Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη, ένας εκ των πιο έμπειρων αθλητών της ελληνικής αποστολής, ο Κώστας Δουβαλίδης μίλησε στο BN Sports. Στο επίκεντρο η παρουσία του στα 60 μέτρα με εμπόδια, το άσχημο κλίμα που επικρατούσε στην εθνική ομάδα μετά την τραγωδία των Τεμπών και φυσικά οι στόχοι του για τη συνέχεια.
Συνέντευξη στον Πάνο Κορομηλά
Ο Δραμινός αθλητής του Μπάμπη Σδρόλα έχει λαμπρή θέση στον ελληνικό στίβο. Μετρά τέσσερις συμμετοχές σε ολυμπιάδες και παραμένει κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 110 μέτρα με εμπόδια, από το 2015. Ο χρόνος του 13.33, σε ένα ρεκόρ που μοιάζει απίθανο να σπάσει τα επόμενα χρόνια.
Η συμμετοχή του στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν αμφίρροπη. Ένας τραυματισμός λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του Πανελληνίου πρωταθλήματος που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (18-19/2) δυσκόλεψε την προετοιμασία του, όμως ο ίδιος ήθελε να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη. Η ατομική παρουσία του αφήνει μια «γλυκόπικρη» γεύση.
«Θα έλεγα ότι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, γιατί έκανα μια επίδοση που δεν την περίμενα. Ήταν αρκετά καλή για τα δικά μου δεδομένα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Παρόλα αυτά, όπως είδαμε εκ των υστέρων ήμουν πάρα πολύ κοντά στην πρόκριση. Αν θυμάμαι καλά ο τελευταίος αθλητής που προκρίθηκε ήταν με 7.76 και εγώ έκανα 7.82. Και βέβαια από τη στιγμή που θα μπορούσα να πάρω την πρόκριση, η επόμενη κούρσα θα ήταν κάτι διαφορετικό, γιατί από κούρσα σε κούρσα συνήθως βελτιωνόμαστε».
«Η τραγωδία στα Τέμπη μας συγκλόνισε, δε χωράνε λόγια»
Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε για την Κωνσταντινούπολη στις 28/2. Το βράδυ της ημέρας εκείνης, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη συγκλόνισε τη χώρα. Οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν με σύμβολο πένθους, αλλά το αγωνιστικό κομμάτι είχε πλέον περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ο Δουβαλίδης ήταν από τα πρώτα μέλη της εθνικής ομάδας που πληροφορήθηκαν το γεγονός και αναφέρθηκε στο άσχημο κλίμα που επικρατούσε στην εθνική ομάδα τις επόμενες ημέρες.
«Το κλίμα στην εθνική ομάδα ήταν πάρα πολύ βαρύ. Έμαθα για το δυστύχημα από το ίντερνετ διαβάζοντας κάποιες ειδήσεις και σιγά σιγά στη διάρκεια της ημέρας έμαθαν και τα άλλα παιδιά τι συνέβη. Σίγουρα όταν υπάρχει μια εθνική τραγωδία σαν και αυτή, όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν στην άκρη. Πάνω από την αγωνιστική μας παρουσία, το πιο σημαντικό από όλα ήταν η εθνική τραγωδία στα Τέμπη, μας συγκλόνισε όλους, δε χωράνε λόγια. Δε μπορούμε να πούμε κάτι για τους συγγενείς, αυτοί γνωρίζουν τι τραβάνε, αυτοί ξέρουν το γολγοθά της απώλειας δικών τους ανθρώπων. Ευχόμαστε να ήταν η τελευταία φορά που βιώνουμε κάτι τέτοιο».
Η απουσία του κόσμου από την Ατακόι αρένα ήταν ένα γεγονός που συζητήθηκε πολύ. Ήταν βέβαια και κάτι λογικό και αναμενόμενο, μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία. Για τους αθλητές όμως, δεν είναι ό,τι πιο σύνηθες να αγωνίζονται σε άδεια στάδια.
«Η εικόνα του άδειου σταδίου χτύπησε άσχημα σε εμάς. Ο κόσμος όμως ήταν επηρεασμένος και υπήρχε ένα άσχημο κλίμα, μετά τους σεισμούς στη χώρα».
Ωστόσο, το ελληνικό στοιχείο ήταν έντονο στις κερκίδες του σταδίου. Έλληνες ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη, για να παρακολουθήσουν τη διοργάνωση και να στηρίξουν τις προσπάθειες των αθλητών.
«Το θετικό όσον αφορά τον κόσμο, ήταν ότι ήρθε κόσμος από την Ελλάδα, να παρακολουθήσει τους αγώνες. Άνθρωποι από την Καβάλα και τα Τρίκαλα, αν δεν κάνω λάθος. Ήρθαν, παρακολούθησαν τους αγώνες και δημιούργησαν ένα όμορφο κλίμα για εμάς τους αθλητές».
Με την επιστροφή στην Ελλάδα, η εθνική ομάδα είχε στις αποσκευές της τρία μετάλλια. Μίλτος Τεντόγλου, Εμμανουήλ Καραλής και Νίκος Ανδρικόπουλος ανέβηκαν στο βάθρο πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις.
Ο Δουβαλίδης γνωρίζει καλά από επιτυχίες. Με προκρίσεις στις σημαντικότερες διοργανώσεις του παγκοσμίου στίβου, πολλές διακρίσεις και συνεχόμενα ρεκόρ, ο αθλητής του Γ.Σ Ελευθέριος Βενιζέλος εστιάζει στην πολύ ώριμη διαχείριση της επιτυχίας από τα τρία παιδιά.
«Ο Μίλτος και ο Μανώλης είναι φτασμένοι αθλητές, έχουν πάρει και άλλα μετάλλια πιο πριν. Οπότε μπορούν να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση, να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα. Και τα δύο παιδιά είχαν το ήθος και την ψυχολογία για να καταφέρουν να διαχειριστούν το μετάλλιο και την επιτυχία. Ο Ανδρικόπουλος , αν θυμάμαι καλά και να με συγχωρέσει αν κάνω κάποιο λάθος, είναι η πρώτη φορά που παίρνει μετάλλιο. Το παιδί το διαχειρίστηκε πάρα πολύ καλά, ήταν προσγειωμένος και του αξίζουν πολλά μπράβο για αυτό».
«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία»
Πλέον, τα δεδομένα για τις προκρίσεις στις μεγάλες διοργανώσεις του στίβου έχουν αλλάξει. Είναι πιο δύσκολο να εξασφαλίσει ένας αθλητής το εισιτήριο για τους κορυφαίους αγώνες. Οι κόποι και οι θυσίες που απαιτούνται είναι τεράστιες. Αυτονόητο λοιπόν είναι πως χρειάζεται και η ανάλογη στήριξη από την πολιτεία.
«Η προσπάθειά μας δεν αναγνωρίζεται δυστυχώς από την πολιτεία. Μπορώ να πω ότι σιγά σιγά γίνονται κάποια βήματα. Η πολιτεία προσπαθεί να είναι κοντά στους αθλητές, αλλά δε φτάνει. Εμείς θέλουμε τη στήριξη για να καταφέρουμε να πάρουμε το μετάλλιο και όχι αφού το πάρουμε».
Η χρονιά συνεχίζεται και ο Δουβαλίδης έχει θέσει ήδη τους επόμενους στόχους. Βασικός στόχος του για τη φετινή χρονιά είναι να δώσει το παρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης (19-27/8). Νωρίτερα υπάρχει το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα διεξαχθεί και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στον Βόλο. Μακροπρόθεσμα όμως, επιθυμία του είναι να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, για να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού στίβου.
«Ο μελλοντικός μου στόχος είναι να καταφέρω να πάω για Πέμπτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο θα είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα για την Ελλάδα γιατί από όσο γνωρίζω θα είμαι ο μοναδικός σπρίντερ που θα έχει πάει σε πέντε Ολυμπιάδες. Θα προσπαθήσω να το κάνω, δεν είναι εύκολη διαδικασία γιατί τα κριτήρια πλέον έχουν αλλάξει. Παρόλο που δεν είναι εύκολο, θα βάλω τα δυνατά μου για να το καταφέρω».
www.bnsports.gr