Euro 2024

Ήταν… Άγγλοι και άχαστοι από την άσπρη βούλα, 28 χρόνια μετά το όνειρο του 1996 που όμως «διαλύθηκε» στα ημιτελικά! (video)

Ήταν… Άγγλοι και άχαστοι από την άσπρη βούλα, 28 χρόνια μετά  το όνειρο του 1996 που όμως «διαλύθηκε» στα ημιτελικά! (video)

Η Αγγλία βρέθηκε στον ημιτελικό, έχοντας ευστοχήσει και στα πέντε πέναλτι απέναντι στους Ελβετούς, κάτι που τελευταία φορά συνέβη στο EURO του 1996, όταν τα «Τρία Λιοντάρια» είχαν πραγματοποιήσει ένα 4/4 απέναντι στους Ισπανούς για να πέσουν πάνω στους Γερμανούς που τους «ξεπλήρωσαν» με το ίδιο νόμισμα, έχοντας ως μοιραίο… τον μετέπειτα προπονητή τους, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ!

Η Αγγλία το έζησε κι αυτό. Μετά την πρόκριση – θρίλερ επί της Σλοβακίας στο τελευταίο κυριολεκτικά λεπτό των καθυστερήσεων και τον έξτρα χρόνο, αυτή τη φορά, απέναντι στην Ελβετία του Μουράτ Γιακίν χρειάστηκε και τη διαδικασία των πέναλτι, με τους πέντε σουτέρ των «Τριών Λεόντων» να μην χάνουν ούτε ένα, για να εξασφαλίσει μία θέση στην τετράδα της διοργάνωσης.

Κόουλ Πάλμερ, Τζουντ Μπέλιγχαμ, Μπουκάγιο Σάκα, Ιβάν Τόνεϊ και ΑλεξάντερΆρνολντ ευστόχησαν σε διαδοχικές εκτελέσεις για να στείλουν την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στην τετράδα της διοργάνωσης, με τον Μανουέλ Ακάντζι να μετατρέπεται σε μοιραίο για τους Ελβετούς, στέλνοντας την μπάλα επάνω στον Πίκφορντ.



Η Αγγλία με αυτή την επιτυχία, κατέρριψε μία παράδοση 28 ετών που διατηρούνταν από την διοργάνωση του 1996, όπου διεξήχθη στην… Αγγλία με την πορεία των «Τριών Λεόντων» να ανακόπτεται στα ημιτελικά από τους μετέπειτα κατόχους, Γερμανούς στη διαδικασία των πέναλτι. Η Αγγλία με μοιραίο, τον νυν προπονητή της Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να «πέφτει» πάνω στον Αντρέας Κέπκε, είδε τους Γερμανούς να πανηγυρίζουν μία σπουδαία πρόκριση και να καταστρέφουν τα όνειρά της για κατάκτηση του τροπαίου μέσα στο σπίτι της. Σε εκείνη τη διαδικασία των πέναλτι, οι Άγγλοι ευστόχησαν σε πέντε πέναλτι και έχασαν το έκτο για να δουν τους Γερμανούς να τα βάζουν όλα (6-5) και να προκρίνονται στον τελικό.

Λίγο νωρίτερα μέσα στο τουρνουά, στο παιχνίδι των προημιτελικών, η Αγγλία οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι στους Ισπανούς όπου επιβλήθηκε με 4-2, προκειμένου να φτάσει έως τον ημιτελικό απέναντι στους Γερμανούς. Εκείνο το μεσημέρι, οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές ευστόχησαν σε όσα πέναλτι εκτέλεσαν, έχοντας ένα 4/4 και τους Ισπανούς να πετάνε στον «κάλαθο» των αχρήστων δύο από αυτά για να αποκλειστούν. Μοιραίοι οι Ιέρο και Ναδάλ με τον Σίμαν να παρεμβαίνει και να σταματά τον τελευταίο για να στείλει πρόσκαιρα την αγγλική ομάδα του Τέρι Βενάμπλς στην ημιτελική φάση.

Στη θέση των Πάλμερ, Μπέλιγχαμ, Σάκα, Τόνεϊ, Αλεξάντερ Άρνολντ βρέθηκαν οι Σίρερ, Πλατ, Πιρς και Γκασκόιν με τον πέμπτο εκτελεστή να μην χρειάζεται να φτάσει έως την «λευκή» βούλα.


Τα «σημάδια» και η παράδοση ενόψει του μεγάλου ημιτελικού με την Ολλανδία την προσεχή Τετάρτη (10/07, 22:00) μαρτυρούν πως εάν η Αγγλία φτάσει και πάλι έως και τη διαδικασία τον πέναλτι κινδυνεύει άμεσα με αποκλεισμό. Φαντάζει πραγματικά δύσκολο για μία ομάδα να επιβιώσει σε δύο σερί διαδικασίες πέναλτι με τον τερματοφύλακα να μετατρέπεται από σωτήρας σε μοιραίο ή κομπάρσο. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε συνέβη και στους Πορτογάλους οι οποίοι αν και κέρδισαν τους Σλοβένους με τον εκπληκτικό Ντιόγο Κόστα να λέει τρία διαδοχικά «όχι», εντούτοις στην ίδια διαδικασία, αποκλείστηκαν από τους Γάλλους, οι οποίοι έστειλαν στα δίχτυα και τις πέντε εκτελέσεις τους.

Πάντως αν λάβουμε υπόψιν την παράδοση με βάση το τι συνέβη στο EURO του 1996, ο μοιραίος της Αγγλίας στον ημιτελικό με την Ολλανδία, ενδέχεται κάποια στιγμή στο μέλλον να παραλάβει το «χρίσμα» και να γίνει ο ομοσπονδιακός προπονητής της χώρας, όπως περίπου συνέβη με τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ

 Ίδωμεν.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης