Ο Έλληνας που έζησε το όνειρο του Champions League με τη Μίντιλαντ, έγινε πρωταθλητής Δανίας και τώρα είναι έτοιμος για τη νέα εμπειρία της ζωής του…
Το δανέζικο ποδόσφαιρο, συνδέεται με το όνομα της Κοπεγχάγης. Τα τελευταία χρόνια είναι η βασική δύναμη της χώρας, με συμμετοχές στην Ευρώπη. Όμως, σιγά-σιγά, ξεπετιούνται και άλλοι σύλλογοι, όπως η Μίντιλαντ.
Η περσινή πρωταθλήτρια της χώρας, έδωσε το παρών στους ομίλους του Champions League και στάθηκε αξιοπρεπώς απέναντι σε Λίβερπουλ, Αταλάντα και Άγιαξ. Μέσα στο προπονητικό τιμ της ομάδας, υπάρχει και ένας Έλληνας. Ο λόγος για τον Γιώργο Ερμίδη, ο οποίος αποτελούσε τον βοηθό γυμναστή στον σύλλογο της Δανίας.
Ο ρόλος του ήταν να ασχολείται με την εκγύμναση των ποδοσφαιριστών, την αξιολόγηση τους μετά τις προπονήσεις και στο να παρατηρεί αν άπαντες είναι εντάξει και σε καλή κατάσταση. Ο Έλληνας γυμναστής βρίσκεται στη Μίντιλαντ εδώ και 1,5 χρόνο, πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα της χώρας αλλά και ζώντας από κοντά την εμπειρία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Φέτος, για δύο μόλις βαθμούς, οι «λύκοι» δεν στέφθηκαν πρωταθλητές για δεύτερη σερί σεζόν, με τη Μπρόντμπι να παίρνει τα σκήπτρα της κορυφής. Ο Ερμείδης μίλησε στο «BN Sports» για τα όσα έζησε στη χώρα της Σκανδιναβίας, τη νοοτροπία, τους ποδοσφαιριστές αλλά και τον τρόπο που πήγε εκεί. Ακόμα, εξηγεί γιατί μπορούν οι Έλληνες αθλητές να πετύχουν στη Δανία και αν τον έχουν προσεγγίσει να φέρει στη χώρα ως μεταγραφή.
- Καταρχάς, ποια πιστεύεις πως είναι η βασική διαφορά μεταξύ του ελληνικού και του δανέζικου πρωταθλήματος;
«Στη νοοτροπία θεωρώ. Εδώ υπάρχει πολύ παραπάνω σεβασμός από την Ελλάδα. Εκτιμούν τη δουλειά που κάνεις και σε πληρώνουν ανάλογα. Από το θέμα των ποδοσφαιριστών, είναι στην φυσική κατάσταση. Εδώ θεωρούν πως προηγείται της τεχνικής και της τακτικής ενώ στην Ελλάδα είναι το αντίθετο»
- Πως βρέθηκες στη Δανία και συγκεκριμένα στη Μίντιλαντ;
«Όταν έκανα μεταπτυχιακό στην Αγγλία, είχα πολύ καλές επαφές με κάποιους καθηγητές που είχαν καταγωγή από τη Δανία. Στην αρχή πήγα στην Ιταλία για διδακτορικό και στη συνέχεια με πρότειναν στη Μίντιλαντ. Εκεί τους άρεσα και έκανα την πρακτική μου για ένα χρόνο. Εν τέλει με κράτησαν»
- Του χρόνου θα συνεχίσεις εκεί ή έχεις άλλα σχεδία;
«Δεν θα συνεχίσω έτσι. Αποφασίσαμε από κοινού να σταματήσει η συνεργασία μας. Βέβαια, έζησα πάρα πολλά εδώ. Ήταν υπέροχα και ήταν μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου. Τώρα θέλω να ξεκουραστώ και μετά να ψάχνω που θα συνεχίσω. Θα ήθελα να είμαι σε τέτοιο επίπεδο»
- Πως ήταν η εμπειρία του Champions League;
«Πρωτόγνωρο συναίσθημα. Ήταν μία απίστευτη εμπειρία ειλικρινά. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω στη ζωή μου που παίζαμε με τόσο μεγάλους συλλόγους και έβλεπες από κοντά ανθρώπους που έβλεπες μέσα από τη τηλεόραση. Πέρναγα δίπλα από τον Κλοπ ή τον Σαλάχ»
- Με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές τι σχέσεις έχεις;
«Μιλάω με όλους από τη Δανία. Αλλά και από άλλους του εξωτερικού. Όταν παίξαμε με τη Λίβερπουλ, ο Τσιμίκας μου έδωσε τη φανέλα του μετά το ματς. Γενικά μιλάω με αρκετούς και είμαι έτσι σαν άνθρωπος, οπότε έχω καλές σχέσεις»
- Πιστεύεις πως το δανέζικο πρωτάθλημα ταιριάζει στους Έλληνες ποδοσφαιριστές;
«Θεωρώ πως ναι. Είναι πιο κοντά στο ολλανδικό πρωτάθλημα, όπου οι Έλληνες είναι εξαιρετικοί. Άλλωστε φαίνεται και όταν έρχονται εδώ. Ας πούμε ο Ζέκα καθιερώθηκε και ο Τσιμίκας έκανε το πρώτο βήμα για να πάει στη Βίλεμ»
- Πως ήταν η σχέση σου με τους ποδοσφαιριστές της Μίντιλαντ και ποιον ξεχώρισες;
«Ήμουν κοντά με όλους τους ποδοσφαιριστές. Λόγω της δουλειάς είχα καθημερινή επαφή και κατάλαβα πως με είχαν συμπαθήσει. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον γιατί όλα τα παιδιά ήταν εξαιρετικά. Ίσως θα έλεγα τον Παουλίνιο. Ήταν εξαιρετικός χαρακτήρας και υπέροχος ποδοσφαιριστής»
- Είχε ακουστεί για ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Πιόνε Σίστο αλλά και γενικά πως ο ελληνικός σύλλογος έχει απλώσει δίχτυα στη Σκανδιναβία. Ισχύει;
«Ο ίδιος μου είχε πει πως τον είχε προσεγγίζει ο Ολυμπιακό από τότε που ήταν στη Θέλτα. Δεν ξέρω κάτι παραπάνω από εκεί και πέρα. Όσο για αυτό με τους ποδοσφαιριστές της Σκανδιναβίας, ισχύει πως οι «ερυθρόλευκοι» είχαν στείλει σκάουτερ για να παρακολουθήσουν κάποιους»
- Γενικά, σε έχουν προσεγγίζει για να μιλήσεις με Έλληνες ποδοσφαιριστές και να τους φέρεις στη Δανία;
«Με έχουν ρωτήσει πάρα πολλές φορές για το αν έχω κάποιους Έλληνες στο νου μου. Και ατζέντηδες ποδοσφαιριστών για ομάδες της Δανίας. Μάλιστα, υπήρχε ένας νεαρός μεγάλης ελληνικής ομάδα που δέχθηκε έντονο ενδιαφέρον από τη Μίντιλαντ αλλά δεν προχώρησε»
Νότης Χάλαρης