Ένας Έλληνας στο Waterstones του Λίβερπουλ! Ο Μάριος Μάντζος από την Πάτρα έγραψε ένα βιβλίο για τον Γιούργκεν Κλοπ και η απήχηση του έφτασε μέχρι και το αγγλικό λιμάνι. Εκείνος μιλάει στο BN Sports για τον χαρακτήρα του Γερμανού τεχνικού που τον ενθουσίασε, αλλά και την εμπειρία του από την παρουσίαση του έργου του, που έλαβε μέρος στο Μέρσεισαϊντ.
Συνέντευξη στον Χρήστο Σκούρα
Ο Μάριος Μάντζος βίωσε την τιμή της παρουσίασης του βιβλίου του για τον Γιούργκεν Κλοπ στο Waterstones του Λίβερπουλ. Κατόρθωσε να αποτυπώσει εξαιρετικά τον Γερμανό τεχνικό και την πόλη, δίχως να τον έχει γνωρίσει ή να έχει βρεθεί ποτέ εκεί και επιβραβεύτηκε για την δουλειά του, με το έργο του να μεταφράζεται στα αγγλικά.
Μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τον ίδιο, ο οποίος εξηγεί στο BN Sports τα συναισθήματά του, το πώς σκέφτηκε την ιδέα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την υλοποίησε.
«Σε παιχνίδι με την Μπόρνμουθ ελήφθη η ιδέα τον Μάρτιο του 2020. Ήμουν στη Βιέννη για ταξίδι και ήταν τότε το τελευταίο ματς πρωταθλήματος πριν το lockdown. Είδα τον Κλοπ να κάνει τον κλασικό του πανηγυρισμό και έβλεπες μία σύνδεση πολύ ιδιαίτερη με το κοινό.
Και με το σκεπτικό ότι αυτός ο άνθρωπος ήρθε, άλλαξε ολόκληρο τον οργανισμό και παίρνει το πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια, με έκανε να αναρωτηθώ και να προσπαθήσω να εξηγήσω πώς τα κατάφερε;»
Η περίοδος του Covid έδωσε στον Μάριο Μάντζο την ευκαιρία για συγγραφή. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά τον Δεκέμβρη του 2020, ενώ μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2023 με τίτλο: «The Social One: Why Jurgen Klopp Was A Perfect Fit For Liverpool».
«Με ευνόησε πολύ εκείνη η περίοδος. Μπήκε σε μία παύση η ζωή όλων μας. Έκανα ένα πρώτο σχεδιάγραμμα απλά των ιδεών που ήθελα να ξεκινήσω και άρχισα να γράφω και να ερευνώ. Έγραφα, έγραφα και ήταν μεγάλος ο όγκος, οπότε είπα ότι αυτό ίσως έχει προδιαγραφές για να γίνει βιβλίο.
Από εκεί και πέρα, η πόλη είναι έτσι ρομαντική και συναισθηματική. Έτσι είναι και ο Κλοπ σαν προσωπικότητα και το είδα σαν perfect fit, αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου. Θεώρησα ότι όλο αυτό έπρεπε να εξηγηθεί με μη-ποδοσφαιρικούς όρους, το βιβλίο είναι περισσότερο ένα ψυχογράφημα του».
Μολονότι δεν είχε γνωρίσει τον Γιούργκεν Κλοπ κι ούτε είχε βρεθεί ποτέ στο Λίβερπουλ, αποτύπωσε τρομερά την ψυχοσύνθεση του Γερμανού και των κατοίκων της πόλης. Οι διάσημες φράσεις του πρώην προπονητή της Ντόρτμουντ και η έρευνα που πραγματοποίησε ο Έλληνας συγγραφέας, είναι τα δύο συστατικά που του επέτρεψαν να είναι τόσο… έγκυρα τα όσα έγραφε.
«Αυτή ήταν η πρόκληση. Περισσότερο με άγχωνε το εάν έχω ψυχογραφήσω καλά την πόλη για να σου είμαι ειλικρινής. Διάβαζα πράγματα και μιλούσα με κόσμο εννοείται, αλλά είναι αλλιώς με το να είσαι εκεί. Και ένα από τα μεγάλα μου άγχη έφυγαν όταν το επισκέφτηκα και μου είπαν κι οι ίδιοι πόσο καλά θεωρούν πως τους έχω ψυχογραφήσει.
Το καλό με τον Κλοπ είναι ότι πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο, οπότε υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις του. Ουσιαστικά είναι ένα πάντρεμα όλων αυτών που βλέπεις. Έχει την δική μου προσωπική πινελιά και ερμηνεία, αλλά πολλές φορές έχω πει ότι το βιβλίο το έχει γράψει αυτός, γιατί εκείνος τα έχει κάνει και τα έχει πει όλα».
Ο Μάριος Μάντζος βρέθηκε για πρώτη φορά στη ζωή του στο Λίβερπουλ για την παρουσίαση του βιβλίου του (17/08) μπροστά σε κατοίκους της πόλης και κάποιες συνομιλίες μαζί τους, επιβεβαίωσαν αμέσως τις σκέψεις που είχε διαμορφώσει.
«Η πρώτη μέρα ήταν πολύ έντονη. Έπρεπε να διαχειριστώ ότι είμαι εκεί για πρώτη φορά, έκανα το τουρ του γηπέδου και έπρεπε να πάω να παρουσιάσω το βιβλίο μου στα αγγλικά μπροστά σε scousers. Έχουν μια ιδιαίτερη εξωστρέφεια. Θέλουν να σε βοηθήσουν, γενικά να σου προσφέρουν πράγματα και σε κάνουν να νιώθεις ως κομμάτι της οικογένειάς τους.
Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την Λίβερπουλ ως ομάδα, θεωρώ πως έχει να κάνει με την πόλη, γιατί και οι οπαδοί της Έβερτον είναι πάρα πολύ ενωμένοι. Γενικά μου άρεσαν πάρα πολύ οι άνθρωποι για την συλλογικότητά τους και την ανάγκη τους να σε κάνουν να νιώθεις κομμάτι τους. Είναι τρομερό και πολύ συγκινητικό».
Το «παρών» έδωσαν και μερικές μεγάλες φυσιογνωμίες της ομάδας, όπως ο Τζορτζ Σέφτον, επί 52 έτη εκφωνητής του γηπέδου. Εκείνος, ανέλαβε έναν δύσκολο… ρόλο, καθώς υποσχέθηκε στον Μάριο Μάντζο ότι θα παραδώσει ένα βιβλίο του στον Κλοπ.
«Μου έστειλε μόνος του την επόμενη μέρα το πρωί, ότι μπορεί να δώσει ένα βιβλίο μου στον Κλοπ. Μου ζήτησε να το υπογράψω και να του το μεταφέρω, πίστευε πως θα του αρέσει. Δώσαμε ένα ραντεβού πριν το παιχνίδι, του το έδωσα και εύχομαι να έχει πάει στα χέρια του και να επικοινωνήσει μαζί μου».
Παράλληλα, ο Έλληνας συγγραφέας φαίνεται αρκετά βέβαιος για το τι θα έλεγε στον Γερμανό τεχνικό, εάν είχε ποτέ την τύχη να τον γνωρίσει.
«Ευχαριστώ! Αυτό θα έλεγα, για πολλά πράγματα. Χάρις στην προσωπικότητά του κάνω το κομμάτι μου, με τα δικά του επιτεύγματα, που εγώ αποτύπωσα στο χαρτί. Πήρα όμως και πολλά μαθήματα ζωής. Η έρευνα ήταν τόσο συναρπαστική, που μάθαινα διαρκώς πράγματα στην πορεία.
Με εντυπωσίασε κυρίως το πόσο εξοικειωμένος είναι με την έννοια της αποτυχίας και των αναποδιών που θα σου τύχουν. Ότι η ζωή δεν είναι μόνο χαρές. Πρέπει να βρεις έναν τρόπο να αξιοποιείς τις αποτυχίες και να σταθείς ξανά στα πόδια σου πιο δυνατός. Και η ιστορία του στη Λίβερπουλ αυτή είναι».
Μεταξύ όλων των άλλων, του δόθηκε και η ευκαιρία να πάει στο «Άνφιλντ», για να παρακολουθήσει τον αγώνα με την Μπόρνμουθ (3-1, 19/08), την ομάδα από την οποία προέκυψε το όλο εγχείρημά του. Μία μοναδική εμπειρία, που κάθε φίλος της Λίβερπουλ χρειάζεται να βιώσει.
«Η αύρα του αγώνα είναι κάτι το ξεχωριστό. Δεν μπορώ να σου περιγράψω με λόγια αυτόν τον εκκωφαντικό θόρυβο. Μπήκε το 0-1 αλλά έχεις μια βεβαιότητα ότι το παιχνίδι θα γυρίσει. Διαπερνούσαν τα αυτιά σου οι φωνές, ήταν απίστευτο. Το YNWA είναι άλλο πράγμα να στο λένε και άλλο να το ζεις. Είχα μείνει άφωνος, ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν.
Στο γήπεδο το βλέπεις διαφορετικά. Για τον Σαλάχ ήξερα ότι είναι ‘’θηρίο’’, αλλά το να τον βλέπεις μπροστά στα μάτια σου, στο 80’ να τρέχει σαν… διάολος, λες και μόλις άρχισε το ματς, είναι ασύλληπτο. Χαρήκαμε πραγματικά ποδόσφαιρο».
Έπειτα από αυτήν την τεράστια επιτυχία του, δημιουργείται ένα εύλογο ερώτημα: Τι επακολουθεί; Ο Μάριος Μάντζος δεν έχει ακόμη την τέλεια απάντηση, αλλά λάτρεψε την δουλειά που έκανε και σκέφτεται να υλοποιήσει κάποια από τις άλλες ιδέες που έχει, χωρίς αυτές να έχουν να κάνουν απαραίτητα με το ίδιο αντικείμενο.
«Πάντα είχα μία εξοικείωση με το γραπτό και από την στιγμή που είχε την ανταπόκριση του κοινού αυτό που έφτιαξα, με έκανε να πιστέψω ότι ήταν καλό και να θέλω να συνεχίσω. Είναι τόσες πολλές οι ιδέες, που δεν ξέρω καν αν θα είναι ποδοσφαιρικό. Προσπαθώ να ψάχνομαι λίγο, να αναλύω τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, οπότε έχω πολλά πράγματα που θέλω να πω».