Euro 2024

Η κυριαρχία της «φούρια ρόχα»: Τι συμβαίνει όταν Ισπανοί και Άγγλοι βρίσκονται αντιμέτωποι σε τελικούς; (video)

Η κυριαρχία της «φούρια ρόχα»: Τι συμβαίνει όταν Ισπανοί και Άγγλοι βρίσκονται αντιμέτωποι σε τελικούς; (video)

Η ώρα για τον τελικό του EURO 2024 πλησιάζει και η αναμέτρηση της Ισπανίας με την Αγγλία αναμένεται να καθηλώσει ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Τι συμβαίνει όμως όταν σύλλογοι από τις δύο χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκούς τελικούς;

Ο Γκάρεθ Σάουθγκειτ και τα «τρία λιοντάρια» του, προετοιμάζονται για τον δεύτερο διαδοχικό τελικό τους σε EURO και το «it’s coming home» ηχεί, μέρα με τη μέρα, όλο και πιο δυνατά.

Εκεί τους περίμενε ήδη η Ισπανία, η ομάδα που αδιαμφισβήτητα έχει παρουσιάσει το πιο ευχάριστο και θελκτικό ποδόσφαιρο του τουρνουά, προϊόν Λούις ντε λα Φουέντε με πρωταγωνιστικό… τρίδυμο τους Γιαμάλ-Γουίλιαμς-Όλμο.   

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι δύο αυτές χώρες, έρχονται αντιμέτωπες σε τελικό EURO. Ωστόσο ένα Ισπανο-Αγγλικό ζευγάρι σε τελικό Champions League και Europa League δεν αποτελεί κάτι πρωτότυπο.

Από το 1981 που ήταν η πρώτη συνάντηση, μέχρι και το 2021, σύλλογοι και από τις δύο χώρες αναμετρήθηκαν συνολικά 11 φορές σε τελικούς.

Σε αυτά τα 11 παιχνίδια διακρίνεται εύκολα η ισπανική υπεροχή, με εννέα φορές το διεκδικούμενο τρόπαιο να καταλήγει στα χέρια τους, πέντε φορές στο Champions League και άλλες τέσσερις στο Europa League.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των κατακτήσεων είναι ότι έλαβαν χώρα στον 21ο αιώνα, παίζοντας σημαντικό ρόλο στο εξαιρετικό και ταυτόχρονα εξωπραγματικό σερί που έχει η «φούρια ρόχα» και οι ομάδες από εκεί σε τελικούς διασυλλογικής διοργάνωσης, EURO ή Μουντιάλ!  

Δείτε παρακάτω ποιοι ήταν αυτοί οι τελικοί:

Για το Champions League

1981 Λίβερπουλ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 (για το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών)

2006 Μπαρτσελόνα-Άρσεναλ 2-1

2009 Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0

2011 Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1

2018 Ρεάλ Μαδρίτης-Λίβερπουλ 3-1

2022 Ρεάλ Μαδρίτης-Λίβερπουλ 1-0

Για το Europa League

2001 Λίβερπουλ-Ντεπορτίβο Αλαβές 5-4 (παρ.) (για το τότε Κύπελλο UEFA)

2006 Σεβίλλη-Μίντλεσμπρο 4-0 (για το τότε Κύπελλο UEFA)

2010 Ατλέτικο Μαδρίτης-Φούλαμ 2-1

2016 Σεβίλλη-Λίβερπουλ 3-1

2021 Βιγιαρεάλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-1 (11-10 πεν.)

Γιάννης Παππάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης