Υπάρχουν «έπαθλα» και Ε.Π.ΑΘΛ.Α. στον αθλητισμό. Τα πρώτα τα κερδίζουν οι κορυφαίοι, τα δεύτερα προσπαθούν να διεισδύσουν σε μία σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού και να ρίξουν όσο περισσότερο φως γίνεται.
Συνέντευξη στον Γιάννη Ψαράκη
Η αλήθεια είναι ότι την πλατφόρμα Ε.Π.ΑΘΛ.Α. που σημαίνει Εθνική Πλατφόρμα ΑΘΛητικής Ακεραιότητας δεν την έχει «διαφημίσει» η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που είναι και ο φορέας στήριξης του, και δεν το έχει κάνει με λόγο. Όπως λέει μιλώντας στο BN Sports ο γ.γ.Α. Γιώργος Μαυρωτάς «στόχος είναι να μην προκαλέσει ασύδοτες καταγγελίες ή επικοινωνιακό θόρυβο ή να επηρεάσει έρευνες που είναι σε εξέλιξη, αλλά να αναζητήσει την ουσία και την αλήθεια προκειμένου να υπάρχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια στον αθλητισμό της χώρας».
Η πλατφόρμα αυτή που μπορείτε να την επισκεφτείτε στην ιστοσελίδα epathla.gov.gr ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2020. «Πήραμε παραδείγματα από χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία και τα προσαρμόσαμε στην ελληνική πραγματικότητα και πλέον μπορώ να πω ότι είμαστε case study για πολλές ευρωπαϊκές χώρες στον τρόπο με τον οποίο αναπτύξαμε την πλατφόρμα», λέει ο κ.Μαυρωτάς. Τι είναι όμως η Ε.Π.ΑΘΛ.Α.;
Πρόκειται για μία πλατφόρμα στην οποία από τον απλό πολίτη έως τον αθλητή, τον προπονητή τον παράγοντα μπορεί να καταγγείλει χειραγώγηση αγώνα σε οποιοδήποτε άθλημα, επώνυμα ή ανώνυμα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα συντονιστικό όργανο στο οποίο προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και τα άλλα τέσσερα μέλη του είναι η Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) Αλεξάνδρα Ρογκάκου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Βασίλης Παπακώστας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ και ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος. «Δίπλα σε αυτούς λειτουργούν δύο ομάδες εργασίας και εκπαίδευσης. Η πρώτη είναι αυτή που λαμβάνει τις καταγγελίες είτε μέσω της πλατφόρμας αναφορών, είτε μέσω e-mail είτε άλλου τρόπου, η δεύτερη έχει αναλάβει να κοινωνήσει ιδιαίτερα στους αθλητές των ομάδων τη λειτουργία του Ε.Π.ΑΘΛ.Α.» και όπως μα αποκάλυψε ο κ.Μαυρωτάς «από τις αρχές του 2023 έχουν προγραμματιστεί πολλά “σεμινάρια” και ενημέρωση των εμπλεκόμενων σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, ενώ δημιουργείται και διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα».
Ο ίδιος ενημερώνεται για όλες τις καταγγελίες σε πρώτο βαθμό και στη συνέχεια η σχετική ομάδα εργασίας που αποτελείται από εμπειρογνώμονες της ΓΓΑ, στελέχη της ΕΑΔ, της ΕΛΑΣ και της ΕΕΕΠ αναλαμβάνει να φιλτράρει τις καταγγελίες, να τις αξιολογήσει λαμβάνοντας υπόψιν και στοιχηματικά δεδομένα όπου χρειαστεί και ανάλογα να τις προωθήσει αρμοδίως. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι μετά από δύο χρόνια πόσες καταγγελίες έχουν γίνει και πόσες εξ αυτών έχουν φτάσει προς έρευνα από την επιτροπή.
«Έως τώρα έχουν γίνει 43 αναφορές/καταγγελίες μέσω της πλατφόρμας, ενώ το 2022 είχαμε συνολικά 77 αναφορές, μέσω της πλατφόρμας, μέσω e-mail ή μέσω αναφορών από την UEFA δια της SportRadar κλπ» λέει ο γ.γ.Α. κ.Μαυρωτάς και προσθέτει πως «από αυτές, έχουν δημιουργηθεί 44 πορίσματα (κάποιες αναφορές αφορούν την ίδια υπόθεση για την οποία συντάσσεται ένα πόρισμα) εκ των οποίων τα 16 έχουν προωθηθεί στον αθλητικό εισαγγελέα αναφορικά στο ποινικό κομμάτι και στην αρμόδια Ομοσπονδία του αθλήματος για το πειθαρχικό».
Σε μία από αυτές, συμπληρώνουμε εμείς, προέκυψε η τιμωρία του παράγοντα, τότε Γενικού Αρχηγού του Παναιτωλικού, Χρήστου Κουτσοσπύρου (αφορά στον στοιχηματισμό του στον αγώνα ΟΦΗ – Παναιτωλικός 2-4 τον Ιανουάριο το 2022 όπου είχε στοιχηματίσει να δεχτεί κίτρινη κάρτα παίκτης της ομάδας του...) ενώ όπως προσθέτει ο κ.Μαυρωτάς εξαιτίας της πληθώρας αναφορών της Sportradar που έχουν γίνει για τη SuperLeague 2, έχει μπει από την ΕΕΕΠ μετά από εισήγηση της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. όριο στοιχηματισμού για τους αγώνες της κατηγορίας και «φαίνεται ότι δικαιώνεται αυτή η επιλογή μας έως τώρα…» όπως λέει χαρακτηριστικά.
Το περιβόητο… κόκκινο κουμπί
Ο κ.Μαυρωτάς διευκρινίζει μιλώντας στο BN Sports πως «η επιτροπή του Ε.Π.ΑΘΛ.Α. δεν έχει ανακριτικές ή πειθαρχικές δυνατότητες αλλά είναι αυτή που αναλαμβάνει να φιλτράρει τις καταγγελίες και πληροφορίες και που αξιολογεί κάθε περίπτωση προωθώντας τη όπου χρειαστεί στον αρμόδιο αθλητικό εισαγγελέα.
Τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν προσπαθούμε να καλύψουμε τις όποιες ατέλειες υπάρχουν και συνεχίζουν να υπάρχουν» τονίζει ο κ.Μαυρωτάς και αναφέρεται κυρίως στο γεγονός της ανάμιξης του αθλητικού εισαγγελέα σε οποιαδήποτε καταγγελία ανά τη χώρα. «Αν διαπραχθεί ένα αδίκημα σε αγώνα ομάδας συγκεκριμένης πόλης της χώρας κανονικά η υπόθεση πηγαίνει στην κατά τόπους εισαγγελία που όμως τις περισσότερες φορές δεν διαθέτει την εμπειρία για θέματα που άπτονται αθλητικών αναμετρήσεων, για αυτό επεξεργαζόμαστε να προτείνουμε είτε οι σχετικές υποθέσεις να προωθούνται κεντρικά στον αρμόδιο αθλητικό εισαγγελέα ή/και να δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες στους κατά τόπους εισαγγελείς», συμπληρώνει.
Αφήσαμε τελευταίο το πιο ιδιαίτερο κομμάτι της πλατφόρμας Ε.Π.ΑΘΛ.Α που είναι το περιβόητο «κόκκινο κουμπί». «Αφορά αποκλειστικά αθλητές ή προπονητές ομάδων και η καταγγελία μπορεί να γίνει είτε επώνυμα είτε ανώνυμα» λέει ο γ.γ.Α. τονίζοντας πως «μας ενδιαφέρει όχι ο καταγγέλλων αλλά το περιεχόμενο της καταγγελίας και πόσο αυτό είναι αξιόπιστο και μπορεί να τεκμηριωθεί». Η εφαρμογή RED BUTTON έχει αρχίσει να ενεργοποιείται τελευταία, καθότι το τελευταίο τρίμηνο του 2022 οι σχετικές κάρτες άρχισαν να μοιράζονται μέσω των συνδέσμων των αθλητών των ομαδικών αθλημάτων στις ομάδες των 5 ομαδικών αθλημάτων.