Euro 2024

Ποιος περιμένει τον τελικό του EURO, όταν έχει δει αυτές τις «ματσάρες»; Οι αξέχαστοι ημιτελικοί της τελευταίας 20ετίας! (video)

Ποιος περιμένει τον τελικό του EURO, όταν έχει δει αυτές τις «ματσάρες»; Οι αξέχαστοι ημιτελικοί της τελευταίας 20ετίας! (video)

Η στιγμή των ημιτελικών του EURO 2024 έφτασε! Ισπανία και Γαλλία, Αγγλία και Ολλανδία διεκδικούν πλέον τον τίτλο του Πρωταθλητή της Ευρώπης. Κι εμείς ανακαλούμε στη μνήμη μας μερικούς από τους πιο αξέχαστους ημιτελικούς των τελευταίων EURO.

Μπορεί ο τελικός του EURO να είναι ο αγώνας που περιμένουμε από την αρχή της διοργάνωσης, αφού θα αναδείξει τον κορυφαίο της Ευρώπης, όμως η ιστορία έχει αποδείξει πως και οι ημιτελικοί μπορούν να γίνουν πολύ εντυπωσιακοί και αγωνιώδεις για κάθε ποδοσφαιρόφιλο.

Το εισιτήριο για μία θέση στον τελικό είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τις ομάδες να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στο χορτάρι και να χαρίσουν στο κοινό αξέχαστες στιγμές.

Πόσους ημιτελικούς θυμόμαστε που μας κράτησαν με κομμένη την ανάσα μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει τη λήξη τους;

EURO 2004: Πορτογαλία – Ολλανδία (2-1)

Ας ξεκινήσουμε από το EURO που όλοι οι Έλληνες αναπολούμε με νοσταλγία και σίγουρα δε θα ξεχάσουμε ποτέ όσα χρόνια κι αν περάσουν. Φυσικά μιλάμε για το 2004 στην Πορτογαλία, τότε που η Ελλάδα κατέκτησε το τρόπαιο και έγραψε ιστορία, κάνοντας όλη την Ευρώπη να παραμιλάει και που κάτι αντίστοιχο δεν έχει ξαναγίνει μέχρι σήμερα.

Στον έναν ημιτελικό, η Έλλαδα έριχνε την Τσεχία στο... καναβάτσο! Στον έτερο, η Πορτογαλία θα αντιμετώπιζε την Ολλανδία. Οι οικοδεσπότες κατάφεραν να αποκλείσουν τους «οράνιε» με 2-1 σκορ στην κανονική διάρκεια και μία αναμέτρηση γεμάτη φάσεις. Τα γκολ των διοργανωτών προήλθαν από κόρνερ, όταν στο 26’ ο Κριστιάνο Ρονάλντο με εξαιρετική κεφαλιά έγραψε το 1-0. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ίδιος έδωσε την ασίστ στον Μανίς που με εντυπωσιακό σουτ στο 58’ βρήκε τα δίχτυα του Φαν ντερ Σαρ. Λίγα λεπτά αργότερα, στο 62’ και ενώ οι Ολλανδοί πίεζαν για να μειώσουν τη διαφορά, έγινε το 2-1 με αυτογκόλ, μετά από λάθος εκτίμηση του Αντράντε. Η λήξη του αγώνα βρήκε τους Πορτογάλους να πανηγυρίζουν για την πρόκριση στον τελικό καθώς ήταν η πρώτη φορά που η χώρα περνούσε σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

ΕURO 2008: Γερμανία – Τουρκία (3-2)

Στο επόμενο EURO το 2008, ο ημιτελικός ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία ήταν ένας αγώνας για γερά νεύρα. Ένα παιχνίδι με πολλά γκολ (3-2) και πρόκριση για τους Γερμανούς που ήρθε στο 90’. Το σκορ άνοιξε η Τουρκία με τον Μποράλ στο 22’, ενώ σε λιγότερο από 5 λεπτά ο Σβαϊνστάιγκερ έκανε το 1-1. Η ανατροπή ήρθε στο 79’, όταν από σέντρα του Λαμ, ο Κλόζε με κεφαλιά έκανε το 2-1. Η χαρά της ομάδας του Λεβ δεν κράτησε πολύ. Στο 86’ ο Σεντούρκ ισοφάρισε κάνοντας όλους να πιστεύουν ότι το ματς θα οδηγηθεί στην παράταση, κάτι που ο Φίλιπ Λαμ ανέτρεψε λίγο πριν τη λήξη. Κι έτσι με ανατροπή και 3-2 τελικό αποτέλεσμα η Γερμανία βρέθηκε στον τελικό, όπου και έχασε από την διαστημική τότε Ισπανία.

EURO 2012: Γερμανία – Ιταλία (1-2)

Το EURO 2012 βρήκε την Εθνική Γερμανίας ξανά στον ημιτελικό αυτή τη φορά με αντίπαλο την Ιταλία. Πρόκειται για μία βραδιά με ονοματεπώνυμο. Μάριο Μπαλοτέλι! Με δύο γκολ του Ιταλού επιθετικού στο 20’ και 36’, όλα έδειχναν ότι το αποτέλεσμα είχε κριθεί. Οι μαχητικοί Γερμανοί πάλεψαν σκληρά στο υπόλοιπο του αγώνα όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν σε 2-1 στο 90΄ μετά από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Οζίλ. Να θυμίσουμε ότι εκείνη τη χρονιά η Ιταλία ηττήθηκε από την Ισπανία στον τελικό με το πανηγυρικό 4-0, η οποία έκανε το back to back.

EURO 2016: Γαλλία – Γερμανία (2-0)

Συνηθισμένη η Γερμανία σε ημιτελικούς ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, καθώς και στο EURO 2016 βρέθηκε ανάμεσα στους «4» καλύτερους. Η Γαλλία του Ντιντιέρ Ντεσάμπ κατάφερε να προκριθεί σε ένα παιχνίδι αρκετά μοιρασμένο. Στο πρώτο ημίχρονο και οι δύο ομάδες είχαν πολλές ευκαιρίες με τους τερματοφύλακες να είναι καταλυτικοί κρατώντας ανέπαφες τις εστίες τους. Όμως στις καθυστερήσεις, ένα χέρι του Σβαϊνστάιγκερ στην μεγάλη περιοχή έκανε τον διαιτητή να δείξει την άσπρη βούλα και τον Γκριεζμάν να σκοράρει για το 1-0. Στο δεύτερο ημίχρονο, η Γαλλία μπήκε πολύ πιο επιθετική με τον Νόιερ να κάνει αρκετές δύσκολες επεμβάσεις μέχρι το 72΄. Σε μία λάθος έξοδο του Γερμανού γκολκίπερ, ο Γκριεζμάν το εκμεταλλεύεται σπρώχνοντας τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-0. Από εκείνο το σημείο και μετά η Γερμανία ήταν καταιγιστική και δημιουργούσε συνεχώς ευκαιρίες δίχως να φέρει αποτέλεσμα. Η Γαλλία στον τελικό έχασε από την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο που κατέκτησε το EURO που επιθυμούσε από το 2004 όταν και του το στέρησε η Ελλάδα.

Euro 2020: Αγγλία – Δανία (2-1) στην παράταση

To EURO 2020 ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση, αφού πρώτον πραγματοποιήθηκε σε πολλές διαφορετικές χώρες, ενώ δεύτερον έγινε το καλοκαίρι του 2021, λόγω κορονοϊού. Στον ημιτελικό η Αγγλία αντιμετώπιζε τη Δανία, η οποία προηγήθηκε στο 30’ από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ντάμσγκααρντ. Λίγο αργότερα στο 39’, ο Κάερ σε μια προσπάθεια του να ανακόψει την κάθετη του Σάκα στο Στέρλινγκ βρίσκει τη μπάλα και τη στέλνει στα δίχτυα της ομάδας του. Το 1-1 έμεινε μέχρι και το τέλος της κανονικής διάρκειας με τις δύο ομάδες να έχουν πολλές φάσεις αλλά καμία να μη μπορεί να σκοράρει. Έτσι το παιχνίδι πήγε παράταση, στη λήξη του πρώτου μέρους της οποίας δόθηκε πέναλτι για την Αγγλία με τον Σμάιχελ να αποκρούει αρχικά και στη συνέχεια τον Κέιν να τον εξουδετερώνει κάνοντας και το τελικό 2-1. Και ενώ όλα έδειχναν ότι η Αγγλία θα σηκώσει το πρώτο της EURO, στον τελικό η Ιταλία της πήρε το τρόπαιο στη «ρώσικη ρουλέτα».

Τώρα μένει να δούμε τους ημιτελικούς του φετινού EURO. Σίγουρα θα μας προσφέρουν αξιομνημόνευτο θέαμα και στιγμιότυπα που θα μείνουν στην ιστορία, κρίνοντας από τη μέχρι τώρα πορεία των ομάδων.

Όλγα Μανιώτη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης