Η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να εκλεγεί στο ΔΣ της ΕΟΚ, Άννυ Κωνσταντινίδου, μιλά στο BN Sports για την επόμενη ημέρα του ελληνικού μπάσκετ.
Έπρεπε να φτάσουμε στο 2021 για να δούμε μία γυναίκα να εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Δεν πρόκειται φυσικά για μια οποιαδήποτε γυναίκα. Η Άννυ Κωνσταντινίδου έσπασε αυτό φράγμα. Ο «θηλυκός Γκάλης» ή η «Magic Annie», όπως ήταν γνωστή κατά τη διάρκεια της καριέρας της, έχει ταυτιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό με την ομάδα του Σπόρτιγκ, όπου και αγωνίστηκε από το 1983 μέχρι και το 1993, μετρώντας 10 πρω ταθλήματα και 6 κύπελλα Ελλάδος. Ακόμα εκπροσώπησε το εθνόσημο για 17 έτη, ούσα μάλιστα και αρχηγός της Εθνικής Ομάδας επί μία οκταετία.
Πέρα από το αθλητικό κομμάτι, το οποίο γνωρίζει αναμβίφολα πάρα πολύ καλά, η κ. Κωνσταντινίδου έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στην Αθλητική Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ, αλλά και μεταπτυχιακό πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο της Ιντιανάπολις, συνδυάζοντας ένα πακέτο γνώσεων που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στην ΕΟΚ. Εξάλλου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν η venue manager στο σοφτ μπολ, διαθέτει δηλαδή εμπειρία από διοργανώσεις πολύ υψηλού κύρους.
Το BN Sports επικοινώνησε μαζί της, προκειμένου να καταγράψει τα πρώτα της αισθήματα και τις πρώτες της σκέψεις μετά από αυτή την εκλογή.
- Πως αισθάνεστε που γίνατε η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στο ΔΣ της ΕΟΚ;
«Μπορώ να πω ότι αισθάνομαι χαρά και σίγουρα αυτή η εκλογή φέρει μια ευθύνη, όχι μόνο για το μπάσκετ γενικά, αλλά για το μπάσκετ γυναικών πιο πολύ τι πρέπει να γίνει εκεί».
- Γιατί πιστεύετε ότι χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες για να δουμε μία γυναίκα στο ΔΣ της ΕΟΚ και γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν καν υποψηφιότητες γυναικών;
«Τι να σας πω τώρα;Νομίζω ότι υπήρχε μια κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε. Η διοίκηση της ΕΟΚ ήταν αυτή που ήταν εδώ και πολλά χρόνια, δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι κοιτάμε μπροστά και πραγματικά είναι μια καινούργια μέρα γενικότερα για το μπάσκετ».
- Αναφέρατε ήδη το κομμάτι του γυναικείου μπάσκετ; Θα είναι αυτό πρώτη σας προτεραιότητα;
«Πιστεύω ότι για όλη την ομάδα του “Δώσε Πάσα” που είμαστε τώρα και στην ΕΟΚ το κομμάτι του μπάσκετ γυναικών θα είναι μία προτεραιότητα. Όσον αφορά τη δική μου συμμετοχή, θα είναι όντως το πρώτο μέλημα να προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε το μπάσκετ γυναικών και να πάει εκεί που του αξίζει και εκεί που πρέπει βασικά».
- Τι να περιμένουμε από τον κ. Λιόλιο τώρα που αναλαμβάνει χρέη προέδρου στην Ομοσπονδία;
«Πολλή δουλειά, αυτό είναι το σίγουρο. Έχει ένα όραμα. Βάζει στόχους. Θεωρώ ότι όλη η ομάδα, με σκληρή δουλειά θα ανταπεξέλθει σε αυτά που έχουμε πει».
- Όταν είχατε ανακοινώσει την υποψηφιότητά σας είχατε αναφέρει ότι σκοπεύετε να κάνετε την Ομοσπονδιά πιο τεχνοκρατική; Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
«Σημαίνει ότι άνθρωποι, τόσο τεχνοκράτες, όσο και του αθλήματος, γιατί ο κόσμος έχει διαχωρίσει αυτά τα δύο, ενώ πιστεύω κατά την ταπεινή μου άποψη ότι δεν θα έπρεπε, γιατί μπορείς να είσαι και αθλητής και τεχνοκράτης, θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτά που στοχεύουμε. Οι τεχνοκράτες είναι εκεί για να μπορούν ο καθένας από το πόστο του και αυτό που μπορεί να κάνει, να προσφέρει στο άθλημα».
- Το κομμάτι των Εθνικών Ομάδων είναι φυσικά πολύ σημαντικό. Να περιμένουμε αλλαγές εκεί σύντομα;
«Αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη μέρα μετά τις εκλογές. Θεωρώ ότι όλα αυτά, και ο πρόεδρος και το συμβούλιο, θα τα βάλουν σε μια σειρά και όταν έρθει ώρα θα μάθει ο κόσμος, όλος αυτός που αγαπάει το μπάσκετ, τι θα γίνει και με τις Εθνικής Ομάδες».
Βασιλική Καραμούζα
www.bnsports.gr