Euro 2024

«Ciao Italia»: Ένας πρόωρος αποκλεισμός σε EURO με ευθύνες Σπαλέτι και το «λίφτινγκ» που επιβάλλεται για το Μουντιάλ! (video)

«Ciao Italia»: Ένας πρόωρος αποκλεισμός σε EURO με ευθύνες Σπαλέτι και το «λίφτινγκ» που επιβάλλεται για το Μουντιάλ! (video)

Η Ιταλία υποχρεώθηκε να αποχαιρετήσει νωρίς το EURO 2024, μετά την τρομερή εμφάνιση της Ελβετίας που συνδυάστηκε με νίκη και πρόκριση για την ομάδα του Μουράτ Γιακίν. Κακή παρουσία, ως επί το πλείστον, για τους «ατζούρι» στη φετινή διοργάνωση και ένας πρόωρος αποκλεισμός που είχε να βιώσει 16 χρόνια. Τώρα, επιβάλλεται το ολικό restart.

Η αλήθεια είναι ότι στην αναμέτρηση της Ελβετίας με την Ιταλία για τη φάση των «16» του EURO 2024 υπήρχε μόνο μία ομάδα στο γήπεδο, η οποία δίκαια πήρε και την πρόκριση.

Αυτή ήταν η Ελβετία που «έσβησε» το σύνολο του Λουτσιάνο Σπαλέτι σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του γηπέδου, επικρατώντας σχετικά εύκολα με 2-0 και παίρνοντας το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο.


Η κάτοχος του EURO 2020 «εκθρονίστηκε» μάλλον ταπεινωτικά, καθώς η εμφάνισή της δεν έπεισε σε καμία περίπτωση. Έτσι, οι Ιταλοί θα… μαζέψουν τις βαλίτσες τους αποχωρώντας πρόωρα από τη διοργάνωση.

Έχοντας δει κανείς τα παιχνίδια που έδωσε στη φάση των ομίλων, μάλλον δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη έκπληξη ο αποκλεισμός της. Πέρα από το ματς με την Αλβανία και την άμεση αντίδρασή της μετά το γρήγορο γκολ των Αλβανών, στις επόμενες δύο αναμετρήσεις, η ομάδα του Σπαλέτι βρέθηκε μακριά από τον καλό εαυτό της.


Στο ματς με την Ισπανία εμφανίστηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων και δικαίως ηττήθηκε, ακόμη κι αν το γκολ προήλθε από τον δικό της Καλαφιόρι, έναν από τους κορυφαίους της παίκτες στη διοργάνωση.

Απέναντι στην Κροατία για την τελευταία αγωνιστική, πραγματοποίησε μία μέτρια εμφάνιση και κατάφερε να «λυτρωθεί» την έσχατη στιγμή, χάρη στο γκολ του Τζακάνι στις καθυστερήσεις, αφήνοντας εκτός συνέχειας την παρέα του Λούκα Μόντριτς

Οι φίλοι των «ατζούρι» περίμεναν σίγουρα ένα διαφορετικό πρόσωπο στον αγώνα με την Ελβετία, η οποία αντιθέτως είχε επιδείξει μία σταθερά καλή εικόνα στους ομίλους. Κι όμως, η Ιταλία έπαιξε ίσως το χειρότερό της παιχνίδι στο φετινό EURΟ. Ήταν παθητική, δίχως να απειλεί την εστία του Ζόμερ, με τους παίκτες της να μοιάζουν σαν… υπνωτισμένοι, με τον Σπαλέτι να αναλαμβάνει στις δηλώσεις του μετά το ματς την ευθύνη για τον αποκλεισμό και την εικόνα της ομάδας. Άλλωστε, ο Ιταλός τεχνικός φέρει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης τόσο για την τελική επιλογή της αποστολής που ταξίδεψε στη Γερμανία, όσο και για την αγωνιστική εικόνα των «ατζούρι».


Αισίως, ήρθε και ο αποκλεισμός της που ολοκλήρωσε τη σύντομη παρουσία της στα γήπεδα της Γερμανίας. Και γιατί λέμε σύντομη; Διότι είναι κάτι που δεν είχαν συνηθίσει να βιώνουν τουλάχιστον στα τρία τελευταία EURO. Τόσο το 2012, όσο το 2016 και το 2020, η «σκουάντρα ατζούρα» περνούσε πάντα από την πρώτη φάση των νοκ άουτ. Αυτό, όμως, δεν συνέβη φέτος.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αποχαιρέτησε το τουρνουά αμέσως μετά τη φάση των ομίλων; Το 2008, όταν η μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία την «πέταξε» εκτός στα προημιτελικά, νικώντας με 4-2 στα πέναλτι μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας.

Έκτοτε, μόνο προκρίσεις. Με το ίδιο νόμισμα «πλήρωσε» την Αγγλία στο επόμενο EURO μετά από τέσσερα χρόνια, όταν στη διαδικασία των πέναλτι απέκλεισε τα «τρία Λιοντάρια». Συνέχισε με νίκη επί της Γερμανίας με 2-1 για να έρθει στον τελικό η συντριβή από την Ισπανία με 4-0. 


Στο EURO 2016 πήρε την άτυπη «εκδίκησή» της απέναντι στη «φούρια ρόχα», καθώς οι δυο τους βρέθηκαν αντίπαλες στη φάση των «16», με τη διοργάνωση πλέον να απαριθμεί 24 ομάδες. Εκεί, οι Ιταλοί νίκησαν με 2-0 για να αποκλειστούν από τη Γερμανία στα προημιτελικά, χάνοντας στα πέναλτι (6-5 υπέρ των Γερμανών).

Και αισίως φτάνουμε στην προηγούμενη διοργάνωση, όπου η Ιταλία ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης περνώντας κατά σειρά τα εμπόδια της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ισπανίας και της Αγγλίας στον μεγάλο τελικό.


Η χθεσινοβραδινή ήττα από την Ελβετία έβαλε, δικαίως όπως αποδείχθηκε, τέλος στην πορεία της Ιταλίας. Άλλωστε, το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση EURO γνωρίζει δύο φορές την ήττα, μπορεί να επιβεβαιώσει το κακό τουρνουά που πραγματοποίησε και να δικαιολογήσει τον… πρόωρο αποκλεισμό της.


Άρτεμις Κλεφτάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης