Η 35η έκδοση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης ανδρών, που θα φιλοξενηθεί στο Σπλιτ της Κροατίας (27/8-10/9) είναι προ των πυλών και για το λόγο αυτό το BN Sports συνομίλησε με το Γιώργο Μαυρωτά, αρχηγό της Εθνικής ομάδας που κατέλαβε την 4η θέση (υψηλότερη σε Ευρωπαϊκό) στη Φλωρεντία, το 1999.
Η «καρδιά» του ευρωπαϊκού πόλο για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα χτυπάει στο πανέμορφο Σπλιτ της Κροατίας. Ο πήχης όμως για την Ελλάδα, και στους άνδρες και στις γυναίκες έχει τεθεί εξ’ αρχής σε μεγάλα ύψη. Συνεπώς, μόνο για τουρισμό δεν έχουν σκοπό να επισκεφθούν τις «Δαλματικές Ακτές» οι διεθνείς.
Το αξιοσημείωτο για την αντρική ομάδα είναι το γεγονός ότι παρόλο που έχει στην κατοχή της συνολικά τρία παγκόσμια και ένα ολυμπιακό μετάλλιο, δεν έχει κατορθώσει ακόμα να ανέβει στο «πόντιουμ» των νικητών σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Οι δυο συνεχείς επιτυχίες (ασημένιο στο Τόκιο και χάλκινο στη Βουδαπέστη) έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις προσδοκίες και η γενικότερη φιλοδοξία που υπάρχει είναι ότι έφτασε η στιγμή να γίνει πράξη.
Στο ενδεχόμενο αυτό λοιπόν, και δύο εβδομάδες περίπου πριν έρθουν τα σπουδαία, το BN Sports επικοινώνησε με το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά. Με την πολύτιμη συνεισφορά του, γύρισε πίσω στο 1999 και την πισίνα της Φλωρεντίας, όπου η Εθνική ομάδα έφτασε μέχρι το μικρό τελικό και έχασε, στο «νήμα», από τους οικοδεσπότες (7-6).
Συνένετυξη στο Μάνο Φυρογένη
Συμμετείχε με την Εθνική ομάδα σε 5 Ολυμπιακούς Αγώνες, 4 Παγκόσμια πρωταθλήματα και 8 Ευρωπαϊκά. Το 1999, χρονιά που παραλίγο να φορέσει και μετάλλιο με το εθνόσημο, έπαιξε στη Μικτή Κόσμου. Πλέον προσφέρει στον αθλητισμό υπό άλλο πόστο, εκείνο της πολιτικής, όντας Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.
Η κουβέντα μας ωστόσο επικεντρώθηκε στον υγρό στίβο και πιο συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό της Φλωρεντίας το 1999 και την παρουσία της ελληνικής ομάδας σε αυτό. Ζητούμενο; Η παράθεση των γεγονότων μέσα από τα δικά του μάτια.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς συμφώνησε απόλυτα με το Γιώργο Αφρουδάκη, σε μία προηγούμενη επικοινωνία που είχαμε, στο γεγονός πως η κατάκτηση της 4ης θέσης στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης ήταν ένας «άθλος».
«Ήταν άθλος που μπορούσε να έχει και συνέχεια»
«Ήταν η πρώτη φορά που το ελληνικό πόλο έπαιζε στα ημιτελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης, οπότε ναι. Ωστόσο πιστεύω ότι δεν ήταν το «ταβάνι» μας καθώς στο μικρό τελικό χάσαμε στο γκολ από τους Ιταλούς», αποκρίθηκε ακόμα.
«Είμασταν το μεγάλο αουτσάιντερ με την Ισπανία»
Εστιάζοντας στο ματς-κλειδί, εκείνο του προημιτελικού με την Ισπανία, ο Γενικός Γραμματέας είχε πολλά να πει: «Θυμάμαι ότι στον προημιτελικό αποκλείσαμε την Ισπανία, του θρύλου του παγκοσμίου πόλο, Μανουέλ Εστιάρτε» ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε για την πίστη που υπήρχε ως προς τη νίκη. «Το πιστεύαμε αλλά ήμασταν σίγουρα το αουτσάιντερ. Οι Ισπανοί είχαν βγει πρώτοι στον άλλο όμιλο, αήττητοι, ενώ εμείς 4οι στο δικό μας. Στη σύνθεσή τους είχαν όλα τους τα «αστέρια» (Εστιάρτε, Ρολάν, Σανς, Γκόμεζ, Γκαρσία κ.α.) και έδειχναν σε πολύ καλή κατάσταση. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα παίξαμε εξαιρετικά σε άμυνα και επίθεση κι έτσι πήραμε την πρόκριση».
«Το μυαλό μας ταξίδευε στην Ελλάδα και τους σεισμοπαθείς»
Εκείνος ο προημιτελικός όμως πέρα από τις αγωνιστικές δυσκολίες είχε και άλλης φύσεως, καθώς συνέπεσε με την ημερομηνία του «φονικού» σεισμού στην Αθήνα. «Ήταν δύσκολη η κατάσταση γιατί υπήρχε αγωνία για το τι γίνεται πίσω στη χώρα και στους δικούς μας ανθρώπους. Μάλιστα, επειδή η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου, στην παρουσίαση των ομάδων, ο Εστιάρτε με ρώτησε αν είναι όλα καλά στην οικογένεια στην Αθήνα. Του έγνεψα καταφατικά και τον ευχαρίστησα για το ενδιαφέρον και εκείνος μου απάντησε πως αυτό είναι το σημαντικό και ότι εμείς εδώ, απλώς παίζουμε…».
Αποδιοργανώθηκε όμως η ομάδα με τα θλιβερά γεγονότα ή πείσμωσε; «Και τα δύο μαζί θα έλεγα. Είναι η αίσθηση του να εκπροσωπείς μια τραυματισμένη χώρα που σου δίνει λίγο παραπάνω δύναμη».
«Βάλαμε τις δικές μας βάσεις ως γενιά για τους επόμενους»
Ως προς τη μηδενική συγκομιδή μεταλλίων στη «φουρνιά» του παρά το δεδομένο ταλέντο και την αίσθηση που αυτή αφήνει. «Δεν έχω την αίσθηση του ανεκπλήρωτου επειδή δεν πήραμε ως γενιά ποτέ μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Παγκόσμιο ή Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεωρώ ότι πατήσαμε στα «σκαλιά» που έβαλαν οι προηγούμενες γενιές, βάλαμε τα δικές μας στέρεες βάσεις για να πατήσουν οι επόμενες και να ανεβάσουν τη χώρα ακόμα ψηλότερα».
«Παίκτες με παραστάσεις και ο Θοδωρής Βλάχος τα «κλειδιά» της επιτυχίας του σήμερα»
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της τωρινής Εθνικής ομάδας, σύμφωνα με τον πρώην αθλητή του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης; «Η γενιά αυτή έχει παίκτες με παραστάσεις από το εξωτερικό. Επίσης διαθέτει το Θοδωρή Βλάχο, ο οποίος εκτός από πολύ καλός προπονητής είναι και άριστος διαχειριστής προσωπικοτήτων», αποφάνθηκε δίνοντας τη δική του εξήγηση.
«Δε θα είναι εύκολο αλλά θεωρώ πως έφτασε η ώρα για ευρωπαϊκό μετάλλιο»
Σχετικά με την πορεία που διαγράφει η Εθνική ομάδα Ανδρών την τελευταία διετία και το επερχόμενο τουρνουά, ο Γιώργος Μαυρωτάς είπε αρχικά πως «Σημασία δεν έχει να φτάσεις στην κορυφή αλλά να διατηρείσαι συνεχώς ψηλά και κάποια στιγμή θα έρθει και η πρωτιά» και στη συνέχεια τόνισε ότι: «Η ομάδα έχει όλες τις προοπτικές για να τα καταφέρει και να ανέβει για πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών σε Ευρωπαϊκό. Δεν είναι όμως καθόλου εύκολο. Πολλές φορές τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στο πόλο είναι πιο δύσκολα και από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ελπίζω πάραυτα ότι μετά από αρκετές 4ες θέσεις, ήρθε η στιγμή».
«Δε βγαίνουν άλλοι Εστιάρτε»
Τέλος και ερωτώμενος για το άθλημα, έτσι όπως παίζεται σήμερα, συγκριτικά με την εποχή του, ο Γ.Γ.Α ήταν σαφής και ειλικρινής. «Το πόλο σήμερα είναι πολύ πιο δυναμικό και γρήγορο σε σχέση με το παρελθόν. Πάντα χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση, όμως αυτό που του λείπει (όπως και σε άλλα ομαδικά αθλήματα σήμερα) είναι το στοιχείο της έμπνευσης και πρωτοβουλίας. Κυριαρχεί το σύστημα και η πειθαρχία πλέον. Είναι δύσκολο στις μέρες μας να βρεις νέους «Εστιάρτε».