Ο Γιάννης Δάρας, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS), μίλησε στο ΒΝ Sports και αναφέρθηκε στους περιορισμούς των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2021 του Τόκιο.
Έντονες είναι οι συζητήσεις που έχουν προκληθεί γύρω από το ζήτημα των περιορισμών που ήρθαν στο προσκήνιο και αφορούν τους δημοσιογράφους που θα αναλάβουν την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων στα στάδια του Τόκιο.
Ο Γιάννης Δάρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το σύνολο των κανονισμών, έγινε γνωστό στις 2 Ιουλίου, μέσω του διαδικτυακού forum που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 97 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμια Ομοσπονδίας Αθλητικών Συντακτών με έδρα το Μιλάνο. Σε αυτό, ήταν επικεφαλής ο Giani Merlo και κλήθηκαν να μιλήσουν Διευθυντές από τα μεγαλύτερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από όλο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης καταγράφηκε ένας αριθμός προβλημάτων από όλες τις πλευρές του πλανήτη, ενώ αναφέρθηκαν και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν και έχουν αναγγείλει οι διοργανωτές».
Τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτοί οι κανονισμοί;
«Εκεί υπάρχουν δεδομένα προβλήματα. Αρχικά, όσοι παρευρεθούν θα μείνουν 3 μέρες σε καραντίνα. Έπειτα για 14 μέρες δεν μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα, παρά μόνο στα συγκεκριμένα μέρη που έχουν δηλώσει νωρίτερα, είτε αφορά αγώνισμα είτε εστιατόριο. Μόνο μετά τις δύο εβδομάδες από την άφιξή τους μπορούν να κινηθούν πιο ελεύθερα, να πάνε σε ένα μουσείο ή οπουδήποτε αλλού».
Όσον αφορά τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που προκάλεσαν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις;
«Πρέπει να έχεις το GPS στο κινητό ανοιχτό και σε παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή για το που πηγαίνεις. Ακόμη, έχεις το λεγόμενο 15λεπτό. Από την στιγμή που θα φύγεις από το ξενοδοχείο ή θα μετακινηθείς, έχεις ένα τέταρτο για να πας έστω να φας. Σε περίπτωση που έχει ουρά και χάσεις το χρονικό όριο, έχουν τη δυνατότητα να σου αφαιρέσουν τη διαπίστευση και να σε στείλουν πίσω».
Δεδομένου των αποστάσεων μεταξύ των πιθανών σημείων μετακίνησης πόσο εντάσσεται κάτι τέτοιο στα όρια του λογικού;
«Τίποτα δεν είναι λογικό από όλα αυτά! Το ανεπίσημο, επίσης, είναι ότι τους παροτρύνουν να φύγουν από τα πιο οικονομικά ξενοδοχεία και να διαμείνουν σε ορισμένα πιο ακριβά που είναι ελεγχόμενα και υπάρχουν καλύτερα μέτρα προστασίας. Ή ακόμη δεν θα υπάρχουν Μέσα δημόσιας συγκοινωνίας, αλλά η μετακίνηση θα γίνεται αποκλειστικά με προ- κράτηση κάποιου ταξί, αυτοκινήτου κτλ.
Γενικότερα μετά από αυτά υπάρχουν αντιδράσεις από συνδέσμους αθλητικών συντακτών από όλο τον κόσμο. Η Αργεντινή, δηλαδή, ανέφερε ήδη πως το 90% των διαπιστευμένων δημοσιογράφων δεν θα παρευρεθεί στο Τόκιο με αυτές τις συνθήκες, ενώ ο Πρόεδρος Giani Merlo είπε ότι δεν είμαστε φυλακισμένοι για να μας παρακολουθούν παντού, ούτε είμαστε εχθροί των Ιαπώνων.
Είναι επόμενο όλοι αυτοί οι περιορισμοί, να μειώσουν κατά πολύ τον χρόνο και την δυνατότητα για συνεντεύξεις με τους αθλητές στα στάδια και δεν ξέρουμε πλέον τι νόημα έχει να καλύψουμε τους Αγώνες από την στιγμή που έχουν δαπανηθεί τόσα χρήματα και έχουμε κάνει τόση προετοιμασία».
Ακούγεται, επίσης, ότι θα δύνανται οι Ιάπωνες να φωτογραφίζουν τους δημοσιογράφους σαν «μέρος των Αγώνων» και να τους εκθέτουν στα social media;
«Υπάρχει μία φήμη για αυτό το πράγμα στο πλαίσιο αυτού που κάνουν οι Ιάπωνες για την αυτοπροστασία τους. Όταν, δηλαδή, κάποιος παραβαίνει του νόμους και τις διατάξεις να μπορούν να τον φωτογραφίζουν και να τον “καταδίδουν”».
Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος συγκριμένος σκοπός γύρω από αυτά τα μέτρα;
«Οι Ιάπωνες φοβούνται, όπως έχουν δηλώσει και οι ίδιοι στην τελευταία δημοσκόπηση, όπου κατά 86% τόνισαν πως δεν θέλουν να γίνουν οι Αγώνες για την αποφυγή ενός νέου κύματος κορονοϊού. Έχει εμβολιαστεί ένα πολύ μικρό ποσοστό για τα δεδομένα. Πρέπει να είναι λιγότερο από ένα εκατομμύριο οι εμβολιασμένοι, όταν μόνο στο Τόκιο υπάρχουν 37 εκατομμύρια».
Η δική σας επόμενη κίνηση ποια είναι; Πως σκοπεύετε να διαμορφώσετε την επόμενη μέρα σας σε αυτό;
«Η Παγκόσμια Αθλητική Ομοσπονδία έχει ενημερώσει την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή πως με αυτά τα μέτρα είναι πολύ δύσκολο να εργαστούν οι δημοσιογράφοι και πρέπει να βρεθεί μία μέση λύση. Σεβόμαστε τον φόβο του κόσμου, αλλά είναι αδύνατο να μπορέσουν να εργαστούν με αυτές τις συνθήκες
Αν θες την προσωπική μου άποψη, εγώ σου λέω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί και να ματαιωθούν. Εγώ φοβάμαι και εκτιμώ ότι υπάρχει μία πιθανότητα να μην γίνουν οι Αγώνες, γιατί οι Ιάπωνες συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί και περιμένουν τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών για να δώσουν το πράσινο ή το κόκκινο φως».
?Ahead of a highly restricted Olympics in Tokyo, AIPS president @giannimerloAIPS: “We, the press, are not the enemy of Japan” https://t.co/pca5XHzx6V
— AIPS Media (@AIPSmedia) July 2, 2021
Σταυρούλα Μουστακάτου