Η σεζόν έχει ολοκληρωθεί με κάθε επισημότητα και πριν ξεκινήσει η μεταγραφική «παράνοια» του καλοκαιριού αξίζει να γίνει μία τελευταία ανασκόπηση για το τι ζήσαμε στην φετινή Super League. Ο Σάββας Παντελίδης με τα 18 χρόνια εμπειρίας του στον χώρο του ποδοσφαίρου μίλησε στο BN Sports για τα «μέτωπα μάχης» στην κορυφή αλλά και στην… ουρά της βαθμολογίας, ενώ σχολίασε και την λανθασμένη Ελληνική νοοτροπία που τρώει τα «παιδιά» της.
Συνέντευξη στον Άγγελο Κρεμαστό
Ένας γνώστης του Ελληνικού πρωταθλήματος αλλά και της Ελληνικής πραγματικότητας ήταν απαραίτητος για να πραγματοποιηθεί σωστά η ανασκοπήσει της Super League σε μία χρονιά που γινόταν «πάρτι» στον βαθμολογικό πίνακα μετά από κάθε αγωνιστική. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο κατάλληλος από τον Σάββα Παντελίδη.
Ένας άνθρωπος που έχει δώσει την ίδια του την ζωή στους προπονητικούς πάγκους από το μακρινό 2005 και τον Θρασύβουλο μέχρι και πριν μερικούς μήνες στην Λαμία.
Ο Σάββας Παντελίδης μίλησε στο BN Sports για την φετινή άκρως «γοητευτική» χρονιά στην κορυφή αλλά και στον… πάτο της βαθμολογίας, έδωσε ένα σχόλιο για το Big-5 του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ στάθηκε και στην Ελληνική νοοτροπία που κατακρεουργεί τα δικά της «παιδιά» από παίκτες έως και προπονητές.
Μία σεζόν που δύσκολα θα… ξεχαστεί
Η ΑΕΚ στην φετινή σεζόν έκοψε πρώτη το νήμα και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια για το 2023. Έχουν γίνει τεράστιες συζητήσεις για το ποιος άξιζε πραγματικά αυτό το πρωτάθλημα ανάμεσα στο εντυπωσιακό ποδόσφαιρο της «Ένωσης» και την σταθερότητα του Παναθηναϊκού. Για τον Σάββα Παντελίδη όμως όπου εν τέλει και να «έγερνε» το πρωτάθλημα θα ήταν δίκαιο.
«Σε ένα πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών συνήθως αποδίδεται δικαιοσύνη. Το πρωτάθλημα είτε το έπαιρνε ο Παναθηναϊκός είτε η ΑΕΚ δεν θα υπήρχε μεγάλη διαφορά. Απλώς από ένα σημείο και μετά ο Παναθηναϊκός έχασε κάποια παιχνίδια και η ΑΕΚ κατάφερε να περάσει εν τέλει πρώτη. Νομίζω όποιος από τους δύο και να το έπαιρνε θα ήταν δίκαιο. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να ήταν για τόσο καιρό στην πρώτη θέση αλλά οι ισοπαλίες των play-off στο γήπεδο του από Βόλο και ΠΑΟΚ αλλάξαν τις ισορροπίες. Αν τα είχε κερδίσει αυτά τα ματς θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα».
Η φετινή σεζόν ήταν μία άκρως ανταγωνιστική χρονιά από την οποία όμως προς έκπληξη πολλών έλειπε ο Ολυμπιακός. Η εξηγήσεις για το αποτέλεσμα αυτό πολλές, με τον Σάββα Παντελίδη όμως να επισημαίνει τις κυριότερες.
«Αυτό θα έπρεπε να βλέπουμε κάθε χρονιά. Τις προηγούμενες σεζόν ο Ολυμπιακός είχε μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους διεκδικητές και αυτό φαινόταν στον αγωνιστικό χώρο αλλά και από την βαθμολογική του συγκομιδή. Φέτος όμως ο Ολυμπιακός δεν ήταν ο ίδιος, είχε πολλά προβλήματα, άλλαξε πολλούς προπονητές και πήρε πάρα πολλούς παίκτες. Με όλες αυτές τις αλλαγές δεν είναι εύκολο να παρουσιάσεις μία καλή εικόνα και μία αγωνιστική συνέπεια. Από την στιγμή που έλειπε ουσιαστικά ο Ολυμπιακός και σε συνδυασμό με τους άλλους δύο διεκδικητές που ήταν σε εξαιρετική κατάσταση αλλά και με την φετινή ιδιαιτερότητα με την διακοπή για το Μουντιάλ οδήγησαν στον να δούμε ένα πάρα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που κρίθηκε στις λεπτομερείς. Αν όμως ο Ολυμπιακός είχε την δυναμική των προηγούμενων ετών είτε θα βλέπαμε τρεις διεκδικητές μέχρι το τέλος είτε θα είχε κριθεί πολύ πιο νωρίς ο πρωταθλητής».
Μπορεί η «μάχη» για τον τίτλο της Super League να τράβηξε τα περισσότερα βλέμματα όμως στην «ουρά» της βαθμολογίας έγινε ένας πραγματικός… πόλεμος. Οι ομάδες που πάλεψαν για την «σωτηρία» ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους και για τον Σάββα Παντελίδη οι συγκυρίες ήταν αυτές που εν τέλει καθόρισαν και τον τελικό βαθμολογικό πίνακα.
«Λεβαδειακός και Ιωνικός πλήρωσαν το κακό τους ξεκίνημα στην σεζόν. Στην αρχή όπως φάνηκε κάποια πράγματα δεν πήγαν καλά στον σχεδιασμό των ομάδων, αν και στην συνέχεια και με τις αλλαγές προπονητών αλλά και με μερικά νέα πρόσωπα στις 11αδες των ομάδων υπήρξε αισθητή βελτίωση όπως φάνηκε όμως δεν ήταν αρκετό. Όλες οι ομάδες ενισχύθηκαν και η Λαμία και ο Λεβαδειακός και ο Ιωνικός αλλά τι να πούμε όταν η παραμονή κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική με έναν βαθμός διαφορά, δεν μπορείς να πεις ότι έφταιγε κάποιος. Το ποδόσφαιρο είναι στιγμές, στο Ιωνικός - Λαμία το τελευταίο παιχνίδι τι μπορείς να πεις ότι φταίει; Σε ένα ματς που ήταν 2-0 στην έδρα σου ήρθε εν τέλει η ισοφάριση. Κάλλιστα το παιχνίδι θα μπορούσε να είχε μείνει στο 2-0 και να κάναμε άλλη συζήτηση τώρα».
Στα play off κάθε χρόνο οι πέντε από τις έξι θέσεις μοιάζουν εξ αρχής «κλεισμένες» από το Big-5 του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ποια ομάδα όμως θα μπορούσε να πάρει την ερχόμενη σεζόν την θέση του Βόλου για να ολοκληρώσει την 6αδα; Ο Σάββας Παντελίδης έχει την απάντηση.
«Ο Αστέρας Τρίπολης και ο Ατρόμητος είναι δύο ομάδες που του χρόνου θα μπορούσαν να μπουν στα play-off. Ίσως βέβαια να έχει κάποια στιγμή αυτήν την δυνατότητα και ο Παναιτωλικός καθώς είναι μία καλή ομάδα με πάρα πολύ κόσμο από πίσω της για να την υποστηρίξει».
Μετά τα καλά λόγια του Παντελίδη για τον Παναιτωλικό ήθελα να μάθω την γνώμη του για την αποχώριση του Γιάννη Αναστασίου από την ομάδα, ειδικά μετά το πολύ θετικό ξεκίνημα της αν και η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.
«Τώρα για την αποχώρηση του Γιάννη Αναστασίου δεν θα μπορούσα να την κρίνω καθώς το βλέπω από μακριά. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβαίνει σε μία ομάδα το πλάνο που έχει τους στόχους που έχουν τεθεί για την κάθε σεζόν. Θα ήταν λάθος να κρίνουμε από μακριά».
Στην ερώτηση μου για τους λόγους τους οποίους αποχώρησε από τον πάγκο της Λαμίας, ο Σάββας Παντελίδης στάθηκε στις διαφορές που υπήρχαν στον τρόπο σκέψεις εκείνου και της ομάδας, κάποιες φορές απλός δεν υπάρχει η απαραίτητη «χημεία» ώστε μία συνεργασία να είναι επιτυχημένη.
«Πολλές φορές τα πράγματα μπορεί να μην πηγαίνουν καλά ή απλός να μην ταιριάζουν οι σκέψεις του προπονητή με αυτά που κάνει η ομάδα. Συμβαίνουν τέτοια πράγματα και αποφασίσαμε με την Λαμία να μην συνεχίσουμε μαζί καθώς δεν φαινόταν πως με την συνεργασία μας θα μπορούσε να προχωρήσει και να βελτιωθεί η ομάδα».
Κατά την διάρκεια της σεζόν ξεπετάχτηκαν πολλά ταλέντα και συστήθηκαν στο Ελληνικό φίλαθλο κοινό με εντυπωσιακό τρόπο. Ενώ πολλοί ποδοσφαιριστές χτύπησαν «ταβάνι» με την απόδοση τους και έπιασαν αριθμούς που δεν είχαν ξανά φτάσει ποτέ στην ζωή τους. Βέβαια ο Παντελίδης από όλο το πρωτάθλημα ξεχώρισε, με μεγάλη ευκολία μάλιστα, έναν από όλους αυτούς.
«Μεγαλύτερη εντύπωση φέτος μου έκανε ο Κωνσταντέλιας και γιατί είναι Έλληνας και γιατί είναι ένα νέο παιδί, είναι πολλά. Από το ξεκίνημα της σεζόν έκανε την διαφορά».
Το Big-5 και οι «ιδιαιτερότητες» τους
Μετά το «κήρυγμα» στον Ολυμπιακό ήρθε και ο… καλός λόγος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται πλέον οι «ερυθρόλευκοι» αυτήν την δύσκολη κατάσταση στην οποία όμως μόνοι τους έχουν μπει.
«Το πιο σοφό που θα μπορούσε να κάνει ο Ολυμπιακός είναι αυτό που κάνει αυτήν την στιγμή. Έχει κλείσει έναν τεχνικό διευθυντή και ο οποίος θα ξεκινήσει την δημιουργία της καινούργιας ομάδας. Αυτός θα αδειάσει το ρόστερ και στην συνέχεια όποιος προπονητής και να έρθει θα έχει ένα πιο εύκολο έργο. Ασφαλώς δεν μιλάμε για το πιο απλό πράγμα στον κόσμο αλλά ο Ολυμπιακός θα πάρει έναν έμπειρο προπονητή που θα ξέρει πως θα διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις σε μία μεγάλη ομάδα όπως οι ερυθρόλευκοι».
Μετά την προηγούμενη απάντηση του η ερώτηση που ακολούθησε ήταν αναγκαία. Έπρεπε να μάθω αν ο ίδιος ο Σάββας Παντελίδης στην δουλεία του χρειάζεται έναν τεχνικό διευθυντή.
«100% με βοηθάει και εμένα προσωπικά να έχω έναν τεχνικό διευθυντή. Καθαρίζει τις δύσκολες καταστάσεις και κάνει την δουλειά του προπονητή πιο εύκολη. Όπως και πιστεύω πως ο Γιοβάνοβιτς θα βοηθηθεί με την πρόσληψη του Παπαδημητρίου στον Παναθηναϊκό καθώς θα του βγάλει πολλά πράγματα από το κεφάλι».
ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν μπροστά τους το τρομερά δύσκολο «όνειρο» του Champions League. Η είσοδος στους ομίλους μόνο εύκολη υπόθεση δεν θεωρείτε αλλά για τον Παντελίδη με έναν σωστό μεταγραφικό σχεδιασμό όλα είναι πιθανά. Άλλωστε για ποδόσφαιρό μιλάμε.
«Για την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό θα κρίνουν πολλά το πόσο πετυχημένες θα είναι οι μεταγραφές που θα γίνουν και το πόσο γρήγορα θα γίνουν γιατί δεν έχει σημασία μόνο το να έρθουν μόνο καλοί παίκτες αλλά και το πότε θα έρθουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές. Βέβαια για το Ελληνικό πρωτάθλημα είναι δύσκολο να κλείσει καλούς παίκτες καθώς οι αθλητές έχουν σε προτεραιότητα άλλα πρωταθλήματα για αυτό και οι καλοί παίκτες έρχονται πολλές φορές προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Τώρα αν έρθουν μερικοί παίκτες νωρίς στις ομάδες και με λίγη τύχη στις κληρώσεις όλα μπορούν να συμβούν. Δεν είναι σπάνιο η ομάδα να δίνει τα λεφτά που ζητάει ο παίκτης αλλά αυτός παρόλα αυτά να αρνείται λόγο της χαμηλής δυναμικής του πρωταθλήματος μας».
Πολλά έχουν ακουστεί ήδη για την πορεία του ΠΑΟΚ και την αστάθεια που παρουσίασε κατά τα την διάρκεια όλης της χρονιάς σε σημείο να υπάρξει και αμφισβήτηση για το αν ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ο κατάλληλος «καπετάνιος» για τον δικέφαλο της νέας σεζόν. Για τον Σάββα Παντελίδη δεν θα έπρεπε να τίθεται καν τέτοιο ερώτημα.
«Ο Λουτσέσκου έχει αποδείξει ότι είναι ο κατάλληλος προπονητής για τον ΠΑΟΚ. Η χρονιά δεν πήγε καλά όσον αφορά τους στόχους αλλά παρόλα αυτά βγήκαν μερικά νέα παιδιά στην ομάδα και θα ήταν μεγάλο λάθος να πούμε ότι ο Ραζβάν δεν είναι ο κατάλληλος για την ομάδα».
Ο Σάββας Παντελίδης έχει περάσει και από τον πάγκο του Άρη οπότε είναι και ο πλέον κατάλληλος για να σχολιάσει την χρονιά των Θεσσαλονικείς. Μία σεζόν με πολλά «σκαμπανεβάσματα» καθώς στο ξεκίνημα της οι προσδοκίες ήταν πολλές αλλά η πραγματικότητα εν τέλει απογοήτευσε.
«Αρκετά παιδιά στον Άρη δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της ομάδας. Άλλαξαν βέβαια και εκείνοι τρεις προπονητές, ενώ σε πολύ λίγα παιχνίδια είδαμε τον Άρη να παίζει σαν ομάδα καθώς κυρίως τον βλέπαμε να παίζει ως μονάδες και αυτό είναι πολύ δύσκολο για να διατηρηθεί μία ομάδα σε υψηλό επίπεδο με τέτοιου είδους προβλήματα».
Η Ελληνική νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει
Με αμέτρητα χρόνια στους πάγκους ως προπονητής ήθελα να ρωτήσω τον Σάββα Παντελίδη για την απαξίωση που βιώνουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές στο πρωτάθλημα μας. Η απάντηση του όμως ξέφυγε από το πλαίσιο των αθλητών και εστίασε στην γενική νοοτροπία που επικρατεί απέναντι στους Έλληνες ανεξαρτήτου «αξιώματος».
«Ο κατακρεουργισμός των Ελλήνων δεν γίνεται μόνο για τους ποδοσφαιριστές αλλά και για τους Έλληνες προπονητές. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και δεν μπορούν να κάνουν υπομονή. Δεν είναι θέμα οπαδών ή παραγόντων αλλά της νοοτροπίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Για να αλλάξει αυτό θέλει πολύ χρόνο δεν είναι κάτι απλό. Δεν γίνεται τόσα παιδιά να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό και εδώ να μην παίρνουν ούτε ευκαιρίες».
Αφού μου εξήγησε πως πέρα από τους ποδοσφαιριστές και οι Έλληνες προπονητές αδικούνται, ήθελα να μάθω αν πιστεύει πως κάποιος από αυτούς τους προπονητές θα μπορούσε ποτέ να αναλάβει επιτυχώς μία μεγάλη Ελληνική ομάδα. Η απάντηση του Σάββα Παντελίδη ήταν ξεκάθαρη.
«Υπάρχουν Έλληνες προπονητές που είναι ικανοί να αναλάβουν μεγάλες ομάδες της Ελλάδας. Βλέπουμε προπονητές με μικρότερα ρόστερ και μπάτζετ να κάνουν εξαιρετικές πορείες με τις ομάδες τους, με ένα μεγαλύτερο ρόστερ ασφαλώς και θα πετύχαιναν περισσότερα πράγματα. Όσον αφορά την πίεση έτσι και αλλιώς δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί κανένας με αυτήν την δουλειά αν δεν μπορούσε να διαχειριστεί το βάρος που έρχεται με αυτήν».
Για άλλη μία σεζόν οι ομάδες της Super League άλλαζαν τους προπονητές σαν τα «πουκάμισα», με πολλές εξ αυτών να έχουν μέχρι και τρεις διαφορετικούς μέσα στην ίδια χρονιά. Για τον Σάββα Παντελίδη αυτό όμως δεν προκαλεί έκπληξη διότι γνωρίζει πως ο κόσμος του ποδοσφαίρου λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, ενώ δεν το χαρακτήρισε μόνο ως ιδιαιτερότητα της Ελληνικής νοοτροπίας.
«Οι συνεχής αλλαγές προπονητών δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο, παντού σε όλο τον κόσμο συμβαίνει αυτό. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις υπάρχει η απαραίτητη στήριξη καθώς οι άνθρωποι είναι ανυπόμονοι και αποφασίζουν πως η αλλαγή προπονητή είναι η πιο σωστή επιλογή. Κάτι τέτοιο για εμένα βέβαια είναι πολύ λάθος, θα έπρεπε να υπάρχει ένα πρόγραμμα, ένα πλάνο που θα μπορεί να αξιολογηθεί μακροπρόθεσμα και όχι μόνο αν μία ομάδα έχει κερδίσει. Πρέπει να ζεις την ομάδα και να βλέπεις την καθημερινότητα της για να αντιληφθείς πλήρως την δουλειά ενός προπονητή. Οι γρήγορες αλλαγές προπονητών δείχνουν έλλειψη πλάνου και αυτό είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να έχει μία ομάδα».
Η δουλειά ενός προπονητή δεν περιορίζεται μόνο στα συστήματα και την επιλογή της 11αδας. Ο προπονητής πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί και το μεγάλο γκρουπ ανθρώπων που έχει απέναντι του, πότε με αγάπη και πότε με… βούρδουλα.
«Προσπαθώ στην σχέση με τους ποδοσφαιριστές μου να κρατάω μία απόσταση. Εξαρτάτε όμως με το γκρουπ που έχεις απέναντι σου για την σχέση που θα χτιστεί μεταξύ σας. Πολλές φορές χρειάζεται αγάπη, άλλες χρειάζεται βούρδουλας. Ανάλογα την περίπτωση διαλέγω και την αντίστοιχη στάση».
www.bnsports.gr