Το Μαρόκο το βράδυ της Τετάρτης (14/12, 21:00) έχει κλείσει θέση στο σπουδαιότερο… ραντεβού της ποδοσφαιρικής του ιστορίας κόντρα στη Γαλλία και το BN Sports επικοινώνησε με τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Γιασίν Αγιουμπ, για την επιτυχία των συμπατριωτών του.
Συνέντευξη στο Μάνο Φυρογένη
Ποιος να το περίμενε πριν την πρώτη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ ότι το Μαρόκο θα γινόταν η πρώτη Αφρικανική ομάδα που φτάνει ως τα ημιτελικά ενός Μουντιάλ.
Οι περισσότεροι δεν του έδιναν καν πιθανότητες να περάσει από τη φάση των ομίλων, αφού Κροατία και Βέλγιο αποτελούσαν τα φαβορί. Κι’ όμως το σύνολο του Ρεγκραγκί, όχι μόνο προκρίθηκε χωρίς καν να νιώσει τι πάει να πει ήττα (και με μόλις ένα γκολ παθητικό), αλλά άφησε εκτός τετράδας και τους Ίβηρες.
Πρώτο «θύμα» ήταν η Ισπανία για να ακολουθήσει έπειτα η Πορτογαλία και να γραφτεί μία «παραμυθένια» σελίδα στα βιβλία της διοργάνωσης.
?????-??????
— Équipe du Maroc (@EnMaroc) December 13, 2022
Morocco?? ? ??France
?️ Al Bayt Stadium, Qatar
? 8PM (GMT+1)
??? ??? ?? ?? ????? ????? ?#DimaMaghrib ?? #TeamMorocco #FIFAWorldCup @pumafootball pic.twitter.com/g7qjvYK2Vp
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία λοιπόν ότι το Μαρόκο είναι η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης και πως από μόνη της η παρουσία του στα ημιτελικά του θεσμού είναι μία τεράστια επιτυχία για όλο το έθνος. Επειδή όμως όπως είπε και ο ίδιος ο Αγιούμπ, «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για νοκ-αουτ αναμέτρηση και η ψυχολογία είναι στα ύψη.
Το BN Sports λοιπόν, εν αναμονή του δεύτερου σπουδαίου ημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, μίλησε με τον Γιασίν Αγιούμπ, ο οποίος έχει στεφθεί και πρωταθλητής Ευρώπης με την U-17 των «Οράνιε» . Την ύστατη στιγμή όμως δεν υπήρχε καν δίλημμα επιλογής Εθνικής ομάδας όπως εξηγεί. Ο πρώην «πράσινος», ο οποίος αναφέρθηκε φυσικά και στο πέρασμά του από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό σε μέρος της συνέντευξης που θα ακολουθήσει, έδωσε τη δική του εξήγηση για το… θαύμα των Μαροκινών.
#المستحيل_ليس_مغربيا
— Équipe du Maroc (@EnMaroc) December 10, 2022
إلى نصف النهائي ?#DimaMaghrib ?? #TeamMorocco #FIFAWorldCup @pumafootball pic.twitter.com/pLTeCbNa0x
Ο Γιασίν Αγιούμπ έχει διπλή υπηκοότητα μιας και παρότι έχει γεννηθεί και περάσει τα παιδικά του χρόνια στο Μαρόκο, μεγάλωσε και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά αλλά και σαν άνθρωπος στην Ολλανδία. Και αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι κάτι παραπάνω από 11 χρόνια πίσω στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης με τους «Οράνιε» στα γήπεδα της Γερμανίας με την U-17.
«Έχω υπέροχες αναμνήσεις από την Ολλανδία σαν χώρα, έχω περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου εδώ. Αλλά γεννήθηκα στο Μαρόκο, από εκεί είναι οι πρώτες μου αναμνήσεις. Είμαι και αισθάνομαι Μαροκινός. Μ’ αρέσει να επισκέπτομαι τη χώρα, λατρεύω την κουλτούρα και τον κόσμο. Ήταν μια συναισθηματική επιλογή. Στις μικρές ηλικίες δεν είχαμε τότε δυνατά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Όταν όμως μεγάλωσα και με προσέγγισαν οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας και είχα την επιλογή, δεν το σκέφτηκα πολύ. Έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου».
Μαζί με εκείνον, τον τίτλο του Πρωταθλητή είχαν κατακτήσει και δύο αστέρες του σήμερα. Σε εκείνη την Εθνική Ολλανδίας, Μέμφις Ντεπάι και Νέιθαν Άκε ήταν συμπαίκτες του. «Από τότε έκαναν τη διαφορά. Ειδικά ο Ντεπάι ήταν απίστευτος. Το περίμενα ότι θα φτάσει τόσο μακριά ότι θα κάνει τέτοια καριέρα. Ξέχωρα από το ταλέντο του, το οφείλει και στην ισχυρή του προσωπικότητα. Είμαι πολύ χαρούμενος και για τον Άκε, με όσα έχει καταφέρει. Πιστεύω ότι ήταν και ο κορυφαίος της Ολλανδίας σε αυτό το Παγκόσμιο του Κατάρ. Είναι και οι δύο τρομερά ποιοτικοί».
Σε δήλωση του στις αρχές του φθινοπώρου και αφού είχε πάρει μεταγραφή στην Εξέλσιορ, ο Αγιούμπ είχε εκφράσει την επιθυμία του και την πεποίθηση του πως θα βρισκόταν στην τελική 26αδα του Μαρόκο στα γήπεδα του Κατάρ. «Φυσικά και θα ήθελα να είμαι εκεί, μέρος αυτής της εκπληκτικής ομάδας. Όμως απευθείας με τον Ρεγκραγκί δεν μίλησα ποτέ. Με κάποιους ανθρώπους από την Ομοσπονδία και γενικότερα από τον οργανισμό της Εθνικής ομάδας ναι, αλλά με τον κόουτς όχι. Ήταν δύσκολο να βρίσκομαι εκεί και το κατανοώ. Δεν είχα συνεχόμενα παιχνίδια και ρυθμό όσο ήμουν στον Παναθηναϊκό. Πλέον βέβαια είμαι ενεργός, έχω αγωνιστικά λεπτά στα πόδια μου και ελπίζω πως θα μπορέσω να επιστρέψω σύντομα».
Παρότι οι Μπόνο και Εν Νεσίρι είναι αυτοί που έχουν πάρει την περισσότερη δόξα, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο παίκτης-κλειδί του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος του Μαρόκο έως τώρα, είναι ο Σοφιάν Άμπραμπατ. «Είμαστε πολύ καλοί φίλοι, συνυπήρξαμε και τρία χρόνια στην Ουτρέχτη. Συμφωνώ αδιαμφισβήτητα ότι είναι ο πιο κομβικός. Ειδικά στην άμυνα. Είναι ο… κινητήριος μοχλός, κρατά τις ισορροπίες ανάμεσα στις γραμμές. ‘’Κόβει και ράβει’’ στην κυριολεξία μέσα στο γήπεδο. Και χάρη στη δική του παρουσία, αναδεικνύεται και η ποιότητα παικτών όπως οι Μπουφάλ και Ζίγιεχ».
Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος Μαροκινός δεν μπορούσε να προδιαγράψει τέτοια πορεία. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού πίστευε ότι η ομάδα είχε καλό υλικό αλλά την διεκδίκηση μιας εκ των πρώτων τριών θέσεων δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να προβλέψει. «Περίμενα ότι θα βλέπαμε μία ομάδα με συνοχή, μία καλά οργανωμένη και σκληροτράχηλη ομάδα αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα κάτι τόσο σπουδαίο».
Και που οφείλει ο ίδιος την… ξέφρενη πορεία; «Στο ομαδικό πνεύμα και τη φιλοσοφία που υπάρχει. Οι παίκτες είναι ταπεινοί. Δεν νιώθουν ότι παίζουν για τους εαυτούς τους αλλά για τους ανθρώπους που τους παρακολουθούν και τους στηρίζουν. Και αυτό μ’ αρέσει και αγαπώ. Αγωνίζονται κυριολεκτικά για την χώρα τους, για την οποία αισθάνονται περήφανοι, για τους ανθρώπους τους. Νιώθουν ότι σηκώνουν ένα ολόκληρο έθνος στις πλάτες τους και αυτό δεν τους αγχώνει αλλά τους γεμίζει ευθύνη, δημιουργική ευθύνη».
A historic pride of Atlas Lions ?@EnMaroc | #FIFAWorldCup pic.twitter.com/MU9FMIRaHo
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) December 10, 2022
Φυσικά η συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αλλιώς. Μπορεί το Μαρόκο να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής; «Αν καταφέρουν τα παιδιά να κάνουν το παιχνίδι τους και να μείνουν προσηλωμένοι στο πλάνο του προπονητή, γιατί όχι; Η Γαλλία είναι μία πολύ ταλαντούχα ομάδα αλλά αν καταφέρει το Μαρόκο να στείλει το ματς στην παράταση, θα έχει το πλεονέκτημα από εκεί και πέρα. Και ο τελικός είναι πάντα τελικός. Ένα μονό παιχνίδι που μπορούν να συμβούν τα πάντα».