Πάλεψε, μόχθησε, μάτωσε, έπεσε αλλά ξανασηκώθηκε. Ο Μεσογειονίκης του καράτε στην κατηγορία κάτω των 67 κιλών, Διονύσης Ξένος, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για την επόμενη πρόκληση, μίλησε στο BN Sports, για τη διοργάνωση στην Αλγερία, τις «τρικλοποδιές» που του έχουν βάλει οι άνθρωποι της ίδιας του της πατρίδας αλλά και το πως βιώνει την εκπληκτική χρονιά που διανύει.
Πέντε ευρωπαϊκά μετάλλια, εκ των οποίων τρία σε επίπεδο νέων, 5η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, έξι μετάλλια σε τουρνουά Καράτε 1 (επίσημες διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας) και Νο6 αυτή τη στιγμή στη γενική κατάταξη. Αυτά είναι τα επιτεύγματα του Διονύση Ξένου σε διεθνές επίπεδο, ο οποίος πρόσθεσε και ένα χρυσό μετάλλιο στους πρόσφατους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν. Ποια θα ήταν όμως η εξέλιξη και πόσο θα έγραφε το κοντέρ αν η Ελληνική Ομοσπονδία καράτε δεν του γύριζε την πλάτη και απλώς έκανε το αυτονόητο να στηρίξει τον κορυφαίο Έλληνα του αθλήματος στη συγκεκριμένη κατηγορία;
Καταπληκτικός ο Διονύσης Ξένος εξασφάλισε το πρώτο ? για την Ελλάδα στους Μεσογειακούς Αγώνες με την πρόκριση στον τελικό των - 67κ στο καράτε pic.twitter.com/G76IMqgNqp
— Ηellenic Olympic Committee (@HellenicOlympic) June 26, 2022
Απάντηση στο ερώτημα αυτό δε μπορεί να δοθεί από κανέναν. Μπορεί όμως να γίνει γνωστή η ιστορία του Διονύση Ξένου, ο οποίος στάθηκε στα πόδια του όταν οι περισσότεροι θα έπεφταν. Το BN Sports «ξετυλίγει το κουβάρι» του αθλητικού του βίου.
Συνέντευξη στο Μάνο Φυρογένη
«Ένιωσα ευλογημένος που συμμετείχα σε αυτή τη γιορτή των Μεσογειακών αγώνων»
«Ήταν μια κατάσταση πρωτόγνωρη για εμένα. Ότι πιο κοντινό μπορεί να βιώσει ένας αθλητής μη ολυμπιακού αθλήματος. Η υποδοχή του κόσμου ήταν απίστευτη. Μια ξεχωριστή διοργάνωση, που ένιωσα ευλογία που ήμουν μέρος της» ήταν οι εικόνες που έρχονταν στο μυαλό του Έλληνα πρωταθλητή όταν σκεφτόταν το οργανωτικό σκέλος των Μεσογειακών Αγώνων της Αλγερίας.
Η περιρέουσα ατμόσφαιρα έπαιξε το ρόλο της στο κίνητρο που έδωσε στο Διονύση. «Τρελάθηκα από το κλίμα της τελετής έναρξης. Συνειδητοποίησα ότι στο στάδιο βρίσκονταν οι κορυφαίοι αθλητές διαφόρων αγωνισμάτων, που είχαν επιλεγεί από τη χώρα τους για να δώσουν το παρόν και είπα μέσα μου ότι θα παλέψω για το χρυσό σαν να ήταν ο τελευταίος μου αγώνας», είπε με ενθουσιασμό ανατρέχοντας 10 μέρες πίσω.
«Πολύ ανταγωνιστικοί οι Μεσογειακοί»
Στο αγωνιστικό σκέλος ένιωθε μεγάλη αυτοπεποίθηση προερχόμενος από μία πολύ πετυχημένη και σεζόν. «Ήμουν φορμαρισμένος. Εκεί ήταν και ο Τούρκος που με κέρδισε στο Ευρωπαϊκό αλλά έχασε στον πρώτο γύρο, γεγονός που δείχνει και το επίπεδο της διοργάνωσης. Οι αφρικανικές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα έχουν παράδοση στο άθλημα» και πρόσθεσε για τον τελικό «Αντιμετώπισα έναν πολύ σπουδαίο αθλητή. Είμασταν 1-1 στις νίκες μέχρι τότε και ευτυχώς πήγαν όλα καλά».
Χρυσό είναι το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν. Το ?κατέκτησε ο καταπληκτικός Διονύσης Ξένος στην κατηγορία των - 67κ νικώντας τον Ιταλό Μαρεσκα στο τελικό. Μπράβο @dionysios_xenos67#TeamHellas??#Oran2022#MediterraneanGames pic.twitter.com/d0peErnjhs
— Ηellenic Olympic Committee (@HellenicOlympic) June 26, 2022
«Η χώρα μου δε με επέλεγε να την εκπροσωπήσω»
Γιατί όμως απείχε από τις μεγάλες διοργανώσεις τόσα χρόνια; «Υπάρχει περιορισμός σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις να συμμετάσχει μόνο ένας αθλητής από την κάθε χώρα σε κάθε κατηγορία. Και η ομοσπονδία, η οποία τώρα έχει αλλάξει, δεν επέλεγε εμένα να εκπροσωπήσω τη χώρα παρότι ήμουν στο Νο8 της παγκόσμιας κατάταξης και είχα αρκετές διακρίσεις. Έστελνε κάποιον άλλο αθλητή με τον οποίο είχαμε διαφορά 70 θέσεις στο world ranking». Επίσης, τόνισε πως: «Έκανα το ντεμπούτο μου σε επίπεδο ανδρών σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μόλις πέρυσι. Στην ηλικία των 26 ετών. Και μάλιστα το κέρδισα», είπε με μια δόση περηφάνιας, που έχει κάθε λόγο να νιώθει.
«Έπαιζα για ένα εθνόσημο και οι άνθρωποι που το πρέσβευαν, με υποτιμούσαν»
Έπειτα από τη «βόμβα» αυτή, το ερώτημα ήταν εύλογο. «Ήταν πολύ επώδυνο αυτό που ένιωθα κάθε φορά που ανακοινωνόταν η αποστολή και το όνομά μου, δε συμπεριλαμβανόταν σε αυτή. Όταν παίζεις για ένα εθνόσημο και οι άνθρωποι που το πρεσβεύουν δε σε καλούν, είναι υποτιμητικό για την προσπάθειά σου. Κέρδιζα τον κορυφαίο αθλητή του κόσμου και όταν ερχόταν η ώρα να με επιλέξει η χώρα μου, με απέρριπτε. Έχω περάσει πολύ δύσκολα στον αθλητικό μου βίο».
«Αν δεν είχα τα Καράτε 1, δεν ξέρω τι θα έκανα»
Ως προς τα στοιχεία που τον κρατούσαν ενεργό παρά την κατάφορη αδικία που βίωνε, ανέφερε δυο πράγματα. «Η αληθινή μου αγάπη για το άθλημα και οι επίσημες διοργανώσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Καράτε 1. Οι κορυφαίοι 32 αθλητές του ranking αναμετρούνταν μεταξύ τους. Το επίπεδο ήταν υψηλότατο, αντιμετώπιζα τους καλύτερους, συγκέντρωνα βαθμούς και έτσι κρατούσα ζωντανά τα όνειρά μου. Να ναι καλά οι χορηγοί μου που μπορούσα να πάω παντού. Αν δεν είχα και αυτούς τους αγώνες, δεν ξέρω τι θα έκανα», παρέθεσε με κάθε δόση ειλικρίνειας.
«Είμαι ευγνώμων σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έκαναν ότι έκαναν»
Κακία όμως δεν κρατάει, γιατί έτσι διαμορφώθηκε ένας χαρακτήρας για τον οποίο είναι πολύ υπερήφανος. «Νιώθω ότι δε θα μπορούσα να είχα γίνει ποτέ τόσο δυνατός αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά. Ο Διονύσης δημιουργήθηκε μέσα από συμπληγάδες πέτρες και όχι με ροδοπέταλα και ευκολίες. Εν τέλει είμαι ευγνώμων προ όλους αυτούς».
«Η τωρινή Ομοσπονδία αναγνωρίζει τη συνολική προσπάθεια»
Όσον αφορά την τωρινή ηγεσία της Ομοσπονδίας και τις συνθήκες που επικρατούν πλέον, ανακουφισμένος εξήγησε πως: «Η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Λάθη γίνονται, από αμέλεια όμως, όχι από πρόθεση. Η στήριξη του προέδρου, κ. Σιέτη, προς εμένα είναι αμέριστη. Είναι ένας από τους λόγους που αισθάνομαι ελεύθερος και έρχονται οι επιτυχίες. Θα με «αγκαλιάσει» όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα ενός αγώνα, σε αντίθεση με την προηγούμενη διοίκηση που μόνο ζητούσε και απαιτούσε».
«Αν ήμουν Κύπριος, θα έπαιρνα 25 χιλιάδες μόνο από το χρυσό των Μεσογειακών»
Για την οικονομική κατάσταση στο χώρο, ο Έλληνας ασημένιος πρωταθλητής Ευρώπης εξήγησε ότι: «Χρήματα δεν υπάρχουν. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τη μέση οικογένεια. Πολλά ταλέντα χάνονται εξαιτίας αυτού. Εγώ είμαι από τους ελάχιστους ευλογημένους που έχω τη βοήθεια χορηγών. Είμαστε όμως μετρημένοι στα δάχτυλα των δυο χεριών αυτοί. Η Ομοσπονδία κάνει ότι μπορεί για να καλύψει κάποια έξοδα αλλά μέχρι εκεί. Μπόνους δεν υπάρχουν. Αν ήμουν Κύπριος, μόνο με το χρυσό που πήρα στους Μεσογειακούς, θα λάμβανα 25 χιλιάδες ευρώ. Εδώ όμως δε θα πάρω τίποτα, επειδή δεν είμαστε ολυμπιακό άθλημα».
«Ο Στέφανος θα με ξεπεράσει»
Ο Διονύσης όμως δεν είναι ο μοναδικός της οικογενείας που ασχολείται με το καράτε. «Οι γονείς μου είναι προπονητές. Έχουμε τον κορυφαίο σύλλογο στην Ελλάδα βάσει επιτυχιών. Έχουν δημιουργήσει μια αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη στο χώρο» είπε αρχικώς προτού αναφερθεί στα μέλη και κυρίως τον «Λόλεκ» του. «Είμαστε τέσσερα αδέρφια. Όλοι πρωταθλητές Ελλάδος, με τουλάχιστον ένα Πανευρωπαϊκό μετάλλιο. Με τον Στέφανο (αδερφός) είμαστε οι καλύτεροι φίλοι. Είναι και ο μόνιμος παρτενέρ μου στην προπόνηση. Σίγουρα όταν φτάσει στην ηλικία μου (είναι γεννηθείς του 2000), θα με έχει ξεπεράσει. Είμαι απίστευτα δεμένος με την οικογένειά μου. Είναι τα πάντα για μένα» δηλώνει. Είναι κλισέ ναι, αλλά εκείνος το κάνει να φαίνεται σαν να μην είναι.
Οδεύοντας προς το φινάλε της αποκαλυπτικής μας συζήτησης, ο 27χρονος μίλησε για το μεγάλο του πάθος, την προπονητική. «Πιστεύω ότι έχω γεννηθεί περισσότερο για να προπονώ παρά για να προπονούμαι. Πρόκειται να δουλέψω πολύ σκληρά το επόμενο διάστημα για να βελτιώσω τους μαθητές μου και να φέρουν διακρίσεις».
«Το πεπρωμένο ανήκει στον ίδιο τον αθλητή»
Ενώ αναφέρθηκε και στο «νέο αίμα». «Ταλέντο υπάρχει. Πάμε από το καλό στο καλύτερο. Όμως όσο καλή δουλεία και αν κάνουν οι προπονητές, το πεπρωμένο ανήκει στον ίδιο τον αθλητή. Φοβάμαι πως επειδή γινόμαστε κάπως μαλθακοί πλέον, θα χαθεί το όραμα. Ευελπιστώ να βγω λάθος. Υποδομές υπάρχουν, σοβαρή Ομοσπονδία υπάρχει και η Ελλάδα μπορεί να λάμψει».
«Είμαι κοντά στο να ανακηρυχθώ grand winner της χρονιάς»
Κλείνοντας, εκμυστηρεύτηκε τους μελλοντικούς του στόχους για τους οποίους αδημονεί. «Πρώτο σκαλοπάτι είναι τα World games στην Αμερική σε λίγες μέρες. Ουσιαστικά είναι ένα γκαλά όπου συμμετέχουν οι καλύτεροι οκτώ του ranking. Μια πολύ καλή διοργάνωση στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου. Ο μεγάλος στόχος όμως είναι το τελευταίο Καράτε 1 της χρονιάς, το Σεπτέμβρη στο Αζερμπαϊτζάν. Αν εκεί πάρω μετάλλιο, θα ανακηρυχθώ grand winner της χρονιάς στη διοργάνωση αυτή, κάτι που κανένας συμπατριώτης μας δεν έχει καταφέρει».
Διονύσης Ξένος. Ένα πολύ σπουδαίο όνομα στο χώρο του καράτε, που αγαπά παθολογικά αυτό με το οποίο ασχολείται. Μα πάνω από όλα, ένας συγκροτημένος άνθρωπος που κρατούσε τα όνειρά του λαμπερά, όταν όλοι οι άλλοι προσπαθούσαν να του τα σβήσουν.