Euro 2024

Συνέβη ξανά: Η ιδιαίτερη παράδοση που «παρέσυρε» και την Ιταλία!

Συνέβη ξανά: Η ιδιαίτερη παράδοση που «παρέσυρε» και την Ιταλία!

Η Ιταλία αποκλείστηκε από τη συνέχεια του EURO 2024 με κατεβασμένα τα χέρια χάρη στην εκπληκτική εμφάνιση των Ελβετών, δίνοντας έτσι συνέχεια σε μια αρνητική παράδοση που θέλει την κάτοχο του τροπαίου να αποκλείεται στη φάση των «16».

Η «σκουάντρα ατζούρα» μετά και την ήττα με 2-0 από την Ελβετία «αποχαιρετάει τη διοργάνωση» στους «16» με μια εμφάνιση που μόνο ελπιδοφόρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ωστόσο, δεν αποτελεί τη πρώτη κάτοχο του τροπαίου που της συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη φορά που ο προηγούμενος νικητής, δεν καταφέρνει να υπερασπιστεί το στέμμα του και αποκλείεται πριν τα προημιτελικά.

Στο προηγούμενο τουρνουά το 2021, η Πορτογαλία είχε αποκλειστεί από το Βέλγιο των Λουκάκου, Ντε Μπρούινε και Αζάρ καθώς ηττήθηκαν με 1-0 και γκολ του Τοργκάν Αζάρ.

Όσον αφορά το EURO 2016, η Ισπανία, μετά και τη «χρυσή» εποχή της, με ομάδες που «ξεχείλιζαν» από ποιότητα, εμπειρία και ταλέντο, βρέθηκε στον δρόμο των Ιταλών. Εκείνοι, τους απέκλεισαν στους «16» με σκορ 2-0 χάρη στα γκολ των Κιελίνι και Πελέ.

Για να είμαστε ακριβείς, το να κάνει μια ομάδα repeat, να υπερασπιστεί δηλαδή επιτυχώς τον τίτλο της, είναι κάτι ασυνήθιστο στο EURO. Η «φούρια ρόχα» είναι η μόνη ομάδα που έχει καταφέρει να κάνει το back to back, το 2008 και 2012!

Η αμέσως καλύτερη εμφάνιση από ευρωπαϊκό πρωταθλητή που έχει πραγματοποιηθεί από το 1996 και μετά που οι ομάδες έγιναν 16, είναι από τους Γάλλους το 2004.

Οι «τρικολόρ», μετά τον θρίαμβό τους στο EURO 2000, στην επόμενη διοργάνωση κι στη φάση των «8», είχαν την… ατυχία να πέσουν πάνω στο «πειρατικό» του Ότο Ρεχάγκελ. Έγιναν έτσι μέρος της πιο γλυκιάς ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.



Το EURO 2024 συνεχίζεται με τεράστια αγωνία αλλά ταυτόχρονα και χωρίς τον κάτοχο του τροπαίου στα προημιτελικά, για τρίτο συνεχόμενο τουρνουά. Άραγε το αρνητικό αυτό σερί, για πόσο θα συνεχιστεί;

Γιάννης Παππάς

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης