Euro 2024

Η καταραμένη σχέση της Αγγλίας με τα πέναλτι στα EURO και ο «αριθμός 8»!

Η καταραμένη σχέση της Αγγλίας με τα πέναλτι στα EURO και ο «αριθμός 8»!

Η διαδικασία των πέναλτι στο ποδόσφαιρο, είναι ικανή να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο από το άγχος  και την ένταση που δημιουργεί. Η ιστορία των EURO περιλαμβάνει 22 τέτοιες διαδικασίες, με το ρεκόρ των Άγγλων να είναι... απογοητευτικό!

Τα «Τρία Λιοντάρια», έχουν βρεθεί πέντε φορές στη ρουλέτα των πέναλτι, καταφέρνοντας να «αποδράσουν» ως θριαμβευτές μόλις μία φορά.

Αξέχαστη θα μείνει σε κάθε Άγγλο οπαδό, η βραδιά της 11ης Ιουλίου 2021 όπου στη μεγαλύτερη σκηνή, τον τελικό του EURO 2020, οι Ράσφορντ, Σάντσο και Σάκα αστόχησαν σε τρία διαδοχικά πέναλτι, βλέποντας αποσβολωμένοι τους Ιταλούς να πανηγυρίζουν μέσα στο Γουέμπλει.

Σε παρόμοια κατάσταση βρέθηκαν και στο EURO 2004, όταν είδαν τον αρχηγό τους, Ντέιβιντ Μπέκαμ, να αστοχεί με εμφατικό τρόπο στο πρώτο πέναλτι της ομάδας κόντρα στην Πορτογαλία καθώς και τον Ντάριους Βασέλ στο τελευταίο, σε εκείνη την αλησμόνητη σκηνή με τον Ρικάρντο να τον σταματά δίχως γάντια.



Είναι αξιοσημείωτο πως από τα δέκα πρώτα πέναλτι, που έχουν εκτελεστεί στις 22 διαδικασίες (συνολικά), το όγδοο πέναλτι, είναι αυτό που έχει χαθεί τις περισσότερες φορές! Το ποσοστό ευστοχίας του, είναι κάτω από τη βάση και πιο συγκεκριμένα στο 48%!

Παράλληλα, η ομάδα που εκτελεί δεύτερη, δεν στέκεται ιδιαίτερα τυχερή. Στις τελευταίες δέκα φορές που παιχνίδι EURO χρειάστηκε να φτάσει εκεί, οι οκτώ από τις δέκα που εκτέλεσαν δεύτερες, ηττήθηκαν!

Είναι εμφανές πως, είτε είναι κάποιος προληπτικός είτε όχι, τα στατιστικά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν!

Μπορεί οι Άγγλοι να έχουν σταθεί αρκετά άτυχοι σε αυτόν τον τομέα, σε κάποιους όμως «η τύχη χαμογέλασε». Ιταλία και Ισπανία, έχουν κερδίσει στα πέναλτι από τέσσερις φορές η κάθε μία, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα.

Στις δύσκολες συνθήκες η… «μεσογειακή ψυχραιμία» έκανε την εμφάνισή της.

Όσον αφορά τους τερματοφύλακες με τις περισσότερες αποκρούσεις, υφίσταται μια τριπλή ισοβαθμία. Φαν ντερ Σάαρ (Ολλανδία), Τζιανλουίτζι Μπουφόν (Ιταλία) και Γιαν Ζόμερ (Ελβετία), έχουν να περηφανεύονται πως έχουν μπλοκάρει την μπάλα τρεις φορές, σε αυτή τη ψυχοφθόρα διαδικασία!

Το EURO 2024 βρίσκεται σε εξέλιξη, και με τη φάση των «16» να βρίσκεται «προ των πυλών», ανυπομονούμε να δούμε τι και ποια άλλα ρεκόρ μπορούν να «καταρριφθούν»!

Γιάννης Παππάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης