Face to Face

Ο Αστέριος Θέμελης στο BN Sports από το μακρινό Μόντρεαλ: «Μεταφέρουμε την ιδέα του ΠΑΟΚ – Κάποιοι δεν αφήνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο να εξελιχθεί»

Ο Αστέριος Θέμελης στο BN Sports από το μακρινό Μόντρεαλ: «Μεταφέρουμε την ιδέα του ΠΑΟΚ – Κάποιοι δεν αφήνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο να εξελιχθεί»

Ο ΠΑΟΚ στην καρδιά του… Καναδά; Και όμως. Στο Μόντρεαλ, ο Δικέφαλος έχει την δική του ακαδημία και ο Αστέριος Θέμελης εξηγεί αποκλειστικά στο BN Sports τι πρεσβεύει αυτό το ιδιαίτερο project του Δικεφάλου.

Συνέντευξη στον Νότη Χάλαρη

7358. Τόσα είναι τα χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Θεσσαλονίκη με το Μόντρεαλ του Καναδά. Μισός πλανήτης στο περίπου, όμως τα κοινά σημεία πολλά. Αρκετά για να μειώσουν αυτή την τεράστια απόσταση και ανάμεσά τους, βρίσκεται και ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος έχει τη δική του ακαδημία ποδοσφαίρου στην καρδιά του Μόντρεαλ, με τον Αστέριο Θέμελη να είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών σε αυτό το τμήμα.

Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας και νυν προπονητής στις ασπρόμαυρες ακαδημίες μιλάει αποκλειστικά στο BN Sports και μεταφέρει το κλίμα από το μακρινό Καναδά, την ιδέα του ΠΑΟΚ που μεταφέρεται στους νεότερους και τους λόγους που προτιμάει να απέχει τόσα χιλιόμετρα από την Ελλάδα. Η κατάσταση στη χώρα μας, τα μικρά περιθώρια εξέλιξης για τους νέους προπονητές και το project του Δικεφάλου στο Μόντρεαλ.

Αναλυτικά είπε:

  • Πες μου για το ποδόσφαιρο εκεί. Πως είναι τα πράγματα;

«Το ποδόσφαιρο εδώ πάει πολύ καλά. Υπάρχει ανάπτυξη και ο Καναδάς είχε κερδίσει το Μεξικό για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022. Επενδύουν πολύ στην Αμερική συνολικά. Πρόσφατα πήρε ο Μέσι σπίτι στο Μαϊάμι. Θέλουν να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο εδώ. Όλα δείχνουν πως πάει προς τα εδώ το πράγμα. Σε πέντε χρόνια να θυμίσω, θα γίνει το Μουντιάλ στη Βόρεια Αμερική. Δηλαδή Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικό. Είμαι τυχερός που είμαι κάποια χρόνια πιο μπροστά από αυτή την εκτόξευση που θέλουν να παρουσιάσουν οι χώρες εδώ. Το βλέπω και εγώ στον εαυτό μου. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και 1,5 μήνα ανεπίσημα στο προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ και ξεκινήσαμε να κάνουμε προπόνηση με 3-4 παιδιά και σε αυτό το διάστημα γίναμε 40»

  • Τι πρεσβεύει η ακαδημία του ΠΑΟΚ και πως είναι το προπονητικό κέντρο;

«Το προπονητικό κέντρο είναι μέσα σε ένα εμπορικό, όπως είναι το μολ στην Αθήνα. Στον τελευταίο όροφο έχουμε τα γήπεδα μας. Ελεύθερο το πάρκινγκ, υπάρχουν μαγαζιά γύρω γύρω, εξωτερικό και εσωτερικό χώρο για προπόνηση. Ξεκινάμε προπονήσεις από τις 2 μέχρι τις 9 και ανά μία ώρα έχουμε και ένα παιδάκι. Αποτελείται από τρία γήπεδα. Ένα μεγάλο γήπεδο που χωράνε 2-3 παιδιά, ένα με ξύλα γύρω γύρω και ένα με σκοτάδι όπου υπάρχουν φωτοκύτταρα. Και έχουμε καφέ, μπουτίκ του ΠΑΟΚ κλπ.

Πάμε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν είμαστε ομάδα, πιο πολύ μοιάζει με ατομικές προπονήσεις, κάτι που είναι πρωτόγνωρο για τους Καναδούς. Τα δεδομένα της προπόνησης (όπως προπονητές κλπ) είναι διαφορετικά. Ένας μπαμπάς μπορεί να μπει να κάνει προπόνηση, να παίξει. Είναι περίεργο για εκείνους που εμείς έχουμε μία συνοχή. Βάζουμε τα δικά μας στοιχεία αλλά διατηρούμε και τους δικούς τους «κανόνες» μέσα από δικές μας μεθόδους. Ανταποκρίνονται πολύ καλά σε αυτό. Έχουν μαζευτεί πολλά παιδιά και έχει δημιουργηθεί και μία γυναικεία ομάδα με Ελληνίδες και μη. Σκέψου είναι 40-45 ετών. Δεν υπάρχει προπόνηση σε εσωτερικό χώρο τον χειμώνα γιατί είναι χιονισμένα όλα. Από τον Οκτώβριο κάνουμε σε κλειστό και μόλις φτιάξει ο καιρός, σε εξωτερικό Έχει και την ομορφιά του»

  • Σαν τρόπος ζωής, πως είναι εκεί; Υπάρχουν προβλήματα με το χιόνι;

«Όλα λειτουργούν κανονικά. Υπάρχει παρά πολύ χιόνι αλλά έχει και τα ωραία του. Ποτέ δεν μπλοκάρουν οι δρόμοι. Όλα είναι σε μία σειρά. Υπάρχει τρομερή οργάνωση σε όλους τους τομείς και δεν μπορείς να πας κόντρα σε νόμους κλπ. Ότι κάνεις, το πληρώνεις. Ότι κάνεις προς όφελος του κράτους, όμως, αυτό είναι δίπλα σου και σε βοηθάει. Είναι 100 χρόνια μπροστά από εμάς»

εικόνα_Viber_2022-03-24_17-43-53-104.jpg

«Είχα κλείσει στην ΑΕΚ πριν με πάρει ο ΠΑΟΚ – Δεν μετανιώνω που έφυγα από την Ελλάδα»

  • Πως ήταν η ποδοσφαιρική σου καριέρα και γενικά για να πας εκεί πως προέκυψε να πας στον Καναδά; Ήταν δύσκολη απόφαση;

«Στην 20ετή καριέρα μου, θυμάμαι που έζησα μεγάλες στιγμές στον ΠΑΟΚ. Να κερδίζουμε την Άρσεναλ και να μας περιμένει ο κόσμος. Πέντε χρόνια εκεί και ήταν μεγάλο σχολείο. Ήμουν δίπλα σε ανθρώπους που είχα σε χαρτάκια. Όπως Τουρσουνίδη, Μιχόπουλο κλπ. Ήμουν ΠΑΟΚ από μικρός. Βρέθηκα ένα καλοκαίρι κοντά στην ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς όταν ήμουν 18. Ήταν να κλείσω εκεί αλλά άργησε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Ήταν κοντά στα δικά μου τα θέλω λόγω της ιστορίας. Ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα κλείσει εκεί. Στα 18 μου πήγα στον ΠΑΟΚ. Έπαιξα σε ιστορικές ομάδες και έκανα μία μεγάλη καριέρα.

Μόλις έφτασε η ώρα της δύσης στην καριέρα μου, είπα πως δεν θέλω να ξανασχοληθώ με το ποδόσφαιρο. Έχω πάρει πρωτάθλημα σε όλες τις κατηγορίες εκτός από Super League. Ήμουν γεμάτος και είπα να μην ξανασχοληθώ. Και από το πουθενά, το 2013/14 προέκυψε να πάω σε μία σχολή προπονητικής. Δεν ήθελα να πάω στην αρχή αλλά εν τέλει πήγα απλά για να δω. Εκεί είδα την άλλη μου… ζωή. Πέταξα όλα τα ποδοσφαιρικά μου και όταν πήγα εκεί, κόλλησα με την προπονητική. Σαν μικρόβιο. Όλες μου τις σχολές τις πέρασα με την πρώτη και με υψηλούς βαθμούς. Για αυτό και ξεκίνησα νωρίς να προπονώ. Ήρθε πρόταση από τον Λαγκαδά, στη Γ’ Εθνική.

εικόνα_Viber_2022-03-24_17-43-52-204.jpg

Ήταν 15 ομάδες και οι οκτώ πέφτανε. Όταν πήγα, στο πρώτο παιχνίδι, νικήσαμε τον Ηρακλή που είχε τερματίσει πρώτος τότε και έκανε την πρώτη ήττα από εμάς. Όταν σώθηκε η ομάδα, μου έκαναν πρόταση από την Παλαιοχώρα στη Κρήτη. Κάναμε την μοναδική ήττα του Ιωνικού και με διπλό. Η ομάδα έπεσε αλλά με ψηλά το κεφάλι. Είχαμε επτά 19άρηδες και το εγχείρημα ήταν δύσκολο να παραμείνουν στην κατηγορία, όταν στον όμιλο ήταν η Προοδευτική, ο Εθνικός κλπ. Και έτσι, πήγα στη ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ. Ακόμα καλύτερη ομάδα. Φτάσαμε στα play off για να πάμε στη Β' Εθνική αλλά προέκυψε ο κορωνοϊός και εγώ είχα έρθει σε ρήξη με την διοίκηση και έφυγα.

Όταν ξεκίνησα την προπονητική, είχαμε έρθει με τους βετεράνους του ΠΑΟΚ στον Καναδά για να μας δουν. Είχαμε έρθει σχεδόν όλοι για τους ομογενής. Εγώ κράτησα κάποιες επαφές από εδώ και αυτοί συνέχισαν να παρακολουθούν τη δουλειά. Μόλις είδαν ότι έφυγα από τη ΣΥΝΚΑ, μου έστειλαν ένα μήνυμα για να μιλήσουμε. Ήξερα ότι ο συγκεκριμένος είχε φτιάξει μία ακαδημία του ΠΑΟΚ στο Μόντρεαλ. Όταν μου έκανε την πρόταση, μέσα μου σκεφτόμουν, πως είμαστε σε κορωνοϊό και είχα προτάσεις από Ατσαλένιο, Σπάρτη, Αιολικό, Ηρόδοτο.

Μπήκαμε σε μία διαδικασία συζήτησης αλλά δεν το πίστευα ότι θα μπορούσα να φύγω από την Ελλάδα. Είχα στόχο να προπονήσω Superleague 2. Ήρθαν στην Ελλάδα και ο ΠΑΟΚ με φώναξε για να μιλήσουμε. Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Ήταν απόφαση ζωής. Έχω δύο παιδιά, είχα φτιάξει την οικογένειά μου. Δεν είναι εύκολο να «παρατάς» την οικογένεια σου. Λείπουν οι φίλοι, η οικογένεια. Αλλά μετά σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις στις προπονήσεις και μπαίνεις σε έναν άλλο τρόπο ζωής. Δεν μετάνιωσα που ήρθα ούτε στιγμή»

εικόνα_Viber_2022-03-24_17-43-52-422.jpg

  • Ποιο είναι το πρότζεκτ πίσω από αυτό το εγχείρημα;

«Υπάρχει το ελληνικό στοιχείο στο Μόντρεαλ και με είχε προσεγγίσει κάποιος που ήθελε να μεταφέρει την ιδέα του ΠΑΟΚ. Στο μυαλό του το είχε ως εξής. Τα παιδιά θα παίξουν μέχρι τα 16-17. Αν στη συνέχεια δεν πάνε σε ομάδες του MLS όπως το Βανκούβερ ή τη Μόντρεαλ Ίμπακτ. Αυτό που ήθελαν είναι να υπάρχει μία διέξοδος στην Ευρώπη γιατί είναι δύσκολο ένα μικρό παιδί να παίξει σε μεγάλη ομάδα αμέσως.

 Έτσι, μπορεί αυτό το παιδί να πάει στον ΠΑΟΚ και να στελεχώσει την ομάδα του Δικεφάλου. Το κάναμε πέρσι και φέτος το καλοκαίρι ακολούθησε το βασικό στάδιο με την Κ19 και έπαιξε σε ματς. Το μόνο πρόβλημα είναι πως έχει καναδικό διαβατήριο και δεν μπορείς να έχεις κάποιο παιδί στην ακαδημία που δεν έχει την υπηκοότητα της χώρας του.

Μετά τα 16, λοιπόν, αν έχει ευρωπαϊκό διαβατήριο, να δουλεύει στον ΠΑΟΚ. Το συγκεκριμένο παιδί ενσωματώθηκε στην ομάδα της Μόντρεαλ Ίμπακτ, στην Κ23. Το έχουμε πει πάντως πως αν δεν μπει στην πρώτη ομάδα, θα τον στείλουμε στην Ευρώπη. Τα έβαλα κάτω, τα συζήτησα και σκέφτηκα όλες τις προοπτικές. Στόχος μου ήταν να δουλέψω στον εξωτερικό. Όσο και να θέλουμε να κάνουμε πράγματα στην Ελλάδα, υπάρχει ανακύκλωση»

εικόνα_Viber_2022-03-24_17-43-52-652.jpg

«Δεν δίνεται χώρος στους νέους προπονητές στην Ελλάδα – Γίνεται επένδυση στο ποδόσφαιρο της Αμερικής»

  • Τι εννοείς ανακύκλωση;

«Ας πούμε, αν υπήρχε ο Πλατανιάς και ήταν να επιλέξει ανάμεσα σε εμένα και τον Παράσχο που είναι μεγάλος σε ηλικία, τον οποίο και σέβομαι πάρα πολύ, η πρώτη επιλογή θα ήταν εκείνος και μετά εγώ. Γιατί εγώ δεν έχω εμπειρία και η λύση του Παράσχου είναι δεδομένη. Αυτή η ανακύκλωση δεν μου αρέσει. Εγώ θέλω να δίνουν χώρο σε νέα παιδιά. Θα υπάρχουν προπονητές που είναι αξιόλογοι και έχουν εμπειρία αλλά θα πρέπει να δίνεις κίνητρο και νέους προπονητές.

Στη Super League, μόνο ο Γιαννίκης και ο Αμπασκάλ ήταν νεότεροι σε ηλικία και πήραν ευκαιρίες. Το κάνει ο ΠΑΣ Γιάννινα ας πούμε πλέον και του βγαίνει. Αν το κάνουν άλλες 4-5 ομάδες στην Α’ Εθνική και δεν θα έμπαινα στην διαδικασία να φύγω. Αλλά δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει κίνητρο να συνεχίσεις και να παλέψεις και πιστεύω πως νέα παιδιά δεν θα βρουν ποτέ στην πρώτη γραμμή μέχρι τα 50 του. Μόνο αν κάτσει με κάποιον γνωστό προπονητή. Έχω επενδύσει στις σχολές κοντά στις 10 χιλιάδες ευρώ. Πως θα τα πάρω πίσω στην Ελλάδα που δεν υπάρχει συνέπεια. Εδώ, στον Καναδά, τα πήρα σε δύο μήνες. Δεν παίζω το κεφάλι μου σε κάθε αγωνιστική. Έχω τον χρόνο να κάνω πράγματα και να μάθω.

Μας δίνει κίνητρο αυτό γιατί είχαν κλείσει οι ακαδημίες και μπορούμε να δουλέψουμε με αρκετά παιδιά. Υπάρχει απήχηση και αυτό είναι το ωραίο. Μεγαλώνουμε μέρα με τη μέρα. Όσο για την πληρωμή, για να μπει κάποιος πληρώνει με την κάρτα απευθείας μέσω ίντερνετ την ώρα που κλείνει την προπόνηση. Δεν υπάρχει το «θα». Όλα είναι προπληρωμένα και τα λεφτά είναι στη τσέπη μας. Επίσης όλοι είναι κάρτες και όχι μετρητά. Μόνο εγώ τα κρατάω (γέλια). Είναι η ελληνική συνήθεια»

εικόνα_Viber_2022-03-24_17-43-52-856.jpg

  • Το ποδόσφαιρο πόσο έχει εξελιχθεί εκεί στον Καναδά;

«Έχουν πιο ανεπτυγμένα αθλήματα. Το χόκεϊ ας πούμε ή το φούτμπολ (ράγκμπι) ή το μπέιζμπολ ενώ οι Τορόντο Ράπτερς έχουν φέρει και το NBA στο προσκήνιο. Το ποδόσφαιρο ερχόταν ως 5ο άθλημα. Ωστόσο, πέρσι, τα κορίτσια στο ποδόσφαιρο είναι σε άλλο επίπεδο και πήραν το χρυσό μετάλλιο. Έτσι όλοι άρχισαν να στρέφονται προς τα εκεί και με τον Αλφόνσο Ντέιβις το ακολουθούν περισσότερο. Όλοι είναι σε μία φάση που ρίχνουν εκεί το βάρος. Νιώθω ευλογημένος που είμαι στην αρχή αυτής της στιγμής.

Επενδύουν αρκετοί. Ο Μπέκαμ με την Ίντερ Μαϊάμι. Επίσης έχουν έρθει μεγάλοι παίκτες όπως ο Ντρογκμπά στην ομάδα του Μόντρεαλ ή ο Ιμπραϊμοβιτς με τους Γκάλαξι ή οι Βίγια-Λάμπαρντ για Νιού Γιορκ. Επίσης, το καλό είναι πως τα παιδιά έχουν πολύ ταλέντο. Πάρα πολύ αλλά δεν τους δίνεται η δυνατότητα να το βελτιώσουν λόγω του ότι δεν υπάρχει εξέλιξη. Βλέπουν άμεση βελτίωση σε εμάς και για αυτό έρχονται. Με χαροποιεί πολύ αυτό.

Όταν στρώσουν τα πράγματα βέβαια, γιατί έχουμε μεγάλη εξέλιξη, να έρχονται και άλλοι προπονητές. Η ανταπόκριση είναι περισσότερη από ότι περίμενα. Με έχουν πλησιάσει με άνθρωποι από την Εθνική Καναδά επειδή έχω δίπλωμα της UEFA Α’. Θέλουν να με αξιοποιήσουν στην εθνική ομάδα και αυτό δείχνει πως η δουλειά μου ανταποδίδει. Δεν έχω μετανιώσει ούτε στιγμή που ήρθα εδώ. Ούτε μία. Αν έχουμε ανάλογη συνέχεια, θα κάνουμε μεγάλα πράγματα. Ο κόσμος εδώ έχει πάθος για αυτό και βλέπουμε μεγάλα ταλέντα. Ήδη μιλάμε να στείλουμε δύο άτομα στον ΠΑΟΚ»

  • Πως βλέπουν στον ΠΑΟΚ το ταλέντο που θέλετε να στείλετε;

«Έχουμε κάμερες μέσα στα γήπεδα και μπορώ να στείλω τα βίντεο στους ανθρώπους της ομάδας και να δουν τα παιδιά. Είναι τόσο μπροστά η τεχνολογία και φαίνεται η εξέλιξη. Ο ΠΑΟΚ το στηρίζει και είναι πολύ καλό. Επενδύουν εδώ γιατί μας πιστεύουν και θέλουμε να είμαστε αντάξιοι σε αυτό που περιμένουν. Σίγουρα, αν πετύχει αυτό το εγχείρημα εδώ, θα προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε σε άλλες περιοχές της Αμερικής. Πάντα με βάση το Μόντρεαλ βέβαια

  • Σου λείπει η Ελλάδα;

«Υπάρχει νοσταλγία για την Ελλάδα. Είναι πανέμορφη χώρα και θα έρθω τον Ιούνιο αλλά πρέπει να κάνεις και πράγματα που σε γεμίζουν. Χωρίς να είναι φιλοχρήματος. Να σε γεμίζει ηθικά και οικονομικά για να λειτουργείς ανάλογα. Να έχεις κάθε μέρα κίνητρο για να κάνεις πράγματα.»

«Ευλογημένοι που κάναμε το παιχνίδι επάγγελμα – Πανηγυρίσαμε τις προκρίσεις του ΠΑΟΚ»

  • Παρακολουθείς το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Παρακολουθώ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βλέπω τις εξελίξεις υπάρχουν και μακάρι να είναι προς το καλύτερο αλλά κάποιοι δεν θέλουν να το αφήσουν να πάει μπροστά και είναι κρίμα για υπάρχει ταλέντο. Θεωρώ ότι δύσκολα θα αλλάξουν πράγματα. Πάντα θα μαλώνουν μεταξύ τους δίχως λύσεις και όλα θα είναι εις βάρος του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Και για αυτούς που το αγαπούν. Εμείς είμαστε ευλογημένοι που κάναμε το παιχνίδι, επάγγελμα. Πληρώνομαι για κάτι που αγαπάω. Δεν καταλαβαίνω πως περνάει η ώρα. Δεν σε αφήνουν στην Ελλάδα να το χαρείς. Γιατί όταν περνούν οι μήνες και δεν έχεις έσοδα, μπαίνουν ερωτηματικά που δεν θα ήθελες να μπουν. Κάνουν κακό σε αυτούς που αγαπούν το ποδόσφαιρο. Η εικόνα της Εθνικής τα λέει όλα. Είναι ο καθρέφτης μας»

  • Για την ευρωπαϊκή επιτυχία του ΠΑΟΚ;

«Θυμάμαι ότι την ώρα που έπαιζε με τη Μίντιλαντ, είχαμε προπόνηση. Έχουμε πέντε τηλεοράσεις στον χώρο και προσπάθησα να βλέπω λίγο. Δεν σου κρύβω, ότι στην διαδικασία των πέναλτι, πρέπει να έδωσα δέκα break στα παιδιά (γέλια). Ήταν τρομερή στιγμή και το χαρήκαμε όλοι στην ακαδημία. Και με τη Γάνδη ήταν ιστορική πρόκριση και το πανηγυρίσαμε ανάλογα. Πιστεύω ότι θα πάει ψηλά. Έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και η ομάδα πατάει καλά. Τον παρακολουθούμε πάντα εδώ»

  • Για την πρόκριση του Καναδά στο Μουντιάλ μετά από το 1986;

«Βλέπω από τις ομάδες του Καναδά (παρακολούθησα 5 παιχνίδια MLS συν ένα τελικό κυπέλλου Καναδά) από παιδιά που εκπαιδεύονται σε εμάς και ανήκουν σε ομάδες του MLS. Βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο πλέον και αρχίζει ο κόσμος να το βλέπει πολύ διαφορετικά, (κερδίζει σιγά σιγά έδαφος ανάμεσα σε αλλά αθλήματα χόκεϊ μπάσκετ και φούτμπολ μπέιζμπολ). Αυτή η πρόκριση, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη, όπως και η διοργάνωση του Μουντιάλ του 2026 που θα γίνει στη Βόρεια Αμερική (Καναδά - Μεξικό - Αμερική) θα σημάνει την καταξίωση του ποδοσφαίρου ως άθλημα. Πλέον με πιο σταθερές βάσεις σε όλη τη Βόρεια Αμερική και πιο συγκεκριμένα στο Καναδά»

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0