Από τους έμπειρους ποδοσφαιριστές της Βέροιας στην προσπάθεια της για επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια. Ο Αντώνης Καπνίδης μίλησε αποκλειστικά στο BN Sports για τη φετινή μάχη του ελληνικού συλλόγου προς την άνοδο ενώ μοιράστηκε όσα έζησε στην πορεία του μέχρι σήμερα.
Συνέντευξη στον Νότη Χάλαρη
Είναι εκ των φαβορί για την άνοδο στη Super League 1. Η Βέροια μπορεί να ηττήθηκε με το βαρύ 5-2 από την Αναγέννηση Καρδίτσας και να μπήκε φωτιά στην κορυφή της Superleague 2, όμως παραμένει ως η ομάδα που άπαντες περιμένουν να δουν να επιστρέφει. Το ρόστερ αποτελείται από πολύ έμπειρους ποδοσφαιριστές που ξέρουν πως να φτάσουν τον ελληνικό σύλλογο στην κορυφή της κατηγορίας.
Ένας από αυτούς, είναι αναμφίβολα ο Αντώνης Καπνίδης. Ο 29χρονος επιθετικός έχει αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο αλλά και στο εξωτερικό, αποτελώντας μία περίπτωση που η Βέροια επενδύει αρκετά πάνω του. Τον Γενάρη άφησε τη Λιθουανία για να επιστρέψει στη χώρα μας και πλέον είναι από τα πρώτα «βιολιά» του Παύλου Δερμιτζάκη.
Ο ίδιος, ανοίχτηκε και μοιράστηκε αποκλειστικά στο BN Sports όλες τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα στην καριέρα του αλλά και την πορεία του με τη Βέροια. Ο λόγος που επέστρεψε, η παρουσία του στον Άρη και οι αναμνήσεις που ποτέ δεν θα ξεχάσει στη ζωή του.
Αναλυτικά είπε:
- Ποιες είναι οι πρώτες σου εμπειρίες με τη Βέροια;
«Είναι μία πολύ ωραία πόλη και κόντρα στη Θεσσαλονίκη όπου και κατάγομαι. Είναι πολύ οργανωμένη ομάδα κιόλας και συνδυάζονται όλα εξαιρετικά»
- Τι βρήκες αλλά και τι σου έκανε εντύπωση στην ομάδα της Βέροιας;
«Βρήκα ένα εξαιρετικό κλίμα και ταυτόχρονα με υποδέχτηκαν πολύ ωραία. Οργανωμένος σύλλογος με όρεξη και στόχο για διάκριση, κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ»
- Ήταν εύκολη η απόφαση να πάρεις μεταγραφή στη Βέροια και γιατί;
«Ναι ήταν. Έπαιξε μεγάλο ρόλο πως είναι μία ομάδα που πρωταγωνιστεί και είναι συνεπής. Παράλληλα, είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία χρόνια ήμουν μακριά από την οικογένειά μου. Μόλις είδα την πρόταση της Βέροιας είπα αμέσως ναι»
- Στη Λιθουανία όπου έπαιξες για έξι μήνες, ποιες διαφορές εντόπισες με το ελληνικό πρωτάθλημα;
«Είναι μία χώρα η οποία συνεχώς αναπτύσσεται και θέλει να φτιάξει το ποδόσφαιρό της. Εκεί οι κανόνες και οι ορισμοί ισχύουν σε οποιοδήποτε τομέα σε αντίθεση με την Ελλάδα. Πολλές φορές βλέπουμε πως οι τιμωρίες και οι αποφάσεις καθυστερούν πολύ για να γίνουν, σύμφωνα με το πως συμφέρει τον καθένα. Εκεί είναι πολύ πιο τυπικοί. Είναι ένα πρωτάθλημα που είναι μεταξύ Α’ και Β’ Εθνική σε δυναμικότητα αλλά είναι τελείως διαφορετικό στο θέμα των γηπέδων. Παίζουν σε άλλα στάδια τον χειμώνα και σε άλλα το καλοκαίρι. Δηλαδή κλειστά και ανοιχτά ανάλογα τον καιρό»
- Πως κατέληξες στη Λιθουανία;
«Είχα κάνει μία πολύ καλή σεζόν με την Ξάνθη και επειδή καθυστερούσαν οι αλλαγές στα διοικητικά και επειδή η Superleague 2 καθυστερεί πολύ στο πότε θα υπάρξουν οι εξελίξεις, αποφάσισα να φύγω. Ο ατζέντης μου βρήκε την ευκαιρία της Λιθουανίας και έτσι πήρα την απόφαση να φύγω. Ήταν μία ομάδα που έπαιζε στα προκριματικά του Europa Conference League και έκανε και πρωταθλητισμό»
- Τώρα που επέστρεψες στη Βέροια, πόσο σημαντική είναι η εμπειρία σου για να βοηθήσεις την ομάδα να επιστρέψει στη Β’ Εθνική;
«Σίγουρα είναι και η εμπειρία να προσαρμόζεσαι σε διαφορετικές παραστάσεις. Αυτό με βοηθάει να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες. Γενικότερα, όταν βλέπεις κάτι διαφορετικό στο ποδόσφαιρο, σε κάνει και πιο ώριμο ως άνθρωπο»
- Με τη Ξάνθη έφτασες κοντά στην άνοδο αλλά στα μπαράζ δεν τα καταφέρατε. Είναι κάτι που έχει ως οδηγό για να μην επαναληφθεί με τη Βέροια;
«Χάσαμε τις τελευταίες αγωνιστικές την απευθείας άνοδο και απέναντι στον Παναιτωλικό χάσαμε στο τελευταίο πεντάλεπτο με ένα πέναλτι. Είμαστε από τις μόνες χώρες που μετρούσε το εκτός έδρας γκολ για ματς ανόδου. Για εμένα ήταν και άδικο το πέναλτι. Σίγουρα, υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία με αυτό. Παρόμοια κατάσταση είχα ζήσει και με τον Άρη φυσικά. Δεν θέλουμε σαν Βέροια να φτάσουμε στα μπαράζ αλλά σε απευθείας άνοδος. Να μην χρειάζεται να παίξουμε με ομάδα της πρώτης κατηγορίας»
- Συμφωνείς με τον τρόπο που έχει σχηματιστεί η Superleague 2;
«Για εμένα πιστεύω πως θα έπρεπε να υπήρχε ένα όμιλος με λιγότερες ομάδες και αυτό φαίνεται από το πως μπορούν να σταθούν μερικοί σύλλογοι. Είτε οικονομικά, είτε αγωνιστικά. Ακόμα και στις συνθήκες φαίνεται. Από την άλλη πλευρά είμαι υπέρ της δημιουργίας Β’ ομάδων. Μπορεί για κάποιους να μοιάζουν ως «ρυθμιστές» ανάλογα με το ποιο παιχνίδι εκτιμάνε να χτυπήσουν περισσότερο. Εμάς δεν μας επηρεάζει αυτό φυσικά. Από την άλλη, βοηθάνε τους νέους παίκτες να εξελιχθούν και να μπουν στο επαγγελματικό επίπεδο πιο σωστά. Οπότε, αν θα μπορούσαν να συνδυάσουν αυτό με λιγότερες ομάδες και έναν όμιλο, θα ήταν το καλύτερο. Τώρα, στο θέμα της ανόδου είναι άδικο να παλεύουν μία ολόκληρη σεζόν οι σύλλογοι για να ανέβει απευθείας μόλις ένας και ο άλλος μπαράζ. Θα έπρεπε αυτοί που πρωταγωνιστούν να ανεβαίνουν κατευθείαν, όπως από τη μεγαλύτερη κατηγορία, να πέφτουν κατηγορία. Να μην δίνεται αυτή η δεύτερη ευκαιρία στα μπαράζ»
- Προσωπικά για εσένα, έχεις περάσει από αρκετές ομάδες στην Ελλάδα. Με ποια δέθηκες παραπάνω;
«Με την ομάδα του Άρη θα έλεγα. Γιατί πέρασα πολλά και έμεινα τα περισσότερα χρόνια στην καριέρα μου εκεί. Είχαμε ανόδους, επιτυχίες αλλά και αποτυχίες. Κάθε χρονιά, βέβαια είναι διαφορετική. Σίγουρα θες να πρωταγωνιστείς όπου πηγαίνεις»
- Δυσκολότερος αντίπαλος μέχρι στιγμής στην καριέρα σου;
«Ο Ολυμπιακός στο κύπελλο βέβαια τη σεζόν 2016/17 όταν ήμουν Άρη. Δεν χρειάζεται να πω γιατί νομίζω. Είναι από τις κορυφαίες ομάδες και μας δυσκόλεψε αρκετά τότε»
- Γενικά οι στόχοι σου ποιοι είναι;
«Θέλω να έχω μία άνοδο με τη Βέροια και να βοηθήσω με τον καλύτερο τρόπο εδώ. Να είμαι υγιής και οι πράξεις να με οδηγήσουν για το που θα αγωνίζομαι»
- Για την εμπιστοσύνη στους Έλληνες ποδοσφαιριστές, ποια είναι η γνώμη σου; Υπάρχει ή όχι;
«Πιστεύω πως πολλές ομάδες θέλουν να δικαιολογήσουν τα έξοδα στις μεταγραφές, οπότε τους Έλληνες παίκτες τους έχουν δεδομένους. Δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να προσφέρουν το ίδιο ή παραπάνω. Όταν δίνουν εμπειρίες σε νεότερους παίκτες, μπορούν να αποδειχθούν μεγάλες επενδύσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον και να δοθεί η ευκαιρία την κατάλληλη στιγμή. Επίσης, να μην χρησιμοποιούν τους Έλληνες παίκτες ως δικαιολογία για τα αποτελέσματα. Σίγουρα κάνουνε λάθη, δεν υπάρχουν οι σωστές υποδομές για να είναι πιο έτοιμοι. Ταλέντο υπάρχει πολύ και αυτό φαίνεται από τις επιτυχίες στο εξωτερικό όπως ο Μανωλάς»