο αυτό. Υπήρχε πολύ μεγάλη πίεση στην ομάδα μετά το πρωτάθλημα και πιστεύω υπήρξε μία υπερβολή σε αυτό το κομμάτι.
Η χρονιά δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελαν και οι οπαδοί. Εγώ πιστεύω θα έπρεπε να στηριχθεί κι άλλο, αλλά δεν έχω εγώ, ως παίκτης, λόγο σε μία τέτοια απόφαση, όμως. Τον Ουζουνίδη διαδέχθηκε ο Μανόλο Χιμένεθ. Ήταν σαν να επέστρεψε ένας παλιός γνώριμος. Δεν είναι ότι στα αποδυτήρια υπήρχε κάποιο πρόβλημα και ο Χιμένεθ το έλυσε. Η ομάδα ήταν πολύ δεμένη έτσι και αλλιώς. Απλώς ήρθε ένας άνθρωπος που ήξερε και το κλαμπ και το πρωτάθλημα. Βέβαια, ένας προπονητής δεν είναι μάγος και τα αποτελέσματα το δείχνουν».
Το Άρης – ΑΕΚ του σήμερα και η «τοξικότητα» του ελληνικού ποδοσφαίρου
Οι ποδοσφαιρικές συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων, «γυρνούν» σχεδόν αποκλειστικά, γύρω από την διαιτησία. Και όπως τόνισε ο Γιάννης Γιαννιώτας, είναι δύσκολο ένας ποδοσφαιριστής να μην επηρεαστεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
«Σίγουρα οι ποδοσφαιριστές επηρεάζονται όταν επικρατεί τέτοιο κλίμα. Για αρχή μπαίνουν προκατειλημμένοι στο γήπεδο. Όταν η ομάδα τους βγάζει ανακοινώσεις και δημιουργεί μεγάλη ένταση, ο ίδιος ο παίκτης πιστεύει από πριν, ότι θα έχει τον διαιτητή απέναντι του.
Πλέον, όμως, έχουμε 2024, θα έπρεπε να βλέπουμε επιτέλους τον χαμένο να δίνει συγχαρητήρια στον νικητή. Δεν γίνεται να βλέπουμε συνέχεια, από όλες τις ομάδες, ότι ο διαιτητής είναι μόνιμα εναντίον τους.
Θεωρώ πως όλοι οι πρόεδροι των ομάδων, πρέπει να κάτσουν και να βρουν μία λύση, για το καλό του ποδοσφαίρου. Είναι πολύ κρίμα να βλέπεις τόσο επιτυχημένους ανθρώπους, να μην μπορούν να συζητήσουν και να βρουν έναν τρόπο, για να εξελίξουν το προϊόν που προβάλουν. Αυτός ο άτυπος πόλεμος, θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει».
Τέλος, για το επερχόμενο παιχνίδι του Άρη με την ΑΕΚ, ο Γιάννης Γιαννιώτας ξεχώρισε τα δυνατά σημεία των δύο ομάδων, χωρίς όμως να χρίσει καμία από τις δύο ως το φαβορί, για την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδος.
«Κοίταξε, όλες οι ομάδες χωρίς τον κόσμο τους είναι εντελώς διαφορετικές. Όταν οι κερκίδες είναι κενές λείπει η ενέργεια, το πάθος και η συγκέντρωση. Είναι σαν να βγαίνει ένας ηθοποιός και να παίζει χωρίς κοινό, δεν είναι το ίδιο.
Η ΑΕΚ ξέρει να κρατάει καλά την μπάλα, αλλά ο Άρης δείχνει πολύ επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις και δημιούργησε προβλήματα στη Φιλαδέλφεια. Όταν η ΑΕΚ όμως μπορεί να φέρει από τον πάγκο παίκτες όπως, ο Γκατσίνοβιτς, ο Γκαρσία, ο Αραούχο και πάει λέγοντας, δημιουργείται ξαφνικά μία διαφορετική ομάδα. Ο Άρης όμως κυνηγάει κάτι δυνατό, θέλει να δώσει μία μεγάλη χαρά στον κόσμο του και πιστεύω θα δούμε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι.
Αν όμως το Βικελίδης είχε κόσμο θα σου έλεγα ότι ο Άρης θα ήταν το φαβορί. Αν και η ΑΕΚ είναι μία τρομερά δουλεμένη ομάδα και βλέπουμε τα αποτελέσματα από την επιρροή του Αλμέιδα».