Ο Γενικός γραμματέας του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Χρήστος Κυριζάκης μίλησε αποκλειστικά στο BN Sports, αναφορικά με τα τμήματα της ομάδας αλλά το φλέγον ζήτημα του γηπέδου.
Συνέντευξη στον Γιώργο Ζαχαρίου
Σε μια περίοδο κατά την οποία τα τμήματα του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού ανθίζουν μιας και οι επιτυχίες διαδέχονται η μια την άλλη, με ευρωπαϊκές πορείες στο βόλεϊ αλλά και με τη σύσταση νέων τμημάτων, οι φίλαθλοι της ομάδας μόνο υπερηφάνεια θα μπορούν να νιώθουν. Πλέον αρκετοί είναι οι αθλητές που αποφασίζουν να αγωνιστούν με την πράσινη φανέλα και να γίνουν κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου.
Ο Γενικός γραμματέας του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, Χρήστος Κυριζάκης, μιλάει αποκλειστικά στο BN Sports, για τις επιτυχίες του συλλόγου, του στόχους και τις φιλοδοξίες του μέλλοντος αλλά και τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στις τάξεις του ερασιτέχνη κατ’ αρχήν για το γήπεδο στις 30 Μαρτίου αλλά και για τη σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου στα μέσα Μαΐου.
Τα περισσότερα από τα τμήματα του ερασιτέχνη, έχουν γνωρίσει και πάλι μια άνθιση, μετά από χρόνια, όπως αυτά του βόλεϊ ανδρών και γυναικών, και το μπάσκετ γυναικών. Ποια η συνταγή της επιτυχίας, που έχει οδηγήσει στην «αναγέννηση» αυτή;
«Οι επιτυχίες που έχουν έλθει στα ομαδικά αθλήματα που αναφέρεστε, είναι συνδυασμός μιας σειράς θετικών δράσεων, πράξεων και ενεργειών. Παραλάβαμε από τη διοίκηση Γιαννακόπουλου ένα υγιές σωματείο χωρίς πολλά χρέη και οφειλές και στελεχωμένα τα συγκεκριμένα τμήματα με καλό υλικό.
Το πρώτο μας μέλημα ως διοίκηση ήταν να κρατήσουμε το υλικό αυτό και κυρίως τους ανθρώπους που έτρεχαν τα τμήματα αυτά. Από εκεί και πέρα σκοπεύουμε ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα να τα ενισχύσουμε, ώστε να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν και να κάνουν πρωταθλητισμό.
Φυσικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τα εγγεγραμμένα μέλη, αλλά και τους χορηγούς που μας στήριξαν οικονομικά. Έγιναν λάθη και μάλιστα πολλά, αλλά ας μην ξεχνάμε πως ελάχιστα άτομα από το υφιστάμενο Διοικητικό συμβούλιο, είχαν προγενέστερο βίο ή εμπειρία σε διοικητικά θέματα αθλητικών σωματείων. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως είχαν μεγάλη αγάπη και ανιδιοτελή κίνητρα για να δουλέψουν για τον Σύλλογο.
Προσωπικά έτρεχα από το γυναικείο τμήμα βόλεϊ στις προπονήσεις του γυναικείου τμήματος ποδοσφαίρου, για να βρίσκομαι δίπλα στις αθλήτριες που τα υπηρετούν. Συνεχίζουμε με αμείωτη όρεξη και αγάπη».
Πριν τέσσερα χρόνια ο σύλλογος πήρε μια σημαντική απόφαση να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό τμήμα, αυτό του μπάσκετ με αμαξίδιο για Α.Μ.Ε.Α. Πόσο σημαντική είναι η προσθήκη τέτοιων τμημάτων για τον αθλητισμό στην Ελλάδα; Ποιο το μήνυμα της σύστασης του;
«Είναι πράγματι πολύ σημαντική και συνάμα συγκινητική η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων του Συλλόγου ώστε να συσταθούν ομάδες και τμήματα ΑΜΕΑ σε μια εποχή προβληματική σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, όπου η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια ποδοπατούνται και βάλλονται πανταχόθεν. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον πρωτομάστορα τους εγχειρήματος αυτού, τον Άγγελο Σκλαβουνάκη καθώς και σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες μας που πέρα των μαχών στους στίβους της ζωής, κάνουν πρωταθλητισμό και εντός των αγωνιστικών χώρων!».
Θα θέλατε να μας πείτε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός;
«Τα προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Προβλήματα όπως η έλλειψη χώρων προπόνησης και άθλησης εντός των εγκαταστάσεων του γηπέδου της Λεωφόρου, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα να αισθάνονται ως «πρόσφυγες» εντός της Αττικής. Παράλληλα ακόμη βρισκόμαστε σε αναζήτηση χώρου στέγασης του τμήματος της ρυθμικής γυμναστικής.
Υπάρχουν επίσης προβλήματα όπως η ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική ευρωστία και στήριξη που θα επιθυμούσαμε να έχουμε από επιφανείς Παναθηναϊκούς που αγαπούν όσο και εμείς τα τμήματα του Ερασιτέχνη, αλλά και η αδιαφορία μεγάλων τηλεοπτικών αθλητικών καναλιών και της κρατικής τηλεόρασης να καλύψουν τα πρωταθλήματα των τμημάτων εκείνων που προάγουν τον υγιή αθλητισμό. Τέλος ένα από τα προβλήματα είναι η αδυναμία μας να καταφέρουμε να πρωταγωνιστούν στο σύνολό τους τα τμήματα μας, όπως αυτό του πόλο».
Ποιοι οι στόχοι που έχει θέσει από εδώ και πέρα ο Ερασιτέχνης; Θα δούμε κάποιο νέο τμήμα;
«Επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, πάντα έχουμε ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των υφισταμένων τμημάτων, με στελέχωση από περισσότερα νέα παιδιά, αλλά και τη δημιουργία νέων που προβλέπονται και από το καταστατικό μας. Είμαστε υπερήφανοι για τη σύσταση και λειτουργία του τμήματος γυναικείου ποδοσφαίρου, ενώ έχουν δρομολογηθεί ενέργειες σύστασης για τμήματα όπως αυτό της καλλιτεχνικής κολύμβησης και της ρυθμικής γυμναστικής».
Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για το νεοσύστατο τμήμα γυναικείου ποδοσφαίρου ;
«To γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου αποφασίσαμε να το ξεκινήσουμε από τα χαμηλά ώστε να ανεβαίνουμε κατηγορίες μέσω των αγωνιστικών μας υποχρεώσεων και όχι ακολουθώντας πρακτικές εξαγοράς ΑΦΜ ή συνένωσης με άλλες ομάδες της Αττικής. Έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ αξιόμαχο σύνολο, το οποίο προελαύνει αήττητο στον όμιλό του.
Επιπλέον έχουμε σχέδια και για το μέλλον του τμήματος αυτού, ώστε να το δούμε κάποια στιγμή να κατακτάει τίτλους στην Ελλάδα και γιατί όχι και στην Ευρώπη. Φάρος οι φετινές εμφανίσεις στο Challenge Cup από το ανδρικό τμήμα βόλεϊ αλλά και τις ευρωπαϊκές εμφανίσεις του γυναικείου τμήματος και φυσικά τα 6 ευρωπαϊκά της ομάδας μπάσκετ των ανδρών, της οποία δηλώνω υποστηρικτής παιδιόθεν!».
Να συνεχίσουμε με ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα για τον σύλλογο και τα εκατομμύρια υποστηρικτών του. Αυτό του γηπέδου. Ποιες εξελίξεις θα πρέπει να περιμένουμε;
«Καλό θα είναι να μην βιαστούν άπαντες να λάβουν τις αποφάσεις τους πριν να δουν την τελική σύμβαση και πριν να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Εμείς ως μέλη του Δ.Σ. δεν έχουμε ακόμη την ευχέρεια να την μελετήσουμε ενδελεχώς μιας και την αναμένουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα όποια αναπάντητα ερωτήματα που έχουν ανακύψει όλον αυτόν τον καιρό από την πλειοψηφία των φιλάθλων - μελών μας».
Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα κερδίζει για 49 χρόνια το 15% των εσόδων από τα εισιτήρια και τις διαφημίσεις στο γήπεδο του Βοτανικού, προς εξυπηρέτηση των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Πιστεύετε είναι συμφέρουσα για το σύλλογο αυτή η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή;
«Για το τι είναι πιο συμφέρον για τον Ερασιτέχνη, ακόμη και αυτό χρήζει συζήτησης. Οφείλουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντά του και κατ’ επέκταση του Παναθηναϊκού συνολικά, και θα πράξουμε με γνώμονα αυτό και μόνον αυτό, κρατώντας απόσταση από πολιτικές σκοπιμότητες και πρακτικές. Φυσικά στο τέλος θα σεβαστούμε και την ετυμηγορία της πλειοψηφίας των μελών της γενικής συνέλευσης, όμως θα πρέπει να είμαστε και σε ετοιμότητα για την περίπτωση που η έκβαση θα είναι αρνητική αναφορικά με τη διπλή ανάπλαση.
Κατά την άποψη μου, μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η επαναδιαπραγμάτευση το ιδιοκτησιακού και των περίφημων 49 χρόνων. Ακόμη μια προσωπική πρόταση είναι αυτή της επανεξέτασης των παλαιών σχεδίων αναπαλαίωσης/ανάπτυξης της Λεωφόρου, με απώτερο στόχο την εξεύρεση κονδυλίων, χορηγών τραπεζών. Όλα θα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων και εγώ προσωπικά είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε επίσημη και τεκμηριωμένη πρόταση τεθεί υπόψιν του νέου Δ.Σ, αν προκύψει στις επικείμενες εκλογές του Ερασιτέχνη».
Να κλείσουμε με την προσωπική σας, άποψη- επιθυμία. Βοτανικός ή Λεωφόρος; Και γιατί;
«Tο συναισθηματικό κομμάτι της Λεωφόρου και το δέσιμο με το υφιστάμενο γήπεδο, μας αγγίζει άπαντες και φυσικά είναι πολύ δύσκολο να την αποχωριστούμε. Τη στιγμή μάλιστα που για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Βοτανικού θα όφειλαν οι αντισυμβαλλόμενοι να μας παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις του γηπέδου, όπως έπραξε η Δημόσια Διοίκηση με τα γήπεδα άλλων συλλόγων όπως αυτά του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Άρη».